Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Πιέσεις, εκκλήσεις και... σιωπή

Εντείνονται οι πιέσεις από όλο τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο για απελευθέρωση των 2 Γάλλων δημοσιογράφων

Οι Κατοχικοί έχουν καταφτάσει μετά από έκρηξη στη Βαγδάτη

Associated Press

Οι Κατοχικοί έχουν καταφτάσει μετά από έκρηξη στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Συνεχίζεται το θρίλερ με την απαγωγή των δύο Γάλλων δημοσιογράφων, ενώ πληθαίνουν, ώρα με την ώρα, οι εκκλήσεις από θρησκευτικούς ηγέτες όλων των δογμάτων του μουσουλμανικού φάσματος, αλλά και όλες τις αραβικές ηγεσίες για άμεση απελευθέρωσή τους. Η σύσσωμη κινητοποίηση του αραβικού μουσουλμανικού κόσμου, μετά και από τις εντατικές διπλωματικές διαβουλεύσεις της γαλλικής ηγεσίας, έχει, πλέον, θέσει πλήθος ερωτημάτων για τους πραγματικούς στόχους και την ταυτότητα των δραστών. Αλλωστε είναι η πρώτη φορά που οι απαγωγείς θέτουν αίτημα που δεν άπτεται των εξελίξεων στο Ιράκ, ζητώντας την άρση του νομοσχεδίου που απαγορεύει τα θρησκευτικά σύμβολα στα δημόσια σχολεία στη Γαλλία.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ μετέβη, χτες, στο Κατάρ, συνεχίζοντας τις επισκέψεις του σε σειρά αραβικών χωρών προκειμένου να ασκήσει πιέσεις για ανάληψη πρωτοβουλιών υπέρ της απελευθέρωσης των 2 δημοσιογράφων. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, σε ολιγόλεπτη συνέντευξη στο «αλ Τζαζίρα», δήλωσε ότι «έχει ελπίδες». Εκκληση για απελευθέρωση των 2 απηύθυνε, με τη σειρά του, και ο Σεΐχης του Κατάρ, υπογραμμίζοντας ότι «είτε συμφωνεί κανείς με την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης για τα θρησκευτικά σύμβολα, ή όχι, οφείλει να τη σεβαστεί».

Στο θέμα επανήλθε, χτες, και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, υπογραμμίζοντας ότι «δε φταίνε οι Γάλλοι δημοσιογράφοι και όλοι οι άλλοι όμηροι για την κατάσταση στο Ιράκ». Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και η λιβανική ηγεσία, επισημαίνοντας ότι «όσα εμείς οι Αραβες κατηγορούμε το Ισραήλ ότι κάνει στους Παλαιστινίους και τις ΗΠΑ στο Ιράκ, δεν μπορούμε να τα μιμούμαστε».

Εκκληση, χτες, απηύθυνε και ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄. Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση, σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, εξέτασε τις κινήσεις που έχουν γίνει και ευχαρίστησε την κινητοποίηση όλων των πολιτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων και ιδιαίτερα της γαλλικής μουσουλμανικής κοινότητας, η οποία προχώρησε και σε διαδηλώσεις, ζητώντας την απελευθέρωση των 2 δημοσιογράφων.

Χαρμόσυνες, πάντως, ήταν οι ειδήσεις για 7 άλλους ομήρους, τους οδηγούς μιας κουβεϊτιανής εταιρίας που κρατούνταν από τις 20 Ιουλίου. Χτες, αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς ικανοποιήθηκε το αίτημα των απαγωγέων τους που ήταν να διακοπεί η συνεργασία της εταιρίας με τις κατοχικές δυνάμεις.

Ορκωμοσία και... σιωπή

Ο μόνος που δεν αναφέρθηκε, χτες, στο θέμα των Γάλλων ομήρων ήταν ο δοτός πρωθυπουργός του Ιράκ, που παρευρέθηκε στην τελετή ορκωμοσίας του «μεταβατικού Κοινοβουλίου» που εκλέχτηκε κατά την πρόσφατη Εθνική Συνδιάσκεψη. Το 100μελές όργανο (που αποτελείται από 81 προσφάτως εκλεγμένους και 19 πρώην μέλη του διορισμένου από την κατοχική διοίκηση «προσωρινού συμβουλίου) θα επιβλέψει τον προϋπολογισμό, την εφαρμογή της νομοθεσίας και την εκλογική διαδικασία, ενώ έχει δικαίωμα βέτο σε κυβερνητικά διατάγματα.

Την ώρα της ορκωμοσίας ισχυρές εκρήξεις, που οφείλονταν σε επίθεση με όλμους, συγκλόνισαν την «Πράσινη Ζώνη» της Βαγδάτης. Είχε προηγηθεί επίθεση αγνώστων κατά της αυτοκινητοπομπής του Αχμάντ Τσαλαμπί, ηγέτη του Ιρακινού Εθνικού Συμβουλίου και πρώην εμπίστου του Πενταγώνου, ο οποίος, επίσης, συμμετέχει στο νέο Κοινοβούλιο. Ο Τσαλαμπί δεν έπαθε τίποτε και δήλωσε, επίσης, ότι, όπως ενημερώθηκε, απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες απάτης που του είχαν αποδοθεί.

Στο μεταξύ, στη Μοσούλη 1 Ιρακινός αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλα 18 άτομα τραυματίστηκαν από επίθεση με όλμους που σημειώθηκε στο κυβερνείο της Μοσούλης. Στο Βόρειο Ιράκ, πάλι, στην περιοχή Χαντάρ κοντά στο Κιρκούκ έγινε γνωστό ότι φλέγεται ένας από τους κεντρικούς πετρελαιαγωγούς που μεταφέρει πετρέλαιο προς το τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν, χωρίς, όμως, να διευκρινιστεί αν πρόκειται για δολιοφθορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ