ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
«Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο. Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!»

4ήμερες οι κεντρικές εκδηλώσεις στην Αθήνα | «Στάση» σε σημεία της Αττικής απ' όπου πέρασε τα προηγούμενα χρόνια θα κάνει φέτος το Φεστιβάλ

Μια μεγάλη γιορτή ξεκίνησε την Παρασκευή από τον Περισσό, η γιορτή για τα 50 χρόνια του μοναδικού, αναντικατάστατου νεανικού πολιτικού και πολιτιστικού θεσμού, του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής, ενώ παρέμβαση έκανε ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που ήταν Γραμματέας του ΚΣ όταν πριν από 50 χρόνια ξεκίνησε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δίνοντας το μήνυμα ότι: «Συνεχίζουμε δυναμικά!».

Χαμόγελα, αισιοδοξία και περηφάνια ήταν διάχυτα την Παρασκευή στον Περισσό που έσφυζε από νιάτα και από τον ενθουσιασμό που δίνει ο μισός αιώνας του Φεστιβάλ μας. «Μισός αιώνας», όπως είπε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής στην ομιλία του, «που το Φεστιβάλ της ΚΝΕ μεγάλωνε και έχτιζε χρόνο με τον χρόνο τη σχέση του με τις νέες γενιές. Φώλιαζε στις συνειδήσεις των νέων ανθρώπων και κέρδιζε τη θέση του στις καρδιές τους, γιατί καταφέρνει να συνενώνει την πρωτοπόρα και ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ με την προοδευτική Τέχνη και τον Πολιτισμό, δίνοντας βήμα στην καλλιτεχνική δημιουργία και αναζήτηση».

Σημαντική και συγκινητική ήταν επίσης η παρουσία ανθρώπων που ως ΚΝίτες συνέβαλαν στον σχεδιασμό, στο στήσιμο και την εξέλιξη του Φεστιβάλ, από τα πρώτα του κιόλας βήματα, όπως η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Θανάσης Σκαμνάκης, η Τέα Βασιλειάδου κ.ά., καλλιτεχνών που συνέδεσαν τα βήματά τους με το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και συμβάλλουν και σήμερα, όπως ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης, η Ζωή Βαλάση κ.ά., οικοδόμων και εργαζομένων στις κατασκευές που συνέβαλαν και συμβάλλουν στο «χτίσιμο» του Φεστιβάλ κάθε χρόνο κ.λπ.


Η λαμπρή πορεία του Φεστιβάλ αναδείχθηκε από την έκθεση που είχε στηθεί στο φουαγιέ της Αίθουσας Συνεδρίων, από τις ομιλίες, αλλά και από το βίντεο που άνοιξε την εκδήλωση, με το οποίο παρουσιάστηκε το πλούσιο λογότυπο του 50ού Φεστιβάλ, έγινε αναφορά σε σπουδαίες προσωπικότητες και καλλιτέχνες που συνδέθηκαν με αυτό στην πορεία του και παρουσιάστηκε στο τέλος το σύνθημα του φετινού, 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»: «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο. Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!».

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στις δυτικές συνοικίες και θα είναι 4ήμερες, στις 18 - 19 - 20 - 21 Σεπτέμβρη.

Φέτος, όμως, το Φεστιβάλ θα κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής απ' όπου «πέρασε» το κεντρικό Φεστιβάλ τα προηγούμενα 50 χρόνια.

Πρώτος σταθμός του 50ού Φεστιβάλ θα είναι η Καισαριανή στις 28 Απρίλη, στο Σκοπευτήριο, εκεί που φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών, την Πρωτομαγιά του 1944.

Ταυτόχρονα, με αφορμή τη συμπλήρωση και τον εορτασμό φέτος των 50 χρόνων του Φεστιβάλ, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ καλεί όλους τους συντρόφους, φίλους και συναγωνιστές που διαθέτουν αρχειακό υλικό που αφορά στο Φεστιβάλ, να συμβάλουν στην προσπάθεια της ΚΝΕ για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αρχείου των Φεστιβάλ.

Το υλικό αυτό (φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό, έντυπα, αναμνηστικά, σε οποιαδήποτε μορφή κι αν υπάρχουν σε πρωτότυπο ή αντίγραφο) θα αξιοποιηθεί με διάφορους τρόπους στις εκθέσεις και τις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ, στην έκδοση λευκώματος και στην παραγωγή ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για την πορεία του Φεστιβάλ, ενώ στόχος είναι και η παραπέρα αξιοποίησή του στο μέλλον.


«Αποτύπωση» της διαδρομής από το 1ο έως το 49ο Φεστιβάλ

Εκθεση με στιγμές από την 50χρονη πορεία του Φεστιβάλ με αρχειακό - φωτογραφικό υλικό κοσμούσε το φουαγιέ της αίθουσας συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, δίνοντας μια συνοπτική αλλά πλήρη εικόνα του πλούτου της Ιστορίας του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Αφίσες, εξώφυλλα του «Οδηγητή», φωτογραφίες και ρεπορτάζ από κάθε Φεστιβάλ αναδείκνυαν τη σταθερή παρέμβαση που έχει η ΚΝΕ στα διάφορα τμήματα της νεολαίας. Οι χώροι για τους μαθητές, τους φοιτητές, τους νέους εργαζόμενους, τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, μαζί με το ξεχωριστό πρόγραμμά τους, είναι πάντα εκεί... «Η φωνή των 7.000 μεταλλεργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης» ακούστηκε δυνατά στο 14ο Φεστιβάλ, όπως διαβάζουμε σε ένα ρεπορτάζ, ενώ παραδίπλα βρίσκεται η φωτογραφία με την είσοδο των απεργών της «e-food» στο 47ο Φεστιβάλ.

Από την Εκθεση δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και η πολύμορφη, σταθερή παρέμβαση της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στα μέτωπα του αθλητισμού και του πολιτισμού. «Παρόντες» και οι καλλιτέχνες που όλα αυτά τα χρόνια «λάμπρυναν» με τη συμμετοχή τους τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αλλά και μακέτα του Πύργου του Τάτλιν, που κατασκευάστηκε προς τιμήν των 100 χρόνων της Οκτωβριανής Επανάστασης, όπως και οι ξεχωριστές και πάντα ενδιαφέρουσες επιδείξεις αθλημάτων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Αθλητικού Camp.


Και η διεθνιστική δράση της ΚΝΕ ήταν παρούσα. Η Διεθνούπολη, με τη συμμετοχή δεκάδων Κομμουνιστικών Νεολαιών, αποτελεί κάθε χρόνο κεντρικό σημείο του Φεστιβάλ. Η φωτογραφία από το 48ο Φεστιβάλ, με τις Νεολαίες από τη Ρωσία και την Ουκρανία να στέκονται η μία πλάι στην άλλη, στέλνοντας με τον πλέον εύγλωττο τρόπο το μήνυμα της αλληλεγγύης και της φιλίας των λαών, είναι χαρακτηριστική.

«Τα έσοδα του 33ου Φεστιβάλ στους πυρόπληκτους μαθητές της Ζαχάρως», διαβάζουμε σε ένα ρεπορτάζ και θυμόμαστε όλες τις χρονιές που το Φεστιβάλ έγινε βήμα αλληλεγγύης. Ενώ η φροντίδα και ανάδειξη των χώρων που φιλοξένησαν το Φεστιβάλ είναι γεγονός. Από το Περιστέρι, που ήταν «ένα απλησίαστο μέρος. Εδώ υπήρχαν ρέματα γεμάτα βρωμιές και σκουπίδια...», μέχρι το Πάρκο Τρίτση, που μετατρέπεται σε ένα πραγματικά φιλόξενο μέρος όταν στήνεται και πραγματοποιείται το Φεστιβάλ...


«Εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης... »

«Δεν είμαι εγώ σπορά της Τύχης

ο πλαστουργός της νιας ζωής

Εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης

κι ώριμο τέκνο της Οργής...».

Με τον συγκλονιστικό «Οδηγητή», σε στίχους του Κ. Βάρναλη και μουσική του Χρ. Λεοντή, άρχισε η συναυλία στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, στη μεγάλη γιορτή με την οποία ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Και ακολούθησε ένα μουσικό οδοιπορικό με τραγούδια του αγώνα, με τραγούδια που έχουν αγαπήσει και μεγαλώσει πολλές γενιές ΚΝιτών. Ενα μουσικό αφιέρωμα που ετοίμασε το συγκρότημα της ΚΝΕ και παρουσίασε μαζί με τη «Ρωμιοσύνη».

«Πολεμάμε και τραγουδάμε», έλεγε η ΕΠΟΝ, που τα 81 χρόνια από την ίδρυσή της τίμησε η ΚΝΕ την Παρασκευή.

«Το τραγούδι ζωντάνευε με τον παλμό του, τα οράματα του σκλαβωμένου λαού και της νεολαίας, όχι μόνο για τη λευτεριά μα και για την κοινωνική απελευθέρωση, για μια κοινωνία καλύτερη απ' αυτή που ως τότε είχε γνωρίσει, μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, γεμάτη ειρήνη, ανθρωπιά και προκοπή», αναφέρθηκε από τη σκηνή και σειρά πήραν τα αντάρτικα. Και οι φωνές όλο και δυνάμωναν...

Από το πρόγραμμα δεν έλειψαν και τραγούδια που γράφτηκαν από τα μέλη της ΚΝΕ τα μαύρα χρόνια της δικτατορίας, όπως το «Εβίβα Λιμπερτά», και η μετάδοσή τους από τη «Φωνή της Αλήθειας» έδωσε δύναμη και κουράγιο. Αλλωστε, όπως ειπώθηκε και στην εκδήλωση, «οι αγωνιστικές παραδόσεις της ΕΠΟΝ, το σύνθημα "Πολεμάμε και τραγουδάμε" σημάδεψαν την ΚΝΕ, γι' αυτό κιόλας τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της τα μέλη της ΚΝΕ γράφουν και τραγουδούν τα δικά τους τραγούδια. Στο 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" κατοχυρώνεται η πολιτιστική και μουσική του διάσταση. Μέσα στα χρόνια από τις σκηνές του αφιερώνονται στίχοι και τραγούδια στην ΚΝΕ, πρωτοπαρουσιάζονται άλλα, με το προοδευτικό τραγούδι να έχει "σταθερή θέση", οι συναυλίες του γίνονται μοναδικές στιγμές για όσους βρίσκονται εκεί».

Η βραδιά έκλεισε με τον Υμνο της ΚΝΕ, με τους παραβρισκόμενους να τραγουδούν υψώνοντας τις γροθιές τους «...Περπατά και βροντά και τα σκότη σκορπά η Κομμουνιστική Νεολαία...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ