ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Με επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν «εγκαινιάζονται» οι διαπραγματεύσεις για τις «εγγυήσεις ασφαλείας»

Ενώ συνεχίζονται η στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου από τις ΗΠΑ και οι εκατέρωθεν ετοιμασίες για μεγάλες ασκήσεις

Από τη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας το καλοκαίρι στη Γενεύη
Από τη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας το καλοκαίρι στη Γενεύη
Με την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν σήμερα το απόγευμα οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, «εγκαινιάζεται» το μπαράζ διαπραγματεύσεων που θα συνεχιστεί από βδομάδα μεταξύ Δύσης - Ρωσίας γύρω από τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ παραμένουν όλες οι αιτίες κλιμάκωσης της μεταξύ τους αντιπαράθεσης.

Η Εμιλι Χορν, εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η σημερινή επικοινωνία μεταξύ των δύο Προέδρων γίνεται μετά από ρωσικό αίτημα, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί την «εκτενή διπλωματία με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους, τους οποίους συμβουλεύεται, συντονίζοντας τη στάση της για μία κοινή προσέγγιση απέναντι στην ανάπτυξη του ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία».

Μετά τη σημερινή επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν, για τις 10 Γενάρη προγραμματίζονται επαφές ΗΠΑ - Ρωσίας στη Γενεύη, στις 12 Γενάρη αναμένεται το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στις Βρυξέλλες, ενώ στις 13 Γενάρη πιθανώς θα συνεδριάσει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μέλη του οποίου είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ουκρανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Εκτός από τις προτάσεις της Ρωσίας, η οποία ζητά γραπτές εγγυήσεις ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα σταματήσουν τη στρατιωτική τους δραστηριότητα και τους εξοπλισμούς σε χώρες γειτονικές με τη Ρωσία, και ότι Ουκρανία και Γεωργία δεν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι και η «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία (Ντονμπάς) μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και φιλορώσων αυτονομιστών.

Στο μεταξύ, στο Ντονμπάς συνεχίζονται οι εχθροπραξίες και καταγράφονται καθημερινά παραβιάσεις της εκεχειρίας.

Οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει το τελευταίο διάστημα ενεργότερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Σύμφωνα με Ρώσους διπλωμάτες, Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να δοθούν ορισμένες αυτονομίες στο Ντονμπάς.

Σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της «είμαστε ενωμένοι στην προθυμία μας να εμπλακούμε σε διπλωματία αρχών με τη Ρωσία» και η αμερικανική κυβέρνηση επιδίωξε «να ενώσουμε τη συμμαχία σε δύο "ράγες": Αποτροπή και διπλωματία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Νεντ Πράις.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «Στρατηγικό Διάλογο για τη Σταθερότητα» στη Γενεύη, όπου και οι δύο πλευρές θα θέσουν τις «ανησυχίες» τους. «Θα υπάρξουν τομείς όπου μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο και τομείς όπου είμαι σίγουρος ότι θα διαφωνήσουμε», πρόσθεσε.

«Απαράδεκτες» για την ΕΕ οι ρωσικές αξιώσεις για την ανατολική διεύρυνση

Ο δε επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε μη αποδεκτές τις ρωσικές αξιώσεις να σταματήσει η διεύρυνση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. «Οι απαιτήσεις για εγγυήσεις ασφαλείας και για να σταματήσει η επέκταση της ΕΕ και του NATO προς τα ανατολικά είναι αποκλειστικά και μόνο στη ρωσική ημερήσια διάταξη και είναι εντελώς απαράδεκτες, ειδικά όσον αφορά την Ουκρανία», είπε σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ρωσική πλευρά για πρώτη φορά παρουσίασε «σε γραπτή μορφή την ατζέντα της». «Αυτό το κάνουν μόνο οι νικητές: Λένε πως αυτοί κι αυτοί είναι οι όροι μου», είπε.

Επαφές με τη ρωσική κυβέρνηση σχεδιάζει η Γερμανία, η οποία συμμετέχει μαζί με τη Γαλλία, την Ουκρανία και τη Ρωσία στο «Σχήμα της Νορμανδίας». Οπως ανακοίνωσε χτες η καγκελαρία, ο σύμβουλος του Ολ. Σολτς για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γ. Πλέτνερ, θα πραγματοποιήσει διαπραγματεύσεις με τον σύμβουλο του Ρώσου Προέδρου, αρμόδιο για το ζήτημα της Ουκρανίας, Ντμ. Κόζακ. Επίσης, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ θα έχει σύντομα επαφές με την Γερμανίδα ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία θα επισκεφτεί τη Μόσχα.

Ανεξάρτητα πάντως από το αν θα ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ή όχι, καθώς υπάρχουν διαφωνίες και εντός της λυκοσυμμαχίας, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να τη στηρίζουν στρατιωτικά. Εκτός από τα επιπλέον 300 εκατ. δολάρια που εγκρίθηκαν για την «ασφάλεια» της Ουκρανίας στην αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ για το 2022, η αμερικανική κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει έργα που περιλαμβάνουν εξοπλισμό επιτήρησης και παρακολούθησης για την ενίσχυση των συνόρων της Ουκρανίας με Ρωσία και Λευκορωσία, με φόντο τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση με τη Μόσχα. Πρόκειται για αγορά συστημάτων καμερών και drones αξίας 20 εκατ. δολαρίων.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν καταδίκασε τη διάλυση της ΜΚΟ «Memorial» στη Ρωσία, κάνοντας λόγο περί «προσβολής» για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ρωσικό Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχτηκε προχτές το αίτημα των αρχών για διάλυση της ΜΚΟ «για τα θύματα των γκουλάγκ» και τη «σύγχρονη καταστολή», κατηγορώντας την για «ξένο πράκτορα».

Τέλος, καθώς παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις Δύσης - Ρωσίας «τρέχουν» οι στρατιωτικές προετοιμασίες εκατέρωθεν, Ρωσία και Λευκορωσία, που έχουν κάνει βήματα στην «ολοκλήρωση» του «Ενωσιακού Κράτους», σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τον Φλεβάρη ή τον Μάρτη του 2022, ανακοίνωσε χτες ο Βλ. Πούτιν κατά την συνάντησή του με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλ. Λουκασένκο, στην Αγία Πετρούπολη.

ΚΑΥΚΑΣΟΣ
«Νέα σελίδα» βλέπει η Αγκυρα

«Με την απελευθέρωση του Καραμπάχ και την ένταξή του στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, αποκτώντας έτσι την ανεξαρτησία του, άνοιξε πλέον μια καινούργια σελίδα στην ιστορία» της περιοχής, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ι. Καλίν, από τις ΗΠΑ όπου βρέθηκε για να πάρει μέρος σε συνάντηση μουσουλμανικών οργανώσεων, και ενώ αναθερμαίνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες στον Νότιο Καύκασο, μία ακόμα περιοχή όπου «κονταροχτυπιούνται» Ρωσία - Δύση για την αύξηση της γεωπολιτικής τους επιρροής.

Με φόντο τις πρόσφατες ανακοινώσεις Τουρκίας και Αρμενίας ότι ορίζουν εκπροσώπους για μεταξύ τους διάλογο (λίγο πάνω από έναν χρόνο μετά την κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου η Αγκυρα στήριξε ενεργά το Αζερμπαϊτζάν ενάντια στην Αρμενία), ο Καλίν μίλησε για «πολύ διαφορετική διαδικασία» στην περιοχή σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και για «σύγκρουση Τουρκίας - Αρμενίας» που «τερματίζεται στον Καύκασο». Εσπευσε δε να συνδέσει την περιοχή και με την πορεία των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας, τις οποίες χαρακτήρισε «κρίσιμες» για την ανάπτυξη «προοπτικής στρατηγικού συνεταιρισμού», συμπληρώνοντας ότι πέρα από τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν και πεδία πάνω στα οποία συμφωνούν και συνεχίζουν να συνεργάζονται.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των ειδικών απεσταλμένων Τουρκίας και Αρμενίας θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα. Πρόσθεσε δε ότι άμεσα θα ξεκινήσουν πτήσεις τσάρτερ μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και ότι χρειάζεται να καθοριστεί οδικός χάρτης για την πλήρη εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, ο οποίος θα περιλαμβάνει και εκατέρωθεν επισκέψεις. Εχουν σημασία η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός με το Αζερμπαϊτζάν, συνέχισε, επισημαίνοντας ότι τα μηνύματα της Αρμενίας «είναι θετικά, αλλά θέλουμε να δούμε τις πράξεις. Μπορούμε να κάνουμε τριμερή βήματα» μαζί με το Αζερμπαϊτζάν. Είπε ακόμα ότι πρέπει να γίνουν καινούργια βήματα, σημαντικά «για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία του Καυκάσου».

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Μόσχας στον ΟΗΕ, Ντμ. Πολιάνσκι, δήλωσε στο πρακτορείο «Anadolu» αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας - Αρμενίας ότι «όλος ο κόσμος θα ωφεληθεί από την αποκατάσταση αυτών των γειτονικών σχέσεων» και ότι «εμείς είμαστε καλοί εταίροι και με την Τουρκία και με την Αρμενία. Προωθούσαμε την ενίσχυση και βελτίωση περιφερειακά των συνδέσεων των οικονομικών δικτύων». Μίλησε βέβαια για διαδικασία «πολύ εύθραυστη», αναφέροντας ότι «υπάρχει πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών και πολλή καχυποψία», και κατέληξε ότι «αυτά πρέπει να τα ξεπεράσουμε».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δηλώνει διαθέσιμος «διαμεσολαβητής» και στα Βαλκάνια

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να ενεργήσει ως μεσολαβητής στην κρίση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει σταθερότητα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, ο οποίος συνέχισε και χτες τις επαφές του στα Βαλκάνια, αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον της τουρκικής πλουτοκρατίας να διασφαλίσει ισχυρό ρόλο στο κρίσιμο αυτό γεωστρατηγικό σταυροδρόμι.

Η δήλωση αυτή έγινε στο Σαράγεβο, όπου συνάντησε το τριμελές προεδρείο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (Β-Ε), με φόντο τις πυκνές διεργασίες και τα πολυεπίπεδα παζάρια που αναζωπύρωσαν οι αποφάσεις της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας (SR - η μία από τις δύο «συνιστώσες» οντότητες της Β-Ε όπου πλειοψηφούν οι Σερβοβόσνιοι) για «αποχώρηση» από τις «ενιαίες» Ενοπλες Δυνάμεις, το Ανώτατο Δικαστήριο και τη φορολογική υπηρεσία της Β-Ε.

Ο Ακάρ χαρακτήρισε τις αποφάσεις αυτές «λαθεμένες, επικίνδυνες» που θα μπορούσαν να απειλήσουν την περιφερειακή σταθερότητα.

«Βλέπουμε τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ως σύνολο. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για την ενότητα και τη σταθερότητά της και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο Ακάρ μετά από σειρά επαφών στη χώρα. Πριν αναχωρήσει από τη Β-Ε τιμήθηκε και με τον τίτλο του επίτιμου πολίτη, σε επίσκεψη που έκανε στην πόλη Ζένιτσα, όπου επισκέφτηκε και δυνάμεις της EUFOR, της στρατιωτικής δύναμης «επιτήρησης» της «σταθερότητας» που εγκαταστάθηκε στη χώρα μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον (1995).

Χτες, ο Ακάρ συνέχισε τις επαφές του στο Κόσοβο, όπου συνάντησε μεταξύ άλλων τον ομόλογό του, Α. Μεχάτζ, και τον πρωθυπουργό, Α. Κούρτι, χαρακτηρίζοντας τις μεταξύ τους συνομιλίες «εξαιρετικά περιεκτικές, εποικοδομητικές και θετικές». Τόνισε δε ότι Τουρκία και Κόσοβο συνεχίζουν να συνεργάζονται σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένων της οικονομίας και της άμυνας.

Β. Μακεδονία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κοβάτσεφσκι

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στ. Πεντάροφσκι, ανέθεσε χτες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον νέο αρχηγό του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

Με βάση τις σχετικές διατάξεις, ο Κοβάτσεφσκι έχει στη διάθεσή του 20 μέρες για να παρουσιάσει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Το αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική» έχει δηλώσει ότι θα ενταχθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό και θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, μετά από διάφορες ενδοαστικές διεργασίες και με φόντο και τις επίμονες παρεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για να μη διαταραχθούν η «κυβερνητική σταθερότητα» και η «ευρωατλαντική πορεία» της περιοχής.

Ο μέχρι πρότινος ηγέτης του SDSM και πρωθυπουργός, Ζ. Ζάεφ, παραιτήθηκε από επικεφαλής του κόμματος και της κυβέρνησης ύστερα από τις μεγάλες απώλειες που σημείωσε το κόμμα του στις δημοτικές εκλογές. Η αντιπολίτευση ζητά επίμονα πρόωρες εκλογές ενώ με το βασικό κόμμα της, το VMRO, συμπαρατάσσονται πλέον και δυνάμεις όπως το αλβανικό κόμμα BESA που μέχρι πρόσφατα συμμετείχε στην κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ