Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επεκτάθηκαν οι αιματηρές ταραχές

ΑΓΚΥΡΑ.- Συνεχίστηκαν και επεκτάθηκαν χθες τα σοβαρά επεισόδια των τελευταίων ημερών μεταξύ Κούρδων και των δυνάμεων ασφαλείας. Στο Ντιάρμπακιρ, ο δήμαρχος και άλλοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για 3 νεκρούς, που υπέκυψαν, αργά την Τρίτη, στα τραύματά τους από τις συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών τη Δευτέρα, στις πρώτες 4 κηδείες 14 φερόμενων ως μελών του ΡΚΚ που σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο. Επισήμως, τα επεισόδια είχαν τουλάχιστον 35 τραυματίες. Στην πόλη περιπολούσαν άρματα μάχης και στρατιώτες που εστάλησαν για να «αποκαταστήσουν την τάξη». Ο δήμαρχος του Ντιάρμπακιρ κάλεσε χθες απεγνωσμένα να αποσυρθούν οι δυνάμεις του στρατού, για να «επανέλθει η ηρεμία» στην περιοχή. Ωστόσο, οι ταραχές επεκτάθηκαν, τόσο στο Βαν όσο και στο Μπατμάν. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Cihan News μετέδιδε χθες ότι έγιναν βίαιες διαδηλώσεις, με ένα υποκατάστημα της τράπεζας Asya, ένα γραφείο του τουρκικού οργανισμού σιδηροδρόμων και ένα γραφείο του (ακροδεξιού) Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης να πυρπολούνται από νεαρούς που πέταξαν κοκτέιλ μολότοφ.

Τουλάχιστον 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν μόνο στο Ντιάρμπακιρ, όπου η αστυνομία και η στρατοχωροφυλακή έκαναν χρήση διάφορων κατασταλτικών μέσων, περιλαμβανομένων δακρυγόνων, κανονιών νερού και τεθωρακισμένων. Ανταποκριτές χαρακτήρισαν τα επεισόδια «τα χειρότερα των τελευταίων ετών».

Σε άλλες πόλεις, πέντε άτομα συνελήφθησαν για επεισόδια στην πόλη Ανταπαζαρί, όπου δύο φοιτητές επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό, που έμοιαζε με σημαία του ΡΚΚ, με αποτέλεσμα εθνικιστές να επιχειρήσουν να τους λιντσάρουν και η αστυνομία να τους φυγαδεύσει ντύνοντάς τους αστυνομικούς. Ενα επεισόδιο αναφέρθηκε και στην περιοχή Ντολάπντερε του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου χθες εξερράγη χειροβομβίδα, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Στο μεταξύ, σάλο συνεχίζει να προκαλεί η φήμη ότι οι 14 νεκροί του Σαββατοκύριακου σκοτώθηκαν από χημικά όπλα, πράγμα που διέψευσαν οι αρχές.

Η «νευρική κρίση» της τουρκικής κυρίαρχης ελίτ όσον αφορά το Κουρδικό εντείνεται και από το γεγονός ότι οι Αμερικανοί «φίλοι και σύμμαχοι» της Αγκυρας διαρκώς υπεκφεύγουν όσον αφορά την «εξάλειψη» των βάσεων του ΡΚΚ στο κατεχόμενο Ιράκ: Ο Αμερικανός στρατηγός Πίτερ Πέις δήλωσε ότι «πρώτο μέλημα» των Αμερικανών στο Ιράκ είναι να «δημιουργήσουν μια σταθερή και βιώσιμη κυβέρνηση» και ότι «μετά από αυτό, θα το δούμε και το ΡΚΚ». Πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως «η απάντηση αυτή δεν είναι ικανοποιητική για τους Τούρκους, αλλά είναι αυτοεπεξηγηματική και έντιμη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ