ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ - ΔΕΑΕ
Πιεστική προθεσμία «συμμόρφωσης»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τριάντα μέρες προθεσμία για να διακόψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου δίνει στην ιρανική ηγεσία το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, στον τρίτο γύρο συνομιλιών, μεταξύ των μονίμων μελών του. Η απόφαση ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση στο Βερολίνο των υπουργών Εξωτερικών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Γερμανού ομολόγου τους, με πρώτο θέμα στην ατζέντα το Ιράν. Παρεμβαίνοντας στο θέμα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας χαρακτήρισε «εξαιρετικά κακή ιδέα την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν», εκτιμώντας ότι «δεν αποτελεί άμεση απειλή για τη διεθνή κοινότητα».

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, ο Βρετανός Τζακ Στρο υπογράμμιζε ότι «η Τεχεράνη ξεγελάστηκε αν νόμισε πως θα διχάσει τη διεθνή κοινότητα». Ο Στρο δεν απέκλεισε την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρθηκε, με ηπιότερο ύφος, και ο Γάλλος Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί. Η Κοντολίζα Ράις, αφού εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του ΟΗΕ, επανέλαβε την αναγκαιότητα «να σταματήσει η απειλή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος».

Ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ και ο Κινέζος Ντάι Μπιγκούο επαναλάμβαναν ότι «δε θεωρούν εποικοδομητικές τις κυρώσεις» και ότι «δε χρειάζεται στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα να προστεθούν περισσότερα». Και οι δύο υπογράμμισαν ότι η τωρινή απόφαση δεν προβλέπει, σε καμία περίπτωση, απαραίτητα επιβολή κυρώσεων. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, κάλεσε επιτακτικά την Τεχεράνη «να ανταποκριθεί στα αιτήματα του ΟΗΕ». Ο Γερμανός Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, τέλος, κάλεσε το Ιράν «να διαλέξει μεταξύ της απομόνωσης ή της επιστροφής στη διεθνή κοινότητα».

Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, διά στόματος υπουργού Εξωτερικών της, μίλησε για «εξαιρετικά κακή ενέργεια, που δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο». Ο Ιρανός πρέσβης στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας επανέλαβε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις συνομιλίες αλλά τόνισε ότι η απόφαση επανάληψης της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου είναι «αμετάκλητη».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Μοχλός» η οικονομική βοήθεια

Χτες επίσης ανακοινώθηκαν τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στο Ισραήλ

Η κατοχή στην Παλαιστίνη θα ενταθεί και με νέα μέτρα οικονομικού στραγγαλισμού

Associated Press

Η κατοχή στην Παλαιστίνη θα ενταθεί και με νέα μέτρα οικονομικού στραγγαλισμού
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς τη «Χαμάς», με βασικό «πολιορκητικό κριό» την παροχή οικονομικής βοήθειας. Λίγη μόλις ώρα μετά την ορκωμοσία του 24μελούς κυβερνητικού σχήματός της, το διαμεσολαβητικό κουαρτέτο (ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσία - ΟΗΕ) προειδοποίησε την παλαιστινιακή κυβέρνηση «ότι οφείλει να αναγνωρίσει το Ισραήλ, να αποκηρύξει τη βία και να αναγνωρίσει τις προηγούμενες ισραηλινο-παλαιστινιακές συμφωνίες, αλλιώς θα επανεξεταστεί το ζήτημα παροχής οικονομικής βοήθειας, πλην των χρημάτων που απευθύνονται αποκλειστικά σε ανθρωπιστική βοήθεια».

Στη «Χαμάς» φέρεται να δίνεται περιθώριο μέχρι τις 10 Απρίλη, οπότε θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Τη διακοπή παροχής χρηματικής βοήθειας προς την παλαιστινιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ο Καναδάς, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς που εργάζονται στα παλαιστινιακά εδάφη «να μην έχουν χρηματικές συναλλαγές με στελέχη της κυβέρνησης που ανήκουν στη "Χαμάς"».

Η νέα κυβέρνηση εξέφρασε θλίψη. Ο υπουργός Εξωτερικών Μαχμούντ Ζαχάρ υποβάθμισε τις συνέπειες της διακοπής παροχής βοήθειας, υποστηρίζοντας ότι «θα υπάρξει ηθική και υλική στήριξη από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες». Βέβαια, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου, στο Νταρφούρ, η απόφαση που επανεπιβεβαιώθηκε ήταν η μηνιαία παροχή 55 εκατομμυρίων, ποσό που, μέχρι σήμερα, σπανίως φθάνει. Ο παλαιστινιακός προϋπολογισμός ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, εξαρτάται, τουλάχιστον κατά το 1 δισ. από ξένη βοήθεια.

Ο Ζαχάρ, σχολιάζοντας τις απαιτήσεις που έθεσε το κουαρτέτο, αναρωτήθηκε γιατί να «αναγνωριστεί το Ισραήλ που δεν αναγνωρίζει μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση;». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «η διεθνής νομιμότητα είναι σεβαστή όσο προστατεύει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, όχι γενικώς και αορίστως».

Εντατικό παρασκήνιο και ισχυρές «πλάτες»

Μετά την ανακοίνωση των πρώτων ανεπίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών στο Ισραήλ, διαμορφώνεται η εξής κατανομή των εδρών, 120 το σύνολο: «Καντίμα» (29), Εργατικό Κόμμα (20 έδρες) Λικούντ (12) και Μέρετζ (5), το ακροδεξιό «Γίσραελ Μπεϊτένου» (11), το υπερορθόδοξο «Σας» (12) και το αραβικό Ράαμ Ταλ (3). Το «Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα» - Χαντάς, του οποίου κορμός είναι το ΚΚ Ισραήλ, διατήρησε τις 3 έδρες του. Τις υπόλοιπες έδρες μοιράζονται μικρότερα κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων.

Χθες, ο επικεφαλής του «Καντίμα», Ολμέρτ, εξασφάλισε και την αμερικανική υποστήριξη στα σχέδιά του, έστω και για μονομερή μερική αποχώρηση από τη Δυτική Οχθη. Η Κοντολίζα Ράις τόνιζε ότι «αν δεν μπορέσουν να επαναληφθούν συνομιλίες, οι ΗΠΑ θα δέχονταν μια τέτοια κίνηση».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τζαφάρι κατά «αμερικανικών παρεμβάσεων»!

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το δικαίωμά του να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο υπερασπίζεται σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο σιίτης Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι. Ο Τζαφάρι, μάλιστα, καλεί τις ΗΠΑ «να μην παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της πολιτικής σκηνής του Ιράκ» απαντώντας, ουσιαστικά, επισήμως στις έμμεσες πιέσεις που φέρεται να δέχεται από τον Αμερικανό υπερπρέσβη Ζαλμάι Κχαλιζάντ, να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία.

Στο μεταξύ, ελεύθερη αφέθηκε χτες, μετά από 3 μήνες ομηρίας, η Αμερικανίδα δημοσιογράφος και ακτιβίστρια της ανθρωπιστικής οργάνωσης «Κρίστιαν Σάινς Μόνιτορς». Η Τζιλ Κάρολ αφέθηκε από τους απαγωγείς της στην ανατολική Βαγδάτη με ένα γράμμα στα αραβικά προς το Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα να τη βοηθήσει να φτάσει στην οικογένειά της. Η Κάρολ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε ότι αν και δεν έχει καταλάβει γιατί απήχθη, έτυχε καλής μεταχείρισης από τους απαγωγείς της.

Τέλος, χτες, άγνωστοι ένοπλοι σκότωσαν 8 εργαζομένους σε πετρελαϊκή μονάδα του Μπαϊτζί, την ώρα που έφευγαν με λεωφορείο. Αλλοι 5 πολίτες σκοτώθηκαν σε διαφορετικές επιθέσεις στο Ιράκ.

ΠΑΜΕ
Στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων

«Την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελεύθερη πατρίδα... ενάντια στην ισραηλινή θηριωδία και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια» εκφράζει, μαζί με την αλληλεγγύη της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με αφορμή τη χτεσινή 30ή επέτειο της «Μέρας της Θυσίας». Η 30ή Μάρτη ονομάζεται έτσι ως ημέρα μνήμης των αγώνων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης με αφορμή τη «βάρβαρη και αιματηρή επίθεση των Ισραηλινών την ίδια ημερομηνία το 1976».

Στην ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ υπενθυμίζει ότι «όλες οι κυβερνήσεις του Ισραήλ έχουν πάρει αποφάσεις κατάσχεσης γης, οικοδόμησαν βίαια εβραϊκούς εποικισμούς, έχτισαν το τείχος της ντροπής που καταπίνει πάνω από το 42% από τα εδάφη της δυτικής όχθης και εισχωρεί σε βάθος 15 χιλιομέτρων στα παλαιστινιακά εδάφη, περικυκλώνοντας πλήρως σαν φίδι πόλεις και χωριά, στραγγαλίζοντας τα πάντα στο πέρασμά τους και αποκόβοντας τους Παλαιστινίους από τις οικογένειες, τα σπίτια, τα χωράφια, το νερό, όλα όσα είναι απαραίτητα για την επιβίωση. Και όλα αυτά με τη στήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή, τουλάχιστον, των κυρίαρχων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι η «ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα δεν έχει σύνορα και πλήττει βάναυσα την εργατική τάξη όλου του κόσμου», γι' αυτό και καταλήγει «καλώντας τους εργαζομένους να υψώσουν μέτωπο αντίστασης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και να υποστηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό στον αγώνα του για μια ανεξάρτητη, ελεύθερη και βιώσιμη πατρίδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ