Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ
Απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών και προσφύγων

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σ. Ζαριανόπουλου

Από την προχτεσινή επίσκεψη του Σ. Ζαριανόπουλου στο κέντρο κράτησης Ειδομένης
Από την προχτεσινή επίσκεψη του Σ. Ζαριανόπουλου στο κέντρο κράτησης Ειδομένης
Την απάνθρωπη μεταχείριση μεταναστών και προσφύγων στην Ειδομένη Κιλκίς από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτησή του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Η ελληνική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έκλεισε το στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών, στο Πολύκαστρο Κιλκίς, όπου κρατούνταν μετανάστες και πρόσφυγες, σε άθλιες συνθήκες, ίδιες με αυτές της Αμυγδαλέζας στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι έγκλειστοι μεταφέρθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ειδομένης (τελευταίο χωριό πριν τα Ελληνοσκοπιανά σύνορα), όπου οι συνθήκες κράτησής τους είναι ακόμη χειρότερες. Στοιβαγμένοι σε πολύ μικρά κελιά του αστυνομικού τμήματος, χωρίς προαυλισμό για μήνες, χωρίς επαρκή σίτιση και καμιά ιατρική φροντίδα, ενώ όλοι σχεδόν είναι άρρωστοι και παρουσιάστηκαν δύο κρούσματα φυματίωσης. Οι περισσότεροι είναι πρόσφυγες από τη Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, ανάμεσά τους γυναίκες και μικρά παιδιά, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων που εξαπολύουν ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στις χώρες τους. Εκατοντάδες άλλοι που δεν κρατούνται, ζουν κυνηγημένοι στο ύπαιθρο (χωράφια, καλαμιές, ρέματα ακόμα και σε τούνελ που δεν χρησιμοποιείται) χωρίς τροφή και νερό, προσπαθώντας να εγκαταλείψουν την Ελλάδα με προορισμό άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στην απάνθρωπη αυτή μεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών, που βάζει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους; Στο αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι όσοι κρατούνται κάτω από άθλιες συνθήκες, να τους χορηγηθεί άσυλο ή άλλο καθεστώς διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους και να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για την αναχώρησή τους σε άλλα κράτη στην Ευρώπη, όπου έχουν συγγενείς;»

Η Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης, που πραγματοποίησε την Πέμπτη αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με τον ευρωβουλευτή του Κόμματος, Σωτήρη Ζαριανόπουλο, στην περιοχή και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στην Ειδομένη.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, διαπιστώθηκαν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων. Αναδείχθηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή που εμφανίζεται από τα ΜΜΕ. Στο αστυνομικό τμήμα υπήρχαν 14 μετανάστες στοιβαγμένοι στο κελί του τμήματος, σε άθλιες συνθήκες (μικρός χώρος, με πρόβλημα σίτισης, έλλειψη κάθε προαυλισμού για πολλούς μήνες επειδή δεν υπάρχει αστυνομικό προσωπικό για φύλαξη, καμιά ιατρική επίβλεψη, όλοι σχεδόν είναι άρρωστοι, ενώ είχαν και δύο περιστατικά με φυματίωση).

Την ώρα της επίσκεψης έγινε προσαγωγή Σύρων και Αφγανών μεταναστών, μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες και μικρά παιδιά. Ολοι οι μετανάστες και πρόσφυγες θέλουν να προωθηθούν σε άλλες χώρες, όμως εμποδίζονται από την ελληνική αστυνομία, σε εφαρμογή της ευρωενωσιακής νομοθεσίας και του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ.

Στο ύπαιθρο (χωράφια, καλαμιές, ρέματα ακόμα και σε τούνελ που δεν χρησιμοποιείται) στη γύρω περιοχή ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα πολλές εκατοντάδες μετανάστες, που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες να βρουν νερό και φαγητό. Στοιβάζονται όλοι πάνω ακριβώς στην οριογραμμή των συνόρων, με σκοπό να περάσουν στα Σκόπια και από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προέρχονται κύρια από Μπαγκλαντές, Αφγανιστάν, Ιράν, Ιράκ, Συρία, οι περισσότεροι είναι από τις εμπόλεμες περιοχές και λίγοι Αφρικανοί.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ απαίτησε να τερματιστεί αμέσως η απάνθρωπη μεταχείριση των μεταναστών και προσφύγων. Επανέλαβε τις θέσεις και τη στήριξη του Κόμματος στους μετανάστες και τους πρόσφυγές, απαιτώντας: Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη την Ελλάδα. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι ανοικτών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Χορήγηση ασύλου ή προσωρινού ανθρωπιστικού καθεστώτος στους πρόσφυγες. Να νομιμοποιούνται όσοι ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, να χορηγούνται νομιμοποιητικά έγγραφα σε όσους επιθυμούν να μεταβούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Κατάργηση των Κανονισμών Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ