Παρασκευή 25 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Κλιμάκωση της επιχείρησης ανατροπής

«Χάος» στο Μπισκέκ. Διαδηλωτές υπέρ και κατά του Προέδρου Ακάεφ συγκρούονταν χτες, ενώ η αντιπολίτευση είχε «καταλάβει» το Κοινοβούλιο

Associated Press

«Χάος» στο Μπισκέκ. Διαδηλωτές υπέρ και κατά του Προέδρου Ακάεφ συγκρούονταν χτες, ενώ η αντιπολίτευση είχε «καταλάβει» το Κοινοβούλιο
ΜΠΙΣΚΕΚ.- Διαδηλωτές της αντιπολίτευσης - από 1.000 έως 4.000, σύμφωνα με μαρτυρίες από ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων και ΜΜΕ - έκαναν χτες το πρωί πορεία στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, πολιόρκησαν, και λίγο αργότερα μετά από αψιμαχίες με αστυνομικούς, εισέβαλαν στον λεγόμενο Λευκό Οίκο, το κτίριο που αποτελεί την έδρα της Βουλής και του Προέδρου.

Οι δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί τους άφησαν να εισέλθουν στο κτίριο, σχεδόν χωρίς καμία αντίσταση. Εικόνες που μεταδόθηκαν από το CNN και πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου Ιντερφάξ απεικόνιζαν διαδηλωτές και έξω από το υπουργείο Αμυνας, όπου επίσης αναφέρθηκαν ελάχιστες αψιμαχίες. Ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές «έλεγχαν» τα δύο αυτά στρατηγικής σημασίας κτίρια της πρωτεύουσας, τα οποία κατέλαβαν σχεδόν «περπατώντας». Πάντως, μια πληροφορία έκανε λόγο για ένα νεκρό σε συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών υπέρ και κατά του Προέδρου. Το Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδωσε ότι διαδηλωτές έσπασαν ορισμένα παράθυρα, και πέταξαν έξω πορτρέτα του Ακάεφ. Το μεσημέρι, οι διαδηλωτές είχαν περικυκλώσει και επιχειρούσαν να καταλάβουν και το δημαρχιακό μέγαρο.

Σύμφωνα με ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς ο οποίος μίλησε στο CNN, ο πρόεδρος Ασκαρ Ακάεφ«είχε δώσει εντολή» στις δυνάμεις ασφαλείας να μην ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, ενώ φέρεται να αποχώρησε από το Λευκό Οίκο λίγο πριν κάνουν έφοδο οι διαδηλωτές, με την προστασία ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης του Κιργιστάν, που κατηγορούσαν τον Ακάεφ για «νοθεία» στις πρόσφατες εκλογές που διεξήχθησαν σε δύο γύρους και αξίωναν την παραίτησή του, φέρονταν να δηλώνουν πως πιστεύουν ότι η κατάσταση έχει «κριθεί» υπέρ τους. Ωστόσο, η κατάσταση παρέμενε ρευστή.

Υπήρχαν πληροφορίες απεσταλμένου του Institute for War & Peace Reporting ότι στην πρωτεύουσα «βρίσκονταν συγκεντρωμένες ειδικές δυνάμεις», σε θέσεις από τις οποίες θα μπορούσαν να ανακαταλάβουν με τη χρήση βίας τα κυβερνητικά κτίρια. Οι διαδηλωτές ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα και πέτρες, και δε θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια οργανωμένη αστυνομική ή στρατιωτική επιχείρηση, αν εξελισσόταν τέτοια.

Αδηλη η κατάληξη

Το σημαντικότερο ερώτημα ήταν αν ο Ακάεφ θα υποχωρούσε δίχως μάχη και θα παραιτούνταν από την προεδρία.

ΕΕ, ΟΑΣΕ, Ρωσία και ΗΠΑ καλούσαν να υπάρξει «ηρεμία». Το Κρεμλίνο διαμήνυσε ότι «δε θα παρέμβει», αν και διέταξε το προσωπικό της στρατιωτικής βάσης που διατηρεί εκεί η Ρωσία να αυξήσει το επίπεδο επιφυλακής.

Σημαντικό ερώτημα, επίσης, είναι ποια στάση επρόκειτο να τηρήσουν οι δυνάμεις ασφαλείας. Πληροφορίες, τις έφεραν «διχασμένες»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ