ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ
Απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών και προσφύγων

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλου

Από την προχτεσινή επίσκεψη του Σ. Ζαριανόπουλου στο κέντρο κράτησης Ειδομένης
Από την προχτεσινή επίσκεψη του Σ. Ζαριανόπουλου στο κέντρο κράτησης Ειδομένης
Την απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών και προσφύγων στην Ειδομένη Κιλκίς από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Η ελληνική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έκλεισε το στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών, στο Πολύκαστρο Κιλκίς, όπου κρατούνταν μετανάστες και πρόσφυγες, σε άθλιες συνθήκες, ίδιες με αυτές της Αμυγδαλέζας στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι έγκλειστοι μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ειδομένης (τελευταίο χωριό πριν τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα), όπου οι συνθήκες κράτησής τους είναι ακόμη χειρότερες. Στοιβαγμένοι σε πολύ μικρά κελιά του αστυνομικού τμήματος, χωρίς προαυλισμό για μήνες, χωρίς επαρκή σίτιση και καμιά ιατρική φροντίδα, ενώ όλοι σχεδόν είναι άρρωστοι και παρουσιάστηκαν δύο κρούσματα φυματίωσης. Οι περισσότεροι είναι πρόσφυγες από τη Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, ανάμεσά τους γυναίκες και μικρά παιδιά, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων που εξαπολύουν ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στις χώρες τους. Εκατοντάδες άλλοι που δεν κρατούνται, ζουν κυνηγημένοι στο ύπαιθρο (χωράφια, καλαμιές, ρέματα ακόμα και σε τούνελ που δεν χρησιμοποιείται) χωρίς τροφή και νερό, προσπαθώντας να εγκαταλείψουν την Ελλάδα με προορισμό άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στην απάνθρωπη αυτή μεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών, που βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους; Στο αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι όσοι κρατούνται κάτω από άθλιες συνθήκες, να τους χορηγηθεί άσυλο ή άλλο καθεστώς διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους και να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για την αναχώρησή τους σε άλλα κράτη στην Ευρώπη, όπου έχουν συγγενείς;»

Η Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης, που πραγματοποίησε την Πέμπτη αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με τον ευρωβουλευτή του Κόμματος, Σωτήρη Ζαριανόπουλο, στην περιοχή και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στην Ειδομένη.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, διαπιστώθηκαν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων. Αναδείχθηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που εμφανίζεται από τα ΜΜΕ. Στο αστυνομικό τμήμα υπήρχαν 14 μετανάστες στοιβαγμένοι στο κελί του τμήματος, σε άθλιες συνθήκες (μικρός χώρος, με πρόβλημα σίτισης, έλλειψη κάθε προαυλισμού για πολλούς μήνες επειδή δεν υπάρχει αστυνομικό προσωπικό για φύλαξη, καμιά ιατρική επίβλεψη, όλοι σχεδόν είναι άρρωστοι, ενώ είχαν και δύο περιστατικά με φυματίωση).

Την ώρα της επίσκεψης έγινε προσαγωγή Σύρων και Αφγανών μεταναστών, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες και μικρά παιδιά. Ολοι οι μετανάστες και πρόσφυγες θέλουν να προωθηθούν σε άλλες χώρες, όμως εμποδίζονται από την ελληνική αστυνομία, σε εφαρμογή της ευρωενωσιακής νομοθεσίας και του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ.

Στο ύπαιθρο (χωράφια, καλαμιές, ρέματα ακόμα και σε τούνελ που δεν χρησιμοποιείται) στη γύρω περιοχή ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλές εκατοντάδες μετανάστες, που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να βρουν νερό και φαγητό. Στοιβάζονται όλοι πάνω ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, με σκοπό να περάσουν στα Σκόπια και από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προέρχονται κύρια από Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Ιράν, Ιράκ, Συρία, οι περισσότεροι είναι από τις εμπόλεμες περιοχές και λίγοι Αφρικανοί.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ απαίτησε να τερματιστεί αμέσως η απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών και προσφύγων. Επανέλαβε τις θέσεις και τη στήριξη του Κόμματος στους μετανάστες και τους πρόσφυγές, απαιτώντας: Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι ανοικτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Χορήγηση ασύλου ή προσωρινού ανθρωπιστικού καθεστώτος στους πρόσφυγες. Να νομιμοποιούνται όσοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, να χορηγούνται νομιμοποιητικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Κατάργηση των Κανονισμών Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ.

Τους αποβίβασαν με το ζόρι

Με την κατασταλτική επέμβαση της κυπριακής Αστυνομίας, «ολοκληρώθηκε» χτες το πρωί στη Λεμεσό η αποβίβαση των 345 προσφύγων από τη Συρία από το κρουαζιερόπλοιο «Salamis Filoxenia», οι οποίοι βρέθηκαν σε ακυβέρνητο σκάφος ανοιχτά της Πάφου. Αρχικά, οι μετανάστες αρνούνταν να αποβιβαστούν, ζητώντας από τις κυπριακές αρχές να μεταφερθούν στον αρχικό προορισμό τους, στην Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, έγιναν αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις και μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας της κυπριακής κυβέρνησης προσπάθησαν να πείσουν τους πρόσφυγες να αποβιβαστούν. Οι διαπραγματευτές εξήγησαν, με τη βοήθεια διερμηνέα, ότι η παραμονή τους στο πλοίο συνιστά αδίκημα. Πριν την επιχείρηση της Αστυνομίας, μόνο 60 άτομα είχαν συναινέσει να κατέβουν από το κρουαζιερόπλοιο. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν, πλήρωσαν 6.000 ευρώ οι ενήλικες και 3.000 ευρώ τα παιδιά κατά άτομο τον καπετάνιο του πλοιαρίου που θα τους μετέφερε στη Σικελία. Ο καπετάνιος, όπως κατήγγειλαν, τους εγκατέλειψε μεσοπέλαγα το βράδυ της Τετάρτης.

Το μικρό σκάφος, σε συνθήκες έντονης θαλασσοταραχής στις 6.25 το πρωί προχτές εξέπεμψε σήμα κινδύνου 50 ν.μ. από την Κύπρο, το οποίο ελήφθη από το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Επιχειρήσεων. Η επιχείρηση διάσωσης άρχισε στις 10.30 το πρωί, με την πτήση ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς. Αμέσως δόθηκαν οδηγίες στο κρουαζιερόπλοιο που έπλεε προς τη Λεμεσό, προερχόμενο από τη Σύμη, να επιστρέψει στην περιοχή του πλοιαρίου για την παραλαβή τους, την προσφορά βοήθειας και τη μεταφορά τους στο λιμάνι Λεμεσού. Κοντά στο μικρό σκάφος των μεταναστών έσπευσαν και οι άκατοι της Λιμενικής «Ευαγόρας» και «Ονήσιλος».

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη βδομάδα έγιναν πέντε ναυάγια, αφήνοντας πίσω τους 650 έως 850 νεκρούς ή αγνοούμενους, αν και οι αριθμοί αυτοί συνεχώς αναθεωρούνται προς τα πάνω. Πρόκειται, για μία από τις πιο θανατηφόρες περιόδους ως προς τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσιων διελεύσεων για να γλιτώσουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Τρία από τα ναυάγια συνέβησαν στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, με 340 νεκρούς ή αγνοούμενους. Ενα άλλο συνέβη ανατολικά της Μάλτας, το οποίο άφησε πίσω του 300 ή 500 αγνοούμενους. Μετά από αυτό το δυστύχημα, τρεις επιζώντες μεταφέρθηκαν στη Μάλτα όπου και νοσηλεύονται, έξι επιζώντες μεταφέρθηκαν στην Κρήτη, και δύο ακόμη στην Ιταλία. Υπάρχουν ιδιαίτερα ανησυχητικές καταγγελίες ότι διακινητές βύθισαν επίτηδες το σκάφος.

Συνυπολογίζοντας αυτούς τους τελευταίους θανάτους εκτιμάται ότι φέτος περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 2.200 από τις αρχές Ιούνη.

Χάθηκαν στα νερά του λιμανιού

Αυτοκίνητο ΙΧ στο οποίο επέβαινε ζευγάρι αλλοδαπών με ένα βρέφος, έπεσε, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, προχτές το απόγευμα, στο λιμάνι της Βασιλικής στη Λευκάδα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια 22χρονη και το μωρό της.

Ο 26χρονος οδηγός του οχήματος κατάφερε να βγει από το όχημα. Στην περιοχή του συμβάντος μετέβησαν άμεσα λιμενικοί απεγκλωβίζοντας με τη συνδρομή δύτη την 22χρονη και το βρέφος της που μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. Ο 26χρονος μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο όπου παραμένει νοσηλευόμενος σε κατάσταση σοκ.

Αυτοκτόνησε τοξικοεξαρτημένος κρατούμενος στην απομόνωση

Αυτοκτόνησε στην απομόνωση 25χρονος κρατούμενος. Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι ο τοξικοεξαρτημένος κρατούμενος κρεμάστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης με σεντόνι στο Πειθαρχείο των ανδρικών φυλακών Κορυδαλλού. Ο κρατούμενος είχε ποινή κάθειρξης για σύσταση και εμπορία ναρκωτικών και ήταν τοξικοεξαρτημένος. Να σημειωθεί ότι προς το παρόν είναι άγνωστοι οι λόγοι για τους οποίους βρισκόταν στην απομόνωση. Διατάχθηκε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από εισαγγελέα.

Σύλληψη αστυνομικού για «προστασία»

Χρηματικά ποσά μέχρι και 10.000 ευρώ με καταληκτική συμφωνία τα 5.000 ευρώ το μήνα, ζητούσε αστυνόμος, ο οποίος συνελήφθη μαζί με έναν συνεργό του, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., για «προστασία» σε «στούντιο μασάζ», πριν ακόμα λειτουργήσει σε περιοχή των νοτίων προαστίων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική καταγγελία, ο 34χρονος αστυνόμος Β΄, μέσω ενός επίσης 34χρονου φίλου του, ήρθε σε επαφή με τον παθόντα, από τον οποίο ζήτησε αρχικά 2.500 ευρώ το μήνα για «προστασία» στο «στούντιο μασάζ» που επρόκειτο να ανοίξει.

Στην πορεία, όμως, τα ποσά άλλαξαν, και με διάφορες προφάσεις και απειλές, κλιμακώθηκαν από 3.700 ευρώ μέχρι 10.000 ευρώ το μήνα. Μετά από διαπραγματεύσεις κατέληξαν τελικά στα 5.000 ευρώ κάθε μήνα, αλλά εν τω μεταξύ το θύμα του εκβιασμού κατέφυγε στην ΕΛ.ΑΣ. και στήθηκε «παγίδα» στον αστυνόμο. Σε βάρος του αστυνομικού σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εκβίασης, δωροληψίας υπαλλήλου και παράβασης καθήκοντος, ενώ ο συνεργός του κατηγορείται για απλή συνέργεια σε εκβίαση και δωροληψία υπαλλήλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ