ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΣΕΒ
Μόνο με την εφαρμογή του μνημονίου θα ανακάμψει το κεφάλαιο

Το μνημόνιο είναι το «εφαλτήριο» για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους, επιβεβαιώνουν οι εγχώριοι βιομήχανοι...

Την «οικειοποίηση» του μνημονίου από τα αστικά κόμματα και το πολιτικό προσωπικό αξιώνει, ενόψει των βουλευτικών εκλογών αλλά και του μετεκλογικού πολιτικού σκηνικού, ο ΣΕΒ και αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «το τρίτο μνημόνιο προδιαγράφει τα βήματα που πρέπει να αναληφθούν και την πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία προς την κανονικότητα της ανταγωνιστικής ανάπτυξης».

Με καθαρό τρόπο, οι Ελληνες βιομήχανοι, στο χτεσινό τους δελτίο και υπό τον τίτλο «Εκλογές στα τυφλά;», προβάλλουν την ανάγκη του κεφαλαίου για την πλήρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να ανακάμψει η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Μάλιστα, ξεμπροστιάζοντας, επί της ουσίας, τις ανούσιες αντιμνημονιακές κορόνες των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, οι βιομήχανοι τονίζουν: «Υπάρχουν νεφελώδεις διακηρύξεις περί του μνημονίου ως αναγκαίου κακού (...). Επιδιώκεται με κάποιο μαγικό τρόπο το μνημόνιο να εξουδετερωθεί, να καθυστερήσει η εφαρμογή του και να "ξεδοντιαστούν" όλα τα μέτρα που θίγουν προνομιούχες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ εμφανίζεται να διαμαρτύρεται, λέγοντας ότι «κανείς στο πολιτικό προσωπικό δε φαίνεται διατεθειμένος να οικειοποιηθεί το μνημόνιο ως εφαλτήριο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας»...

Την ίδια ώρα, διαπιστώνεται ότι «κουτσά - στραβά, το Πρόγραμμα Προσαρμογής που απορρέει από τη συμφωνία, αναμένεται να εφαρμοστεί» και αυτό γιατί, όπως λένε, «σε αντίθετη περίπτωση, η χώρα θα περιθωριοποιηθεί και η μείωση του βιοτικού επιπέδου θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα». Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι βιομήχανοι δεν έχουν «έγνοια» για το βιοτικό επίπεδο των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, το οποίο δέχεται νέα πλήγματα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, αλλά για το πώς θα αποφευχθεί η «περιθωριοποίηση» της ελληνικής αστικής τάξης, στο πλαίσιο των συνολικότερων ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών.

Τα «διλήμματα» του κεφαλαίου... έχουν ήδη απαντηθεί από τα κόμματά του

Εξίσου αποκαλυπτικά για τη στρατηγική του κεφαλαίου είναι και μια σειρά από «διλήμματα» που θέτει ο ΣΕΒ, τα οποία, ένα προς ένα, αποτελούν λύσεις που παραπέμπουν τα λαϊκά στρώματα από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούν το πολιτικό προσωπικό της αστικής διαχείρισης να δώσει καθαρές απαντήσεις, σε ερωτήματα όπως:

-- Γιατί πρέπει να εφαρμοστεί το μνημόνιο.

-- Εάν χρειάζονται παράλληλα/εναλλακτικά προγράμματα.

-- Εάν χρειάζεται η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

-- Πώς μπορούν να γίνουν επενδύσεις, εάν προηγουμένως δεν αρθούν τα διαρθρωτικά εμπόδια και η εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

-- Πώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αυξάνουν την παραγωγικότητα κ.ά.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης έχουν απαντημένα τα παραπάνω αντιλαϊκά «διλήμματα», γι' αυτό και ψήφισαν παρέα το μνημόνιο, το «εφαλτήριο» για την καπιταλιστική ανάκαμψη πάνω στις πλάτες του λαού.

Σε ανάλογη κατεύθυνση με τον ΣΕΒ κινείται και η Ελληνική Ενωση Επιχειρηματιών. Είναι χαρακτηριστική η χτεσινή ανακοίνωσή της, με την οποία ζητά ...«εθνική συνεννόηση» τόσο στο πολιτικό όσο και στο οικονομικό και το κοινωνικό επίπεδο. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι «πρέπει να γίνουν - όπου καθίσταται δυνατό - οι απαραίτητες διορθώσεις με εκείνα τα ισοδύναμα - αναπτυξιακά - μέτρα που θα μπορέσουν να εξισορροπήσουν αδικίες, αλλά και να προλάβουν την ενδεχόμενη δημιουργία νέων στρεβλώσεων, όπως ήδη αυτές διαφαίνονται, όπως για παράδειγμα η υπερφορολόγηση συγκεκριμένων κλάδων».

«Εποικοδομητικές συνεργασίες»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, εξέφρασε χτες την ικανοποίησή του για την «εποικοδομητική συνεργασία» που χαρακτηρίζει, πλέον, τις σχέσεις των ελληνικών κυβερνήσεων με την ΕΕ.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά το μετεκλογικό σκηνικό, σημείωσε: «Η ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του νέου προγράμματος από την κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα μετά τις εκλογές, θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε μία πορεία βιώσιμης ανάπτυξης». Οπως ανέφερε απευθυνόμενος στους πρέσβεις της ΕΕ, οι βασικές κατευθύνσεις του νέου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ελλάδα είναι η «εξυγίανση» των δημόσιων οικονομικών, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τα υψηλά ποσοστά απασχόλησης και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζητά πρωτιά και «σταθερότητα» με «μεγάλες πλειοψηφίες»

Ολοκληρώθηκε χτες η περιοδεία του Ευ. Μεϊμαράκη στην Κρήτη, με τον πρόεδρο της ΝΔ να προβάλλει όλο και πιο έντονα το προεκλογικό «αφήγημα» του κόμματός του - ευθυγραμμισμένο με τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου - για σταθερή «συμμαχική» κυβέρνηση, «μεγάλες πλειοψηφίες» με ορίζοντα τετραετίας, ώστε να ψηφιστούν και εφαρμοστούν με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Χαρακτηριστικό επ' αυτού ήταν και το μήνυμα που απηύθυνε στους απόδημους Ελληνες: «Το νέο ξεκίνημα της πατρίδας μας μπορεί να στηριχθεί σε τρεις άξονες: Πρώτον, στη διασφάλιση κλίματος πολιτικής σταθερότητας για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια. Δεύτερον, στις συναινέσεις και συνεργασίες όλων των υγιών πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα σημερινά προβλήματα. Και τρίτον, στην εφαρμογή ενός Νέου Εθνικού Προγράμματος μεγάλων αλλαγών, που να οδηγεί την πατρίδα μας στο δρόμο της ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής».

`Η η χτεσινή δήλωσή του από την Κρήτη, όπου μίλησε για «μεγάλες πλειοψηφίες» που και «στην κεντρική σκηνή μπορούμε να τις πετύχουμε». Επέμεινε, δε, ότι «σε αυτή την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, απαιτεί συναινέσεις, συνεννοήσεις. Και όμως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που λένε ότι μόνες τους μπορούν να τα καταφέρουν ή ότι αποτελούν εγγύηση για όλα τα ζητήματα ή ότι τα πρόσωπα που ηγούνται μπορούν να δώσουν λύσεις σε όλα. Δείχνουν μια αλαζονεία, έναν εγωκεντρισμό (...) Εγώ καθαρά σας λέω ότι εμείς θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε με όλους τους δημοκράτες που έχουν άποψη και προτάσεις, για να μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις και να βάλουμε τη χώρα στη σωστή πορεία».

Αλλά και λίγο αργότερα, σε αυτό το ...κρεσέντο (που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί) υπέρ της συναίνεσης των αστικών πολιτικών δυνάμεων πάνω στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, καταθέτοντας στεφάνι στους τάφους των Βενιζέλων, στο Ακρωτήρι Χανίων, υποστήριξε: «Μπορούμε όταν έχουμε ηγέτες, ενωμένοι, να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες περιόδους και να γράψουμε λαμπρή ιστορία», ενώ επέμεινε να μιλά για «συνεννόηση, συζήτηση, διάλογο, συνθέσεις και αποφάσεις λογικές και ρεαλιστικές».

Στόχος, βέβαια, της ΝΔ, εισπράττοντας τα εύσημα των αστών για τις τέτοιες θέσεις της υπέρ της σταθερότητας και της συνεννόησης, είναι να αποτελέσει η ίδια τον κορμό μιας τέτοιας... συνεργατικής κυβέρνησης. Εξ ου και για να αποδομήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον ρίξουν από την πρώτη θέση, ο ίδιος ο Ευ. Μεϊμαράκης, θέλοντας να εμφανίσει εαυτόν ως ικανότερο «ηγέτη», χαρακτηρίζει τον Αλ. Τσίπρα ως το «χειρότερο πρωθυπουργό όλων των εποχών» και αναφέρει ότι η κυβέρνησή του «έδιωξε επενδύσεις», «αύξησε τους φόρους» και «διόγκωσε το σπάταλο κράτος».

Αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί το γεγονός ότι στη ΝΔ έχουν εξετάσει και σενάρια «μεγάλου συνασπισμού», σχηματισμού κυβέρνησης με συμμετοχή και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τις όποιες ενστάσεις εκφράζονται στο εσωτερικό του κόμματος να αφορούν στους προβληματισμούς για... «παρενέργειες» που θα μπορούσε να έχει μελλοντικά στο αστικό πολιτικό σύστημα μια τέτοια εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση δείχνουν ότι το σκέφτονται. Χαρακτηριστικά, το στέλεχος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, μια μέρα αφότου δήλωσε ότι «υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν ξέρω αν είναι ευκταία η αυτοδυναμία» και ότι «με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, χρειάζεται τη συνεργασία όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτικών δυνάμεων», χτες επανήλθε στο θέμα, μιλώντας στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ. Χαρακτήρισε μεν «τεράστια» τη «διαχειριστική ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο στη διαπραγμάτευση, αλλά και σε ζητήματα όπως η Εκπαίδευση και η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ», ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι «με έναν άλλο, λογικό ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε πολιτική δύναμη πλην Χρυσής Αυγής»...

ΠΟΤΑΜΙ
«Λαγός» για μνημόνιο, ιδιωτικοποιήσεις, κυβερνήσεις συνεργασίας

«Το μνημόνιο δεν αρκεί για να αποφύγουμε την καταστροφή. Πρέπει να τηρήσουμε τη συμφωνία και παράλληλα να προωθήσουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν περιγράφονται όλες στο μνημόνιο, όπως για παράδειγμα σε τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία». Τάδε έφη ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στο ΑΠΕ, ως «λαγός» των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, τόσο αυτών που περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο, όσο και αυτών που διεκδικεί παραπέρα το εγχώριο κεφάλαιο για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα FM», παρουσίασε και τους δύο «όρους» συμμετοχής του Ποταμιού σε μια κυβέρνηση προώθησης τέτοιων μεταρρυθμίσεων: «Ο πρώτος όρος είναι η σύνθεση της κυβέρνησης. Εμείς μαζί με αποτυχημένους υπουργούς του παρελθόντος δεν συγκυβερνούμε (...) ο δεύτερος όρος είναι ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει μια στρατηγική την οποία δεν έχει. Ποια είναι αυτή; Η εφαρμογή της συμφωνίας, ένα πρόγραμμα για την Παιδεία, ένα πρόγραμμα παραγωγής και εξαγωγών».

Επέμεινε, μάλιστα, ότι «στο μνημόνιο μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις για να αποκατασταθούν οι κοινωνικές αδικίες, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί».

Σε αυτήν τη βάση και καθώς η εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων έχει πολιτικό κόστος που ψάχνονται να το επιμερίσουν, προωθώντας ταυτόχρονα τα μέτρα με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, συμπλήρωσε: «Εμείς θέλουμε κυβερνήσεις μεγάλης συνεργασίας. Θα πρέπει να υπάρχει κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία θα καθρεφτίζει μια μεγάλη πλειοψηφία στην κοινωνία, ώστε να μην κυβερνάει με το άγχος μην της φύγει κάποιος βουλευτής και "πέσει". Αυτό μπορεί να επιβληθεί με ένα δυνατό Ποτάμι».

Στον ίδιο καμβά, συνέχισε να προπαγανδίζει ζητούμενα του κεφαλαίου: «Το πρώτο πράγμα που έθεσα στη Βουλή, ήταν ότι πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Τότε αντιδρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τις κάνει ασθμαίνοντας».

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι η Δράση θα στηρίξει το Ποτάμι και σε αυτές τις εκλογές, όπως και σε αυτές του Γενάρη, με τον πρόεδρό της Θ. Σκυλακάκη (παλαιότερα «δεξί χέρι» της Ντ. Μπακογιάννη) να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης γνωστοποίησε ότι «υπάρχει μια κουβέντα να είναι στα ψηφοδέλτια και ορισμένοι άνθρωποι του ΚΙΔΗΣΟ», του κόμματος του Γ. Παπανδρέου που αποφάσισε να μην κατέβει στις εκλογές επικαλούμενος έλλειψη οικονομικών πόρων.

Σημειωτέον, η Δράση ζητά την «ευρύτερη δυνατή κυβέρνηση συνεργασίας που θα εφαρμόσει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα πολύ πιο φιλόδοξο από τη συμφωνία με την ΕΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ