Παρασκευή 29 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σύσκεψη προετοιμασίας της απάντησης στη νέα κυβερνητική φιέστα

Οργανώνουν κινητοποίηση τη μέρα του «αναπτυξιακού» συνεδρίου στην πόλη

Την οργάνωση κινητοποίησης τη μέρα που η κυβέρνηση θα προσθέτει ένα ακόμα επεισόδιο στο σίριαλ των «αναπτυξιακών» συνεδρίων αποφάσισαν σωματεία και φορείς του Πειραιά, σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Η διεξαγωγή του «αναπτυξιακού» συνεδρίου στον Πειραιά θα γίνει στις αρχές Ιούλη και τα σωματεία προετοιμάζουν ήδη την κινητοποίησή τους.

Την πρωτοβουλία για την οργάνωση σύσκεψης πήραν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ενώ στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκαν σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, Λαϊκές Επιτροπές και Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ.

Με πολύμορφη δράση να προβληθούν οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες

«Μπροστά στη φιέστα που προετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στον Πειραιά για τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουμε τη δική μας απάντηση με πολύμορφες κινητοποιήσεις προβάλλοντας τις δικές μας ανάγκες», τόνισε εισηγητικά ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης.

Επισήμανε πως το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων «ανάπτυξης» και «γεωπολιτικής αναβάθμισης» κυβέρνησης και κεφαλαίου, ως μέρος του σχεδιασμού για ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και Ενέργειας. «Είναι χαρακτηριστικά τα "πρότυπα" της ανάπτυξής τους που αποτελούν η ποντοπόρος ναυτιλία και η "COSCO" και από κοινού τα εξυμνούν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα», υπογράμμισε. Οπως εξήγησε, οι εφοπλιστές απαλλάσσονται από τη φορολογία, την ίδια στιγμή που «κρέμονται συνεχώς πάνω από το κεφάλι μας ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος "αλληλεγγύης", ο φόρος εισοδήματος και οι έμμεσοι φόροι που λεηλατούν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα». Στην «COSCO», που σπάει διαρκώς κάθε ρεκόρ κερδοφορίας, οι εργαζόμενοι «δουλεύουν χωρίς ΣΣΕ, χωρίς να αναγνωρίζεται το βαρύ και ανθυγιεινό της εργασίας τους, χωρίς μέτρα ασφαλείας, σακατεύονται από τις συνθήκες δουλειάς». Αντίστοιχες, πρόσθεσε, είναι οι συνθήκες στη Ναυπηγοεπισκευή και σε άλλους κλάδους.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν για τους κατοίκους της περιοχής από τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και την πρόβλεψη του πρόσφατα ψηφισμένου πολυνομοσχεδίου για παραμονή των «καζανιών του θανάτου» σε Πέραμα και Κερατσίνι - Δραπετσώνα, την ώρα που ο λαός διεκδικεί απομάκρυνση των σχετικών εγκαταστάσεων.

Πολύτιμη παρακαταθήκη οι αγώνες των εργαζομένων στον Πειραιά

Ο Θ. Ευαγγελάκης έφερε παραδείγματα από τον αγώνα των λιμενεργατών της «COSCO», των εργαζομένων στη Ναυπηγική Βιομηχανία, των ναυτεργατών και άλλων κλάδων, επισημαίνοντας ότι «αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη, μπροστά στις μεγάλες μάχες, που έχουμε να δώσουμε απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις με τις οποίες σωματεία και φορείς μετέφεραν την πείρα τους γύρω από το τι σημαίνει η «ανάπτυξη» για τους εργαζόμενους, αλλά και σκέψεις για το πώς θα προχωρήσει το σχέδιο της οργάνωσης της δράσης στα σωματεία, με συνελεύσεις, περιοδείες στους χώρους δουλειάς και διάφορες άλλες πρωτοβουλίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ