ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κρίσιμες και δύσκολες «μάχες»

Το θερμόμετρο της έντασης ανεβαίνει διαρκώς, η αντιπολίτευση συνεχίζει να κροταλίζει με ξένες πλάτες, αλλά ο λαός της Βενεζουέλας μάχεται συνεχώς έχοντας στο πλευρό του την αλληλεγγύη των λαών...

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η αντιπολίτευση ανακράζει «Χριστούγεννα το Γενάρη», υπονοώντας ότι μέχρι τότε θα έχει απομακρυνθεί η κυβέρνηση Τσάβες και συνεχίζει τα σαμποτάζ (γιατί αυτό είναι η «απεργία»), τις προσπάθειες δολιοφθοράς, αλλά και τις κινήσεις στο σκοτάδι, προκειμένου να ανατραπεί με κάθε τρόπο η εκλεγμένη κυβέρνηση του Προέδρου Ούγο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας. Εντούτοις, ο λαός της Βενεζουέλας επαγρυπνεί, συνεχίζει να μάχεται έχοντας στο πλευρό του, τους εργαζομένους και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, που συμμετέχουν στο κύμα αλληλεγγύης που συνεχώς δυναμώνει.

Η στάση της αντιπολίτευσης, κυρίως του αντιπολιτευόμενου συνδικάτου στην πετρελαϊκή βιομηχανία «PDVSA», όχι μόνο να αψηφήσει την εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας για τον τερματισμό της απεργίας, αλλά να διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, αποκαλώντας μάλιστα τον Ούγο Τσάβες «δικτάτορα», όξυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Τελικά, μετά από λαϊκή απαίτηση, η οποία σύμφωνα με ανεξάρτητους πολιτικούς αναλυτές που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη Βενεζουέλα είναι πολύμηνη, η κυβέρνηση Τσάβες, όπως διαμήνυσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος, κατά την ομιλία του την Κυριακή, προχώρησε σε πιο δραστικά μέτρα κατά της αντιπολίτευσης η οποία επιχειρεί να βυθίσει τη χώρα στο χάος, χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες, ακόμη και για τη φυσική υπόσταση των πολιτών.

Τελικά, ο στρατός της Βενεζουέλας ενεργεί ήδη από χτες ώστε να επαναληφθούν οι εργασίες στον πετρελαϊκό τομέα, ο οποίος έχει παραλύσει από γενική απεργία, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας της Βενεζουέλας, Χοσέ Λουίς Πριέτο. «Τα υπουργεία Αμυνας, Υποδομής και Ενέργειας θα εφαρμόσουν την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που καλεί τους απεργούς του πετρελαϊκού τομέα να επαναλάβουν τις εργασίες τους, αλλιώς θα τους επιβληθούν κυρώσεις», δήλωσε ο υπουργός σε ανακοίνωση που διαβάστηκε από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο κατά την 20ή ημέρα της γενικής απεργίας. Ενώ ο Πρόεδρος Τσάβες διαμήνυσε προς τους «απεργούς» ότι οποιοσδήποτε δε συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου, θα απολυθεί...

Τα υπουργεία Αμυνας, Υποδομής και Ενέργειας διέταξαν το προσωπικό τους να ενεργήσει ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση για να αποκατασταθεί η οικονομική και βιομηχανική δραστηριότητα της «PDVSA», της δημόσιας εταιρίας πετρελαίου. Η «PDVSA» έχει «παραλύσει» από τις 2 Δεκέμβρη από το λοκ άουτ, το οποίο έχει ουσιαστικά σταματήσει τις εξαγωγές αργού της Βενεζουέλας, 5ης χώρας σε εξαγωγές και 8ης σε παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως. Παράλληλα, από απόφαση της κυβέρνησης, ο στρατός έχει ήδη καταλάβει τις τελευταίες ημέρες τις κύριες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και σύμφωνα με τον Αλι Ροντρίγκες, επικεφαλής της «PDVSA», αλλά και ΓΓ του ΟΠΕΚ, ήδη από χθες, η παραγωγή και η εξαγωγή πετρελαίου βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα.

Στο στρατό τα ηνία

Στο μεταξύ το πολεμικό ναυτικό της Βενεζουέλας έθεσε υπό τον έλεγχό του τουλάχιστον τρία δεξαμενόπλοια που είχαν ακινητοποιηθεί στη λίμνη Μαρακαΐμπο με εντολές των καπετάνιων, σε μία προσπάθεια του στρατού που αναλαμβάνει τα ηνία να επανενεργοποιήσει τον πετρελαϊκό τομέα. Ο Σεζάρ Βισέντε, πλοίαρχος του «Μορούι», είπε ότι το πολεμικό ναυτικό κατέλαβε τα πετρελαιοφόρα πλοία «Κάουρα», «Σουζάνα Ντζουίμ» και «Πιλίν Λεόν». Τα μέλη των πληρωμάτων τους φυλακίστηκαν προκειμένου να προσαχθούν σε δίκη. Ολα έγιναν παρανόμως υποστήριξε ο καπετάνιος του «Μορούι».

Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι δύο από τους κυριότερους ηγέτες της κατόρθωσαν να διαφύγουν από μια απόπειρα σύλληψής τους από την αστυνομία σε ξενοδοχείο του Καράκας. Ο Κάρλος Φερνάντες, πρόεδρος της ομοσπονδίας εργοδοτών Fedecamaras και ο Κάρλος Ορτέγκα, ηγέτης της συνομοσπονδίας εργαζομένων της Βενεζουέλας (CTV) κατάφεραν να διαφύγουν, όταν ενημερώθηκαν ότι αστυνομικοί ετοιμάζονταν να τους συλλάβουν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Ουίλιαμ Νταβίλα.

Ωστόσο οι κινήσεις της αντιπολίτευσης δε σταματούν μόνο σε αυτό το επίπεδο... σύμφωνα με άρθρο της «Washington Post» στο κυριακάτικο φύλλο της, αποκαλύπτεται ότι στρατιωτικοί ανώτατοι αξιωματούχοι προσεγγίστηκαν από στελέχη της αντιπολίτευσης, οι οποίοι τους πρόσφεραν ιλιγγιώδη χρηματικά ποσά προκειμένου να ηγηθούν στάσης εντός του στρατεύματος ενάντια στην κυβέρνηση Τσάβες. Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ότι οι αξιωματικοί αρνήθηκαν!

Σε διεθνές επίπεδο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Φόρεϊν Οφις, και την οποία επικαλείται το BBC, καλούνται οι Βρετανοί να εγκαταλείψουν τη Βενεζουέλα και αναφέρει ότι «η απόφαση ελήφθη ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πολιτικής κρίσης και της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα». Οσον αφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα διυλιστήρια, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνει ότι «αυτό πιθανώς έχει αντίκτυπο στην εξασφάλιση απαραίτητων αγαθών, δημιουργώντας δυσκολίες».

Κατά το Φόρεϊν Οφις σημειώνεται σοβαρή έλλειψη καυσίμων στο Καράκας και άλλες μεγάλες πόλεις της Βενεζουέλας, ενώ πέραν της Βρετανίας, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν καλέσει ήδη τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Διεθνιστική αλληλεγγύη

Πάντως, παρά τα πολεμικά κελεύσματα της αντιπολίτευσης και τις προειδοποιήσεις διαφόρων κυβερνήσεων οι λαοί αντιδρούν διαφορετικά. Την απόλυτη στήριξή τους και την αλληλεγγύη τους με την «μπολιβαριανή επανάσταση» εκφράζουν οι Εργάτες χωρίς Γη της Βραζιλίας (Movimiento Sin Terra). Δεκάδες Ιταλοί διανοούμενοι με επιστολή που υπογράφουν, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Βενεζουέλας και καταδικάζουν επίσης τη διεθνή σιωπή και την παραποίηση των εξελίξεων στη Βενεζουέλα από τα διεθνή ΜΜΕ.

Τέλος, με επιστολή που υπογράφουν 27 βουλευτές του Κοινοβουλίου του Εκουαδόρ, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αντόνιο Πόσο, εκφράζουν την αμέριστη υποστήριξή τους στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας και απαιτούν άμεση εφαρμογή της απόφασης του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μονόδρομος η συνέχιση του αγώνα

Εντυπωσιακές ήταν οι συγκεντρώσεις στην Αργεντινή
Εντυπωσιακές ήταν οι συγκεντρώσεις στην Αργεντινή
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

Μια χιονοστιβάδα διαδηλώσεων σε περισσότερες από 60 πόλεις της Αργεντινής, με κύρια τη διαδήλωση που έγινε στην πρωτεύουσα Μπουένος Αϊρες, μια απόλυτα επιτυχημένη γενική απεργία, που κήρυξαν τα συνδικάτα, εκατοντάδες διαδηλώσεις αλληλεγγύης και αγώνα σε όλο τον κόσμο, σημάδεψαν την πρώτη επέτειο της εξέγερσης των «νεόπτωχων», την πτώση του τότε Προέδρου Φερνάντο Ντε λα Ρούα. Συνεχίζοντας πάντα να παλεύουν και να απαιτούν «Να φύγουν όλοι!», αλλά και «κυβέρνηση εργατών».

Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν στην Πλάσα δε Μάγιο, για να τιμήσουν αγωνιστικά το αίμα που χύθηκε σε αυτό τον ένα χρόνο από το Αργεντινάσο, να δηλώσουν την καταδίκη τους στο καπιταλιστικό σύστημα και την κυβέρνηση που έχουν δημιουργήσει μια συνεχώς επιδεινούμενη κρίση στην Αργεντινή που δε φαίνεται να έχει διέξοδο.

Εδωσαν υπόσχεση αγώνα σε όσους έχασαν τη ζωή τους παλεύοντας. Ολη τη χρονιά, αρχής γενομένης της εξέγερσης του περσινού Δεκέμβρη, που κατέληξαν σε άγρια καταστολή, αφού ο τότε Πρόεδρος Ντε λα Ρούα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας. Επισήμως, 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πάνω από 200 τραυματίστηκαν. Η αστυνομία ξυλοκόπησε, συνέλαβε, έριξε δακρυγόνα και σφαίρες, πλαστικές και πραγματικές, σε διαδηλωτές. Τόσο η αστυνομία όσο και οι καταστηματάρχες πυροβόλησαν πολλούς ανθρώπους καθώς αυτοί έμπαιναν σε σούπερ μάρκετς, για να τα λεηλατήσουν. Η καταστολή συνεχίστηκε όλη τη χρονιά, και ήταν παρούσα στις 13.583 διαδηλώσεις, που έγιναν με κορύφωση τις διαδηλώσεις τη διαδήλωση της 26ης Ιουνίου, που κατέληξε στο θάνατο δύο διαδηλωτών και πάνω από 100 τραυματισμούς, σε διαδήλωση στη Γέφυρα Pueyrredon.

Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το ορμητικό ποτάμι. Ανεργοι πικετέρος, λαϊκές συνελεύσεις των γειτονιών, εργάτες σε κατειλημμένα από τους εργάτες εργοστάσια, οι Μητέρες της Πλατείας του Μάη, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φεμινίστριες, όλα τα κόμματα της ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς, διεθνείς παρατηρητές και προσωπικότητας, ανάμεσά τους και ο Νόαμ Τσόμσκι και, το κυριότερο, δεκάδες χιλιάδες απλοί πολίτες, συνέρρευσαν για να καταδικάσουν την ανικανότητα της κυβέρνησης να βρει μια λύση για τα αυξανόμενα κοινωνικά προβλήματα της Αργεντινής, που δεν είναι άλλα από τη φτώχεια, την πείνα, την ανεργία, και την αστυνομική καταστολή.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη πορεία που έχω συμμετάσχει εδώ και χρόνια», δήλωσε η Μίρτα Ισραέλ, αγωνίστρια, καθηγήτρια και διευθύντρια τοπικής εφημερίδας, τη στιγμή που η ογκώδης διαδήλωση διέσχισε την πλατύτερη λεωφόρο του Μπουένος Αϊρες, και ίσως του πλανήτη, την 9 de Julio. Χρειάστηκαν μόνο λίγα λεπτά, για να πλημμυρίσει κόσμο η Πλάσα δε Μάγιο, ενώ οι διαδηλωτές συνέχιζαν να συρρέουν.

Προσπάθεια προβοκάτσιας

Το κλίμα ήταν ενθουσιώδες, αγωνιστικό αλλά πολύ καλά περιφρουρημένο, αφού οι πικετέρος και οι άλλες οργανώσεις, είχαν ξεκαθαρίσει ότι οι κινητοποιήσεις δεν πρόκειται επ' ουδενί να είναι βίαιες και ότι ο μόνος κίνδυνος για την ασφάλεια είναι η κυβερνητική καταστολή και όσοι «πληρωμένοι» που πιθανόν θα προκαλούσαν βία. Οπως αποκάλυψαν οι πικετέρος, πολιτικοί, κυρίως από το περιβάλλον του πρώην προέδρου Μένεμ, ότι προσέφεραν 20 πέσος, σε όποιον θα λεηλατούσε σούπερ μάρκετ φέτος κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων και τόνισαν ότι αυτή είναι μια τακτική που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κλίματος φόβου, βίας και χάους.

Εξάλλου, τις τελευταίες βδομάδες τα ΜΜΕ δημιούργησαν ένα κλίμα έντασης και φόβου για τις 19 και 20, με μοναδικό στόχο να αποτρέψουν τον κόσμο από το να βγει από τα σπίτια του και να διαδηλώσει στο δρόμο.

Πλανήθηκαν, όμως. Ηταν όλοι εκεί με μια καθαρή απαίτηση για το οριστικό τέλος του καπιταλιστικού συστήματος, που ευθύνεται για το ότι ένας στους 5 Αργεντίνους είναι κάτω από το όριο της επιβίωσης και ότι η ανεργία, μαζί με την υποαπασχόληση, έχει φτάσει στο 40%.

Ενάντια στην αστική τάξη και στον ιμπεριαλισμό

Απαντητική επιστολή της CUTV στο ΠΑΜΕ

Με ευχαριστήριο τηλεγράφημα απάντησε στα θερμά μηνύματα αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ προς τους αγωνιζόμενους εργάτες που παλεύουν ενάντια στην αντεπανάσταση, στη Βενεζουέλα, ο γενικός γραμματέας της CUTV, Pedro Eusae.

Πιο συγκεκριμένα, στο τηλεγράφημά του ο γραμματέας της CUTV περιγράφει ότι δεν έχει προηγούμενο το εγκληματικό σαμποτάζ ενάντια στην εθνική οικονομία κάτω από την αστική απεργία και ότι γίνεται προσπάθεια για μαζική απάντηση και νίκη από τον εργαζόμενο λαό. «Είναι αυτονόητο - συνεχίζει - ότι ο εργαζόμενος λαός δεν έχει καμία σχέση με τη "γενική απεργία", που σκοπό έχει την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, για να εκπληρωθούν οι επιθυμίες της εθνικής ολιγαρχίας και του βορειοαμερικανικού ιμπεριαλισμού για τη διαμόρφωση της Λατινικής Αμερικής σε ένα μέτωπο από κυβερνήσεις και λαούς (Βενεζουέλα, Βραζιλία, Εκουαδόρ) με ένα σχέδιο κυριαρχίας που βασίζεται στην εφαρμογή του ALCA».

Σημειώνεται επίσης ότι «η προσπάθεια ανατροπής του Τσάβες, μέσω του οικονομικού σαμποτάζ, αποτελεί μέρος ενός σχεδίου υπό την καθοδήγηση των ηγεσιών της Ομοσπονδίας και της CTV, των κομμάτων της Δεξιάς και της νεοφιλελεύθερης ηγεσίας των πετρελαίων της Βενεζουέλας (PDVSA) και των μέσων ενημέρωσης. Το δυνατό σημείο του οικονομικού χτυπήματος ήταν η ολοκληρωτική παράλυση της εθνικής εταιρίας πετρελαίων. Το 90% των εργαζομένων με ηρωισμό και πατριωτισμό μάχονται για την αντιμετώπιση της κρίσης που τα αποτελέσματά της αρχίζουν να επηρεάζουν το επίπεδο ζωής και την εθνική οικονομία».

Υπογραμμίζεται επίσης στο τηλεγράφημα: «Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε και την υπεύθυνη στάση της πλειοψηφίας των εργαζομένων στο μετρό του Καράκας, που παρά το κύμα των διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων και των διαφόρων απειλών που δέχονταν, κατάφεραν να διατηρούν σε λειτουργία αυτό το σημαντικό μέσο μεταφοράς της πόλης. Γι' αυτό δίνουμε μεγάλη σημασία στο ρόλο των εργαζομένων στον τομέα της μεταφοράς, και όχι μόνον. Τα μέσα μεταφοράς δεν παρέλυσαν, παρ' όλα τα βίαια μέσα που χρησιμοποίησε η Δεξιά. Ενας σοφέρ των μέσων μεταφοράς στην πόλη Μαρακάι χτυπήθηκε και το αυτοκίνητό του κάηκε με αυτόν μέσα. Εκατό οδηγοί βυτιοφόρων αψήφησαν τις απειλές και τους εκβιασμούς των ιδιοκτητών των εταιριών μεταφοράς και έκαναν τη μεταφορά του πετρελαίου (βενζίνης) σε όλες τις περιοχές.

Οι εργαζόμενοι της χώρας δεν ακολούθησαν τους πραξικοπηματίες που σκοπό έχουν να παραλύσουν τη χώρα. Εκείνες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που παράλυσαν το έκαναν με παράνομη απόφαση των ιδιοκτητών-εργοδοτών. Αυτό έγινε μεταξύ άλλων στις ισχυρές οικονομικές ομάδες (για παράδειγμα, Ομάδες Εταιριών), ακολουθώντας τα αντιδημοκρατικά σχέδια. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν στα εργατικά κέντρα».

Τέλος, ο γραμματέας της CUTV σημειώνει: «Στα πλαίσια του στόχου που έχει σήμερα η πλειοψηφία του λαού της Βενεζουέλας για να νικήσει το εγκληματικό οικονομικό σαμποτάζ και να χτυπήσει την αντιδημοκρατική Δεξιά, η ομοσπονδία κινητοποιεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν με επαναστατική διάθεση και με πατριωτισμό. Οργάνωση και καθοδήγηση των αναγκαίων δυνάμεων για την οριστική ανατροπή αυτών που πίσω από τα δολάρια και την ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση συνωμοτούν ενάντια στο πρόγραμμα εθνικής ανεξαρτησίας».

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Νεκροί από βροχές και ναυάγιο

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ, ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

Καταρρακτώδεις βροχές, που σημειώθηκαν το Σάββατο, «έπνιξαν» την Τερεσόπολη, βόρεια του Ρίο ντε Τζανέιρο. Από τις ισχυρές βροχές, προκλήθηκαν κατολισθήσεις, που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο 14 ανθρώπων και άφησαν άστεγους άλλους 70. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, τα περισσότερα σπίτια, που υπέστησαν ζημιές, ήταν χτισμένα σε ασταθές έδαφος.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες, για ανεύρεση επιζώντων, από το ναυάγιο του ποταμόπλοιου «Dom Louis XVI», στον Αμαζόνιο, την Τετάρτη. Το ποταμόπλοιο, είχε, πάνω από 300 επιβάτες, ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων, που μπορούσε να μεταφέρει ήταν 148. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ναυτικού, που ηγείται της επιχείρησης διάσωσης, ο αριθμός των νεκρών, έφτασε τους 44.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Προεδρικές εκλογές

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.--

Στη Λιθουανία διεξήχθη, προχτές, Κυριακή 22 του Δεκέμβρη, ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών. Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι πάνω από 2.500.000 πολίτες. Διεκδίκησαν το προεδρικό αξίωμα 17 υποψήφιοι. Συμμετοχή στις εκλογές: 70%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, Ζένονας Βαϊγκάουσκας, την πρώτη θέση με 34,1% των ψήφων καταλαμβάνει ο νυν Πρόεδρος της χώρας Βάλντας Αντάμκους. Κύρια υπηρεσία του θεωρείται η ένταξη της Λιθουανίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακολουθεί ο πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Λιθουανίας, Ρονάλντας Πάξας, με 22%. Ο πρόεδρος του Κόμματος των Σοσιαλφιλελευθέρων και πρόεδρος του Σέιμ (Κοινοβούλιο) Αρτούρας Παουλάουσκας έλαβε μόνον το 9,7% των ψήφων και κατέλαβε την τρίτη θέση. Τέταρτος ήρθε ο γνωστός στη Λιθουανία τηλεπαρουσιαστής σατιρικών εκπομπών Βιτάουτας Σιαρένας με 9,3%. Οι πρώτοι δυο υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο, που θα γίνει στις 5 του Γενάρη 2003. Την ίδια μέρα, για πρώτη φορά στη Λιθουανία, διεξήχθησαν ταυτόχρονα και οι δημοτικές εκλογές. Τις 1.560 θέσεις στα Δημοτικά Συμβούλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διεκδίκησαν περίπου 10.000 υποψήφιοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ