Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ - ΔΕΑΕ
Πιεστική προθεσμία «συμμόρφωσης»

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τριάντα μέρες προθεσμία για να διακόψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου δίνει στην ιρανική ηγεσία το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, στον τρίτο γύρο συνομιλιών, μεταξύ των μονίμων μελών του. Η απόφαση ανακοινώθηκε λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση στο Βερολίνο των υπουργών Εξωτερικών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Γερμανού ομολόγου τους, με πρώτο θέμα στην ατζέντα το Ιράν. Παρεμβαίνοντας στο θέμα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας χαρακτήρισε «εξαιρετικά κακή ιδέα την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν», εκτιμώντας ότι «δεν αποτελεί άμεση απειλή για τη διεθνή κοινότητα».

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, ο Βρετανός Τζακ Στρο υπογράμμιζε ότι «η Τεχεράνη ξεγελάστηκε αν νόμισε πως θα διχάσει τη διεθνή κοινότητα». Ο Στρο δεν απέκλεισε την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρθηκε, με ηπιότερο ύφος, και ο Γάλλος Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί. Η Κοντολίζα Ράις, αφού εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του ΟΗΕ, επανέλαβε την αναγκαιότητα «να σταματήσει η απειλή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος».

Ο Ρώσος Σεργκέι Λαβρόφ και ο Κινέζος Ντάι Μπιγκούο επαναλάμβαναν ότι «δε θεωρούν εποικοδομητικές τις κυρώσεις» και ότι «δε χρειάζεται στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα να προστεθούν περισσότερα». Και οι δύο υπογράμμισαν ότι η τωρινή απόφαση δεν προβλέπει, σε καμία περίπτωση, απαραίτητα επιβολή κυρώσεων. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, κάλεσε επιτακτικά την Τεχεράνη «να ανταποκριθεί στα αιτήματα του ΟΗΕ». Ο Γερμανός Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, τέλος, κάλεσε το Ιράν «να διαλέξει μεταξύ της απομόνωσης ή της επιστροφής στη διεθνή κοινότητα».

Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, διά στόματος υπουργού Εξωτερικών της, μίλησε για «εξαιρετικά κακή ενέργεια, που δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο». Ο Ιρανός πρέσβης στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας επανέλαβε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις συνομιλίες αλλά τόνισε ότι η απόφαση επανάληψης της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου είναι «αμετάκλητη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ