Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Νέα επιθετικά μέτρα εναντίον της από τις ΗΠΑ

Ο κουβανικός λαός έχει αποδείξει ότι δε διαπραγματεύεται την ανεξαρτησία και ξέρει να αντιστέκεται

Associated Press

Ο κουβανικός λαός έχει αποδείξει ότι δε διαπραγματεύεται την ανεξαρτησία και ξέρει να αντιστέκεται
ΑΒΑΝΑ.--

Η κυβέρνηση Μπους αυξάνει συνεχώς την επιθετικότητά της ενάντια στο Νησί της Επανάστασης, με την ενίσχυση του φονικού αποκλεισμού, με επιπρόσθετους περιορισμούς στα ταξίδια, αλλά και την εφαρμογή αντικουβανικών νόμων ακόμη και εκτός της εδαφικής της επικράτειας, αναφέρει η εφημερίδα «Γκράνμα».

Μάλιστα, όπως σημειώνει η «Γκράνμα», οι ΗΠΑ προωθούν το «Σχέδιο του Μπους ενάντια στην Κούβα με περισσή ένταση». Σχέδιο που περιλαμβάνει τη δημιουργία προσκομμάτων στην τήρηση των όρων της διμερούς μεταναστευτικής συμφωνίας, αλλά και τη δημιουργία απαγορευτικών όρων για την αγορά τροφίμων. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Γκράνμα», για την προώθηση των νέων επιθετικών σχεδίων η Ουάσιγκτον και η CIA, ήδη έχουν επιδοθεί σε ένα όργιο «σεμιναρίων», «κοκτέιλ» και άλλων «κοινωνικών δραστηριοτήτων»... Ενώ μια πιο πλήρης εικόνα των επιθετικών σχεδίων θα δοθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Για την ακρίβεια εντός του Μάη, οπότε η Κοντολίζα Ράις, επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα παρουσιάσει τη νέα έκθεση δράσης της, υπονομευτικής στην πραγματικότητα, «Επιτροπής Αρωγής για μια Ελεύθερη Κούβα».

Πάντως, όπως σημειώνει η «Γκράνμα», ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής της πολιτικής της κυβέρνησης Μπους είναι ενδεικτικά της αύξησης της επιθετικότητας και αναφέρει: την προσπάθεια αποτροπής και σαμποτάζ μέχρι την τελευταία στιγμή της συμμετοχής της ομάδας της Κούβας στο παγκόσμιο κύπελλο μπέιζμπολ, την άρνηση χορήγησης βίζας σε πληθώρα καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών, αθλητών στις ΗΠΑ αλλά και Αμερικανών που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κούβα. Το κλείσιμο τεσσάρων τουλάχιστον τουριστικών γραφείων που παρείχαν ταξίδια στην Κούβα. Η εκδίωξη της κουβανικής αντιπροσωπείας από το ξενοδοχείο «Μαρία Ισαμπέλ Σέρατον» στην πρωτεύουσα του Μεξικού, με εντολή του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, καθώς θεώρησαν ότι καθώς είναι αμερικανικών συμφερόντων ο αμερικανικός νόμος εφαρμόζεται! Η αύξηση των προστίμων σε οργανώσεις και πολίτες που θεωρούν ότι «παραβιάζουν» το νόμο στην προσπάθειά τους να αψηφήσουν τον αποκλεισμό...«Μόνο μέσα στην τελευταία διετία σε περισσότερες από 85 εταιρίες και τράπεζες και 803 πολίτες επιβλήθηκαν πρόστιμα που ορισμένα ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια δολάρια», όπως την «Μπριγάδα Βενσερέμος» ή τους «Πάστορες της Ειρήνης» που απειλούνται με πρόστιμα ύψους 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων...

Την ίδια στιγμή, ενισχύονται οι δυνάμεις στο Κογκρέσο που έχουν άμεση σχέση με τη «μαφία του Μαϊάμι», προκειμένου να προωθηθούν τα επιθετικά σχέδια σημειώνει η «Γκράνμα», συμπληρώνοντας ότι για το λόγο αυτό εξαιρετικά εύρωστες δωρεές έγιναν από τη «μαφία» προς 139 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και τουλάχιστον 19 μέλη της Γερουσίας. Στόχος η αλλαγή της ψήφου τους, καθώς αρνούνταν να εγκρίνουν τις αλλαγές σε διάφορα νομοσχέδια που αφορούσαν εμμέσως ή αμέσως την Κούβα. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι τουλάχιστον 40 Κουβανοαμερικανοί συμμετέχουν σε διάφορα επίπεδα της εκτελεστικής της εξουσίας και η εκπροσώπησή τους στο Κογκρέσο είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Καμπάνια αλληλεγγύης ξεκινά στην Ισπανία

Μεγάλη καμπάνια για την απελευθέρωση των Πέντε Κουβανών που βρίσκονται φυλακισμένοι σε αμερικανικές φυλακές αλλά και αλληλεγγύης προς τη Νησί της Επανάστασης ξεκινά στην Ισπανία, όπως αποφάσισαν 167 οργανώσεις αλληλεγγύης, κόμματα και προσωπικότητες από 20 αυτόνομες επαρχίες της Ισπανίας.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωσή τους, η καμπάνια που αναμενόταν να ξεκινήσει χτες θα είναι ποικιλόμορφη και θα περιλάβει δεκάδες πόλεις σε όλη την ισπανική επικράτεια. Μάλιστα, στο κείμενο της ανακοίνωσης τονίζεται το δικαίωμα της Κούβας να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία και κυριαρχία της από τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις των ΗΠΑ και υπενθυμίζονται τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα ενάντια στην Κούβα όλα αυτά τα 47 χρόνια, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.000 Κουβανούς και τον τραυματισμό 2.700.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ