Ολοκληρωμένη πρόταση παρουσίασαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος. Βολές κατά πάντων από την κυβέρνηση. Πλήρη ιδιωτικοποίηση ζητά η ΝΔ. Υπέρ μόνο το ΠΑΣΟΚ στην ονομαστική ψηφοφορία
Τη δική του ολοκληρωμένη πρόταση κατέθεσε χτες το ΚΚΕ, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την υγεία, καλώντας τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν στα θέματα που έθεσε χωρίς όμως ανταπόκριση.
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ασκήθηκε κριτική προς την αντιπολίτευση ότι στερείται θέσεων, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν τη μετατροπή των νοσοκομείων σε... εταιρίες. Ανοιχτά τα ενδεχόμενα για το τι πρόκειται να πράξει στην ψηφοφορία στο τέλος της συζήτησης άφησε ο ΣΥΝ. Πάντως στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε χτες "επί της αρχής" του νομοσχεδίου, ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (ψήφοι 54-39).
"Εμείς δε βλέπουμε τα νοσοκομεία σαν ένα μέσο κερδοσκοπίας", επισήμανε παίρνοντας χτες το λόγο στη συνεδρίαση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας.
"Βλέπουμε τα νοσοκομεία και γενικότερα το δημόσιο τομέα υγείας σαν μια υπηρεσία, μια παροχή που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να προσφέρει στον πολίτη ο οποίος φορολογείται όλο και περισσότερο". Κατήγγειλε δε τις λογικές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που θέλουν τη λειτουργία της υγείας με κερδοσκοπικά κριτήρια.
Αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου, τη μετακύληση δηλαδή του κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας στα ασφαλιστικά Ταμεία, ο Στρ. Κόρακας επισήμανε πως "πάμε για διαμόρφωση νοσηλίων ίσων προς το κόστος της νοσηλείας", αντιμετωπίζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία "με τρόπο που σύντομα θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία". "Πώς θα μπορέσουν τα Ταμεία να πληρώσουν; Αυξάνοντας τις εισφορές των εργαζομένων και φυσικά αφαιρώντας εισφορές των εργοδοτών", επισήμανε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο επίκαιρο θέμα τις τιμής του φαρμάκου, τονίζοντας: "Τα βάζετε με τους φαρμακοποιούς, "χτυπάτε το σαμάρι" γιατί δεν τολμάτε να χτυπήσετε τα αφεντικά σας, τους βιομηχάνους του φαρμάκου. Δε βλέπετε ότι ένα φάρμακο που έχει κόστος 8 ή 10 δραχμές σαν πρώτη ύλη πουλιέται χιλιάδες δραχμές και φυσικά μοσχοπληρώνεται από τα Ταμεία. Να πώς ανεβαίνει το κόστος...".
Καταλήγοντας ο Στρατής Κόρακας, κατέθεσε 10 συγκεκριμένες προτάσεις εκ μέρους του ΚΚΕ, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας:
Επιθετικός στην παρέμβασή του, προς την αντιπολίτευση, ήταν ο υφυπουργός Υγείας, Μανώλης Σκουλάκης.
Κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι αρνούνται να πάρουν θέση πάνω στα υπαρκτά λαϊκά προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία, ιδίως όσον αφορά τους κατοίκους της επαρχίας και των νησιών, προσθέτοντας ότι συνολικά δεν έχουν θέσεις για την υγεία. Ο Μ. Σκουλάκης, αν και γιατρός που υπηρέτησε σε νησιά, επιχείρησε να πείσει το Κοινοβούλιο ότι το να μετονομάζεις περιφερειακά Κέντρα Υγείας - όπως γίνεται στο νομοσχέδιο - σε πολυδύναμα ιατρεία λύνεις το πρόβλημα της επαρχίας. Υποστήριξε, ακόμα, δε ότι τα δίκτυα υγείας που προωθεί η κυβέρνηση με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, εξασφαλίζουν εφημερεύοντες γιατρούς σε όσα μέρη λειτουργούν Κέντρα Υγείας και υπηρεσίες υγείας του ΙΚΑ. Δηλαδή με την υποδομή του ΙΚΑ, που την πλήρωσαν οι σημερινοί συνταξιούχοι, το ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει - τάχα μου - κοινωνικό πρόσωπο. Και πάλι δηλαδή επιχειρεί η κυβέρνηση την επίδειξη κοινωνικής πολιτικής με ξένα κόλλυβα και στα λόγια βέβαια. Και έφτασε σε αυτό τον έσχατο ξεπεσμό γιατί διέγραψε τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου ακόμα και απ' το λεξιλόγιό της, παρότι επιχειρεί να εμφανίσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα ως συνέχεια του νόμου για το ΕΣΥ που προβλέπει τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου.
Τέλος, ο υφυπουργός Υγείας "έκανε γαργάρα" τον προϋπολογισμό για την υγεία, καθώς και το θέμα της σχέσης των νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε χτες και η παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Στέφανου Μάνου,ο οποίος έκανε λόγο για κοινό σύστημα οικονομικού ελέγχου όλων των νοσοκομείων από διεθνή οίκο, για συνεχή αναμόρφωση των νοσηλίων προκειμένου "να υπάρχει σχέση με το πραγματικό κόστος", ενώ για το θέμα της διοίκησης των νοσοκομείων είπε πως πρέπει "οι γενικοί διευθυντές να απομακρύνονται από τη θέση τους αν κάθε χρόνο για παράδειγμα δεν απολύουν το 2% του προσωπικού, το οποίο είναι πλέον άχρηστο στα νοσοκομεία".
Επίσης ο βουλευτής της ΝΔ Α. Καραγκούνης,μίλησε για την ανάγκη "ανταγωνιστικών νοσοκομείων" που θα προσελκύσουν "αρρώστους που θα φέρουν έσοδα στο δημόσιο".
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Πέτρος Κουναλάκης,αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για την υγεία και σημείωσε ότι η παροχή στην υγεία του ειδικού φόρου που επιβάλλεται στον καπνό, καθώς και η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του συστήματος υγείας.
Κατέληξε λέγοντας ότι ο ΣΥΝ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Στη συνέχεια όμως... μπέρδεψε τα πράγματα λέγοντας ότι δε ζητά την απόσυρσή του, προσθέτοντας ότι "δεν είναι δυνατόν να το ψηφίσουμε με τη μορφή που έχει σήμερα. Περιέχει θετικές διατάξεις, αλλά είναι άτολμο, εμπεριέχει σημαντικές αντιφάσεις".
Επισήμανε δε ότι ο ΣΥΝ θα επιδιώξει τη βελτίωσή του στη συζήτηση των άρθρων.
Εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του κόμματος, Δημήτρης Τσοβόλας,υπερασπιζόμενος την πολιτική του ΠΑΣΟΚ στην υγεία από το 1981 και για τα μετέπειτα χρόνια ως το 1990, σημειώνοντας ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο εισαγάγει "μια νεοφιλελεύθερη λογική λειτουργίας των κρατικών νοσοκομείων του κέντρου και της περιφέρειας, με ιδιωτικοοικονομική φιλοσοφία και αντίληψη".
Την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων εργαζομένων και επιστημόνων σε διάφορους τομείς του δημόσιου συστήματος υγείας προώθησαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ μέσα από τροπολογίες που ζητούν να ενταχτούν στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.
Η τέταρτη τροπολογία αφορά το θεσμό και τις υπηρεσίες της Ιατρικής της Εργασίας. Στην εισηγητική έκθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ αναφέρεται ότι οι ανάγκες σε ειδικευμένους γιατρούς Εργασίας ξεπερνούν τους 2.000, ενώ υπάρχουν μόλις 45. Πρόσφατα, δε, και με καθυστέρηση δέκα ετών προκηρύχτηκαν 21 θέσεις ειδικευμένων γιατρών για έναρξη ειδικότητας. Προτείνεται η συγκρότηση Ειδικού Κέντρου Ιατρικής Εργασίας και Περιβάλλοντος στο Νοσοκομείο "Θριάσιο" που θα λειτουργεί και ως Κέντρο Αναφοράς των Επαγγελματικών Παθήσεων και των Εργατικών Ατυχημάτων. Ακόμη να συγκροτηθούν τμήματα Ιατρικής της Εργασίας σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία.
Η πέμπτη τροπολογία αφορά την πληρωμή για τις εκτός έδρας μετακινήσεις των εργαζομένων του ΕΚΑΒ.
Η έκτη τροπολογία αφορά την ένταξη στο ΕΣΥ των κλινικών χημικών, βιοχημικών, χημικών και βιολόγων. Προτείνεται να συσταθούν κατά νοσοκομείο θέσεις κλινικών χημικών, βιοχημικών, χημικών και βιολόγων των εργαστηρίων, αλλά και να έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αιτήσεις για διορισμό σε ανώτερη θέση.
Η έβδομη τροπολογία αφορά την επιβολή περιορισμού 600 ωρών το χρόνο στις εφημερίες που κάνουν οι γιατροί των νοσοκομείων του ΙΚΑ. Στην εισηγητική έκθεση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει ότι οι γιατροί εκτελούν 8 - 9 εικοσιτετράωρες εφημερίες το μήνα. Προτείνεται η εξής ρύθμιση: "Ο περιορισμός του αριθμού των ωρών δεν ισχύει επίσης για το ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων του ΙΚΑ".
Σήμερα στο Σύνταγμα, ώρα 7 μμ, η παναθηναϊκή συγκέντρωση κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την υγεία
Με αφετηρία των δυναμικών κινητοποιήσεών τους το αποψινό Παναθηναϊκό Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά εκφράζουν την αντίθεσή τους στο υπό ψήφιση αντι - ΕΣΥ, όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχέδιο.
Με δεδομένο ότι "η υγεία είναι υπόθεση που αφορά όλους", η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) καλεί εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους και νεολαία, να παρευρεθούν απόψε στις 7 μμ στην πλατεία Συντάγματος και να διαδηλώσουν ενάντια στην ανάλγητη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε ευαίσθητους τομείς, όπως η δημόσια υγεία. Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, που συνεδρίαζε προχτές μέχρι αργά το βράδυ, αποφάσισε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις με δραστηριότητες που θα έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Επίσης συντονίζει τις δραστηριότητές της με την "Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας" που θα αναπτύξει δραστηριότητες σε όλη τη χώρα.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η ΕΙΝΑΠ, ο πρόεδρος της Ενωσης Χ. Ζαχαρόγιαννης επανέλαβε ότι διάλογος ουσίας επί του νομοσχεδίου δεν έχει γίνει. "Δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάρει την πρωτοβουλία και να το ψηφίσει", τόνισε και ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο με τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας και στη συνέχεια να κατατεθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης σημείωσε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί με τον αγώνα που έχουν ξεκινήσει δεν υπερασπίζονται τη σημερινή αθλιότητα στα Δημόσια Νοσοκομεία, αλλά παλεύουν για ένα σύστημα που θα παρέχει δωρεάν υψηλού επιπέδου περίθαλψη σε όλο το λαό. Εκτίμησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν πολύ ολισθηρό κατήφορο και προέβλεψε ότι "το καλοκαίρι είναι θερμό για την υγεία, αλλά ο χειμώνας θα είναι δραματικά θερμός για την κυβέρνηση".
Σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο οδηγούνται σε κατάρρευση τα Ασφαλιστικά Ταμεία. "Θα δούμε στην πράξη αν μπορούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία να αντέξουν τα διαφοροποιημένα νοσήλια. Τότε θα φανεί ποιος κάνει λάθος, εμείς ή η κυβέρνηση", πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Ο Χ. Ζαχαρόγιαννης έκανε αποτίμηση του αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών. Τόνισε ότι η συμμετοχή των γιατρών στην απεργία ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, ωστόσο κατά τη διάρκειά της περιφρουρήθηκε το επείγον περιστατικό και δε δημιουργήθηκε πρόβλημα. Μίλησε με ζεστά λόγια για τη συμπαράσταση των συνταξιούχων στον αγώνα των γιατρών. "Η παρουσία τους στην πύλη του "Ευαγγελισμού" ήταν συγκινητική - πρόσθεσε. Το ίδιο και η πικετοφορία που οργάνωσαν, αλλά και η αυριανή (σ. σ. σημερινή) συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο".
Μέχρι την τελευταία στιγμή γίνονταν δηλώσεις συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
Χτες η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) ανακοίνωσε ότι θα πάρει μέρος στη σημερινή συγκέντρωση, τονίζοντας ότι μαζί με τους εκπροσώπους των άλλων φορέων θα αγωνιστούν για να παραμείνει η υγεία κοινωνικό αγαθό, για να ανακληθεί το αντι-ΕΣΥ νομοσχέδιο, για να υπάρχει δωρεάν αναβαθμισμένη δημόσια υγεία και για να έχει ο ΕΟΦ το ρόλο που του έδινε ο ιδρυτικός νόμος 1316/83.
Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", με τηλεγράφημά του προς την ΕΙΝΑΠ, δηλώνει τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο και ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου, που οδηγεί στην ανατροπή του δημόσιου συστήματος υγείας. Επίσης, το Σωματείο των Εργαζομένων στο "Αλεξάνδρα" συμμετέχει στην τετράωρη στάση (11πμ - 3μμ) της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά με τα αιτήματα συμμετοχής του στο συλλαλητήριο του Συντάγματος. Τέλος, το σωματείο ζητά τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τη συμμετοχή στη συγκέντρωση της ΕΙΝΑΠ αποφάσισε το Σωματείο των Εργαζομένων του "Ευαγγελισμού".
Επίσης χτες το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά δήλωσε τη συμμετοχή του στο σημερινό συλλαλητήριο, καλώντας τους μεταλλεργάτες να πάρουν μέρος ενάντια στο νόμο - "έκτρωμα" που φαλκιδεύει τα νοσοκομεία και το ΙΚΑ.
Επίσης έχουν δηλώσει συμμετοχή η Ομοσπονδία Οικοδόμων,η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Εργαστηρίων, Γηροκομείων και Διαγνωστικών Κέντρων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων,η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ,το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά.
Η ΔΑΚΕ του Νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" συμπαρίσταται στον αγώνα της ΕΙΝΑΠ και δηλώνει ότι θα συμμετάσχει με όλα τα μέλη της στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο.
Η Δημοτική Κίνηση Νίκαιας "Δημοκρατική Ενότητα" συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών και καταγγέλλει το νομοσχέδιο γιατί πιστεύει ότι η υγεία του λαού δεν είναι εμπόρευμα αλλά είναι κοινωνικό αγαθό.
Η Ενωση Μηχανοσιδηρουργών Βόλου με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβέρνηση για την πολιτική της στην υγεία και στα ασφαλιστικά ταμεία και καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν άμεσα στην αντιλαϊκή πολιτική.
Η απαίτηση των φορέων της Θεσσαλονίκης να λειτουργήσει το νοσοκομείο δυτικών συνοικιών "Παπαγεωργίου" ως ΝΠΔΔ, χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να παρέχει υπηρεσίες για όλο το λαό, ενταγμένο στο ΕΣΥ, εκφράστηκε χτες στη σύσκεψη που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι κομμάτων, της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματικοί φορείς και εκπρόσωποι Επιμελητηρίων.
Συνοψίζοντας τις απόψεις που κατατέθηκαν, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Π. Αβραμόπουλος, ανέφερε τους 4 βασικούς άξονες που βρίσκουν σύμφωνους την πλειοψηφία των φορέων της πόλης και είναι: Η λειτουργία του Νοσοκομείου ως ΝΠΔΔ, αντίθετα με τα όσα αναφέρει η τροπολογία που θα συζητήσει η κυβέρνηση. Να μην ελέγχεται η διοίκηση του Νοσοκομείου από τους δωρητές, γιατί κάτι τέτοιο συνεπάγεται μια επιχειρηματική δραστηριότητα σε συνέχιση της δωρεάς, αλλά την πλειοψηφία της διοίκησης να έχουν οι κοινωνικοί φορείς της Θεσσαλονίκης. Η επάνδρωση με το απαραίτητο δυναμικό να γίνει κάτω από τέτοιες διαδικασίες που να διασφαλίζουν τη διαφάνεια και το εργασιακό καθεστώς να μην υπάγεται στις νέες ελαστικές μορφές απασχόλησης που προωθούνται και στο χώρο της υγείας. Οι παραπάνω θέσεις θα γνωστοποιηθούν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τον πρωθυπουργό, και τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, ως πρώτο βήμα συντονισμένης δράσης των φορέων. Στη σύσκεψη ο εκπρόσωπος της ΚΟΘ του ΚΚΕ Γ. Τεμεκενίδης σημείωσε ότι το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την υγεία ως κοινωνικό αγαθό και όχι σαν είδος εμπορεύσιμο. Μάλιστα, κατήγγειλε την κυβέρνηση για την πολιτική ιδιωτικοποίησης του χώρου, που εκφράζεται καθαρά και μέσα από νομοσχέδιο για την υγεία. Τέλος, κάλεσε όλους τους φορείς από κοινού να αντιπαλέψουν τα σχέδια αυτά και να πετύχουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου όχι απλώς με δημόσιο χαρακτήρα, αλλά ξεκάθαρα ως ΝΠΔΔ.
Εξορμήσεις στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές της Πάτρας έχει ξεκινήσει το Συνδικάτο Οικοδόμων της πόλης, ενημερώνοντας με προκηρύξεις και αφίσες τους οικοδόμους και το λαό της περιοχής για το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών. Οι εξορμήσεις γίνονται στα πλαίσια της καμπάνιας της Ομοσπονδίας του κλάδου κατά των ναρκωτικών. Η καμπάνια θα κορυφωθεί με εκδηλώσεις στις συνοικίες της Πάτρας.
Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχιζόταν η συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής για τη στάση του συλλόγου απέναντι στα προβλήματα των φαρμακοποιών.
Ηδη πιο πριν το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είχε αποφασίσει την αναστολή της απόφασης για μη χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους όλων των ταμείων, σε ένδειξη καλής θέλησης σε όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ του ΠΦΣ και της κυβέρνησης.
Μιλώντας χτες στην Ελληνική Ραδιοφωνία ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης είπε ότι το πρόβλημα υπάρχει μόνο με το Δημόσιο και ότι υπήρξε μια συγκυριακή καθυστέρηση δύο ή τριών μηνών από τον ΟΓΑ. Ο Ν. Φαρμάκης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα ενισχυθούν οι υπηρεσίες με προσωπικό και ότι η κυβέρνηση θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η καθυστέρηση αποπληρωμής των φαρμακοποιών.
Τέλος ο υπουργός επανέλαβε την προσήλωσή του στα κυβερνητικά μέτρα για το φάρμακο που έχουν ανακοινωθεί και απείλησε ότι το ΙΚΑ θα ανοίξει φαρμακεία για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Πριν έξι χρόνια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), όταν οι υπουργοί Υγείας της ΝΔ έκαναν αυξήσεις στα νοσήλια, ωρυόταν - και δικαιολογημένα - για την πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα με δημόσιο χρήμα απ' τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Και τώρα η ΠΟΕΔΗΝ απεργεί γιατί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ - έτσι το γράφει η ίδια σε χτεσινή ανακοίνωσή της - άρχισε η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου Γείτονα, που καταβαραθρώνει τα ασφαλιστικά Ταμεία με τα διαφοροποιημένα νοσήλια. Ενα απ' τα τρία σημεία των "διεκδικήσεών" της είναι τούτο: "Αλλαγή του τρόπου διοίκησης των νοσοκομείων με την προώθηση σύγχρονου πλαισίου, καθώς η προτεινόμενη από τον υπουργό λύση φαλκιδεύει το θεσμό του γενικού διευθυντή και υπονομεύει το σύστημα συντηρώντας τη σημερινή κατάσταση".
Κι αν θέλουν ακόμα πιο "σύγχρονο πλαίσιο" δεν έχουν παρά να υιοθετήσουν την πρόταση του Μάνου, που έκανε χτες απ' το βήμα της Βουλής: "Οι γενικοί διευθυντές, είπε, να απομακρύνονται από τη θέση τους αν κάθε χρόνο για παράδειγμα δεν απολύουν το 2% του προσωπικού, το οποίο είναι πλέον άχρηστο στα νοσοκομεία".
Πάντως είτε του ενός είτε του άλλου τύπου ο γενικός διευθυντής, για να επιτύχει αυτά που του ορίζει το νομοσχέδιο και επιβάλει η πολιτική λιτότητας, θα αρχίσει - κατά τα ειωθότα - απ' το μισθολογικό κόστος.
Μακάρι βέβαια να βγούμε ψεύτες, αλλά...
Γ. Μ.
Αποφάσεις σωματείων, που απορρίπτουν το συμβιβασμό της ΠΟΕΔΗΝ
Η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε για σήμερα τετράωρη στάση εργασίας (11 πμ - 3 μμ), με αίτημα να αλλάξει ο τύπος του γενικού διευθυντή που προβλέπει το νομοσχέδιο.
Βέβαια, μια τέτοια απόφαση δεν εκφράζει και τους εργαζόμενους και υπάρχουν αποφάσεις διαφορετικές. Ετσι εκτός, από το Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", και το σωματείο του "Αιγινήτειου" Νοσοκομείου πήρε απόφαση για συμμετοχή στη στάση εργασίας, αλλά με αίτημα να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο υγείας και την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Το ΔΣ του Συλλόγου Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά,εκτός από τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο, συμμετέχει στην 4ωρη στάση εργασίας (11 πμ - 3 μμ) της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη, με δικά του αιτήματα, που είναι η απόσυρση του αντι-ΕΣΥ νομοσχεδίου άμεσα και προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας, σύμφωνα με τις ανάγκες.
Τέλος, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" (ΔΕ) καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία να πάρουν μαζικά μέρος στη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ, αλλά και νααπαιτήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί την υγεία."Παράλληλα, συνεχίζει η ΔΕ, οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν και τη φιλοκυβερνητική τακτική της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, που, όχι μόνο δεν απορρίπτει συνολικά το νομοσχέδιο, αλλά ζητά και την επίσπευση των διαδικασιών ψήφισής του".
Και η ανακοίνωση της ΔΕ καταλήγει: "Η μαζική συμμετοχή των υγειονομικών στο συλλαλητήριο την Πέμπτη, που οργανώνει η ΕΙΝΑΠ, είναι η καλύτερη απάντηση και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στον κυβερνητικό συνδικαλισμό".
Αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισε προς το παρόν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της Αττικής, κατά τη διάρκεια της χτεσινής γενικής συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε μετά από 7ήμερη απεργία, μετά τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Στο μεταξύ μέχρι αργά χτες βράδυ, βρισκόταν σε εξέλιξη ψηφοφορία των φαρμακοποιών της Αττικής προκειμένου να αποφασίσουν αν θα άρουν τη διακοπή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους των Ταμείων.
Πριν απ' τη συνέλευση του ΦΣΑ το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε έκτακτη συνεδρίασή του είχε αποφασίσει την αναστολή της απόφασης για μη χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων, σε ένδειξη καλής θέλησης σε όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ του ΠΦΣ και της κυβέρνησης.