ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η «λεία» γεφυρώνει τις διαφορές

Από την «ειδική μεταχείριση» στους αιχμαλώτους

Associated Press

Από την «ειδική μεταχείριση» στους αιχμαλώτους
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

H ακεραιότητα του Ιράκ πρέπει να παραμείνει ανέπαφη μετά τον πόλεμο, δήλωσε χτες ο καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της Μπούντεσταγκ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τόσο οι πετρελαϊκοί όσο και οι άλλοι φυσικοί του πόροι πρέπει να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του ιρακινού λαού.

Φυσικά, ο κ. Σρέντερ επανέλαβε ότι αντιτίθεται στον πόλεμο αυτό, αν και τώρα... «ελπίζει ότι θα τελειώσει γρήγορα και ότι ο ιρακινός λαός θα είναι σε θέση να ζήσει ελεύθερος από τη δικτατορία».

Τέλος, επανέφερε το ζήτημα του ΟΗΕ, δηλώνοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη είναι αυτά που θα πρέπει να διαδραματίσουν τον κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος του Ιράκ αλλά... «και τη νέα πολιτική τάξη πραγμάτων» και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να απευθύνω προειδοποίηση για την προβολή σεναρίων ως προς τις λεπτομέρειες της αναγκαίας ανοικοδόμησης του Ιράκ».

Στο μεταξύ, μια ακόμη εξέλιξη έλαβε χώρα στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου καταδεικνύουν και τη δυσφορία εν μέρει των Βρετανών, σχετικά με τα μεταπολεμικά σχέδια στο Ιράκ που έχουν εκπονήσει και θα θέσουν σε εφαρμογή οι Αμερικανοί. Δεν είναι μόνο η δυσφορία, αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τις «συμμαχικές δυνάμεις» σε περίπτωση που αναλάβουν μόνες τους το «κόστος» της ανοικοδόμησης.

Η δυσφορία, οι διαστάσεις απόψεων και οι φόβοι εκ μέρους των Βρετανών, αλλά και η μεταστροφή της Γερμανίας μπροστά στο ενδεχόμενο της συμμετοχής στη λεία, ήταν μερικοί από τους λόγους που προκάλεσαν και τη σχετική γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Γερμανίας και Βρετανίας, όπως τουλάχιστον άφησαν να εννοηθεί, κατά τις δηλώσεις οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας, Τζακ Στρο και Γιόσκα Φίσερ.

«Ελπίζουμε ότι το καθεστώς θα καταρρεύσει το συντομότερο δυνατόν και δε θα υπάρξουν άλλες απώλειες ζωών, αμάχων ή στρατιωτών», τόνισε ο Γιόσκα Φίσερ, ενώ από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις εκτίμησε ότι οι απόψεις Βρετανίας και Γερμανίας για το μεταπολεμικό Ιράκ αρχίζουν πλέον να συγκλίνουν, παρά τις όποιες διαφορές, που ακόμη υπάρχουν, αφού «έχουμε μια σημαντική, κοινή ατζέντα για το τι θα κάνουμε στο Ιράκ, μόλις τελειώσουν οι συγκρούσεις», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Στρο.

Σύμφωνα με τον Τζακ Στρο, θα μπορούσαν να διεξαχθούν συνομιλίες για το μεταπολεμικό Ιράκ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παρόμοιες με αυτές που είχαν πραγματοποιηθεί στη Βόννη το 2001 και αφορούσαν στο πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν.

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν και της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανόφ, θα συναντηθούν σήμερα στο Παρίσι, για να εξετάσουν την κατάσταση στο Ιράκ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ιγκόρ Ιβανόφ θα φθάσει στο Παρίσι από τις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε χτες με τον Αμερικανό ομόλογο του Κόλιν Πάουελ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Ιακοβένκο.

ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
Η Μόσχα δε θέλει «ήττα των ΗΠΑ»

Από τις συγκρούσεις στη γέφυρα του Ευφράτη

Associated Press

Από τις συγκρούσεις στη γέφυρα του Ευφράτη
ΜΟΣΧΑ.--

Αφού επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι ο ΟΗΕ πρέπει να αναλάβει τη διευθέτηση της μεταπολεμικής σύγκρουσης στο Ιράκ, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε χτες πως η άποψή του είναι πως η σημερινή ηγεσία της χώρας του απεύχεται την ήττα των ΗΠΑ.

«Για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για μια ήττα των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ», φέρει δηλώσαντα τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιτάρ-Τας» στην πόλη Ταμπόφ.

«Τα τελευταία γεγονότα, ειδικά όσον αφορά στο θάνατο αμάχων στο Ιράκ, επιβεβαιώνουν ότι η στάση της Ρωσίας είναι σωστή», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Η Ρωσία πάντοτε επιμόνως υποστήριζε μια ειρηνική διευθέτηση του θέματος», πρόσθεσε. Καταλήγοντας, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ «επηρεάζει την πλειοψηφία των χωρών του κόσμου, και εμάς επίσης».

Ο Πούτιν είπε πως το Κρεμλίνο και το ρωσικό ΥπΕξ «θα λάβουν πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί η ρύθμιση του ζητήματος» του Ιράκ «από τον ΟΗΕ», πράγμα που, όπως είπε, θεωρεί «το βέλτιστο για όλους».

  • Πληροφορίες του ρωσικού Τύπου θέλουν, στο μεταξύ, τη Μόσχα να εξετάζει το ενδεχόμενο να εμπλακεί στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Χτεσινό δημοσίευμα της «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα» κάνει λόγο για πιθανή επιχείρηση με στόχο την «κατάληψη ιρακινών πετρελαιοπηγών» (!), και σημειώνει την παρουσία πολεμικών του ρωσικού στόλου στην Αραβική Θάλασσα για κοινά γυμνάσια με το πολεμικό ναυτικό της Ινδίας.
Νερό; Προς πώληση!

Ενώ οι Ιρακινοί πολίτες, σύμφωνα με διάφορα αραβικά Μέσα και το Γαλλικό Πρακτορείο, έδωσαν τροφή σε πεινασμένους Αμερικανούς πεζοναύτες, ο αμερικανικός στρατός βρήκε τη λύση αναφορικά στο μεγάλο πρόβλημα του πόσιμου νερού και το μαρτύριο της δίψας που μαστίζει τους Ιρακινούς: ...Προς πώληση!

Αν κάποιος νομίζει ότι πρόκειται για προπαγάνδα του ιρακινού καθεστώτος τότε λανθάνει, αφού πρόκειται για δημοσίευμα της «NY Daily News», όπου τονίζει ότι η λύση αυτή προτάθηκε από τους εκπροσώπους του αμερικανικού στρατού σε Ιρακινούς, που ζουν στο μοναδικό λιμάνι, το Ουμ Κασρ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της διανομής στους 40.000 κατοίκους, που καθημερινώς μαζεύονται αναμένοντας τροφή και νερό, μέρος της υποτιθέμενης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η συμφωνία περιλαμβάνει τα εξής: το στρατό να παρέχει δωρεάν το νερό και την πρόσβαση στις δεξαμενές στο λιμάνι σε κατοίκους, υπό τον όρο ότι αυτοί το μεταπωλούν σε άλλους Ιρακινούς σε «λογική τιμή» σύμφωνα με τον ταγματάρχη, Ντέιβιντ Μπάσερτ που πρόσθεσε «δεδομένης της φύσης των Αράβων για το εμπόριο και το παζάρι, αυτή η προοπτική θα τους παρέχει τη δυνατότητα να δουλέψουν παρά να τσακώνονται και διαγκωνίζονται».

Ιρακινοί - Αμερικανοί που συνοδεύουν το στρατό και κάνουν τους μεταφραστές, τονίζουν ότι πρόκειται για μια εξωφρενική κατάσταση να προσπαθούν να δημιουργήσουν μια οικονομία της ελεύθερης αγοράς και να εξωθήσουν να πωλούν νερό σε ανθρώπους που δεν έχουν ούτε μία δραχμή...

Οι Βρετανοί που έχουν στον έλεγχό τους την πόλη του Ουμ Κασρ, ενώ οι Αμερικανοί το λιμάνι, εν εξάλλω αρνήθηκαν ότι υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία για πώληση του νερού... «τι είδους ανθρωπιστικής βοήθειας είναι αυτή; Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ούτε παπούτσια να φορέσουν »... δήλωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής δύναμης... Μήπως πρέπει να ρωτήσουν τους Αμερικανούς, καλύτερα;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ