ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Δε συμμετέχει στο ναυτικό αποκλεισμό

Δύο κυβερνήσεις - η ελληνική και κυπριακή - μετέχουν, όπως αποκαλύφθηκε και με συζητήσεις στις αντίστοιχες Βουλές, στο πετρελαϊκό εμπάργκο κατά της γειτονικής μας, φίλης Γιουγκοσλαβίας, θύματος του βάρβαρου ΝΑΤΟικού πολέμου. Και οι δύο ομιλητές, ο βουλευτής Στρατής Κόρακας, από μέρους του ΚΚΕ και ο Δημήτρης Χριστόφιας, ΓΓ του ΑΚΕΛ, στις Βουλές των δύο χωρών κατηγόρησαν τις κυβερνήσεις για την τυφλή, ΝΑΤΟδουλη πολιτική τους και υπερασπίστηκαν άλλη μια φορά το δικαίωμα άμυνας του γιουγκοσλαβικού λαού.

Στην ελληνική Βουλή, ο υφυπουργός Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης προσπάθησε να δικαιολογήσει την από κάθε άποψη κατακριτέα ελληνική συμμετοχή, με την πρόφαση ότι δήθεν η κυβέρνηση έκανε μεγάλες προσπάθειες για να μη ληφθεί αυτή η απόφαση. Αλλά αφού υποχώρησε η Ιταλία, είπε, βρεθήκαμε εκεί "δραματικά μόνοι. Αναγκαστήκαμε να εγκρίνουμε".

Πραγματικά μόνοι; Και μάλιστα "δραματικά μόνοι;". Οχι δα, κύριε πολέμαρχε υφυπουργέ. Ενας "μεγάλος σύμμαχός σας", η Γερμανία, που είναι ως τα μπούνια στον εγκληματικό αυτό πόλεμο, σας διαψεύδει. Βεβαιώνει ότι δε συμμετέχει στο ναυτικό αποκλεισμό και εξηγεί ότι στο ζήτημα αυτό υπάρχει σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαίων για τη νομική βάση του ζητήματος και το αιτιολογικό - για τη γερμανική πλευρά - είναι ότι με τη Γιουγκοσλαβία "δεν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση" που να επιτρέπει ναυτικό αποκλεισμό.

Ας δούμε όμως σε λεπτομέρειες τη γερμανική επιχειρηματολογία, όπως εκτέθηκε στην εφημερίδα "Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ" στις 19 του Μάη και αναφέρει ότι, η Γερμανία λόγω ελλειπών βάσεων Διεθνούς Δικαίου δε θα συμμετάσχει σε ένα ναυτικό αποκλεισμό του ΝΑΤΟ, για να παρεμποδίσουν πετρελαϊκές προμήθειες στη Γιουγκοσλαβία και επίσης δε θα επιτρέψει να ελεγχθούν γερμανικά πλοία. Το γεγονός αυτό το είχε επιβεβαιώσει την προηγούμενη (18/5) στη γερμανική εφημερίδα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Συνεπώς, μία έναρξη του αποκλεισμού δεν είναι ορατή.

Η Γερμανία ναι μεν εγκρίνει βασικά στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ το επιχειρησιακό σχέδιο για αποκλεισμό των λιμανιών του Μαυροβουνίου στην Αδριατική, αλλά ταυτόχρονα ήγειρε επιφυλάξεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Σύμφωνα μ' αυτά, η γερμανική πλευρά δε θα συμμετάσχει με δικές της ναυτικές δυνάμεις στο καθεστώς ελέγχου, γιατί λείπει η βάση Διεθνούς Δικαίου και επιπλέον απαιτείται εντολή της γερμανικής Μπούντεσταγκ. Επίσης και γερμανικά εμπορικά πλοία, λόγω της ασαφούς νομικής βάσης, δε θα επιτρεπόταν να είναι στόχος ελέγχου από μέρους πλοίων του ΝΑΤΟ, αναφέρεται από το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στις αποφασιστικές διαφορές στην εκτίμηση των νομικών βάσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ΗΠΑ και επιμέρους ευρωπαϊκών κρατών. "Οι ΗΠΑ έχουν ως αφετηρία ότι η νομική βάση εκπηγάζει από τους γενικούς κανόνες του πολεμικού δικαίου. Η Γερμανία, αντίθετα, εκπροσωπεί την άποψη ότι μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Γιουγκοσλαβίας δεν κυριαρχεί "γενική κατάσταση πολέμου". Πρόκειται για μία "περιορισμένη στρατιωτική δράση" του ΝΑΤΟ με στόχο την επιβολή του Διεθνούς Δικαίου και για σκοπούς ανθρωπιστικούς".

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε ήδη προειδοποιήσει - στα 50χρονα του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, τον Απρίλη - ότι θα αποτελούσε πολεμική πράξη να επιβληθούν με τη βία έλεγχοι πλοίων, γιατί η Ρωσία, της οποίας τα εμπορικά πλοία είναι εν δράσει ως προμηθευτές πετρελαίου στη Γιουγκοσλαβία, απέκρουσε συμμετοχή στον αποκλεισμό και προειδοποίησε για κλιμάκωση.

Αναγκαστικά μέτρα κατά των ρωσικών πλοίων θα αποτελούσαν ένα "σημαντικό πρόβλημα", έτσι το βλέπει στο μεταξύ και η γερμανική πλευρά. Επίσης και στην υποβάθμιση του ναυτικού αποκλεισμού σε "εθελοντικό έλεγχο" η γερμανική κυβέρνηση δε δίνει σημασία. Οποιος θέλει να παραβιάσει τον πετρελαϊκό αποκλεισμό, χωρίς άλλο καταφεύγει να μην ελέγχεται. Η Γερμανία, είπε ο εκπρόσωπος, θα συνεχίσει μέσα στον κύκλο του ΝΑΤΟ να ενεργεί ώστε να εξευρεθεί μία "λογική λύση". Και μία τέτοια δυνατότητα θα ήταν μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και μ' αυτόν τον τρόπο η συμφωνία της Ρωσίας και της Κίνας.

Ετοιμοι για διαπραγματεύσεις για το σχέδιο των "G - 8"

Αποκλειστική συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών, της ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας Νεμπόιτσα Βούγιοβιτς

Η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, οι δολοφονικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ και ο διπλωματικός πυρετός των τελευταίων ημερών ήταν φυσικά το αντικείμενο αυτής της συνέντευξης που έδωσε χτες προς τη γερμανική εφημερίδα "Νόιες Ντόιτσλαντ", ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Με την απόλυτη έγκριση της εφημερίδας ορισμένα ουσιώδη αποσπάσματα ακολουθούν.

Ερ: Είστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις για το σχέδιο "G-8";

Βούγιοβιτς: Οι "G-8" ανέφεραν ορισμένες αρχές που μπορούν να είναι στοιχείο της διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Είμαστε ανοιχτοί για τέτοιες διαπραγματεύσεις, γιατί, πολιτική λύση μπορεί να επιτύχει κανείς μόνο με διαπραγματεύσεις, χωρίς βία. Υποστηρίζουμε όλες τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των "G-8", παρότι έχουμε ορισμένες επιφυλάξεις απέναντι σε μερικές από τις αρχές που εκτίθενται στο σχέδιο. Ορισμένα στοιχεία απαιτούν παραπέρα συγκεκριμενοποίηση και επεξεργασία. Αλλά όσο η αφετηρία είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, μπορούμε να κάνουμε πολιτικές συνομιλίες και να βρούμε λύσεις για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία αυτή ως γνωστόν πρέπει να εγγυάται τη λειτουργία ενός κράτους σε ολόκληρο το έδαφός του.

Ερ: Οι ΗΠΑ συνεχίζουν πάντα να απαιτούν σαν προϋπόθεση παύσης των αεροπορικών επιθέσεων την αποδοχή των πέντε αρχών του ΝΑΤΟ. Το δέχεστε αυτό;

Βούγιοβιτς: Το πιο σημαντικό πουπρέπει να επιτευχθεί είναι η παύση των βομβαρδισμών. Κανείς δεν μπορεί να ζέψει το κάρο μπροστά από το άλογο. Λοιπόν πρώτα παύση των βομβαρδισμών και μετά έναρξη της πολιτικής διαδικασίας. Κατά τα λοιπά, είμαστε υπέρ μιας ευρείας αυτονομίας και αυτοδιοίκησης όλων των εθνικών μειονοτήτων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, χωρίς καμία νίκη με πλειοψηφία (υπερψήφιση) και κυριαρχία μιας ομάδας απέναντι στην άλλη. Μια τέτοια λύση μπορεί να ανταποκριθεί στις ανώτατες νόρμες αυτονομίας και αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη. Η πρότασή μας για συμφωνία της 22ης Νοεμβρίου 1998 είναι πάντα επίκαιρη.

Ανθρωπιστική καταστροφή

Ερ: Το ΝΑΤΟ διακηρύσσει σαν σημαντικότερο στόχο των επιθέσεών του την επιστροφή των προσφύγων.

Βούγιοβιτς: Οι κυβερνήσεις της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας έχουν κάνει έκκληση στους πρόσφυγες να επιστρέψουν στους τόπους τους. Κάνουμε το παν, για να καταστήσουμε δυνατή την επιστροφή των φυγάδων και των προσφύγων στο εσωτερικό. Ενα πρόγραμμα για τη γρήγορη επιστροφή πρόκειται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και την UNHCR. Επομένως εκείνοι που θέτουν τέτοιο όρο χτυπάνε σε πόρτες ανοιχτές.

Ερ: Ο Ρουγκόβα απαίτησε διεθνώς εξασφαλισμένη επιστροφή των προσφύγων.

Βούγιοβιτς: Δεχόμαστε αποστολή του ΟΗΕ, αλλά η εντολή, η διάρκεια παραμονής, το μέγεθος και ο τρόπος υλοποίησης πρέπει να συμφωνηθούν σε απευθείας διάλογο μεταξύ του ΟΗΕ και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

Σε άλλη ερώτηση ο Βούγιοβιτς απάντησε: "Εχουμε προσκαλέσει τον γγ του ΟΗΕ να επισκεφτεί τη Γιουγκοσλαβία, ώστε, ανάλογα με τις πληρεξουσιότητές του να συμβάλει στον τερματισμό της επίθεσης. Η πρόσκληση αυτή εξακολουθεί να ισχύει. Δυστυχώς αυτές τις μέρες επισκέπτεται μόνο τη Μακεδονία και την Αλβανία, αλλά όχι τη Γιουγκοσλαβία. Ετσι η αποστολή του Κόφι Ανάν στα Βαλκάνια δεν είναι πλήρης, γιατί οφείλει να πειστεί για τις συνέπειες που εξαπέλυσε η επίθεσή του ΝΑΤΟ για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, για την οικονομική, κοινωνική και ανθρωπιστική κατάσταση. Οφειλε να πειστεί για τις καταστροφές και τα πολλά θύματα. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν εδώ τη ζωή τους και πολλές χιλιάδες είναι τραυματισμένοι. Τα κράτη του ΝΑΤΟ προφασίζονται ότι ενεργούν από ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά δημιούργησαν μία πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή.

Ερ: Η εκτίμησή σας για τις τωρινές διπλωματικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα το ρόλο της Ρωσίας;

Βούγιοβιτς: Εχουμε πολύ θετική στάση στην εποικοδομητική ρωσική πρωτοβουλία που εκπροσωπείται από τον Βίκτορ Τσερνομίρντιν. Η Ρωσία ενίσχυσε τη διαμεσολαβητική και διαπραγματευτική θέση της. Οποιος δρα έτσι θα όφειλε να παίξει και σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση μιας πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου.

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

Η γνωστή χειραγώγηση μέσω βίντεο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σ' αυτόν τον πόλεμο και ειδικά στον πόλεμο των εικόνων που τον συνοδεύει, η σημειολογική θεώρηση του Μπαρτ θραύεται: η εικόνα υπάρχει λόγος που μεταδίδεται. Η φωτογραφία (ή το βίντεο) σημασιοδοτεί πάντα μια γενικότητα. Και η "απόψυξη" σφαγών που έγιναν (αν έγιναν) σε παρελθόντα χρόνο πάντοτε αιτιολογεί, δικαιώνει σχεδόν, αλλά φυσικά δεν "εξισώνει".

Ετσι, όταν το βίντεο που μεταδίδει το CNN International αφορά την "ταύτιση" ενός βίντεο (που λέγεται πως τραβήχτηκε αρκετές βδομάδες πριν) με μια τοποθεσία (την Ιζμπιτσα), οι συνοδευτικοί όροι αποβλέπουν στη φόρτιση: "σφαγή" και "σύληση νεκρών", δηλαδή "έγκλημα" (και μάλιστα "του Μιλόσεβιτς") και "τιμωρία": η Νέμεση που υπόσχεται ο Τζέιμς Ρούμπιν κι υλοποιεί ο Ουέσλι Κλαρκ.

Οταν το ίδιο μέσο μεταδίδει την (χθεσινή) είδηση του τριπλού βομβαρδισμού ενός νοσοκομείου (και της εντατικής του μονάδας) από ΝΑΤΟικούς πυραύλους, τότε ασφαλώς πρόκειται για "πύραυλο που εξετράπη της πορείας του".

Το βίντεο

Η "ταύτιση" του βίντεο και της τοποθεσίας, μετέδιδε χθες το "Reuters", "βασίστηκε" στην τοποθεσία των δέντρων, των αγρών, των κτιρίων και φρεσκοσκαμμένων τάφων και ενισχύει "ενδείξεις" ότι οι σερβικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εθνοκάθαρσης στο Κόσσοβο, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζέιμς Ρούμπιν.

Οι σκηνές στο βίντεο - πτώματα ανδρών, στη συνέχεια η ταφή τους - υποτίθεται ότι τραβήχτηκαν στο χωριό Ιζμπιτσα του Κοσσόβου. Ο κοσσοβάρος δημοσιογράφος Λίρι Λόσι που τράβηξε το βίντεο υποστήριξε ότι 127 Αλβανοί άνδρες σφαγιάστηκαν στην Ιζμπιτσα στις 28 του Μάρτη.

Στις 17 του Απρίλη το ΝΑΤΟ είχε παρουσιάσει αεροφωτογραφίες που, σύμφωνα με τη Συμμαχία, έδειχναν περίπου 150 νέους τάφους στην Ιζμπιτσα.

Η σερβική τηλεόραση μετέδωσε ότι έστειλε δημοσιογράφους στην περιοχή αλλά δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τάφους, ενώ ο Γιουγκοσλάβος υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Γκόραν Μάτιτς, αμφισβήτησε την αξιοπιστία του βίντεο λέγοντας ότι "πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα της χειραγώγησης των δυτικών μέσων ενημέρωσης από τους κοσσοβάρους Αλβανούς".

Ο Ρούμπιν ωστόσο, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της ανάλυσης του βίντεο και των αεροφωτογραφιών, είπε ότι οι Σέρβοι "ψεύδονται όταν λένε ότι αυτό είναι κατασκευασμένο".

"Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι το βίντεο και οι φωτογραφίες παρουσιάζουν την ίδια τοποθεσία στο χάρτη" κατέληξε ο Αμερικανός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι το υλικό αυτό εστάλη από τις ΗΠΑ στο Διεθνές Δικαστήριο που εξετάζει υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου.

Για εκείνους που έπληξαν το νοσοκομείο, ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν είχε να κάνει κάποιο σχόλιο.

ΜΑΣΙΜΟ ΝΤ' ΑΛΕΜΑ
Προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Προσπαθώντας να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα επανήλθε χθες στις γνωστές του προτάσεις για τη διπλωματική διέξοδο από την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην πρόταση για ένα σύντομο διάλειμμα των βομβαρδισμών, μία προσωρινή παύση. Ο Ντ' Αλέμα επανέφερε την πρόταση της ιταλικής κυβέρνησης στην κοινή συνέντευξη που έδωσε στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα,μετά τη συνάντηση που είχε μαζί του, καθώς και με πολιτικούς και στρατιωτικούς ιθύνοντές της. Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης για την παύση των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, αυτή πρέπει να διαρκέσει αρκετά ώστε να δώσει ευκαιρία στο Βελιγράδι να αντιδράσει, όταν πια διαπιστωθεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι σε θέση να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο θα θέτει συγκεκριμένους όρους στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που θα εξασφαλίζουν την ομαλή επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, και να μπορέσει το ΣΑ να διαπιστώσει αν ο Μιλόσεβιτς τελικά συμμορφώνεται με τους όρους του ΟΗΕ. Ο Ντ' Αλέμα ανέφερε ότι αν οι χώρες του ΣΑ εκτιμήσουν πως έχουν πλέον συμφωνήσει στο περιεχόμενο ενός ψηφίσματος για την κρίση του Κοσσυφοπεδίου, τότε το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταματήσει, ενδεχομένως για 72 ώρες, τους βομβαρδισμούς, ώστε να δοθεί στην κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας ο απαραίτητος χρόνος για να απαντήσει, αλλά και στις διπλωματικές πρωτοβουλίες. Αν οι απαντήσεις της κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας δεν κριθούν ικανοποιητικές, τότε οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεχίσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις, με όποια μορφή κρίνουν απαραίτητη τα κράτη - μέλη του και οι στρατιωτικοί του ιθύνοντες,δήλωσε ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα, αποφεύγοντας όμως να λάβει σαφή θέση επί του ενδεχόμενου της εισβολής χερσαίων δυνάμεων της Συμμαχίας στο Κοσσυφοπέδιο.

Βέβαια, ο Ντ' Αλέμα και η κυβέρνησή του "θλίβεται βαθύτατα για την κατάσταση που υπάρχει στη Γιουγκοσλαβία", αλλά... "οι αεροπορικές επιδρομές ήταν απαραίτητες" για την προάσπιση των δικαιωμάτων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στο Κοσσυφοπέδιο. Οι βομβαρδισμοί απέδωσαν, τόνισε ο Ντ' Αλέμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η στρατιωτική μηχανή της Σερβίας δεν είναι πλέον σε θέση να αντιδράσει και να απειλήσει εκ νέου τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου, καθώς επίσης και ότι αν το ΝΑΤΟ δεν είχε προχωρήσει στους βομβαρδισμούς, τότε η Ρωσία και η Κίνα δε θα ήταν σήμερα έτοιμες να υπογράψουν ψήφισμα καταδίκης της πολιτικής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. "Χρήσιμες", χαρακτήρισε στην ίδια συνέντευξη ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, τις ιδέες του Ιταλού πρωθυπουργού, διευκρινίζοντας ότι η Ιταλία δε διαφωνεί με τη μέχρι σήμερα στρατηγική της Συμμαχίας, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι όλοι ελπίζουν πως θα βρεθεί μια πολιτική διέξοδος από την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία όμως, όπως σημείωσε ο Σολάνα, δε φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι ιδιαίτερα κοντά.

Αλλαγές στη σύνθεση των ΝΑΤΟικών

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ανακατανομή των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή; Εκδήλωση νέας τακτικής ή απλώς αποσυμφόρηση; Μάλλον για ποιοτική αλλαγή στη σύνθεσή της... Επί της ουσίας η δύναμη παραμένει ακόμα τρομακτική ισχυρή.

Αποτελεί γεγονός ότι ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον, ανακοίνωσε την απόφαση της Βρετανίας να ανακαλέσει το αεροπλανοφόρο "Invincible" (αόρατο) από την Αδριατική, όπου συμμετείχε στην αεροπορική εκστρατεία του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. "Αποφάσισα ότι θα πρέπει να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τα σκάφη συνοδείας του", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Τζ. Ρόμπερτσον, λέγοντας επίσης ότι "δε θα υπάρξει άμεση αντικατάσταση ούτε και χρειάζεται...". Αντίστοιχα, ο πτέραρχος σερ Τζον Ντέι,υπαρχηγός του Επιτελείου των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ότι όταν το "Invincible" αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στα πρώτα στάδια της εκστρατείας του ΝΑΤΟ, η συμμαχία χρειαζόταν τα μαχητικά του ώστε άλλα γρήγορα αεροπλάνα να μπορούν να "μεταταγούν" από την αεροπορική άμυνα σε αποστολές βομβαρδισμού. Πάντως, ο πτέραρχος πρόσθεσε πως, μολονότι δεν πρόκειται για άμεση αντικατάσταση του "Invincible", το ελικοπτεροφόρο "Argus" θα πλεύσει στην Αδριατική με ελικόπτερα "Σι Κινγκ".

Αυτή η τελευταία λεπτομέρεια έχει πρωτεύουσα σημασία αν τη συνδυάσει κανείς με τις εξελίξεις, αλλά και τις πληροφορίες στο χθεσινό φύλλο της "Ουάσιγκτον Ποστ" για τη χρήση από αμερικανικές δυνάμεις των τριών αεροπλάνων "AC-130 Spectre" μεγάλης δύναμης πυρός για τις επιθέσεις εναντίον των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων στο Κόσσοβο. Πρόκειται για μεταγωγικά αεροπλάνα "C-130 - Ηρακλής", που έχουν μετασκευαστεί και εξοπλιστεί με πυροβόλα 40 και 105 χιλιοστών και με βαρέα πολυβόλα και τα οποία επιχειρούν πάνω από τα αλβανικά σύνορα τις τελευταίες τρεις βδομάδες, σύμφωνα με στρατιωτικούς αξιωματούχους του ΝΑΤΟ που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα. Τα αεροπλάνα αυτά, που επιχειρούν τη νύχτα, είναι σχετικά αργά και πετούν σε χαμηλό ύψος, γεγονός που τα καθιστά ευάλωτα στους αντιαεροπορικούς πυραύλους, υποστηρίζει αξιωματικός σύμφωνα με την "Ουάσιγκτον Ποστ". Αλλα αεροπλάνα παρόμοιου τύπου έχουν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο του Βιετνάμ με καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο γιουγκοσλάβος υφυπουργός εξωτερικών Ν. Βούγιοβιτς

Ο Γιουγκοσλάβος υφυπουργός Εξωτερικών Ν. Βούγιοβιτς

Βομβαρδισμένη κατοικία στο Ζάμπαλι
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Στο πλευρό των ευρωατλαντικών "προσπαθειών"

ΣΟΦΙΑ.-

"Οι δύο χώρες υποστηρίζουν τις προσπάθειες της ευρωατλαντικής κοινότητας για επίλυση της διένεξης στο Κόσσοβο. Είμαστε υπέρ της γρήγορης ειρηνικής λύσης, που θα εξασφαλίζει την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, που θα εγγυηθεί πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη".

Η δήλωση ανήκει στον υπουργό Αμυνας της Βουλγαρίας Γκεόργκι Ανάνιεφ, μετά τη συνάντησή του με τον Ρουμάνο ομόλογό του Βίκτορ Μπαμπιούκ και συμπυκνώνει το σκεπτικό τους, όσον αφορά την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο, που δεν είναι άλλο από μία ειρηνική διέξοδο το συντομότερο δυνατόν. "Ανησυχούμε για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο, υποστηρίζουμε το ΝΑΤΟ, αλλά επιθυμούμε τη γρηγορότερη δυνατή διευθέτηση του προβλήματος", είπε, από την πλευρά του, ο Μπαμπιούκ. Φυσικά, το θέμα του Κοσσυφοπεδίου μονοπώλησε τη συνάντηση των δύο υπουργών Αμυνας που πραγματοποιήθηκε χτες στη βουλγαρική πρωτεύουσα, αλλά συζήτησαν και τη διμερή στρατιωτική και πολιτική συνεργασία υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην περιοχή. Πολύ καλά εξελίσσεται η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία της Σόφιας και του Βουκουρεστίου, σύμφωνα με τους δύο υπουργούς που συζήτησαν τα προγράμματα των δύο χωρών για ένταξη του ΝΑΤΟ, "τομέα στον οποίο οι δύο χώρες δε συναγωνίζονται, αλλά συνεργάζονται", σύμφωνα με τους Ανάνιεφ και Μπαμπιούκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ