ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύνεκρη ισραηλινή εισβολή

Οκτώ νεκροί και 40 τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός της ισραηλινής εισβολής στον προσφυγικό καταυλισμό Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, που συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ

Νεκρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά

Associated Press

Νεκρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά
ΡΑΜΑΛΑ - ΡΑΦΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Τα πλέον αιματηρά επεισόδια, των τελευταίων δύο μηνών, ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους σημειώθηκαν, χτες, κατά τη διάρκεια μίας από τις μεγαλύτερες εισβολές που έχει πραγματοποιήσει ο ισραηλινός στρατός στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα. Την ίδια στιγμή, προς μεγάλη ειρωνεία ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ είχε συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να κανονίσουν λεπτομέρειες της επικείμενης, στο άμεσο μέλλον, συνάντησης του Αριέλ Σαρόν με τον Αχμάντ Κορέι.

Οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν, ανάμεσα στους οποίους και 9 παιδιά, κατά τη διάρκεια των σκληρών μαχών που ξέσπασαν όταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλλε με 40 άρματα μάχης, υπό την κάλυψη ελικοπτέρων, στον προσφυγικό καταυλισμό Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Η εισβολή έγινε τα ξημερώματα και οι ανταλλαγές πυρών συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ, ακόμη και κατά τη διάρκεια των πρώτων κηδειών των θυμάτων. Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές είχαν λάβει θέσεις σε αρκετά κτίρια ενώ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δεκάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Επίσης, κατεδαφίστηκαν, μέχρι το βράδυ, 7 σπίτια.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό η εισβολή είχε στόχο «την ανακάλυψη υπογείων σηράγγων από τις οποίες εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο όπλα». Εντούτοις, το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για αντίποινα, καθώς αργά το βράδυ της Δευτέρας Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκότωσαν, σε ενέδρα, δύο Ισραηλινούς αξιωματικούς, στην ευρύτερη περιοχή της Ράφα, πριν πέσουν και οι ίδιοι νεκροί από τα ισραηλινά πυρά. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα». Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ υποστήριξε ότι το Ισραήλ επιμένει στην επιθετική του πολιτική σαμποτάροντας τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης και επανέλαβε την έκκλησή του για ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Εκκληση ειρήνευσης απηύθυνε, χτες, ενόψει των Χριστουγέννων και ο Λατίνος Πατριάρχης Μισέλ Σαμπάχ, ο οποίος επισκέφθηκε κατά το έθιμο τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Μέσα από τη Μουκάταα, ο Σαμπάχ κάλεσε το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στον Γιάσερ Αραφάτ και του μετέφερε τις ευχές του, αφού ο Παλαιστίνιος ηγέτης δε θα μπορέσει, λόγω της απαγόρευσης, να μεταβεί στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, όπως έπραττε κάθε χρόνο αν και μουσουλμάνος. Ο Λατίνος πατριάρχης ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του τονίζοντας ότι «τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και οι Ισραηλινοί υποφέρουν και δεν επιθυμούν την αιματοχυσία. Η ειρήνη είναι εφικτή».

Συλλήψεις για τα επεισόδια με τον Μάχερ

Στο Κάιρο επέστρεψε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Αχμάντ Μάχερ, μετά από ολιγόωρη νοσηλεία σε ισραηλινό νοσοκομείο εξαιτίας των αναπνευστικών προβλημάτων που παρουσίασε κατά τη διάρκεια επίθεσης που δέχτηκε από φανατικούς μουσουλμάνους, ενώ προσευχόταν στο τέμενος αλ Ακσα. Ο Μάχερ, μιλώντας στην εφημερίδα «Αλ Αχράμ», χαρακτήρισε την επίθεση εναντίον του «ανοησία», η οποία «δεν αντανακλά τα πραγματικά συναισθήματα των Παλαιστινίων» και κατέστησε σαφές ότι τέτοιου είδους «περιστατικά» ενισχύουν την αποφασιστικότητα της Αιγύπτου να διαμεσολαβήσει για την επίτευξη ειρήνης.

Την επίθεση καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο και η Π. Αρχή. Μάλιστα, αντιπροσωπεία της, με επικεφαλής τον υπεύθυνο του πολιτικού γραφείου της ΟΑΠ, Φαρούκ Καντούμι, μεταβαίνει στο Κάιρο για να εκφράσει την αποδοκιμασία της για την επίθεση στον Μάχερ και να συνομιλήσει με την αιγυπτιακή ηγεσία για την πρόοδο της διαμεσολάβησής της. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν, επίσης, ο Πρόεδρος του παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, Ραφίκ αλ Νάτσε, ο ΥΠΕΞ, Ναμπίλ Σάαθ, ο σύμβουλος ασφαλείας του Γιάσερ Αραφάτ, Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, και ο πρόεδρος των Ισλαμικών Δικαστηρίων, Σέικ Ταϊσίρ αλ Ταμίνι.

Την επίθεση κατά του Μάχερ καταδίκασε ως «ανεύθυνη πράξη που αμαυρώνει το ήθος των μουσουλμάνων και των Παλαιστινίων» και η ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση «Τζιχάντ». Χτες το μεσημέρι, η ισραηλινή Αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 5 υπόπτους για την επίθεση.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συλλήψεις και «αυξήσεις»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δεκάδες συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή σε αντικατοχικές επιθέσεις ανακοίνωσαν χτες οι Αμερικανοί επιτελείς καθώς συνεχίζονται, για πολλοστή μέρα, οι ευρείες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις περιοχές γύρω από τις πόλεις Σαμάρα, Φαλούτζα, Μπαακούμπα, Τικρίτ και Κιρκούκ. Σύμφωνα, πάντα, με τις κατοχικές δυνάμεις, ανάμεσα στους δεκάδες συλληφθέντες, εκτός από ισλαμιστές, συμπεριλαμβάνονται και τουλάχιστον 3 - 4 άτομα «στενά συνδεδεμένα» με τον νούμερο 1 καταζητούμενο, πλέον, τον πρώην συνεργάτη του Σαντάμ Χουσεΐν, Ιζάτ Ιμπραχίμ αλ Ντούρι, που εκτιμάται ότι «συντονίζει» μέρος των αντικατοχικών επιθέσεων.

Ενώ σε Κιρκούκ και Μπαακούμπα κυριαρχούσαν οι συλλήψεις, στη Μοσούλη νεκρός έπεσε από πυρά αγνώστων ένας Τουρκομάνος δικαστής. Πριν από 15 μέρες, άλλος ένας δικαστής, Χριστιανός, είχε δολοφονηθεί. Αγνωστα παρέμεναν τα κίνητρα των δολοφονιών. Στην ίδια πόλη, αμερικανική αυτοκινητοπομπή δέχτηκε επίθεση με όλμους με αποτέλεσμα να τραυματιστεί 1 Αμερικανός στρατιώτης.

Την ίδια στιγμή, από τη Βαγδάτη, ο κατοχικός διοικητής, Πολ Μπρέμερ, ανακοίνωνε το διπλασιασμό των μισθών των ανδρών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, εκτιμώντας ότι «είναι απαραίτητο εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών εργασίας τους, αφού βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με την τρομοκρατία». Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός μισθός όλων των εργαζομένων στο Ιράκ, τώρα, κυμαίνεται ανάμεσα στα 60 - 80 δολάρια το μήνα.

Νοτιότερα, στη Νατζάφ, αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου είχε συνάντηση με έναν από τους ισχυρότερους Σιίτες ηγέτες, τον Αγιατολάχ Αλί αλ Χουσεϊνί αλ Σιστάνι, στον οποίον επανέλαβαν την πάγια θέση του Συνδέσμου περί επίσπευσης του τερματισμού της κατοχής.

Τουρκικές προειδοποιήσεις

«Πόνο και αίμα» θα προκαλέσει κάθε «προσπάθεια που θα στραφεί εναντίον της εδαφικής και πολιτικής ενότητας και ακεραιότητας του Ιράκ», προειδοποίησε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Οι δηλώσεις του Αμπντουλάχ Γκιουλ αποτελούν, ουσιαστικά, απάντηση στην πρόταση που έγινε γνωστό ότι κατέθεσαν οι κουρδικές οργανώσεις στο διορισμένο Προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την οποία ζητείται να υιοθετηθεί νόμος που θα προβλέπει την εγκαθίδρυση ομοσπονδίας πριν εκπονηθεί το Σύνταγμα της χώρας, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2005.

ΙΤΑΛΙΑ
Επέμβαση για τη διάσωση της «Παρμαλάτ»

ΡΩΜΗ.- Επιχείρηση διάσωσης του ιταλικού γίγαντα γαλακτοκομικών προϊόντων Parmalat ξεκίνησε χτες η ιταλική κυβέρνηση σε μια προσπάθειά της να περιορίσει τις αναταράξεις στην οικονομία από την αποκάλυψη (την προηγούμενη Παρασκευή) τρύπας 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στα λογιστικά βιβλία της εταιρίας.

Το υπουργικό συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιταλίας Αντόνιο Μαρτσάνο, ενέκρινε διάταγμα για την αναδιάρθρωση των «μεγάλων επιχειρήσεων» που βρίσκονται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Ο νόμος που εφαρμόζεται στις μεγάλες προβληματικές εταιρίες μεταβιβάζει τον έλεγχο της εταιρίας στα χέρια επιτρόπων, οι οποίοι ορίζονται από το δικαστήριο σε συμφωνία με το υπουργείο Βιομηχανίας και οι οποίοι έχουν πλήρεις αρμοδιότητες. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στην περίπτωση της Parmalat ο επίτροπος θα είναι ένας και θα έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αναδιάρθρωση της εταιρίας (με την ικανότητα να πουλάει και κομμάτια της εταιρίας μετά από την έγκριση του υπουργείου). Στο μεταξύ χτες συνεδρίασε και το διοικητικό συμβούλιο της Parmalat, το οποίο αναμενόταν να αποφασίσει προσφυγή της εταιρίας σε δικαστική προστασία έναντι των πιστωτών της, βάσει της νομοθεσίας περί χρεοκοπίας.

Παράλληλα χτες η κυβέρνηση ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να της επιτραπεί να κηρύξει τη βιομηχανία γαλακτοκομικών σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» έτσι ώστε να μπορέσει να πληρώσει προμηθευτές της Parmalat.

Την προσφυγή εναντίον της ιταλικής εταιρίας έκανε η αμερικανική τράπεζα Bank of America στο Μιλάνο για παραποίηση εγγράφων, αφού κατά πώς φαίνεται το χαρτί που εγγυόταν ότι η Parmalat διέθετε 4 δισ. ήταν πλαστό. Ηδη έχουν ξεκινήσει εισαγγελικές έρευνες εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρίας στην Πάρμα και στο Μιλάνο. Περίπου 20 άτομα εξετάζονται, ανάμεσά τους και ο ιδρυτής της εταιρίας Καλίστο Τάνζι.

Η εταιρία διαθέτει 36.000 εργαζόμενους σε 29 χώρες και είναι η μεγαλύτερη εταιρία τροφίμων στην Ιταλία. Οπότε είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι το πολιτικό κόστος, από την «Ευρωπαϊκή Enron», μπορεί να είναι μεγάλο για την κυβέρνηση.

Νέα «νομική εξυπηρέτηση» σε Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ.--

Το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε χτες διάταγμα που έχει ως στόχο τη διάσωση από πιθανό κλείσιμο, του ενός από τα τρία τηλεοπτικά δίκτυα (συγκεκριμένα του «Rete-4») που ανήκουν στην οικογένεια του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το διάταγμα ανατρέπει προηγούμενη δικαστική απόφαση που καλούσε το κανάλι να γίνει δορυφορικό μέχρι τις 31 Δεκέμβρη, όπως και δικαστική απόφαση που καλούσε τη «RAI-3» να εξαλείψει τις διαφημίσεις από το πρόγραμμά της. Τις δύο αυτές αποφάσεις ανέτρεπε επίσης και ο νόμος για τα ΜΜΕ, τον οποίο πρόσφατα αρνήθηκε να υπογράψει ο πρόεδρος της χώρας Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι.

Μπροστά στον κίνδυνο να χάσει πολλά εκατομμύρια ευρώ, ο πρωθυπουργός και μεγιστάνας των ΜΜΕ, αποφάσισε για ακόμη μια φορά να χρησιμοποιήσει το κράτος για να σώσει την περιουσία του...

ΛΙΒΥΗ - ΔΕΑΕ - ΗΠΑ
Καντάφι: «Δεν κρύβουμε τίποτε»

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

«Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε, δεν είχαμε ποτέ την πρόθεση να κατασκευάσουμε όπλα μαζικής καταστροφής» δήλωνε, στο CNN, ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι, λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωσή του ότι προτίθεται να υπογράψει και το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.

Ο Καντάφι υποστήριξε ότι ο λαός του «βρίσκεται αντιμέτωπος με κακές φήμες και προπαγάνδα» και ότι «υφίσταται μια τρομοκρατική πολιτική» που θα πρέπει να σταματήσει. Τόνισε ότι η απόφασή του δεν επηρεάστηκε καθόλου από τις εξελίξεις στο Ιράκ, αλλά μάλλον από μια διάθεση να απαλειφθούν τα όπλα μαζικής καταστροφής από ολόκληρη την περιοχή. Κατέληξε, δε, ότι «ευελπιστεί» η κίνηση αυτή να οδηγήσει σε άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της χώρας του από τις ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι η Λιβύη επιθυμεί πολύ «τη συνεργασία σε όλους τους τομείς». Ο Μουαμάρ Καντάφι, μάλιστα, εγκαταλείποντας το, πάλαι ποτέ, μαχητικό του ύφος, προτίμησε να κρατήσει λεπτές ισορροπίες, όταν ρωτήθηκε για την πολιτική του Προέδρου Μπους, δηλώνοντας ότι «έχει καλές και κακές πλευρές. Ελπίζουμε να επικρατήσουν οι πρώτες».

Χτες, η Τρίπολη επιβεβαίωσε ότι, την επόμενη εβδομάδα, επίκειται επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΔΕΑΕ στη χώρα, με επικεφαλής τον Μοχάμαντ αλ Μπάρανταϊ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την πλευρά του, καλωσόρισε, για άλλη μια φορά, τη λιβυκή απόφαση και ανακοίνωνε ότι «εφόσον αλλάζει η πολιτική και συμπεριφορά της Λιβύης και οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν το ζήτημα των κυρώσεων».

ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Εξω το ΝΑΤΟ από την Ισταμπούλ»

Προχωρά και εντείνεται η προπαρασκευή των κινητοποιήσεων που οργανώνει το ΚΚ Τουρκίας ήδη από αυτές τις ημέρες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισταμπούλ τον Ιούλιο του 2004.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του κόμματος, «οι Επιτροπές Εναντίον της Κατοχής, των οποίων ηγείται το ΚΚ Τουρκίας, άρχισαν ήδη εκστρατεία εναντίον της Συνόδου του ΝΑΤΟ (...)». Σχετικό κείμενο αποστέλλεται σε κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, καθώς και άλλες αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις, συσπειρώσεις και κινήματα, που αναμένεται να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της Ισταμπούλ. Το κείμενο αυτό έχουν ήδη υπογράψει τα: ΑΚΕΛ, ΚΚ Βοημίας και Μοραβίας, ΚΚ Βρετανίας, ΚΚ Βουλγαρίας (Γκεόργκι Ντιμιτρόφ), ΚΚ Εσθονίας, ΚΚΕ, ΚΚ Ιρλανδίας, ΚΚ Νορβηγίας, ΚΚ Πολωνίας, ΚΚ Σλοβακίας, ΚΚ Ουκρανίας, η Κομμουνιστική Επανίδρυση (Ιταλία), το Κόμμα Εργατών της Ουγγαρίας, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας, το ΚΚ Πορτογαλίας, το ΚΚ Λετονίας και το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP).

Η ΕΕ χρηματοδοτεί την κατοχή του Ιράκ

Παρέμβαση του Κ. Αλυσσανδράκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην πρόταση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση της «ανασυγκρότησης» του Ιράκ, ο Κώστας Αλυσσανδράκης σημείωσε τα εξής:

«Μολονότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2004 είναι από τους χαμηλότερους των τελευταίων χρόνων και ενώ περικόπτονται δαπάνες από τα διαρθρωτικά ταμεία και την ΚΑΠ, χρηματοδοτείται αδρά η επιθετική "Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας" και η "ανασυγκρότηση" του Ιράκ. Η εν λόγω χρηματοδότηση κινείται στα πλαίσια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ομόφωνα αποφάσισε ότι η "σταθερότητα του Ιράκ συνιστά κοινό συμφέρον", τονίζοντας ότι η ΕΕ "έχει δεσμευτεί να στηρίξει την πολιτική αλλά και οικονομική ανασυγκρότηση του Ιράκ". Πώς μπορεί όμως κάποιος να χρηματοδοτήσει μια χώρα που τελεί υπό κατοχή και γιατί κανείς δε λέει κουβέντα γι' αυτό; Εξ αντικειμένου τα χρήματα αυτά δε θα πάνε στο λαό του Ιράκ, αλλά στην κατοχική διοίκηση και κάποιες οργανώσεις "μη κυβερνητικές". Δίνονται χωρίς να τίθενται στοιχειώδεις όροι για να σταματήσουν οι δολοφονίες αθώων και οι καταστροφές στην υποδομή της χώρας και στο περιβάλλον. Στην ουσία χρηματοδοτείται και νομιμοποιείται η εισβολή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα άκρατης υποκρισίας της ΕΕ. Καταγγέλλουμε και καταψηφίζουμε την πρόταση χρηματοδότησης, η οποία παρέχεται μόνο και μόνο για να έχει η ΕΕ δικαίωμα στη μοιρασιά του πλιάτσικου. Αυτό που έχει ανάγκη ο ιρακινός λαός είναι να φύγουν οι κατακτητές, για να πάρει ο ίδιος την τύχη στα χέρια του».

ΙΡΑΝ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέος γύρος ισραηλινών απειλών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Το Ισραήλ θα διαπράξει το μεγαλύτερο λάθος του, αν πραγματοποιήσει τις απειλές που εκτοξεύει περί εξαπόλυσης επίθεσης κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων» προειδοποίησε, χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος απαντώντας σε σχετικά σχόλια του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ.

Η αντίδραση του Μοχάμαντ Χαταμί ήταν κατά πολύ ηπιότερη αυτής της ηγεσίας του ιρανικού στρατεύματος, η οποία διά στόματος του επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας, Σαγιέντ Ρεζά Παρντίς, τόνισε ότι εάν γίνουν τέτοιες επιθέσεις «το Ισραήλ θα έχει σκάψει τον τάφο του». Ο Παρντίς κατέστησε σαφές ότι οι ιρανικές δυνάμεις είναι πανέτοιμες για να αντιμετωπίσουν μια ισραηλινή επίθεση και κατέληξε ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης θα είναι «πολύ μεγαλύτερες από όσο φαντάζεται η ισραηλινή ηγεσία».

Ο Μοφάζ, σε δηλώσεις του, άφησε να εννοηθεί ότι έχει, ήδη, εκπονηθεί σχέδιο για πραγματοποίηση πληγμάτων κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και τόνισε ότι «εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές συνέπειες για τους Ιρανούς πολίτες». Εδώ και μήνες, η ισραηλινή ηγεσία «βάλλει» κατά του Ιράν και μάλιστα ο αρχηγός της Μοσάντ είχε, πριν από λίγες βδομάδες, εκτιμήσει ότι το ιρανικό «πυρηνικό οπλοστάσιο αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή που καλείται να αντιμετωπίσει το Ισραήλ από την ίδρυσή του».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ