Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ
Με επεισόδια και συλλήψεις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Χιλιάδες διαδηλωτές στο «σημείο μηδέν» στη Νέα Υόρκη αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν όπου ελάμβανε χώρα το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, κατηγορώντας την αμερικανική κυβέρνηση ότι με την πολιτική που ακολουθεί έχει δημιουργήσει δεκάδες «σημεία μηδέν» σε όλο τον κόσμο.

Οι διαδηλωτές συνέχισαν τη διαμαρτυρία πορευόμενοι προς το κέντρο του Μανχάταν, τη στιγμή που η πορεία έφτασε την πλατεία Γιούνιον, ενώ άλλοι κινήθηκαν προς το Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν. Την πορεία, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν νέοι, παρακολουθούσαν στενά χιλιάδες αστυνομικοί, πολλοί από αυτούς επέβαιναν σε μοτοσικλέτες. Οταν πλησίαζαν προς το χώρο του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών, δεκάδες διαδηλωτές έβαλαν μαύρες κουκούλες και γονάτισαν στο έδαφος σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η αστυνομία προσπάθησε να αποτρέψει την πορεία να συνεχίσει και τότε άρχισε μία διελκυστίνδα σπρωξιμάτων με τον αστυνομικό κλοιό. Αποτέλεσμα ...η αστυνομία φόρεσε χειροπέδες σε τουλάχιστον 260 άτομα.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Μπους έλαβε και τυπικώς το χρίσμα του υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές της 2ας Νοεμβρίου, αν και ο ίδιος αναμενόταν να φτάσει στην αμερικανική μεγαλούπολη χτες το βράδυ. Εντούτοις, από το βήμα του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών ήδη έχει περάσει όλη η οικογένεια του Προέδρου - αδέλφια, ανίψια, γονείς όλοι υψηλά πολιτικά πρόσωπα εννοείται και φυσικά η γυναίκα του και οι κόρες του - αλλά και «αστέρες» όπως ο νυν κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, που κάνοντας χρήση των υψηλών διανοημάτων αποσπασμάτων από την ταινία ο «Εξολοθρευτής», είπε: «Κυρίες και κύριοι η Αμερική επέστρεψε. Επέστρεψε από την επίθεση στα πάτρια εδάφη, από την επίθεση στην οικονομία μας, από την επίθεση στον τρόπο ζωής μας. Επιστρέψαμε με την επιμονή, το χαρακτήρα και τα ηγετικά χαρίσματα του 43ου προέδρου των ΗΠΑ, του Τζορτζ Ο. Μπους».

Χτες, ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζον Φ. Κέρι και απάντησε στις επικρίσεις του περί των παλινδρομήσεων του Αμερικανού Προέδρου που αρχικά δήλωσε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να κερδηθεί, για να διευκρινίσει αργότερα: «Είναι ένας διαφορετικός τύπος πολέμου. Μπορεί ποτέ να μην κάτσουμε σε ένα τραπέζι για ειρηνευτική επίλυση του ζητήματος, ωστόσο μην αμφιβάλλετε ότι νικάμε και θα νικήσουμε».

Την υποστήριξή τους στον Τζορτζ Ο. Μπους έδωσαν δύο από τους πλέον γνωστούς πολιτικούς των ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν - πρώην εσωκομματικός του αντίπαλος στις προκριματικές εκλογές του 2000 - και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι. Ωστόσο, την παράσταση έκλεψε ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, γιατί αποδοκιμάστηκε εντόνως από τους συνέδρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ