ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
Από τη φυλακή στο πανεπιστήμιο

Το φετινό σύνθημα του ΟΗΕ «Η θεραπεία έχει αποτέλεσμα», για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, υλοποιείται με τις παρεμβάσεις του ΚΕΘΕΑ μέσα στις φυλακές

Σάββατο 19 Ιούνη 2004, στο πρώην θέατρο «Αλίκη» στο Πεδίον του Αρεως. Μέχρι πριν λίγες μέρες το θεατράκι ήταν ένας από τους πλέον γνωστούς χώρους χρήσης παράνομων ουσιών.

Εκείνη όμως τη βραδιά το θεατράκι έλαμπε. Οπως έλαμπαν οι γονείς και τα παιδιά των θεραπευτικών κοινοτήτων που είχαν έρθει για την πρώτη αποφοίτηση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) για το 2004. Ενενήντα ένα (91) παιδιά - άλλος χάνοντας τα λόγια κι άλλος με καταθέσεις ψυχής - έλεγαν ξανά το μεγάλο «Ναι» στη ζωή. Μένοντας «καθαροί» περισσότερο από τέσσερα χρόνια έπαιρναν και το τυπικό «πτυχίο» απ' το ΚΕΘΕΑ της επανένταξης στη ζωή τους.

Για όσους μετέχουν για πρώτη φορά σε μια εκδήλωση αποφοίτησης οι συγκινήσεις είναι δυνατές. «Ηταν η πρώτη φορά που για τρεις ώρες δεν κοίταξα ούτε μια φορά το ρολόι μου» ομολόγησε στο χαιρετισμό του στο τέλος της εκδήλωσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Πασχάλης Μπουχώρης, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του υπουργού Υγείας Ν. Κακλαμάνη.

Οταν τελείωσε η εκδήλωση, μια νεαρή κοπέλα - ας την ονομάσουμε Αλίκη - αποχαιρέτησε το διευθυντή του ΚΕΘΕΑ Χ. Πουλόπουλο. «Αυτή, εξήγησε ο Χ. Πουλόπουλος, ήρθε εδώ με πενθήμερη άδεια απ' τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού για την αποφοίτηση. Μέσα απ' το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε στις φυλακές, έκανε μεγάλα βήματα. Τώρα βρίσκεται στο στάδιο της επανένταξης. Και επιπλέον κατάφερε να μπει και στο ανοιχτό πανεπιστήμιο επαρχιακής πόλης».

Τα παιδιά της «Διάβασης» στη σκηνή του θεάτρου την ώρα της αποφοίτησης
Τα παιδιά της «Διάβασης» στη σκηνή του θεάτρου την ώρα της αποφοίτησης
Η παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ μέσα στις φυλακές βασίζεται στις ομάδες αυτοβοήθειας και στοχεύει στην κινητοποίηση των εξαρτημένων ώστε να μειώσουν τη χρήση και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας τους. Η δυνατότητα για την παρακολούθηση εναλλακτικών προγραμμάτων εκτός φυλακής προσκρούει σε πολλά εμπόδια και κυρίως στην αδυναμία των δικαστών να τους παραπέμψουν στα αντίστοιχα προγράμματα.

Ετσι το ΚΕΘΕΑ αξιοποιεί τους νόμους 1729/87 και 2331/95 που δίνουν τη δυνατότητα σε όσους έχουν παρακολουθήσει και ολοκληρώσει το πρόγραμμα μέσα στη φυλακή να διακόψουν με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών την κράτησή τους και να ενταχθούν σε θεραπευτική κοινότητα, όπου η παραμονή τους θεωρείται χρόνος έκτισης ποινής.

Στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού λειτουργούν μονάδες υποδοχής και επανένταξης. «Κάθε μήνα προσεγγίζουμε 35 άτομα, ενώ στο στάδιο της επανένταξης βρίσκονται πια 20 μέλη» λένε οι υπεύθυνοι των μονάδων Ανδρέας Κρεμύδας και Παναγιώτης Στούπας.

Κι όταν η κουβέντα έρχεται στη φυλακισμένη φοιτήτρια οι δύο θεραπευτές καμαρώνουν: «Εκτός απ' το Πανεπιστήμιο έχουμε επιτυχίες και στο Λύκειο ακόμα και με "εικοσάρια"»!

Τα παιδιά που μπαίνουν στα προγράμματα ακολουθούν την «κατ' οίκον διδαχή» και παίρνουν μέρος στις εξετάσεις με πολύ καλές επιδόσεις σε αρκετές περιπτώσεις.

Υπάρχει διέξοδος

Στιγμή αυτοβοήθειας στη φυλακή
Στιγμή αυτοβοήθειας στη φυλακή
Η έναρξη της τελετής αποφοίτησης έγινε από το Νίκο Παρασκευόπουλο, πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ. «Προσπαθώ να μιλήσω αυθόρμητα, αυτό σημαίνει ότι ίσως να μη μπορέσω να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων, αλλά έχω και εγώ την υποχρέωση να εκτεθώ, είπε. Ηταν πριν 2 - 3 αποφοιτήσεις όταν ένα από τα παιδιά που αποφοιτούσε είχε πει: "Οσο περιμένω να φτάσει η σειρά μου προσπαθώ να βρω τις λέξεις που θα με εκφράσουν. Τώρα που ήρθε η σειρά μου νιώθω ότι αυτές οι λέξεις δεν υπάρχουν". Ετσι νιώθω και εγώ όταν προσπαθώ να εξηγήσω σε φίλους και γνωστούς για το τι πρόκειται να συμβεί εδώ πέρα. Δεν μπορώ να βρω τα λόγια για όλους αυτούς που θέλουν να κάνουν κάποια βήματα, να αλλάξουν τον εαυτό τους, να αλλάξουν τον κόσμο. Η ελληνική κοινωνία δε θέλει να ακούει ότι υπάρχει διέξοδος. Ομως υπάρχει. Οσο για τους γονείς αυτών των παιδιών είναι λίγο να πούμε ότι είναι ήρωες, γιατί πρώτα απ' όλα είναι παράδειγμα για όλους τους γονείς».

Τα παιδιά της «Διάβασης», της «Πλεύσης», της «Ιθάκης», της «Στροφής», της «Εξόδου», της «Παρέμβασης», του «Νόστου», της «Αριάδνης», μοιράστηκαν μια από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής τους με εκείνους που «δεν έπαψαν στιγμή να πιστεύουν σ' αυτούς», με εκείνους που «μοιράστηκαν τον ίδιο πόνο και έδωσαν τον ίδιο αγώνα», με όσους «άντεξαν» και όσους τους βοήθησαν «να σταθούν πάλι όρθιοι», να «σπάσουν τα "δεκανίκια"». Γονείς, αδέλφια, φίλοι, το προσωπικό των θεραπευτικών προγραμμάτων, ήταν όλοι εκεί, μαζί τους. Αυτή τη φορά για να μοιραστούν τη μεγάλη νίκη στη μάχη με τη ζωή. «Δεν ξεχνώ και σέβομαι ό,τι πέρασα. Ομως τώρα είναι καιρός να συνεχίσω», είπε δακρυσμένος ο Γ. και έδωσε το πρώτο ευχαριστώ στον εαυτό του, όπως και τα περισσότερα παιδιά, μιας και για πολλούς από αυτούς «είναι η πρώτη μάχη που την πήγα μέχρι τέλος» και «αυτός ο αγώνας με έχει κάνει να αγαπήσω τον εαυτό μου και σήμερα κάνω ένα όνειρο πραγματικότητα».

Ενώ η Μ. συμπλήρωσε: «Πριν τέσσερα χρόνια κοιτούσα με ανοιχτό το στόμα το βουνό που έπρεπε να ανέβω για να κερδίσω τη ζωή μου. Σήμερα είμαι ευγνώμων για το δρόμο που μου έδειξαν». Την ίδια αγωνία για το αν θα καταφέρουν να κερδίσουν πίσω τη ζωή τους εξέφρασε και ο Π.: «Οταν ήμουν τον πρώτο μήνα στην Κοινότητα και είχα βρεθεί στην αποφοίτηση κάποιων άλλων παιδιών, έλεγα "σιγά μην τα καταφέρω". Και σήμερα είμαι εδώ καθαρός, ζωντανός».

Για να συνεχίσει η Κ. «Πλέον έχω ένα σπίτι παραπάνω, την Κοινότητα και μια οικογένεια μεγαλύτερη. Η ζωή είναι μπροστά μας». Ακόμη πιο «δυνατές» ήταν οι λίγες γραπτές κουβέντες ψυχής που έστειλε η Ε. με ένα γράμμα της, η οποία δεν μπόρεσε να βρεθεί στην αποφοίτησή της, μια και τώρα «ζω έναν νέο κύκλο στη ζωή μου. Ενα νέο μέλος ήρθε να συμπληρώσει την οικογενειακή ευτυχία. Μέσα από το Πρόγραμμα έμαθα να ζω. Αυτή τη φορά όμως με τον άντρα μου και το παιδί μου».

Ωστόσο, και οι ενενήντα ένα δεν παρέλειψαν να θυμηθούν και να δώσουν κουράγιο σε όσους «πέρασαν τα ίδια» και συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους, δίνοντας υπόσχεση: «Η "Ιθάκη" θα υπάρχει πάντα μέσα μου»...

Η ανεργία εμπόδιο στην κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων

Του Χαράλαμπου ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ*

Η κοινωνική ένταξη των απεξαρτημένων συνδέεται με την αποχή από τις ουσίες και την παραβατική συμπεριφορά καθώς και την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Το τελευταίο φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς υποστηρίζεται από πολλούς η σχέση της κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών με την ανεργία. Η ένταξη στην αγορά εργασίας, εξάλλου, αποτελεί στις περισσότερες μελέτες ένα από τα βασικά κριτήρια για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Από τις έρευνες φαίνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εξαρτημένων είναι άνεργοι. Συγκεκριμένα, οι οκτώ στους δέκα χρήστες που ζητούν βοήθεια από τα θεραπευτικά προγράμματα στη χώρα μας είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ανεργία αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα της κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών και αλκοόλ, ενώ άλλοι ότι η εμπλοκή με την ηρωίνη αποδιοργανώνει τόσο το άτομο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο αντικείμενο της εργασίας του.

Είναι γνωστό ότι η πορεία στη χρήση είναι μακρόχρονη και συνδέεται με την απομάκρυνση από την αγορά εργασίας. Μια απομάκρυνση που μπορεί να ξεκίνησε με τη διακοπή από το σχολείο και την εμπλοκή με τις ουσίες, με την έναρξη της χρήσης της κύριας ουσίας που είναι η ηρωίνη.

Για την κοινωνική ένταξή τους είναι αναγκαίο τα θεραπευτικά προγράμματα να δουλεύουν και στα τρία επίπεδα: αποχή από τη χρήση και την παραβατική συμπεριφορά, εργασιακή ένταξη. Ανατρέχοντας στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, θα δούμε ότι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και επαγγελματικό επίπεδο είναι αρκετά μεγάλες.

Τα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης χρειάζεται να συμπεριλαμβάνουν την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση στους στόχους τους, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες και ελλείψεις του κάθε ατόμου. Η ενίσχυση των δραστηριοτήτων εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στο πρόγραμμα απεξάρτησης δείχνει να αυξάνει την αποτελεσματικότητά του αλλά και να συνδέεται με την παραμονή στη θεραπεία. Με την ολοκλήρωση της θεραπευτικής διαδικασίας στη φάση της κοινωνικής επανένταξης, η επαγγελματική αποκατάσταση των μελών αποτελεί το σημαντικότερο στόχο.

Ενα άτομο που τελειώνει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα κινδυνεύει να οδηγηθεί στην υποτροπή, εάν συνεχίσει να παραμένει χωρίς εργασία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πρόβλημα οξύνεται με την αύξηση της ανεργίας και οι δυνατότητες για ένταξη στην αγορά εργασίας μειώνονται όχι μόνο για τους απεξαρτημένους χρήστες αλλά και για άλλες κατηγορίες πληθυσμού (νέοι, γυναίκες). Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι από τους νέους ανέργους οι περισσότεροι από τους μισούς είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Οι εργοδότες βέβαια δε θα προτιμούσαν κάποιον που έκανε χρήση τοξικών ουσιών για ένα διάστημα, πιθανόν να είχε προβλήματα με το νόμο, και τώρα τους δηλώνει «καθαρός». Οι απεξαρτημένοι χρήστες αντιμετωπίζοντας αυτήν επιφυλακτικότητα, την καχυποψία και το στιγματισμό και παραμένοντας σε μια παρατεταμένη ανεργία έχουν πολλές πιθανότητες να επιστρέψουν στη χρήση. Ο αποκλεισμός από την αγορά εργασίας οδηγεί στην περιθωριοποίηση και κατά συνέπεια στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η ανεργία αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για την υποτροπή των απεξαρτημένων ατόμων. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι τις περισσότερες φορές η μακροχρόνια εξάρτηση αποκόβει για μεγάλο διάστημα τα άτομα από την παραγωγική διαδικασία, γίνεται φανερή η σημασία που έχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την επαγγελματική τους εκπαίδευση - κατάρτιση και απορρόφηση, όταν απεξαρτηθούν. Αξονες του σχεδιασμού αυτού χρειάζεται να είναι η ανάπτυξη δικτύων στήριξης της επαγγελματικής απασχόλησης και η ευαισθητοποίηση των εργοδοτών αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας. Κάθε προσπάθεια για μείωση της ανεργίας μεταξύ των απεξαρτημένων, είτε έχει στόχο τη μερική είτε την πλήρη απασχόληση, μπορεί να βοηθήσει. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που αυξάνονται τα φαινόμενα απόρριψης, περιθωριοποίησης και κοινωνικού στιγματισμού των εξαρτημένων και απεξαρτημένων ατόμων με διάφορους τρόπους, όπως οι χαρακτηριστικές αντιδράσεις στη δημιουργία νέων θεραπευτικών υπηρεσιών και μονάδων σε διάφορες περιοχές.

Η επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων δεν αποτελεί καθήκον μόνο των ίδιων και των ειδικών. Προϋποθέτει τη λήψη μέτρων από την πολιτεία, τη χάραξη συνολικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και την ένταξή της στο πλαίσιο της γενικότερης κοινωνικής πολιτικής. Είναι, επίσης, χρέος του κάθε ενεργού πολίτη που χρειάζεται να δώσει τη μάχη του ενάντια στον κοινωνικό στιγματισμό και τον αποκλεισμό.

Οι ανάγκες είναι χαρτογραφημένες...

Η κυβέρνηση μπαίνει στη διαδικασία μιας ακόμα καταγραφής

Οι ανάγκες της χώρας μας για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών είναι καταγεγραμμένες εδώ και χρόνια σε όλα τα επίπεδα: Στην πρόληψη, στην αποθεραπεία και την επανένταξη.

Αλλωστε, κάθε χρόνο φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών παρουσιάζουν σοβαρές προσεγγίσεις της κατάστασης. Ετσι την περασμένη Τετάρτη το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του που είχε δύο συγκλονιστικά στοιχεία:

  • Η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης «σταθεροποιήθηκε» στα 15,5 χρόνια και σε ορισμένες περιπτώσεις αρχίζουν δύο ή τρία χρόνια νωρίτερα.
  • Το 80% των χρηστών είναι άνεργοι.

Μάλιστα την επόμενη μέρα μια έρευνα του Δήμου Αθηναίων ήρθε να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θεωρούν την ανεργία και τα ναρκωτικά ως τα δύο μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα.

Ωστόσο όμως, την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής μίλησε για τη σύνταξη ενός «Χάρτη για τα ναρκωτικά» με τη βοήθεια του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών μέχρι το τέλος του έτους. Μέσα απ' αυτή την καταγραφή θα προκύψουν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.

Ο Ν. Κακλαμάνης την Παρασκευή δήλωσε στο «Σκάι 100,3» ότι με χρήματα που θα δοθούν απ' τον προϋπολογισμό του 2005 θα ανοίξουν περισσότεροι ξενώνες αποθεραπείας και κοινωνικής επανένταξης. Ωστόσο όμως, σε άρθρο του στα «Νέα του ΟΚΑΝΑ» ο Ν. Κακλαμάνης υποστηρίζει ότι για τη θεραπεία των εξαρτημένων ατόμων εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα.

Οπως εξήγησε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Χρ. Γιαννάκης η συνεργασία με το ΕΣΥ και το ΙΚΑ θα είναι κυρίως για προγράμματα υποκατάστασης και θα γίνεται με προσωπικό του ΟΚΑΝΑ μέσα στα νοσοκομεία και τα πολυιατρεία του ΙΚΑ. Ο υφυπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος απαντώντας στο ερώτημα για το χαρακτήρα της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, αρκέστηκε να πει ότι δε θα γίνουν εκχωρήσεις αλλά ότι θα ακολουθεί μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς. Ωστόσο έδωσε και ένα στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, λέγοντας ότι αυτή η συνεργασία προβλέπεται απ' το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ και προσθέτοντας ότι αυτά που κάνουν διάφορες ιδιωτικές κλινικές παράνομα θα πρέπει να υπακούουν σε κανόνες.

Κείμενα:

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ - Ελένη ΤΖΙΒΡΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ