ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ ΟΣΕΤΙΑ
Εκατοντάδες μαθητές όμηροι σε σχολείο

Αδηλη η κατάληξη της νέας κρίσης

Συγγενείς των παιδιών έξω από το σχολείο

Associated Press

Συγγενείς των παιδιών έξω από το σχολείο
ΜΠΕΣΛΑΝ - ΜΟΣΧΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Η «βδομάδα τρόμου» που ζούσε η Ρωσία κορυφώθηκε χθες: Ομάδα που εκτιμάται από τις αρχές ότι αποτελούνταν από 17 ενόπλους ζωσμένους εκρηκτικά κατέλαβαν εξ εφόδου το σχολείο Ν1 στην πόλη Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας στις 08.00, παίρνοντας ως ομήρους από 200 έως 400 μαθητές, καθηγητές και γονείς, την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς.

Μέχρι το βράδυ επικρατούσε σύγχυση, όσον αφορά στις ακριβείς λεπτομέρειες της νέας κρίσης - το σχολείο πολιορκούνταν από ρωσικές ειδικές δυνάμεις, που δεν είχαν ακόμη επέμβει, ακούγονταν διαρκώς πυρά κι επικρατούσε αγωνία για μια επιχείρηση απελευθέρωσης και μια «παράπλευρη» σφαγή, όπως όταν Τσετσένοι αυτονομιστές είχαν καταλάβει θέατρο στη Μόσχα το 2002 και είχαν βρει το θάνατο 129 όμηροι και 41 Τσετσένοι αυτονομιστές.

Η ρωσική πολιτική ηγεσία κινούνταν για τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη για να εξεταστεί το ζήτημα. Την ίδια στιγμή, φέρονταν να είχαν αρχίσει «διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στις αρχές και τους οπλοφόρους, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενό τους.

Ο προσωρινός απολογισμός της κρίσης έως χθες βράδυ έκανε λόγο για τουλάχιστον 9 νεκρούς, έναν εκ των ενόπλων και 8 πολίτες, εκ των οποίων οι 7 εξέπνευσαν μετά τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία, και περίπου 10 ακόμη τραυματίες. Οι «τρομοκράτες», όπως τους χαρακτηρίζουν οι αξιωματούχοι της Μόσχας και της Βόρειας Οσετίας, ανάμεσά τους και γυναίκες, μετέφεραν τους ομήρους στο γυμναστήριο του σχολείου. Αντιφατικές ήταν οι πληροφορίες, σχετικά με τον ακριβή αριθμό των μαθητών και των ενηλίκων, καθηγητών και γονέων, που δραπέτευσαν: Η Pravda, στη διαδικτυακή της έκδοση, έκανε λόγο για 1 μαθήτρια, το Radio Free Europe για έως και 50. Υπήρχαν πληροφορίες πως απελευθερώθηκαν 15 μαθητές. Η είδηση διαψεύστηκε από τον Ρουσλάν Αγιάμοφ, εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Βόρειας Οσετίας.

Ο στρατός σε ετοιμότητα

Associated Press

Ο στρατός σε ετοιμότητα
Το ποιοι είναι και τι θέλουν οι οπλοφόροι αποτελεί άλλο ένα αίνιγμα. Στα ειδησεογραφικά πρακτορεία κυκλοφορούσαν διάφορες εκδοχές. Κατά το Ρόιτερς, ζήτησαν την απελευθέρωση αυτονομιστών που κρατούνται στην Ινγκουσετία. Κατά το Ιταρ - Τας, αξίωσαν πλήρη απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από την αιματοβαμμένη Τσετσενία. Το ίδιο πρακτορείο μετέδωσε πως ο επικεφαλής του περιφερειακού υπουργείου Εσωτερικών Καζμπέκ Ντζαντίγιεφ δήλωσε πως οι καταληψίες «θα σκοτώνουν 50 παιδιά για κάθε νεκρό μαχητή τους... και 20 παιδιά για κάθε τραυματία».

Γονείς των παιδιών που κρατούνταν έστειλαν βιντεοταινία, με έκκλησή τους προς τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «να εκπληρώσει τα αιτήματα των τρομοκρατών» - πράγμα που φάνταζε εξαιρετικά απίθανο.

Τα δύο επεισόδια της Τρίτης και της Τετάρτης - η έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που οδηγούσε μια γυναίκα σε σταθμό του μετρό της Μόσχας με 10 νεκρούς και 50 τραυματίες, κι η κατάληψη του σχολείου στην Μπεσλάν, αντίστοιχα -, που ήρθαν μετά τη διπλή αεροπορική τραγωδία των «Τουπόλεφ», μοιάζουν να θέτουν στη ρωσική πολιτικοστρατιωτική ηγεσία το ερώτημα, κατά πόσον είναι επαρκής η πολιτική τους. Για τον Ρώσο υπουργό Αμύνης Σεργκέι Ιβανόφ, πάντως, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα: «Στην ουσία, κηρύχτηκε πόλεμος εναντίον μας, στον οποίο ο εχθρός είναι αθέατος και δεν υπάρχει μέτωπο».

Την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας της Τρίτης διεκδίκησε μια οργάνωση με το όνομα Ταξιαρχίες του Ισλάμ [Al-Islambouli Brigades] - η ίδια, μάλλον μυστηριώδης, οργάνωση, είχε διεκδικήσει την ευθύνη για τη συντριβή των «Τουπόλεφ» με τους 90 νεκρούς, που ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιχείρησε να συνδέσει με την «αλ Κάιντα», αλλά και την απόπειρα δολοφονίας του νέου Πακιστανού πρωθυπουργού Σαουκάτ Αζίζ.

Η υπόσχεση Πούτιν το 2000 πως θα «συνέτριβε» τους Τσετσένους αυτονομιστές - μια, κατά εκτιμήσεις, «μικρή» ομάδα που σέρνει τον πληθυσμό της Τσετσενίας και της Ρωσίας σε έναν όλο και πιο αιματηρό πόλεμο - αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ψευδεπίγραφη.

Ο Πούτιν, που επέστρεψε από τη Σύνοδο Κορυφής με τον Γάλλο Πρόεδρο Σιράκ και τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ - στους οποίους υποσχέθηκε αυξημένες ενεργειακές εξαγωγές - πραγματοποιούσε έκτακτη σύσκεψη, με τον επικεφαλής της FSB και τον υπουργό Εσωτερικών. Σύμφωνα με την πολιτική αναλύτρια Λίνα Σομπόνινα, που μίλησε στο Aljazeera, οι ρωσικές αρχές εμφανίζονταν πεπεισμένες ότι αντιμετωπίζει ανθρώπους του Τσετσένου αυτονομιστή ηγέτη, Σαμίλ Μπασάγιεφ.

Το «γαϊτανάκι» του αίματος
  • 31 Αυγούστου 2004: 10 νεκροί από επίθεση στο σταθμό Ρίζκαγια του μετρό της Μόσχας.
  • 24 Αυγούστου 2004: 90 νεκροί από τη σχεδόν ταυτόχρονη πτώση δύο αεροσκαφών «Τουπόλεφ», που αργότερα ανακαλύφθηκε ότι οφειλόταν σε εκρηκτικά.
  • Μάης 2004: Ο Τσετσένος Πρόεδρος Καντίροφ πεθαίνει σε έκρηξη στο στάδιο του Γκρόζνι.
  • Φλεβάρης 2004: 39 νεκροί σε επίθεση στο μετρό της Μόσχας.
  • Δεκέμβρης 2003: 44 νεκροί σε έκρηξη τρένου στη Στάβροπολ.
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινές απειλές προς όλες τις (γεωγραφικές) κατευθύνσεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Σε ύψιστη επιφυλακή έχουν τεθεί οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις του Ισραήλ σε κάθε σημείο της χώρας μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας, στην Μπεερσεμπά, την Τρίτη. Η ισραηλινή ηγεσία κήρυξε «ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Χαμάς και των στελεχών της οπουδήποτε και αν βρίσκονται», με Ισραηλινούς αξιωματούχους να κατηγορούν ανοιχτά τη Συρία ότι υποθάλπει τις επιθέσεις.

«Σφραγίστηκε», χθες, από τον ισραηλινό στρατό επ' αόριστον η πόλη της Χεβρώνας, από όπου προέρχονταν οι 2 βομβιστές αυτοκτονίας της Τρίτης. Τα σπίτια του Αχμάντ Καουάσμαχ και του Νασίμ Τζαμπάρι κατεδαφίστηκαν, ενώ συνελήφθησαν και τα 3 αδέλφια του πρώτου, ο οποίος είναι στενός συγγενής του επικεφαλής της «Χαμάς» στην περιοχή που θεωρείται ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους για το Ισραήλ. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Αριέλ Σαρόν, κατά τη διάρκεια των συσκέψεων που είχε με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, ενέκρινε την εξαπόλυση επιδρομών και δολοφονιών ακριβείας, αλλά δεν αποφασίστηκε καμία μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο στενός συνεργάτης του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, προειδοποίησε ότι «κανένα στέλεχος της Χαμάς δεν έχει ασυλία όπου και αν βρίσκεται». Ο Γκισίν κατηγόρησε τη Συρία ότι ευθύνεται για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας, καθώς επιτρέπει στη «Χαμάς» να διατηρεί γραφεία και να δραστηριοποιείται στο έδαφός της. Ως σαφέστατη απόδειξη της ορθότητας των λόγων του, ανέφερε ότι σήμερα, μετά τις δολοφονίες του Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν και του Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, ο αδιαφιλονίκητος πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης, ο Κχαλέντ Μασχάλ, είναι εγκαταστημένος στη Δαμασκό.

Τα δύο άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης, οι Ισμαήλ Χανίγιε και Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, με τις δολοφονίες, έχουν περάσει στην παρανομία στη Λωρίδα της Γάζας και δεν κάνουν δημόσιες εμφανίσεις. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι πέρυσι το φθινόπωρο, μετά από μια επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου καμικάζι, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν στόχους λίγο έξω από τη Δαμασκό, προχωρώντας σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά ξένου κράτους, με βάση το ίδιο ακριβώς σκεπτικό που διατύπωσε, χθες, ο Γκισίν.

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
«Δεν έχετε αποδείξει τίποτε»!

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε το προνόμιο, έστω και υπό τις συνθήκες που μου επιβάλλετε, να έχω την αλήθεια και τη δικαιοσύνη με το μέρος μου» είπε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ξεκινώντας χτες το πρωί, για δεύτερη μέρα, την ολοκλήρωση της παρουσίασης υπεράσπισης της υπόθεσής του έναντι του σαθρού, όπως είπε, «ψευδούς κατηγορητηρίου μιας δίκης που εξελίσσεται σε απλή, καθαρή, αλλά διόλου φθηνή φάρσα» (ο ετήσιος προϋπολογισμός εξόδων της δίκης άλλωστε εκτιμάται πως κυμαίνεται σε 270 εκατ. δολάρια!).

Ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας επισήμανε πως κατά τη διάρκεια των πρώτων δυόμισι χρόνων της δίκης (φάση κατά την οποία η ενάγουσα αρχή επιχείρησε να στοιχειοθετήσει τις 66 κατηγορίες) «τίποτε δεν αποδείχτηκε εις βάρος της επίσημης σερβικής ηγεσίας, της ηγεσίας των Σερβοβόσνιων, της ηγεσίας των Σέρβων της Κράινα». Αντίθετα, πρόσθεσε ο Μιλόσεβιτς, «οι εισαγγελείς διέθεταν όλα τα στοιχεία για τα εγκλήματα που διέπραξε η ηγεσία Κροατών και Μουσουλμάνων της Βοσνίας»...

«Οι εισαγγελείς, έχοντας έλλειψη στοιχείων για συγκεκριμένα εγκλήματα, κατασκεύασαν τη "μοναδική" ιδέα για μία κοινή εγκληματική επιχείρηση», πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο Μιλόσεβιτς, αναφερόμενος σε εκείνο το σκέλος κατηγοριών περί μαζικής εκδίωξης μη Σέρβων από περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με στόχο τη δημιουργία της λεγόμενης «Μεγάλης Σερβίας». Στη συνέχεια ανέφερε: «Ο δικός μας ρόλος ήταν ειρηνοποιός, ενώ παράλληλα προσπαθούσαμε να προστατεύσουμε τους Σέρβους... Πράγματι, βοηθήσαμε τους Σέρβους! Βεβαίως, και το κάναμε. Θα ήμασταν τα μεγαλύτερα αποβράσματα της Γης, εάν δεν τους βοηθούσαμε, ενώ η ζωή τους διέτρεχε κίνδυνο... Ομως, η μεγαλύτερή μας επιθυμία ήταν η εγκαθίδρυση ειρήνης. Εντός Σερβίας για περίπου 10 χρόνια δεν είχε γίνει καμία διάκριση έναντι οιουδήποτε», κατέληξε ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Σήμερα, το προεδρείο των δικαστών αναμένεται να εξετάσει το αίτημα της εισαγγελικής αρχής του δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να αφαιρεθεί απ' τον Μιλόσεβιτς το (κατοχυρωμένο απ' το διεθνές δίκαιο!) δικαίωμά του να συνεχίσει την υπεράσπιση του εαυτού του και αντ' αυτού να διοριστούν δικηγόροι υπεράσπισης, με πρόσχημα τα βεβαρημένα προβλήματα υγείας (που σε ένα σημαντικό βαθμό επιδεινώνονται απ' τις συνθήκες κράτησής του!)... Ο ίδιος ο Μιλόσεβιτς, ως γνωστόν, αντιτάσσεται σθεναρά σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο...

Τα προβλήματα δημιούργησε η σημερινή εξουσία και δεν μπορεί να τα λύσει!

Η Ρωσία μετατράπηκε σε χώρα όπου οι πολίτες νιώθουν ανασφάλεια, καταγγέλλει το ΚΚΡΟ

Με δήλωσή του ο Ιβάν Μέλνικοφ, Α` αντιπρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις μετά τις αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Ρωσία. Η δήλωσή του έχει ως εξής:

«Οπωσδήποτε, το κύριο τώρα είναι να γίνει ό,τι είναι δυνατό για τη σωτηρία της ζωής των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών. Την ίδια ώρα, δεν μπορούμε να μη συλλογιστούμε το κύριο: τις αιτίες των τρομοκρατικών ενεργειών που γίνονται. Και οι αιτίες πρώτα απ' όλα δεν είναι στη "διεθνή τρομοκρατία", που εδώ κι ένα διάστημα αποτελεί προσφιλές επιχείρημα για τη δικαιολόγηση της προσωπικής αφερεγγυότητας πολλών πολιτικών και στρατιωτικών. Οι αιτίες είναι πολύ βαθύτερες και σοβαρότερες. Οι ρίζες του προβλήματος είναι καταρχήν στο εσωτερικό της χώρας. Της χώρας που πριν μόλις δέκα χρόνια ήταν η πιο ασφαλής, ενώ τώρα οι Ρώσοι πολίτες νιώθουν ανυπεράσπιστοι, κι η Ρωσία βρίσκεται στον κατάλογο των κρατών με, ίσως, τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα.

Η διάλυση της οικονομίας, το συσσωρευμένο βάρος των κοινωνικών προβλημάτων, η ανεργία, η φτώχεια, η ατελείωτη και συχνά απερίσκεπτη μεταρρύθμιση των οργάνων ασφαλείας, η όξυνση των διεθνικών προβλημάτων, τα λάθη που έγιναν στην Τσετσενία, το αδυνάτισμα των πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς της Ρωσίας, είναι οι βασικές αιτίες των έκτακτων καταστάσεων που εμφανίζονται. Κι ακριβώς η σημερινή εξουσία, που γέννησε αυτά τα προβλήματα, είναι ολοφάνερο πως είναι αδύνατο να τα ξεπεράσει.

Μάλλον γι' αυτό και στο μόνο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο Πούτιν, για τη βάρβαρη κατάρριψη των δύο επιβατικών αεροπλάνων, είναι πως υπάρχει σχέση των Τσετσένων τρομοκρατών με τη διεθνή τρομοκρατία. Νομίζω πως ο κόσμος, που κάθε άλλο παρά με αδιαφορία παρακολουθεί αυτές τις εθνικές δυστυχίες και καταστροφές, δε θα ησυχάσει από το μέγεθος αυτού του γεωπολιτικού συμπεράσματος. Πολύ περισσότερο που σε αυτό το συμπέρασμα, από τη μια, γίνεται προσπάθεια να αποδοθούν όλα τα προβλήματα στη διεθνή τρομοκρατία κι, από την άλλη, γίνεται προσπάθεια αποφυγής της όποιας ευθύνης γι' αυτά που διαδραματίζονται. Κι όμως, θα πρέπει να δούμε το γεγονός πως ούτε η τεράστια Κίνα, ούτε η μικρή Κούβα, ούτε οι σκανδιναβικές χώρες, ούτε οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κι ακόμη οι γείτονές μας, η Λευκορωσία κι η Ουκρανία δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Καθεμιά από αυτές τις χώρες έχει τη δική της συνταγή "άμυνας": αλλού είναι το υψηλό επίπεδο ζωής, αλλού το καλά εφαρμοζόμενο σύστημα ασφάλειας, αλλού η καλά επεξεργασμένη εξωτερική και διεθνική πολιτική. Η Ρωσία έχει τεράστιες δυσκολίες σε καθένα από αυτά τα θέματα.

Δυστυχώς η κοινωνία μας ακόμη δε βλέπει στη σειρά των εκρήξεων, της σύλληψης ομήρων και των φοβερών θανάτων, την ευθύνη της εξουσίας και του σημερινού Προέδρου. Πέρα απ' αυτό, όσο παράδοξο και να είναι, αυτά τα έκτακτα γεγονότα, δυστυχώς, μόνο ενισχύουν τη θέση της εξουσίας. Μέσα στην κατάσταση του πανικού και του φόβου χάνεται η ικανότητα κριτικής ανάλυσης. Κι όμως, ακριβώς η κριτική ανάλυση επιτρέπει να φανεί το γεγονός πως η σημερινή ηγεσία της χώρας αποφεύγει την επίλυση των ώριμων κοινωνικών προβλημάτων και την ευθύνη για την εξασφάλιση της ασφάλειας κι ενδιαφέρεται μόνο για τον αγώνα ενάντια στην αντιπολίτευση και τη διατήρησή της στην εξουσία».


Ι.Π.

ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Εργατικό δυστύχημα σε οικοδομή

ΚΑΜΠΑΛΑ.--

Δέκα οικοδόμοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι εγκλωβίστηκαν χτες κάτω από τόνους μπαζών προβληματικής νεοανεγειρόμενης τριώροφης οικοδομής σε νοτιοανατολικό προάστιο της πρωτεύουσας της Ουγκάντα, Καμπάλα. Από τα ερείπια διασώθηκαν μόλις πέντε ενώ άγνωστος παρέμενε - ως αργά χτες το απόγευμα - ο ακριβής αριθμός των ατόμων που είχαν παγιδευτεί στα συντρίμμια...

ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Συγκρούσεις αγροτών - αστυνομίας

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ.-

Ακτήμονες αγρότες αντιστάθηκαν δυναμικά στις προσπάθειες της αστυνομίας να τους εκδιώξουν από αγροτική έκταση που είχαν καταλάβει. Οι αρχικές συγκρούσεις μετατράπηκαν πολύ γρήγορα σε πραγματικές μάχες με αληθινά πυρά, με αποτέλεσμα 7 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Η μάχη έλαβε χώρα στη φάρμα Λίντα στην περιοχή Ρεταλχουλέου, περίπου 180 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Γουατεμάλα Σίτι.

Αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι νεκροί είναι 4 αστυνομικοί και 3 αγρότες. Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Κάρλος Βιελμάν έριξε στους αγρότες την ευθύνη για τα επεισόδια αλλά και τους νεκρούς, δηλώνοντας ότι οι αγρότες ήταν οπλισμένοι και άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών που ήταν άοπλοι!

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Νέες διαδηλώσεις κατά του ΔΝΤ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Οι γνώριμες εικόνες των διαδηλώσεων εναντίον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ξαναζωντάνεψαν πάλι στην πρωτεύουσα της Αργεντινής εξ αφορμής της επίσκεψη του ηγετικού στελέχους του ΔΝΤ και πρώην υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας, Ροντρίγκο Ράτο, για συνομιλίες ή καλύτερα πιέσεις προς την κυβέρνηση του Προέδρου Νέστορ Κίρσνερ για αύξηση του ποσού που καταβάλλεται σε διάφορα χρονικά διαστήματα εκ μέρους της Αργεντινής για την αποπληρωμή του δανείου της. Πρόταση που απέρριψε για άλλη μία φορά ο Πρόεδρος Κίρσνερ. Μία συμβιβαστική λύση χωρίς να υιοθετεί τελικά την απαίτηση των εκατομμυρίων Αργεντίνων να «στείλει στο διάολο των ΔΝΤ».

Χιλιάδες διαδηλωτές, από πολιτικές και κοινωνικές καθώς και τις οργανώσεις των ανέργων, δηλαδή τους πικετέρος, διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών και ενόσω ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση του Ράτο με τον υπουργό Οικονομικών Ρομπέρτο Λαβάνια, υπενθύμισαν το λόγο της εξέγερσης το Δεκέμβρη του 2001, «καμία ανοχή στο ΔΝΤ». Οι συγκρούσεις δεν έλειψαν ούτε αυτή τη φορά, όταν η αστυνομία στην προσπάθειά της να ανακόψει τους διαδηλωτές «που είχαν γίνει απειλητικοί» έκανε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να τους διαλύσει, ενώ προχώρησε και σε τουλάχιστον 100 συλλήψεις σύμφωνα με εφημερίδες της Αργεντινής.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Αιματηρή έκρηξη σε εργοστάσιο

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.--

Εκρηξη, που κατά τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται να οφείλεται σε διαρροή χημικών, σημειώθηκε χτες το πρωί στο νοτιοαφρικανικό εργοστάσιο χημικών της εταιρίας SASOL στην πόλη Σεκούντα (περίπου 100 χλμ νοτιοανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ). Προκάλεσε το θάνατο έξι εργαζομένων και τον τραυματισμό άλλων 100 (εκ των οποίων οι 20 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση). Την ώρα της έκρηξης, περίπου 500 εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν εργασίες συντήρησης. Οι νοτιοαφρικανικές αρχές διέταξαν άμεσα τη διενέργεια έρευνας για τα αίτια της έκρηξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ