Κυριακή 27 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι ανάγκες είναι χαρτογραφημένες...

Η κυβέρνηση μπαίνει στη διαδικασία μιας ακόμα καταγραφής

Οι ανάγκες της χώρας μας για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών είναι καταγεγραμμένες εδώ και χρόνια σε όλα τα επίπεδα: Στην πρόληψη, στην αποθεραπεία και την επανένταξη.

Αλλωστε, κάθε χρόνο φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών παρουσιάζουν σοβαρές προσεγγίσεις της κατάστασης. Ετσι την περασμένη Τετάρτη το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του που είχε δύο συγκλονιστικά στοιχεία:

  • Η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης «σταθεροποιήθηκε» στα 15,5 χρόνια και σε ορισμένες περιπτώσεις αρχίζουν δύο ή τρία χρόνια νωρίτερα.
  • Το 80% των χρηστών είναι άνεργοι.

Μάλιστα την επόμενη μέρα μια έρευνα του Δήμου Αθηναίων ήρθε να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θεωρούν την ανεργία και τα ναρκωτικά ως τα δύο μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα.

Ωστόσο όμως, την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής μίλησε για τη σύνταξη ενός «Χάρτη για τα ναρκωτικά» με τη βοήθεια του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών μέχρι το τέλος του έτους. Μέσα απ' αυτή την καταγραφή θα προκύψουν οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.

Ο Ν. Κακλαμάνης την Παρασκευή δήλωσε στο «Σκάι 100,3» ότι με χρήματα που θα δοθούν απ' τον προϋπολογισμό του 2005 θα ανοίξουν περισσότεροι ξενώνες αποθεραπείας και κοινωνικής επανένταξης. Ωστόσο όμως, σε άρθρο του στα «Νέα του ΟΚΑΝΑ» ο Ν. Κακλαμάνης υποστηρίζει ότι για τη θεραπεία των εξαρτημένων ατόμων εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα.

Οπως εξήγησε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Χρ. Γιαννάκης η συνεργασία με το ΕΣΥ και το ΙΚΑ θα είναι κυρίως για προγράμματα υποκατάστασης και θα γίνεται με προσωπικό του ΟΚΑΝΑ μέσα στα νοσοκομεία και τα πολυιατρεία του ΙΚΑ. Ο υφυπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος απαντώντας στο ερώτημα για το χαρακτήρα της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, αρκέστηκε να πει ότι δε θα γίνουν εκχωρήσεις αλλά ότι θα ακολουθεί μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς. Ωστόσο έδωσε και ένα στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, λέγοντας ότι αυτή η συνεργασία προβλέπεται απ' το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ και προσθέτοντας ότι αυτά που κάνουν διάφορες ιδιωτικές κλινικές παράνομα θα πρέπει να υπακούουν σε κανόνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ