ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Η κυβέρνηση επιμένει αντεργατικά
Αρχίζει σήμερα η συνδικαλιστική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, ενώ η κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις της επικαλούμενη και  ...«γκάλοπ»

Την εμμονή της κυβέρνησης στα αντεργατικά μέτρα, που είχε αποφασίσει η Κυβερνητική Επιτροπή τον περασμένο Ιούλη, επανέλαβε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, ξεκαθαρίζοντας για άλλη μια φορά, ότι «οι θέσεις της κυβέρνησης παραμένουν αμετάβλητες». Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε έρευνα για την απασχόληση κατά παραγγελία του υπουργείου Εργασίας, μία μόλις μέρα πριν τη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, σε μια αποτυχημένη προσπάθεια, μέσα από «στοιχεία», να δικαιολογηθεί η αντεργατική παρέμβαση της κυβέρνησης. Επιπλέον, ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ισχυρίστηκε ότι «εκ των άνω γενικευμένη μείωση δεν πρόκειται να υπάρξει».

Ετσι, παρά τη φιλολογία των ημερών, η κυβέρνηση επί της ουσίας δεν επανεξετάζει την πολιτική της. Σε κάθε περίπτωση εμμένει σε μια πολιτική που ενταφιάζει το οχτάωρο υπό το μανδύα του «38ωρου», αυξάνει τις απολύσεις και απαλλάσσει τους βιομηχάνους από τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά συνεχίζει την προπαγανδιστική επιχείρηση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης ότι τα μέτρα είναι για το καλό των ανέργων. Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, που αρχίζει σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην οποία θα μιλήσει ο πρωθυπουργός, καθώς και ο έλεγχος των αντιδράσεων που διατυπώνονται και στο εσωτερικό της ΠΑΣΚΕ, ως αντανάκλαση της γενικής λαϊκής κατακραυγής κατά των μέτρων.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, καθοριστικό ρόλο αποκτά η στάση των συνδικάτων και οι αντιδράσεις των ίδιων των εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ έχει προτείνει κήρυξη νέας απεργίας από τη ΓΣΕΕ. Ηδη, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία με αποφάσεις τους καλούν τη ΓΣΕΕ να προχωρήσει σε νέα απεργία. Τέτοιες αποφάσεις έχουν πάρει οι διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων Λάρισας, Φωκίδας, Αγρινίου, Νάουσας, Αρτας, καθώς και της Πάτρας, κάτω από την όξυνση των προβλημάτων και της δραματικής εξέλιξης της ανεργίας στο νομό. Απόφαση πήρε και η Ομοσπονδία Οικοδόμων. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεδριάζουν τις επόμενες μέρες τα Εργατικά Κέντρα Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Λευκάδας, οι Ομοσπονδίες Λογιστών (ΠΟΛ) και εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία και τις επιχειρήσεις δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ). Επίσης, αποφάσεις έχουν πάρει πρωτοβάθμια σωματεία όπως: Οικοδόμων Πάτρας, Κλωστοϋφαντουργών και Ιματισμού, «Κόκα-Κόλα» της Πάτρας, Οικοδόμων Αγρινίου και Κλωστοϋφαντουργών-Ιματισμού Αγρινίου.

Η έρευνα

Η ανεργία συνεχίζει να είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, απαντά το 50,1% των ερωτηθέντων στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία δημοσκοπήσεων «Μέτρον Ανάλυσις» για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας. Δυστυχώς για το υπουργείο, το «γκάλοπ» δε στηρίζει τις θέσεις της κυβέρνησης κι αυτό προκύπτει είτε από τις άμεσες απαντήσεις σ' αυτό, είτε από τις εξόφθαλμα παραπλανητικές ερωτήσεις που έγιναν, με συνέπεια να ανατρέπονται οι «ευνοϊκές» για την πολιτική της απαντήσεις.

Ετσι, στην ερώτηση κατά πόσο οι προτάσεις της κυβέρνησης θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας, το 44,7% απαντά ότι δε θα έχουν αποτέλεσμα έναντι 43,3% που θεωρούν ότι μπορούν να συμβάλουν. Ομως, ανάμεσα στους ανέργους το ποσοστό των αρνητικών γνωμών φτάνει στο 54,6% έναντι 29,9% θετικών,ενώ ένα ποσοστό 15,5% δεν απαντά ή δε γνωρίζει. Κόλαφος για την κυβέρνηση είναι η στάση της κοινής γνώμης απέναντι στην κατάργηση του 2% στο όριο των ομαδικών απολύσεων. Το 65,6% διαφωνεί με το μέτρο, έναντι 15,8% που συμφωνεί και του 17,7% που δηλώνει ότι δε γνωρίζει.

Πλειοψηφούσα, και μάλιστα με συντριπτικό ποσοστό, είναι η γνώμη που θέλει τη μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες σε ποσοστό 61%, ενώ το «38ωρο» της κυβέρνησης το υποστηρίζει το 19,3% των ερωτηθέντων. Βέβαια, η ερώτηση δε διευκρινίζει ότι το «38ωρο» της κυβέρνησης προϋποθέτει την ελαστικοποίηση και την κατάργηση του 8ωρου.

Επίσης, αν και η πλειοψηφία, 77%, συμφωνεί να υπάρχουν θέσεις μερικής απασχόλησης, εντούτοις το 47,4% των ανέργων στην ερώτηση τι είδους εργασία ζητά, απαντά ότι θέλει να είναι μισθωτός με πλήρη απασχόληση, το 35,4% επίσης πλήρη και μόνο στην ανάγκη με μερική, ενώ μόνο το 4,2% ζητά μόνο μερική απασχόληση. Οσον αφορά στο θέμα των υπερωριών, μόνο το 52,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι παίρνει τα χρήματα που δικαιούται, ενώ το 30% εργάζεται υπερωρίες χωρίς αμοιβή και ένα ποσοστό 13,6% παίρνει λιγότερα χρήματα από αυτά που θα έπρεπε.

Αντιδράσεις

Ενδεικτικό των αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει τα μέτρα της κυβέρνησης και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι και το κοινό κείμενο, που κατατέθηκε στην οργανωτική επιτροπή της συνδιάσκεψης από τρία μέλη της ΚΕ του κόμματος, αν και αυτό που απαιτείται σήμερα δεν είναι μόνο οι φραστικές καταδίκες αλλά και πράξεις που θα αντιστοιχούν στην κρισιμότητα της κατάστασης. Οι Γ. Ραυτόπουλος, Χ. Σουλελές και Μ. Φραγκιαδάκη υπογραμμίζουν ότι «οι πολιτικές αυτές, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας αλλά, αντίθετα, ενισχύουν τα κέρδη της εργοδοτικής πλευράς σε βάρος των εργαζομένων. Κανένας συμψηφισμός που καταργεί το 40ωρο-8ωρο δε βελτιώνει τη θέση του εργαζόμενου. Ακόμα κι αν προπαγανδίζεται ως δόλωμα ο μέσος όρος των 38 ωρών, είναι σαφές ότι στην πράξη διογκώνεται η απλήρωτη πρόσθετη εργασία». Αποκαλύπτοντας το πραγματικό ρόλο της συνδιάσκεψης τα τρία μέλη της ΚΕ κάνουν λόγο για προσπάθειες «εξωραϊσμού», «απόσπασης συναίνεσης» και τονίζουν ότι «καμία συνδιάσκεψη δεν μπορεί να αποτελεί νομιμοποιητικό όργανο μιας πολιτικής που έτσι και αλλιώς δε νομιμοποιείται στα μάτια των εργαζομένων».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στο φόντο μεγάλων απαιτήσεων

Τα επιτεύγματα των... συναντήσεων της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης με κυβερνητικούς και πολιτικούς παράγοντες, κυριάρχησαν στο Συνέδριο χτες

Η «ανάδειξη μεγάλων ζητημάτων» και η «προώθηση των έργων υποδομής», είναι μερικά από τα αποτελέσματα της... δράσης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρό του Π. Αβραμόπουλο, ο οποίος παρουσίασε χτες, πρώτη μέρα του 27ου εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου του ΕΚΘ, το διοικητικό απολογισμό της απερχόμενης διοίκησης. Μάλιστα, όλα αυτά έγιναν μέσα από τις «πολλαπλές συναντήσεις μας με τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων».

Στο συνέδριο χαιρέτισε και ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαπας, ο οποίος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για... «38ωρο», προσθέτοντας ότι αν οι «κοινωνικοί εταίροι» συμφωνήσουν στη γενικευμένη μείωση του χρόνου εργασίας, τότε η κυβέρνηση θα... ανταποκριθεί! Ολα αυτά βεβαίως, στη βάση των κινήσεων παραπλάνησης και δημιουργίας σύγχυσης, στην οποία επιδίδονται συστηματικά κυβερνητικά στελέχη αυτές τις μέρες, καθώς χτες άλλου είδους δηλώσεις έκανε ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, της συναίνεσης και της ενσωμάτωσης, κινήθηκε και ο χαιρετισμός του προέδρου της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλου, που ανάμεσα στα άλλα έπλεξε το εγκώμιο της παγκοσμιοποίησης, λέγοντας ότι «η παγκοσμιοποίηση έχει καλά στοιχεία και θετικά αποτελέσματα, όπως και αρνητικά. Πρέπει να μάθουμε να αξιοποιούμε τα θετικά». Εντονα αποδοκιμάστηκε στη διάρκεια του χαιρετισμού του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, όταν έπλεξε το εγκώμιο του προϋπολογισμού. Μεγάλο μέρος των συνέδρων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το προκλητικό ύφος και το περιεχόμενο της ομιλίας του υπουργού Αμυνας, εξήλθε από την αίθουσα του συνεδρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, στο Συνέδριο μίλησε ο βουλευτής του Γ. Χουρμουζιάδης: «Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, το θέμα που θα έπρεπε να απασχολήσει ένα συνέδριο της εργατικής τάξης, είναι η οργάνωση της αντίστασης στα μέτρα που ετοιμάζονται να της επιβληθούν. Και φυσικά, μια τέτοια αντίσταση πρέπει να θεμελιωθεί πάνω στις ταξικά διαμορφωμένες συνειδήσεις των εργαζομένων. Πρέπει να θεμελιωθεί ακόμα πάνω στην προσπάθεια της πολιτικοποίησης του κοινωνικού».

Εξηγώντας παραπέρα το συλλογισμό του, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Στην προσπάθεια δηλαδή να αποκαλυφθούν εκείνοι οι ταξικά λογικοί μηχανισμοί που βοηθούν τον εργαζόμενο να ανάγει καθημερινά τις αιτίες των προβλημάτων του στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας, να καταλαβαίνει, με άλλα λόγια, πως για τη φτώχεια του δε φταίει η τιμή του πετρελαίου αλλά το μεγάλο κεφάλαιο που κερδοσκοπεί με το εφιαλτικό αυτό παιχνίδι». Το ΚΚΕ, κατέληξε ο Γ. Χουρμουζιάδης, είναι ένα κόμμα που προέρχεται μέσα από το χώρο της εργασίας, σκέφτεται και αρθρώνει τον πολιτικό του λόγο με βάση τους προβληματισμούς που γεννιούνται μέσα σ' αυτόν. «Δε θέλουμε λοιπόν απλώς να σας χαιρετήσουμε. Θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε πως συμπορευόμαστε, πως συγκροτούμε μαζί το ελκυστικό πρόπλασμα ενός λαϊκού μετώπου».

ΠΑΜΕ
Ενταση της αντιλαϊκής πολιτικής

Την εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και καλεί τα συνδικάτα να εντείνουν και αυτά τη δράση τους για την επιβίωση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση: «Με το νέο κρατικό προϋπολογισμό του 2001, που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, απεικονίζεται η ένταση της πολιτικής σε βάρος συνολικά των λαϊκών στρωμάτων και σ' όφελος μιας χούφτας συμφερόντων του μονοπωλιακού και πολυεθνικού κεφαλαίου. Από τον προϋπολογισμό αυτό, η εργατική τάξη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα χάνει. Χάνει και στο εισόδημα και στους φόρους και στη μόρφωση και στην ασφάλιση και στην υγεία και παντού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ