Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Συνταγματικό το Συμβόλαιο» - μπλόκα φοιτητών

Σήμερα αναμένονται εξελίξεις με το διάγγελμα Σιράκ

Από τα χτεσινά δυναμικά μπλόκα των σιδηροδρομικών σταθμών από φοιτητές - μαθητές

Associated Press

Από τα χτεσινά δυναμικά μπλόκα των σιδηροδρομικών σταθμών από φοιτητές - μαθητές
ΠΑΡΙΣΙ.--

Συνταγματικό έκρινε το νομοσχέδιο για τη νεανική απασχόληση γνωστό ως «Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης» το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, όπου ήταν στραμμένα, χτες, όλα τα βλέμματα. Σύμφωνα με το σκεπτικό των 9 διορισμένων «σοφών», τα δύο βασικά σημεία των οποίων είχε αμφισβητηθεί η νομιμότητα (η παράταση του χρονικού ορίου της δοκιμαστικής περιόδου κατά την οποία επιτρέπεται η απόλυση, αλλά και οι όροι αυτής της απόλυσης, δηλαδή χωρίς αιτιολογία ή αποζημίωση), «δεν αντιβαίνουν στο γαλλικό δίκαιο» αναφέρεται στην τελική γνωμάτευση.

Πλέον, με ενδιαφέρον αναμένεται το διάγγελμα που εκτιμάται ότι θα απευθύνει στο γαλλικό λαό ο Πρόεδρος Σιράκ σήμερα το βράδυ. Τρία είναι τα υπάρχοντα σενάρια. Ή θα επικυρώσει άμεσα το νόμο (διακινδυνεύοντας κοινωνική έκρηξη, αλλά αποβλέποντας και στη σταδιακή εκτόνωση της οργής αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων αποτελεσμάτων και της έλευσης των διακοπών του Πάσχα).

Ή θα επαναφέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή για συζήτηση (κάτι που θα πρέπει να γίνει με τη συμφωνία του πρωθυπουργού ντε Βιλπέν, πράγμα απίθανο οπότε εμφανίζεται το σενάριο της απομάκρυνσης). Ή θα αξιοποιήσει το 10ήμερο περιθώριο που του δίνεται από το σύνταγμα πριν υπογράψει το νομοσχέδιο για να δοθεί χρόνος σε περισσότερες συνομιλίες (κάτι, όμως, που σημαίνει ότι η απειλείται ακόμη και η επιβίωση της κυβέρνησης σε περίπτωση που η προκηρυγμένη γενική απεργία για την Τρίτη 4 Απρίλη είναι ανάλογων ή μεγαλύτερων διαστάσεων από αυτήν της 28ης Μάρτη).

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος κάλεσε τον Σιράκ να μη βιαστεί, προειδοποιώντας ότι «μια γρήγορη επικύρωση θα εκληφθεί ως νέα πρόκληση και θα οδηγήσει σε περισσότερη ένταση». Σήμερα, θα συναντηθούν, σε επίπεδο αρχηγών, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το ΚΚ Γαλλίας, οι Πράσινοι, η τροτσκιστική «Λίγκα» και άλλα μικρότερα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, για να καταλήξουν «σε κοινό ανακοινωθέν και συντονισμό για το Συμβόλαιο».

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές, αλλά και μαθητές, ανταποκρίθηκαν, χτες, σε μεγάλο ποσοστό στην έκκληση των οργανώσεών τους και προχώρησαν σε ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών και δημοσίων κτιρίων. Τέτοιου είδους κινητοποιήσεις έγιναν σε Παρίσι, Μασσαλία, Λιλ, Ναντ, Αϊξ εν Προβένς, Χερό, Ντιζό, Λιμόζ, Ρουέν, Ντουνκέρκ, Πικαρμί και αλλού, χωρίς να λείψουν οι αψιμαχίες με τους άνδρες των δυνάμεων καταστολής που κλήθηκαν να απομακρύνουν τους διαμαρτυρόμενους διά της βίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πέντε χρόνια ... «κώφωσης» (2007-04-22 00:00:00.0)
Επιμένουν σε άμεση απόσυρση συνδικάτα - φοιτητές (2006-04-06 00:00:00.0)
Ολοι στους δρόμους, σήμερα (2006-04-04 00:00:00.0)
Στα όρια.... (2006-04-02 00:00:00.0)
Ενδοκυβερνητικές έριδες για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο (2001-05-23 00:00:00.0)
"Επεισοδιακός", για τη "συγκατοίκηση", ο εορτασμός (1997-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ