ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Σπεύδει να προτείνει η ίδια ό,τι ζητά το μεγάλο κεφάλαιο

Πάνω από τα 65 όλοι, περικοπές στα βαριά, αύξηση ορίου και για τις γυναίκες, ούτε καν τριμερής χρηματοδότηση, πρόσθετη αφαίμαξη των εργαζομένων μέσα από «επαγγελματικά συμβόλαια»

«Σαν έτοιμη από καιρό», η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προχωρά ακάθεκτη στο διάλογο της απάτης, στον οποίο δηλώνει πλέον έτοιμη να θυσιάσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Σε μια αναλυτική συζήτηση χτες με τους δημοσιογράφους το προεδρείο της ΓΣΕΕ και ειδικά ο πρόεδρός της, Χρ. Πολυζωγόπουλος, παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα θέσεων για το διάλογο που θα ακολουθήσει, ενώ φαίνεται ότι υπάρχει ουσιαστική σύγκλιση με τις θέσεις που κατά καιρούς έχει προβάλλει το υπουργείο Εργασίας.

Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος παρουσίασε τις θέσεις του για τη χρηματοδότηση, τις συντάξεις, τα όρια ηλικίας, την οργανωτική μορφή των ταμείων, και υποστήριξε ότι μέχρι τον Ιούνη πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα στο διάλογο.

Ειδικότερα για την τριμερή χρηματοδότηση, έκανε λόγο για έναν ειδικό κωδικό στον προϋπολογισμό όπου θα εισρέουν πόροι από διάφορες πλευρές, χωρίς να τις κατονομάσει. Ομως συνέδεσε τη χρηματοδότηση με τη φορολογική μεταρρύθμιση και όπως είπε δεν πρέπει να εξαρτάται η κοινωνική ασφάλιση από τα δημοσιονομικά.

Ταυτόχρονα, συμφωνώντας με την κυβέρνηση, είπε ότι το γενικό όριο ηλικίας πρέπει να είναι τα 65 χρόνια. «Αυτή πρέπει να είναι η βάση». Για το ίδιο θέμα πρόσθεσε ότι «δε διαπραγματευόμαστε τα όρια ηλικίας θεμελίωσης σύνταξης» που σημαίνει ότι δεν είναι αντίθετος σε ένα καθεστώς που θα επιτρέπει την παραμονή των εργαζομένων και πέραν της 35ετίας με κίνητρα παραμονής. Στην πράξη αυτή η θέση ορίζει σαν κατώτερη βάση για να βγει κάποιος στη σύνταξη τα 65 κι από κει και πάνω όλα είναι ανοιχτά.

Κυρίαρχη λογική στην όλη παρουσίαση, ήταν η μεταφορά του κέντρου βάρους της συζήτησης, στην «εσωτερική αναδιανομή» του συστήματος. Με πρόσχημα τις «αδικίες» της σημερινής κατάστασης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αρνείται να θίξει τη μεγάλη αδικία που γίνεται σε βάρος όλων των ασφαλισμένων από τις κυβερνήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο που λυμαίνονται το σύστημα. Ετσι, εστίασε στα ζητήματα του «νοικοκυρέματος» και όχι της ακατάπαυστης ληστείας σε βάρος των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων, των αποθεματικών των ταμείων, στις συντάξεις πείνας κλπ.

Στο στόχαστρο του προέδρου της ΓΣΕΕ, μπήκαν και τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, μίλησε για «διαβάθμιση στην ανθυγιεινότητα», γιατί δεν μπορεί να εξισώνονται «ο κουρέας με τον μπετατζή». Αν και όπως είπε το ζήτημα αυτό δε θα τεθεί στο διάλογο. Προφανώς κάτι παραπάνω θα ξέρει ο πρόεδρος.

Για τις μητέρες ισχυρίστηκε ότι «η μητρότητα θα πρέπει να στηρίζεται την ώρα που πρέπει» και ότι οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στον κοινωνικό διάλογο. Ετσι και με αυτόν τον έμμεσο τρόπο η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ανοίγει και αυτό το καυτό θέμα, για το οποίο τόσο πάσχισε η κυβέρνηση με τις προτάσεις Γιαννίτση, αλλά και τις απόψεις Ρ. Σπυρόπουλου και Α. Καραμάνου.

Τάχθηκε υπέρ της ενοποίησης των ταμείων και ιδιαίτερα των επικουρικών στις τράπεζες, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες.

Τέλος επέμεινε στη θέση του για τη δυνατότητα σύναψης, από τα συνδικάτα και στα πλαίσια των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επαγγελματικών συμβολαίων. Στα πλαίσια αυτά εκτός βέβαια από τους εργοδότες, θα πληρώνουν και οι εργαζόμενοι. Δηλαδή τα επαγγελματικά συμβόλαια θα λειτουργήσουν σαν μια πρόσθετη πηγή αφαίμαξης του εργατικού εισοδήματος.

Σταθερός στις απόψεις τους για την αξία του «κοινωνικού διαλόγου» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι η Συνομοσπονδία καλείται να ενισχύσει τη θεσμική κοινωνική διαπραγμάτευση.

Σύμφωνοι με την παρουσίαση - στα κεντρικά ζητήματα - που έκανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, εμφανίστηκαν και οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης. Μοναδικό σημείο τριβής το ζήτημα της τριμερούς χρηματοδότησης, το οποίο οι Γ. Μανώλης και Α. Καλύβης το έθεσαν ως προϋπόθεση για να συμμετέχουν στο διάλογο της απάτης.

Στο πρώτο δεκαήμερο αναμένεται να γίνει η πρώτη συνάντηση ΣΕΒ - ΓΣΕΕ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Κατά της διπλής απασχόλησης των πανεπιστημιακών γιατρών

Μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος είναι ο νόμος 2889/2001 του υπουργού Υγείας που απαγορεύει στους πανεπιστημιακούς γιατρούς να απασχολούνται ταυτόχρονα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Την άποψη αυτή υποστήριξαν χτες και οι τρεις εισηγητές δικαστές κατά τη συζήτηση προσφυγών από τους πανεπιστημιακούς γιατρούς στο Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) υπό διευρυμένη επταμελή σύνθεση.

Κάποια διαφοροποίηση υπήρξε από τους εισηγητές σχετικά με τον τρόπο απομάκρυνσης των πανεπιστημιακών γιατρών. Ετσι, ένας από τους τρεις εισηγητές, ο σύμβουλος επικρατείας Γ. Παπαμεντζελόπουλος, υποστήριξε με επιφυλάξεις ότι υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα στον τρόπο απομάκρυνσης των πανεπιστημιακών γιατρών και ότι δεν μπορεί να αποφασίζουν γι' αυτό το θέμα μοναχά τα Διοικητικά Συμβούλια των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠΕΣΥ), αλλά θα πρέπει να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ΑΕΙ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη πλήρης αυτοδιοίκησή τους.

Αντίθετα, οι δικαστές Κ. Πισπιρίγος και Μ. Γκορζολίδου υποστήριξαν ότι και ο τρόπος απομάκρυνσης των πανεπιστημιακών γιατρών (μόνο από τα ΠΕΣΥ) βρίσκεται μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος. Σχετικά με την ουσία του νόμου 2889/01, ως προς την απομάκρυνση των πανεπιστημιακών γιατρών, οι εισηγητές θεωρούν ότι δεν περιορίζονται συνταγματικές αρχές όπως της επαγγελματικής και ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ισότητας, η προστασία της υγείας και η εμπιστοσύνη του διοικούμενου προς την Πολιτεία, όπως ισχυρίζονταν στις προσφυγές τους οι πανεπιστημιακοί γιατροί, εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων και σωματεία διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού.

Στις εισηγήσεις τους οι τρεις δικαστές ανέφεραν ότι η απαγόρευση που προβλέπει ο νόμος για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς διαφυλάσσει την ανεξαρτησία τους από ιδιωτικά κέντρα, με την απαλλαγή τους από κάθε είδους εξάρτηση, αλλά και το κύρος τους έναντι των ασθενών.

Η έκδοση των αποφάσεων αναμένεται μέχρι τα τέλη Φλεβάρη.

ΕΣΗΕΑ
Απαράδεκτη κατάσταση πίσω από τη βιτρίνα

Την απαράδεκτη κατάσταση των εργασιακών συνθηκών για ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, πίσω από τη βιτρίνα των Μέσων Ενημέρωσης, διαπιστώνει η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν είναι αθώα. Φέρνει ακέραια την ευθύνη για την ασυδοσία των εργοδοτών, οι οποίοι στο όνομα του κέρδους καταπατούν συστηματικά τα εργασιακά δικαιώματα».

Αφορμή για την ανακοίνωση της Ενωσης, στάθηκε το τραγικό εργατικό ατύχημα που έγινε λίγες μέρες πριν στις εγκαταστάσεις της «Ελευθεροτυπίας». Το θύμα, ο εργάτης Γιάννης Τσικρικάς, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική στο ΚΑΤ, δούλευε μόνος του στο τμήμα του εργοστασίου που συμπιέζονται σε «μπάλες» άχρηστα χαρτιά. Την ώρα της δουλιάς καταπλακώθηκε από τόνους χαρτιού και βρέθηκε μισοπεθαμένος 18 ώρες αργότερα, την επόμενη μέρα.

Η ΕΣΗΕΑ προσθέτει ότι το γεγονός αυτό φέρνει στην επιφάνεια το μεγάλο ζήτημα της υγιεινής και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας των επιχειρήσεων ΜΜΕ και επισημαίνει ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι καταγγελίες των Ενώσεων του κλάδου για τις συνθήκες που επικρατούν στους εργασιακούς χώρους.

Για το ατύχημα έχει γράψει μέχρι τώρα μόνο ο «Ριζοσπάστης».

«ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ»
Στο δρόμο 8 εργαζόμενες

Ακάθεκτη συνεχίζει το «έργο» της η εργοδοσία της πολυεθνικής «ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ», η οποία εφαρμόζοντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης πέταξε χτες στο δρόμο ακόμα οκτώ εργαζόμενες.

Ηδη το σωματείο εργαζομένων έχει αντιδράσει και έχει πάρει απόφαση για στάση εργασίας 1-3 το μεσημέρι (μία ώρα για κάθε βάρδια, πρωινή και απογευματινή) για την επόμενη Τρίτη και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Η πολιτική αυτή της εργοδοσίας να απολύει τους τελευταίους έξι μήνες το 2% του προσωπικού έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν απολυθεί μέχρι σήμερα περίπου 260 εργαζόμενες. Το μπαράζ όμως των απολύσεων θα συνεχιστεί καθώς η εργοδοσία της πολυεθνικής έχει ανακοινώσει ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα πετάξει στο δρόμο ακόμα 300 εργαζόμενες.

Στόχος της πολυεθνικής, να μεταφέρει την παραγωγή στη Βουλγαρία αφήνοντας ένα μικρό αριθμό εργαζομένων στην Ελλάδα. Η πολυεθνική εκμεταλλεύεται οδηγία της ίδιας της ΕΕ που της επιτρέπει να μεταφέρει την παραγωγή σε χώρα εκτός της κοινότητας και να επιστρέφει μετά τα προϊόντα της και να τα διακινεί με τα προνόμια των Ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Συμπαραστάτη σ' αυτή την πολιτική έχει την ίδια την κυβέρνηση, η οποία το μόνο που έχει κάνει για να προστατέψει τις εργαζόμενες είναι να «παρακαλάει» να επιδοτήσει τις θέσεις εργασίας της επιχείρησης.

Ενα σύγχρονο κάτεργο

Σύγχρονα κάτεργα αποτελούν μια σειρά μεταλλουργικών επιχειρήσεων στον Πειραιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιχείρηση «ΧΑΛΥΒΔΟΦΥΛΛΩΝ ΑΕ», όπου οι 100 εργάτες της δουλεύουν κυριολεκτικά κάτω από μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας, δε λαμβάνονται τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, ενώ τον περασμένο χρόνο αποκρύφτηκε το σακάτεμα δύο εργατών της! Τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, που επικρατούν σε αυτή την επιχείρηση διαπίστωσαν οι συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και υπάλληλοι του ΚΕΠΕΚ κατά τη διάρκεια ελέγχου που διενήργησαν στις 29 Γενάρη 2001.

Οπως καταγγέλλει με δελτίο Τύπου το Συνδικάτο η επιχείρηση δεν παρέχει στους εργάτες τα μέσα ατομικής προστασίας, για να προφυλαχτούν από τα χημικά υλικά που χρησιμοποιούνται και τα ελάσματα, ενώ τα μηχανήματα και οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις δε διαθέτουν τα προβλεπόμενα από το νόμο μέσα ασφαλείας. Στο πάτωμα υπάρχουν τρύπες και άχρηστο υλικό, οι τουαλέτες και τα αποδυτήρια είναι σε άθλια κατάσταση και δεν υπάρχει γιατρός εργασίας όπως προβλέπεται από το νόμο. Καταγγέλλει ακόμα την απόκρυψη των δύο εργατικών ατυχημάτων, για τα οποία αναφέρει ότι ο ένας μεταλλεργάτης είχε χτυπήσει στο κεφάλι και ο άλλος στο χέρι. Το Συνδικάτο υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει ακόμα πιο εντατικά τους ελέγχους και ότι «μαζί με τους εργαζόμενους θα συνεχίσει να αγωνίζεται για καλύτερες συνθήκες δουλιάς και για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ