ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Να σταματήσει η επίθεση ενάντια στην Κούβα

Επιστολή αποδοκιμασίας, καταγγελίας των σχεδίων των ΗΠΑ στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και έκκληση για έκφραση της αλληλεγγύης από προσωπικότητες και οργανώσεις παγκοσμίως και από την Ελλάδα

Συνεχίζεται η παγκόσμια κατακραυγή και καταγγελία των σχεδίων της Ουάσιγκτον, που έχουν στόχο να υπάρξει καταδικαστική απόφαση για την Κούβα στην 61η Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που λαμβάνει χώρα στη Γενεύη και ήδη έχει ξεκινήσει τις εργασίες της (15/3 έως 22/4), ώστε να διανοιχτεί κατά αυτόν τον τρόπο ο δρόμος για την ανατροπή ή και μία πιθανή στρατιωτική λύση στο ζήτημα «αλλαγής καθεστώτος». Η ανοιχτή επιστολή διανοουμένων, καλλιτεχνών, επιστημόνων, λαϊκών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων και βουλευτών συνεχίζει να προκαλεί την έγερση των διεθνιστικών αντανακλαστικών παγκοσμίως και στην Ελλάδα.

«Απαιτούμε από τις χώρες που εκπροσωπούνται στην Επιτροπή να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν για να νομιμοποιήσουν την αντι-κουβανική επιθετικότητα της κυβέρνησης Μπους, όταν η πολεμοκάπηλη πολιτική που ακολουθεί σήμερα η Ουάσιγκτον καθιστά προβλέψιμη μια ενδεχόμενη κλιμάκωση με πολύ σοβαρές συνέπειες. Καλούμε, επίσης, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, δασκάλους, κοινωνικούς παράγοντες και αγωνιστές να απευθυνθούν στις κυβερνήσεις τους και να εκφράσουν με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο την απαίτησή τους να σταματήσει αμέσως αυτός ο επικίνδυνος ελιγμός» τονίζεται στην επιστολή που συνολικά καταδικάζει την εξοντωτική πολιτική του Λευκού Οίκου, έναντι της Κούβας, αλλά και τις βάρβαρες, απάνθρωπες πρακτικές που επιβάλλονται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις παγκοσμίως. Στην Ελλάδα υπογράφουν μέχρι στιγμής οι: Αλυσσανδράκης Κώστας, καθηγητής και πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Ανδριόπουλος Ηλίας, μουσικοσυνθέτης, Αρμένης Γιώργος, ηθοποιός - σκηνοθέτης, Βαγενά Αννα, ηθοποιός, Βαρλάμος Γιώργος, ζωγράφος - χαράκτης, Γερασιμίδου Ελένη, ηθοποιός, Δαράκη Πέπη, συγγραφέας, Διακογιάννης Ε. Γιάννης, δημοσιογράφος, Ζαχαράκης Χρήστος, πρέσβης επί τιμή και πρώην ευρωβουλευτής, Θαλασσινός Παντελής, τραγουδοποιός, Καζάκος Κώστας, ηθοποιός - σκηνοθέτης, Καρακατσάνης Θύμιος, ηθοποιός, Καφαντάρη Λίλα, ηθοποιός, Κηλαηδόνης Λουκιανός, τραγουδοποιός, Κόρακας Στρατής, πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κρητικός Παναγιώτης, πρώην Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Κρούσκα Βέρα, ηθοποιός, Λεοντής Χρήστος, μουσικοσυνθέτης, Μαγκάκης Γεώργιος, πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής, Μαθιουδάκης Μανώλης, πρόεδρος ΕΣΗΕΑ, Μελά Εύα, ζωγράφος, Νταουντάκη Νανά, Α΄ αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ, Ντέιλι Ρος, μουσικός, Ρόθος Κώστας, γλύπτης, Ρόκος Κυριάκος, γλύπτης, Σορόγκας Σωτήρης, ζωγράφος, Φαραντούρη Μαρία, ερμηνεύτρια πρώην βουλευτής, Χάρρυ Κλυνν, ηθοποιός και η συγκέντρωση των υπογραφών συνεχίζεται.

Οπως συνεχίζεται και σε όλο τον κόσμο, ενώ την επιστολή έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής περισσότεροι από 2.000 προσωπικότητες και οργανώσεις σε όλο τον πλανήτη, ανάμεσά τους οι νομπελίστες, Ντάριο Φο, από την Ιταλία, Ζοζέ Σαραμάγκου από την Πορτογαλία, Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ από την Αργεντινή, Ριγκομπέρτα Μεντσού από τη Γουατεμάλα, Ναντίν Γκόρντιμερ από τη Νότια Αφρική, οι συγγραφείς Τάρικ Αλι από το Πακιστάν, ο Χιλιανός Λουίς Σεπούλβεδα, ο Ισπανός Μιγκέλ Ουρμπάνο, οι Μάριο Μπενεντέτι και Εντουάρδο Γκαλεάνο από την Ουρουγουάη, η Αργεντινή συγγραφέας Λουίζα Βαλενσουέλα, ο μουσικός Μανού Τσάο, ο Πορτογάλος Λουίς Ρεπρέσας, ο Λουίς Εντουάρντε Αούτε από την Ισπανία, οι Ιταλοί σκηνοθέτες Ετόρε Σκόλα και Τζιάνι Μίνα, ο Νικαραγουανός ποιητής και πρώην υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης Σαντινίστας Ερνέστο Καρδενάλ, οι Αμερικανοί ηθοποιοί Χάρι Μπελαφόντε και Ντάνι Γκλόβερ, οι Αμερικανοί διανοούμενοι Χάουαρντ Ζιν, Τζέιμς Πέτρας, ο διάσημος Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας Οσκαρ Νιεμέγιερ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ράμσεϊ Κλαρκ, οι Ιγνάσιο Ραμονέ, Ερικ Τουσέντ, Βολόντια Τετελμπόιμ, Ντανιέλ Μιτεράν, Ιγκόρ Φρολόφ, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η Εθνική Συνομοσπονδία Φοιτητών της Κολομβίας, το Ινστιτούτο Θεάτρου «El Galpon» της Ουρουγουάης, η θεατρική ομάδα του Μεξικού MEXI-SON, η Νεολαία του Κινήματος της Πέμπτης Δημοκρατίας της Βενεζουέλας κ.ά.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Εύθραυστες ισορροπίες

«Μυστήριες» επιθέσεις και εκρήξεις βομβών δίνουν αφορμές...

Associated Press

«Μυστήριες» επιθέσεις και εκρήξεις βομβών δίνουν αφορμές...
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Η δεύτερη βομβιστική επίθεση κατά χριστιανικής συνοικίας μέσα σε λίγες μέρες κατάφερε, αν μη τι άλλο, να οξύνει ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα. Τα χριστιανικά κόμματα της αντι-συριακής αντιπολίτευσης, τα οποία αποτελούν και την πλειοψηφία της, κατηγόρησαν, πλέον, ευθέως τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας ότι ενορχηστρώνουν αυτές τις επιθέσεις με στόχο να τρομοκρατήσουν τους Λιβανέζους που υποστηρίζουν την «απελευθέρωση».

Οι εξελίξεις που πυροδότησε η δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, στις 14 Φλεβάρη, έχουν φέρει τη χώρα στο χείλος της αστάθειας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανοιχτά, πλέον, εκφράζουν φόβους για ξέσπασμα μιας νέας εμφύλιας σύρραξης. Οι τελευταίες επιθέσεις, σε συνδυασμό με το αδιέξοδο που έχει επέλθει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, εξαιτίας της άρνησης της αντιπολίτευσης να συνομιλήσει με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό για το σχηματισμό μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του Μαΐου καθιστούν εξαιρετικά κρίσιμες τις στιγμές για το Λίβανο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενισχυμένα από το πλήθος του κόσμου που κατέκλυσε πολλές διαδοχικές μέρες το κέντρο της Βηρυτού, επαναλαμβάνουν το αίτημα «απελευθέρωσης». Εντούτοις, δε φαίνεται να έχουν συμφωνήσει σε μια σαφή λίστα αιτημάτων και θέσεων.

Ετσι, ενώ τα χριστιανικά κόμματα επιμένουν στην άμεση αποχώρηση των συριακών δυνάμεων, ο, ολοένα και περισσότερο προβαλλόμενος από τα δυτικά ΜΜΕ, ηγέτης των Δρούζων, Ουαλίντ Τζουμπλάντ, παραδέχτηκε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στη χώρα. Επίσης, αλλάζοντας τις αρχικές του θέσεις, εγκατέλειψε το αίτημα για άμεση παραίτηση του Προέδρου Λαχούντ.

Από την άλλη πλευρά, οι φιλο-συριακές λιβανικές πολιτικές δυνάμεις, με εξέχουσα τη «Χεζμπολάχ», κατάφεραν να δώσουν μια απάντηση «ισχύος» με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση που οργάνωσαν στη Βηρυτό. Συμφωνούν, δε, στην ανάγκη πλήρους αποχώρησης των συριακών στρατευμάτων αλλά στη βάση της συμφωνίας του Τάεφ (1989), που προβλέπει τη συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών και τη συνέχιση της στρατηγικής τους συμμαχίας.

Επί του πρακτέου...

Προς το παρόν, η πρώτη φάση της συριακής αποχώρησης, όπως συμφωνήθηκε από τους Προέδρους Λαχούντ και Ασαντ στη Δαμασκό, ολοκληρώθηκε. Περισσότεροι από 6.000 - 7.000 Σύροι στρατιώτες επέστρεψαν στη Συρία, ενώ οι υπόλοιπες συριακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των μυστικών υπηρεσιών, αναδιπλώθηκαν στην κοιλάδα Μπεκάα. Οι κινήσεις αυτές φαίνεται ότι ικανοποίησαν τον ΟΗΕ, καθώς ο ΓΓ Κόφι Ανάν «εξήρε την προσωπική δέσμευση του Σύρου Προέδρου για ολοκλήρωση της αποχώρησης σύντομα». Την ίδια ώρα, ΕΕ και ΗΠΑ συναγωνίζονται και ανταγωνίζονται, ταυτοχρόνως, σε ανακοινώσεις «συμπαράστασης στο λιβανικό λαό» και «πιέσεων προς τη Συρία».

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν λείψουν οι βομβιστικές επιθέσεις και οι πυροδοτικές παρεμβάσεις εξωτερικών παραγόντων (ΗΠΑ, ΕΕ αλλά και ΟΗΕ), υπάρχει πιθανότητα ο Λίβανος να γλιτώσει από τη λαίλαπα μιας νέας εμφύλιας σύρραξης, καθώς, παρά την ένταση, στα δύο «στρατόπεδα» υπάρχουν και μουσουλμάνοι και χριστιανοί με αποτέλεσμα να τηρούνται κάποιες ισορροπίες. Εντούτοις, όσοι κρύβονται πίσω από τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις φαίνεται να έχουν αντίθετη άποψη και απομένει να φανεί κατά πόσον οι λιβανικές πολιτικές δυνάμεις θα καταφέρουν να διατηρήσουν την ενότητα της χώρας.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Τον απέλυσαν γιατί είναι κομμουνιστής!

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.--

Ο Γκόραν Μάρκοβιτς, πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργατών Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, απολύθηκε προχτές απ' το ιδιωτικό πανεπιστήμιο «Σλόμπονταν Παύλοβιτς» όχι βεβαίως γιατί δεν αντεπεξήλθε στα καθήκοντα του βοηθού καθηγητή κοινωνιολογίας που ασκούσε, αλλά επειδή ηγείται ενός κομμουνιστικού κόμματος!

Σύμφωνα με ανακοινωθέν του ΚΚ Εργατών Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, η απόλυση ήταν το «επιστέγασμα» ενός ψυχολογικού πολέμου που υπέστη ο πρόεδρος του κόμματος το τελευταίο εξάμηνο, απ' όταν (περασμένος Οκτώβρης) εμφανίστηκε σε τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος, ενόψει των τότε δημοτικών εκλογών. Αμέσως μετά τις δημόσιες εμφανίσεις του Γκ. Μάρκοβιτς, οι διοικητικές αρχές του ιδιωτικού πανεπιστημίου (που είναι και τα περισσότερα στο προτεκτοράτο...) άρχισαν να αναζητούν φόρμουλες παραίτησής του. Αρχικά επιχείρησαν (μάταια...) να τον πείσουν να γράψει επιστολή πολιτικής μεταμέλειας στον ιδιοκτήτη, στην οποία θα παραδεχόταν το «λάθος» του (να ηγείται δηλαδή ενός κομμουνιστικού κόμματος), θα καταδίκασε τη σύσταση του ΚΚ Εργατών Βοσνίας -Ερζεγοβίνης και θα διαβεβαίωνε την παραίτησή του από κάθε πολιτική δραστηριότητα...Οταν καμία απ' αυτές τις «συστάσεις», ούτε απ' τις μετέπειτα ανάλογες ασφυκτικές πιέσεις δεν πέρασε, ο ιδιοκτήτης τον απέλυσε παράνομα (ακόμη και υπό το πλαίσιο αυταρχικής διοίκησης του προτεκτοράτου..) με το σκεπτικό πως «ως κομμουνιστής δεν μπορεί να μορφώσει τους νέους»!

Ο Μάρκοβιτς προτίμησε την ιδιότητα του προέδρου του ΚΚ Εργατών Βοσνίας - Ερζεγοβίνης απ' τη συνέχιση της καριέρας στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, ανακοινώνοντας πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να πετύχει (όχι ασφαλώς για προσωπικούς λόγους) τη δικαίωσή του απέναντι σε μία ενέργεια που παραβιάζει στοιχειώδη συνταγματικά δικαιώματα και πολιτικές ελευθερίες.

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Κλιμάκωση της επιχείρησης ανατροπής

«Χάος» στο Μπισκέκ. Διαδηλωτές υπέρ και κατά του Προέδρου Ακάεφ συγκρούονταν χτες, ενώ η αντιπολίτευση είχε «καταλάβει» το Κοινοβούλιο

Associated Press

«Χάος» στο Μπισκέκ. Διαδηλωτές υπέρ και κατά του Προέδρου Ακάεφ συγκρούονταν χτες, ενώ η αντιπολίτευση είχε «καταλάβει» το Κοινοβούλιο
ΜΠΙΣΚΕΚ.- Διαδηλωτές της αντιπολίτευσης - από 1.000 έως 4.000, σύμφωνα με μαρτυρίες από ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων και ΜΜΕ - έκαναν χτες το πρωί πορεία στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, πολιόρκησαν, και λίγο αργότερα μετά από αψιμαχίες με αστυνομικούς, εισέβαλαν στον λεγόμενο Λευκό Οίκο, το κτίριο που αποτελεί την έδρα της Βουλής και του Προέδρου.

Οι δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί τους άφησαν να εισέλθουν στο κτίριο, σχεδόν χωρίς καμία αντίσταση. Εικόνες που μεταδόθηκαν από το CNN και πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου Ιντερφάξ απεικόνιζαν διαδηλωτές και έξω από το υπουργείο Αμυνας, όπου επίσης αναφέρθηκαν ελάχιστες αψιμαχίες. Ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές «έλεγχαν» τα δύο αυτά στρατηγικής σημασίας κτίρια της πρωτεύουσας, τα οποία κατέλαβαν σχεδόν «περπατώντας». Πάντως, μια πληροφορία έκανε λόγο για ένα νεκρό σε συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών υπέρ και κατά του Προέδρου. Το Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδωσε ότι διαδηλωτές έσπασαν ορισμένα παράθυρα, και πέταξαν έξω πορτρέτα του Ακάεφ. Το μεσημέρι, οι διαδηλωτές είχαν περικυκλώσει και επιχειρούσαν να καταλάβουν και το δημαρχιακό μέγαρο.

Σύμφωνα με ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς ο οποίος μίλησε στο CNN, ο πρόεδρος Ασκαρ Ακάεφ«είχε δώσει εντολή» στις δυνάμεις ασφαλείας να μην ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, ενώ φέρεται να αποχώρησε από το Λευκό Οίκο λίγο πριν κάνουν έφοδο οι διαδηλωτές, με την προστασία ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης του Κιργιστάν, που κατηγορούσαν τον Ακάεφ για «νοθεία» στις πρόσφατες εκλογές που διεξήχθησαν σε δύο γύρους και αξίωναν την παραίτησή του, φέρονταν να δηλώνουν πως πιστεύουν ότι η κατάσταση έχει «κριθεί» υπέρ τους. Ωστόσο, η κατάσταση παρέμενε ρευστή.

Υπήρχαν πληροφορίες απεσταλμένου του Institute for War & Peace Reporting ότι στην πρωτεύουσα «βρίσκονταν συγκεντρωμένες ειδικές δυνάμεις», σε θέσεις από τις οποίες θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν με τη χρήση βίας τα κυβερνητικά κτίρια. Οι διαδηλωτές ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα και πέτρες, και δε θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια οργανωμένη αστυνομική ή στρατιωτική επιχείρηση, αν εξελισσόταν τέτοια.

Αδηλη η κατάληξη

Το σημαντικότερο ερώτημα ήταν αν ο Ακάεφ θα υποχωρούσε δίχως μάχη και θα παραιτούνταν από την προεδρία.

ΕΕ, ΟΑΣΕ, Ρωσία και ΗΠΑ καλούσαν να υπάρξει «ηρεμία». Το Κρεμλίνο διαμήνυσε ότι «δε θα παρέμβει», αν και διέταξε το προσωπικό της στρατιωτικής βάσης που διατηρεί εκεί η Ρωσία να αυξήσει το επίπεδο επιφυλακής.

Σημαντικό ερώτημα, επίσης, είναι ποια στάση επρόκειτο να τηρήσουν οι δυνάμεις ασφαλείας. Πληροφορίες, τις έφεραν «διχασμένες»...

ΠΓΔΜ
«Σύννεφα» και στο δεύτερο εκλογικό γύρο...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Με αποχή απ' τις κάλπες θα «υποδεχτούν» την Κυριακή, κατά το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, οι δύο από τις τρεις μεγαλύτερες πολιτικές παρατάξεις των Αλβανών της ΠΓΔΜ. Το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» του Αρμπέν Τζαφέρι και το «Κόμμα Δημοκρατίας και Ευημερίας» του Αμπντουλιάντι Βεϊσέλι ανακοίνωσαν πως θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές αντιδρώντας έτσι στην απόρριψη του αιτήματός τους για την επανάληψη του πρώτου εκλογικού γύρου σε 16 δήμους του δυτικού τμήματος της χώρας. Οπως υποστηρίζουν, σ' αυτούς τους δήμους σημειώθηκαν σοβαρές παρατυπίες ως επί το πλείστον από στελέχη του (εταίρου στην κυβέρνηση Μπόσκοφσκι) αλβανικού κόμματος της «Ενωσης για τη Δημοκρατική Ολοκλήρωση» του (πρώην ηγέτη των αυτονομιστών) Αλί Αχμέτι.

Η απόφαση για μποϊκοτάρισμα των καλπών απ' τις παρατάξεις των Τζαφέρι και Βεϊσέλι αναμένεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση που διαγράφεται στην ΠΓΔΜ μετά τα σοβαρά προβλήματα που διαπιστώθηκαν σε δεκάδες δήμους της χώρας (ακόμη και από αξιωματούχους των ΕΕ και ΟΑΣΕ...) κατά τον πρώτο εκλογικό γύρο. Και αυτό γιατί αντιδράσεις δεν υπάρχουν μόνο απ' τα κόμματα των Τζαφέρι και Βεϊσέλι αλλά και απ' την αντιπολίτευση της σλαβομακεδονικής κοινότητας, η οποία με αιχμή του δόρατος την επανάληψη των εκλογών στο Δήμο Σκοπίων (όπου βασικοί διεκδικητές είναι ο ανεξάρτητος εκατομμυριούχος Τρίφουν Κόστοφσκι και ο εκλεκτός της κυβέρνησης, απερχόμενος δήμαρχος Ρίστο Πένοφ) κατηγορεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βλάντο Μπούτσοφσκι για δόλιες πολιτικές πρακτικές.

Ετσι, όχι μόνο δεν κατασίγασε αλλά φούντωσε τις αντιδράσεις η απόφαση που εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη το Ανώτατο Δικαστήριο στα Σκόπια για επανάληψη του πρώτου εκλογικού γύρου σε επτά εκλογικά κέντρα των Σκοπίων και σε ορισμένα εκλογικά κέντρα άλλων 10 δήμων της χώρας (ανάμεσά τους Τέτοβο και Κουμάνοβο)...

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΙΝΔΙΑ
Σχέδια και «συνεννοήσεις»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Ο στρατηγός - «πρόεδρος» του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, «προειδοποίησε» στην ομιλία του για την εθνική επέτειο του Πακιστάν ότι η «ιστορική ευκαιρία» που προσφέρει «η ειρηνευτική διαδικασία» με την Ινδία κινδυνεύει να «εκτροχιαστεί», εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα του Κασμίρ. Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, προειδοποίησε, θα πάνε χαμένα «αν δεν υπάρξει λύση αποδεκτή για την Ινδία, το Πακιστάν και το λαό του Κασμίρ». Κατά αξιοσημείωτο τρόπο, επίσημος καλεσμένος του Μουσάραφ ήταν ο Χάμιντ Καρζάι, ο «πρόεδρος» του Αφγανιστάν.

Το Πακιστάν και το Αφγανιστάν θεωρούνται, από πολλούς πολιτικούς αναλυτές, ως οργανικά και αξεδιάλυτα συνδεδεμένα -- οι δύο «πρόεδροι» επρόκειτο να συζητήσουν το ενδεχόμενο «αμνηστίας» ή κάποιου είδους «εκεχειρίας» με τους Ταλιμπάν, που υπήρξαν δημιούργημα των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ