Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τους αποβίβασαν με το ζόρι

Με την κατασταλτική επέμβαση της κυπριακής Αστυνομίας, «ολοκληρώθηκε» χτες το πρωί στη Λεμεσό η αποβίβαση των 345 προσφύγων από τη Συρία από το κρουαζιερόπλοιο «Salamis Filoxenia», οι οποίοι βρέθηκαν σε ακυβέρνητο σκάφος ανοιχτά της Πάφου. Αρχικά, οι μετανάστες αρνούνταν να αποβιβαστούν, ζητώντας από τις κυπριακές αρχές να μεταφερθούν στον αρχικό προορισμό τους, στην Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, έγιναν αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις και μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας της κυπριακής κυβέρνησης προσπάθησαν να πείσουν τους πρόσφυγες να αποβιβαστούν. Οι διαπραγματευτές εξήγησαν, με τη βοήθεια διερμηνέα, ότι η παραμονή τους στο πλοίο συνιστά αδίκημα. Πριν την επιχείρηση της Αστυνομίας, μόνο 60 άτομα είχαν συναινέσει να κατέβουν από το κρουαζιερόπλοιο. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν, πλήρωσαν 6.000 ευρώ οι ενήλικες και 3.000 ευρώ τα παιδιά κατά άτομο τον καπετάνιο του πλοιαρίου που θα τους μετέφερε στη Σικελία. Ο καπετάνιος, όπως κατήγγειλαν, τους εγκατέλειψε μεσοπέλαγα το βράδυ της Τετάρτης.

Το μικρό σκάφος, σε συνθήκες έντονης θαλασσοταραχής στις 6.25 το πρωί προχτές εξέπεμψε σήμα κινδύνου 50 ν.μ. από την Κύπρο, το οποίο ελήφθη από το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Επιχειρήσεων. Η επιχείρηση διάσωσης άρχισε στις 10.30 το πρωί, με την πτήση ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς. Αμέσως δόθηκαν οδηγίες στο κρουαζιερόπλοιο που έπλεε προς τη Λεμεσό, προερχόμενο από τη Σύμη, να επιστρέψει στην περιοχή του πλοιαρίου για την παραλαβή τους, την προσφορά βοήθειας και τη μεταφορά τους στο λιμάνι Λεμεσού. Κοντά στο μικρό σκάφος των μεταναστών έσπευσαν και οι άκατοι της Λιμενικής «Ευαγόρας» και «Ονήσιλος».

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη βδομάδα έγιναν πέντε ναυάγια, αφήνοντας πίσω τους 650 έως 850 νεκρούς ή αγνοούμενους, αν και οι αριθμοί αυτοί συνεχώς αναθεωρούνται προς τα πάνω. Πρόκειται, για μία από τις πιο θανατηφόρες περιόδους ως προς τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσιων διελεύσεων για να γλιτώσουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Τρία από τα ναυάγια συνέβησαν στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, με 340 νεκρούς ή αγνοούμενους. Ενα άλλο συνέβη ανατολικά της Μάλτας, το οποίο άφησε πίσω του 300 ή 500 αγνοούμενους. Μετά από αυτό το δυστύχημα, τρεις επιζώντες μεταφέρθηκαν στη Μάλτα όπου και νοσηλεύονται, έξι επιζώντες μεταφέρθηκαν στην Κρήτη, και δύο ακόμη στην Ιταλία. Υπάρχουν ιδιαίτερα ανησυχητικές καταγγελίες ότι διακινητές βύθισαν επίτηδες το σκάφος.

Συνυπολογίζοντας αυτούς τους τελευταίους θανάτους εκτιμάται ότι φέτος περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 2.200 από τις αρχές Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ