Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινές απειλές προς όλες τις (γεωγραφικές) κατευθύνσεις

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Σε ύψιστη επιφυλακή έχουν τεθεί οι στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις του Ισραήλ σε κάθε σημείο της χώρας μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας, στην Μπεερσεμπά, την Τρίτη. Η ισραηλινή ηγεσία κήρυξε «ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Χαμάς και των στελεχών της οπουδήποτε και αν βρίσκονται», με Ισραηλινούς αξιωματούχους να κατηγορούν ανοιχτά τη Συρία ότι υποθάλπει τις επιθέσεις.

«Σφραγίστηκε», χθες, από τον ισραηλινό στρατό επ' αόριστον η πόλη της Χεβρώνας, από όπου προέρχονταν οι 2 βομβιστές αυτοκτονίας της Τρίτης. Τα σπίτια του Αχμάντ Καουάσμαχ και του Νασίμ Τζαμπάρι κατεδαφίστηκαν, ενώ συνελήφθησαν και τα 3 αδέλφια του πρώτου, ο οποίος είναι στενός συγγενής του επικεφαλής της «Χαμάς» στην περιοχή που θεωρείται ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους για το Ισραήλ. Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Αριέλ Σαρόν, κατά τη διάρκεια των συσκέψεων που είχε με τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, ενέκρινε την εξαπόλυση επιδρομών και δολοφονιών ακριβείας, αλλά δεν αποφασίστηκε καμία μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο στενός συνεργάτης του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, προειδοποίησε ότι «κανένα στέλεχος της Χαμάς δεν έχει ασυλία όπου και αν βρίσκεται». Ο Γκισίν κατηγόρησε τη Συρία ότι ευθύνεται για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας, καθώς επιτρέπει στη «Χαμάς» να διατηρεί γραφεία και να δραστηριοποιείται στο έδαφός της. Ως σαφέστατη απόδειξη της ορθότητας των λόγων του, ανέφερε ότι σήμερα, μετά τις δολοφονίες του Σεΐκ Αχμάντ Γιασίν και του Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, ο αδιαφιλονίκητος πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης, ο Κχαλέντ Μασχάλ, είναι εγκαταστημένος στη Δαμασκό.

Τα δύο άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης, οι Ισμαήλ Χανίγιε και Μαχμούντ αλ Ζαχάρ, με τις δολοφονίες, έχουν περάσει στην παρανομία στη Λωρίδα της Γάζας και δεν κάνουν δημόσιες εμφανίσεις. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι πέρυσι το φθινόπωρο, μετά από μια επίθεση αυτοκτονίας Παλαιστινίου καμικάζι, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν στόχους λίγο έξω από τη Δαμασκό, προχωρώντας σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά ξένου κράτους, με βάση το ίδιο ακριβώς σκεπτικό που διατύπωσε, χθες, ο Γκισίν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ