ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αποστέλλονται, τελικά, ειδικοί εκπαιδευτές στο Αφγανιστάν;

ΑΓΚΥΡΑ.--

Αντικρουόμενες παραμένουν οι πληροφορίες για το αν τελικά η Τουρκία ετοιμάζεται να αποστείλει ειδική μονάδα αξιωματικών εκπαιδευτών στις περιοχές που ελέγχει η αφγανική αντιπολίτευση μετά από αμερικανικό αίτημα.

Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, το αίτημα αποστολής ειδικών εκπαιδευτών ήταν η αιτία της σύγκλισης έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας από τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ, αργά το βράδυ της Τρίτης. Το δίκτυο, επικαλούμενο ανώτερες τουρκικές στρατιωτικές πηγές, τόνιζε ότι το αίτημα μεταφέρθηκε από τον στρατηγό Ουμίτ Σαχιντούρκ, που βρίσκεται στη Φλώριδα των ΗΠΑ για να συμμετέχει στο συντονισμό των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Το NTV υποστηρίζει ότι η απόφαση αποστολής της συγκεκριμένης ομάδας λήφθηκε και μάλιστα καταλήχθηκε να συμμετέχουν 40-50 επίλεκτοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές, με την προϋπόθεση ότι θα εκπαιδεύσουν τα στρατεύματα της Βόρειας Συμμαχίας, αλλά δε θα συμμετάσχουν σε καμία μάχη.

Εντούτοις, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωνε ότι «προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση αποστολής», ενώ ο πρόεδρος Αχμέντ Νεζντέτ Σεζέρ τόνιζε ότι «δε γνωρίζει καν να υπάρχει κάποιο σχετικό αίτημα από τις ΗΠΑ». Ο υπαρχηγός του τουρκικού ΓΕΣ, Γιασόρ Μπουγιούκανιτ, απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει αμερικανικό αίτημα αποστολής ειδικών εκπαιδευτών, υπογράμμισε ότι «αποκλείεται κάτι τέτοιο» ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ αρκούνταν στις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Πάντως, ο υπουργός Αμυνας Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου δήλωνε ότι «αν κριθεί απαραίτητο, η Τουρκία είναι έτοιμη να αποστείλει εκπαιδευτές».

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι της Βόρειας Συμμαχίας χαρακτήριζαν «θετικό» το ενδεχόμενο αποστολής Τούρκων εκπαιδευτών. Εσπευδαν, όμως, να συμπληρώσουν ότι «αρκεί να μη συμμετέχουν στις μάχες, γιατί κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά επίπονο γι' αυτούς».

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΛΕΡ ΣΕ ΣΥΡΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Κλίμα «ικανοποίησης» με εμφανείς διαφωνίες

Ο Τ. Μπλερ με τον πρίγκιπα Αμπντουλάχ

Associated Press

Ο Τ. Μπλερ με τον πρίγκιπα Αμπντουλάχ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΡΙΑΝΤ.-

Ξεκάθαρες εμφανίστηκαν οι διαφωνίες Βρετανίας-Συρίας κατά τη διάρκεια των πολύωρων συνομιλιών που είχε, στη Δαμασκό, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, και ο Σύρος Πρόεδρος, Μπάσαρ Αλ Ασαντ. Οι διαφορές έγιναν σαφείς στην κοινή συνέντευξη Τύπου, αν και, επιφανειακά, το καλό κλίμα από την πρώτη επίσκεψη Βρετανού αξιωματούχου στη Συρία, μετά από 30 χρόνια, δε διαταράχτηκε.

«Η συμμαχία κατά της διεθνούς τρομοκρατίας είναι σταθερή και η Συρία είναι μέρος αυτής της συμμαχίας», δήλωσε ο Τόνι Μπλερ, χαρακτηρίζοντας τις συζητήσεις «ξεκάθαρες» και εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστούν. Προσπάθησε να προλάβει τα σχόλια για το Παλαιστινιακό, παραδεχόμενος ότι «είναι ανάγκη να υπάρξει δίκαιη ειρήνη, με παλαιστινιακό κράτος, γιατί η βία, από όπου και αν προέρχεται, δεν ωφελεί». Ο Βρετανός πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τη συριακή ηγεσία να ασκήσει πιέσεις στις «εξτρεμιστικές οργανώσεις», με τις οποίες έχει κάποια σχέση, αναφερόμενος τόσο στη λιβανική «Χεζμπολάχ» όσο και στο παλαιστινιακό «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», που έχει την έδρα του στη συριακή πρωτεύουσα.

Ο Αλ Ασαντ καταδίκασε τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη, αλλά υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί κανείς να δεχτεί αυτό που βλέπουμε να γίνεται στο Αφγανιστάν, όπου σκοτώνονται παιδιά και άμαχοι». Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, υποστήριξε, είναι να οριστεί από τη διεθνή κοινότητα το περιεχόμενό της. «Η αντίσταση στην κατοχή δεν είναι τρομοκρατία, είναι αναφαίρετο δικαίωμα», τόνισε ο Μπάσαρ Αλ Ασαντ, συμπληρώνοντας ότι στη συνέχεια θα πρέπει να «αντιμετωπιστούν οι αιτίες και όχι οι συνέπειές της». Ο Σύρος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ξεκάθαρη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού ότι «τρομοκρατία δεν είναι το Ισλάμ» και έσπευσε να συμπληρώσει ότι «η επικράτηση δίκαιης ειρήνης στη Μέση Ανατολή θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα κατά της τρομοκρατίας, αλλά το να σταματήσει η βία δεν είναι παρά μόνο μία από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιτευχθεί ειρήνη».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που εκτιμάται ότι επισκέπτεται την περιοχή κυρίως υπό το ρόλο του στενότερου συμμάχου των ΗΠΑ, στόχο έχει να καθησυχάσει τις ανησυχίες του αραβικού κόσμου αλλά και να τον προετοιμάσει ότι οι επιδρομές στο Αφγανιστάν μπορεί να συνεχιστούν ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Σύμφωνα με βρετανικές πηγές, ο Μπλερ κομίζει ορισμένες νέες προτάσεις σε Παλαιστινίους και Ισραηλινούς, με στόχο να τερματιστούν οι βιαιότητες στη Μέση Ανατολή, καθώς εκτιμάται ότι βλάπτουν την «αντιτρομοκρατική» συμμαχία. Για το περιεχόμενο των προτάσεων δεν έχει γίνει τίποτε γνωστό.

Πριν την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μπάσαρ Αλ Ασαντ, Βρετανοί αξιωματούχοι μιλούσαν για «ικανοποιητικές συνομιλίες», ενώ λίγο νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη «στροφή» προς χώρες όπως η Συρία, υπογράμμιζε ότι «η επίτευξη ειρήνης χρειάζεται ρίσκο». Αναχωρώντας για το Ριάντ, δήλωνε ότι δεν ενοχλήθηκε από τα σχόλια του Σύρου Προέδρου για τις επιδρομές ή για το περιεχόμενο της τρομοκρατίας. Αργά χτες, ο Τόνι Μπλερ επρόκειτο να συναντηθεί με τον Σαουδάραβα βασιλιά Φαχντ, με τον πρίγκιπα διάδοχο Αμπντουλάχ και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με την παλαιστινιακή και ισραηλινή ηγεσία.

ΕΕ - ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Συμφωνούν στα περί μελλοντικής αφγανικής κυβέρνησης

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.--

Ταύτιση απόψεων ανάμεσα στις θέσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης του Ουζμπεκιστάν σχετικά με τη συγκρότηση μιας μελλοντικής αφγανικής κυβέρνησης που θα «περιλαμβάνει τους εκπροσώπους κάθε εθνικής ομάδας», διαπίστωσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Λουί Μισέλ, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε χτες στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη, ως επικεφαλής της τρόικα της ΕΕ.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Λουί Μισέλ με τον Ουζμπέκο ομόλογό του Αμπντουλαζίρ Καμίλοφ, ο Βέλγος υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, παρατηρώντας, εν είδει προτροπής, πως «θα πρέπει να δείξουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας μ' αυτούς που πολεμούν στις πρώτες γραμμές του πολέμου». Ο ίδιος εξέφρασε στη συνέχεια τη λύπη του για τα δεκάδες θύματα μεταξύ των Αφγανών αμάχων, λέγοντας:«Είναι πολύ λυπηρό να παρατηρούμε πως σκοτώνονται πολίτες σε τέτοιες ενέργειες... Καμία μάχη δεν είναι καλή. Ποτέ. Αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητο να πολεμάς». Ο Μισέλ αναφερόμενος ακολούθως σε μία μελλοντική αφγανική κυβέρνηση, σε περίπτωση που ηττηθεί το σημερινό καθεστώς της Καμπούλ, παρατήρησε την ταύτιση θέσεων ανάμεσα σε Τασκένδη και Βρυξέλλες, αλλά και το ρόλο που θα πρέπει να παίξουν αργότερα τα Ηνωμένα Εθνη για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά το τέλος του πολέμου.

Ο Ουζμπέκος υπουργός Εξωτερικών, απ' την πλευρά του, δήλωσε πως ο αγώνας έναντι της τρομοκρατίας «είναι για το συμφέρον του αφγανικού λαού και ολόκληρου του κόσμου».

ΣΛ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
«Ο Μπιν Λάντεν ήταν στην Αλβανία»

ΧΑΓΗ.--

Ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προέβη σε μια δήλωσε που άφησε πολλούς «έκπληκτους», στη διάρκεια της προκαταρκτικής διαδικασίας της δίκης του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Ο Οσάμα μπιν Λάντεν, είπε, βρισκόταν στην Αλβανία το 2000.

Οπως είπε ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔΓ, οι ΗΠΑ είχαν «στραφεί σε αυτόν» στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τον Σαουδάραβα, που κατηγορούσαν τότε για τις βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στην Κένυα και την Τανζανία. «Η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση γνώριζε ότι ο μπιν Λάντεν βρισκόταν στην Αλβανία δύο χρόνια αφ' ότου ανατίναξε τις πρεσβείες τους, συζήτησαν τα γεγονότα μαζί μου και με τους συνεργάτες μου», είπε στο ΔΠΔ ο Μιλόσεβιτς.

Οι Αλβανικές αρχές έχουν επανειλημμένως διαψεύσει αναφορές ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν είχε επισκεφθεί τη χώρα πρόσφατα. Την 21η Σεπτεμβρίου ο Τζόζεφ Λίμπρεχτ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αλβανία, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους πως η κυβέρνηση του δε διαθέτει τέτοιες αναφορές και «επαίνεσε» την κυβέρνηση Μέτα για την «αποπομπή» Ισλαμιστών εξτρεμιστών. Ενώ και χτες η κυβέρνηση της Αλβανίας διέψευσε ότι ο μπιν Λάντεν ήταν στην Αλβανία το 2000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ