ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Το χαράτσι, για το Φόρουμ του ΣΥΝ , δε θα περάσει

Μέρα τη μέρα καταδεικνύεται όλο και περισσότερο η προσωπική ευθύνη του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρου, ο οποίος με τις επιλογές του προσπαθεί να φορέσει καπέλο στην ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων, το Φόρουμ του ΣΥΝ, παρά και ενάντια στις έντονες αντιθέσεις που εκφράζονται για μια τέτοια επιλογή και στο εσωτερικό της ΑΔΕΔΥ.

Η συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στο κατασκεύασμα του ΣΥΝ, τη στιγμή που σε αυτήν εκπροσωπούνται διαφορετικές παρατάξεις και εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο, εισάγει επικίνδυνα ήθη στη συνδικαλιστική δράση και ήδη οι διαφοροποιήσεις σε επίπεδο διοίκησης είναι αισθητές. Την ίδια ώρα, έντονη είναι η δυσαρέσκεια ανάμεσα στους δημόσιους υπάλληλους που μαθαίνουν την απόφαση για την επιβολή αναγκαστικού κεφαλικού φόρου 5 ευρώ (χαράτσι) ανά δημόσιο υπάλληλο, προκειμένου να υποστηριχτούν οικονομικά με 500 δισ.(!) οι δραστηριότητες του Φόρουμ!

Ο Μ. Βορτελίνος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και της ΕΕ του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, δήλωσε στο «Ρ»: «Καταγγέλλεται και καταδικάζεται, από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο δημόσιο, η απαράδεκτη ενέργεια του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου, να εντάξει στο Κοινωνικό Φόρουμ του ΣΥΝ την ΑΔΕΔΥ και να "φορέσει καπέλο" στους δημόσιους υπάλληλους.

Η κατάσταση, όμως, δε φτάνει μέχρι εδώ. Προχωρά ακόμη περισσότερο επιβάλλοντας χαράτσι 5 ευρώ σε κάθε δημόσιο υπάλληλο, προκειμένου να καλύψει τις προσωπικές του επιλογές, σε μια περίοδο που δεχόμαστε την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης με την παρατεταμένη λιτότητα.

Αυτές οι ενέργειες, όχι μόνο απαράδεκτες είναι, αλλά και παράνομες. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ θα κληθεί να λογοδοτήσει στους εργαζόμενους στο δημόσιο.

Καλούμε κάθε σωματείο και κάθε συνδικαλιστή στο δημόσιο, να καταγγείλει αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες του προέδρου της ΑΔΕΔΥ και να αρνηθεί την εφαρμογή τους».

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΔΕΔΥ
Κουβέντα να γίνεται και η δράση στην ... αναμονή

Από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ
Από τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ
Πολύ «κακό» για το τίποτα. Η Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) της ΑΔΕΔΥ ασχολήθηκε προχτές Τρίτη, με μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα, αποφασίζοντας να παρέμβει με διάφορες μορφές όπως ...καταγγελίες, επιστολές, διαβήματα. Ομως, ο αγωνιστικός προσανατολισμός της δέχεται ισχυρά χτυπήματα από τη λογική της πλειοψηφίας της διοίκησης, που θεωρεί ότι η ΑΔΕΔΥ οφείλει να λέει πολλά, αλλά να κάνει λίγα, συμπορευόμενη, μεταξύ άλλων, με τους σχεδιασμούς της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Στο «διά ταύτα», η ΕΕ αποφάσισε να στηρίξει παρεμβάσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ για τα ζητήματα Παιδείας, οι οποίες, πέρα από την ενημέρωση, αφορούν στην οργάνωση παναττικής συγκέντρωσης το Φλεβάρη και «αγωνιστικής κινητοποίησης» κατά τη Σύνοδο υπουργών Παιδείας της ΕΕ στις 1 και 2 Μάρτη. Η σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ είναι γενικόλογη, για τις οικονομικές δυσκολίες που εξαναγκάζουν χιλιάδες νέους σε αποχώρηση από τις σπουδές τους, την αναβάθμιση της θέσης των εκπαιδευτικών και άλλα. Από την «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» (ΤΑΔΗΣΥ) μπήκαν ζητήματα, όσον αφορά στη διατύπωση θέσης για το τι Παιδεία, τι σχολεία, ποιο περιεχόμενο εκπαίδευσης απαιτούνται, καθώς και για τη σχέση της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο με τις γενικότερες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και την ανάγκη αγωνιστικής αντίστασης.

Επίσης, η ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αντίθεσή της στη «φόρμα» αξιολόγησης που στάλθηκε τη Δευτέρα σε όλες τις Εφορίες της χώρας, προκειμένου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να τη συμπληρώσουν με πληροφορίες για την απόδοσή τους. Οι σύμβουλοι της ΤΑΔΗΣΥ, που έθεσαν και το θέμα στη συνεδρίαση της Τρίτης, κατήγγειλαν την επιχείρηση φακελώματος των εργαζομένων, η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει στο δημόσιο τομέα το νέο τρόπο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προβλέπεται και από το αντιδραστικό πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ».

Το ζήτημα του τρόπου καταβολής των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος - από το 2000 και ύστερα - η ΑΔΕΔΥ θα το αντιμετωπίσει με μια ακόμη κρούση στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, για μια συνάντηση επί του θέματος που εκκρεμεί. Το ζήτημα των αναδρομικών πριν από το 2000 φαίνεται να μην αγγίζει αυτή τη στιγμή την πλειοψηφία της διοίκησης.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν, επίσης, θέματα περίθαλψης των δημοσίων υπαλλήλων, μετά και τις καταγγελίες συμβάσεων από γιατρούς και φαρμακοποιούς, τα οποία η ΑΔΕΔΥ θα δει συγκεκριμένα. Η ΑΔΕΔΥ θα καταγγείλει και τον αυθαίρετο διορισμό από τον αρμόδιο υπουργό, μέλους του Γενικού Συμβουλίου της στο ΔΣ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ως ...εκπροσώπου της οργάνωσης.

Σωστά συμμετείχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Η τεράστια διαδήλωση του Ναυπλίου ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στο Ιράκ στεναχώρησαν αναμφισβήτητα τους αστούς ιδεολόγους. Παραπονούνται ανάμεσα στα άλλα και γιατί συμμετείχαν και δημόσιοι υπάλληλοι, που είναι «οι μόνοι σε ολόκληρη την Ευρώπη που δεν απειλούνται από την ανεργία».

Καταρχήν η σύνοδος του Ναυπλίου δεν είχε θέμα μόνο την ανεργία, αλλά και την επέκταση της μερικής απασχόλησης και την παράταση των χρονικών ορίων συνταξιοδότησης. Αυτά είναι θέματα καυτά και για τους δημόσιους υπάλληλους.

Πέρα από αυτό ένα βασικό γνώρισμα της πάλης των εργαζομένων είναι η αλληλεγγύη του ενός κλάδου στον άλλο, που κινητοποιείται, που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Κυρίως, όμως, το ζήτημα για την εργατική τάξη δεν είναι να παλεύει για τα στενά συμφέροντα που αντιμετωπίζει σε ένα εργοστάσιο ή σε έναν κλάδο. Ο Β. Ι. Λένιν έγραφε στην εποχή του: «Οταν οι εργάτες ενός εργοστασίου, ενός ορισμένου επαγγέλματος αρχίσουν να παλεύουν ενάντια στα αφεντικά τους είναι άραγε αυτό ταξική πάλη; Οχι, αυτό δεν είναι παρά αδύνατες εμβρυακές εκδηλώσεις. Η πάλη των εργατών τότε μόνο γίνεται ταξική πάλη όταν όλοι οι πρωτοπόροι εκπρόσωποι ολόκληρης της εργατικής τάξης όλης της χώρας συναισθανθούν ότι αποτελούν μια ενιαία εργατική τάξη και αρχίζουν να παλεύουν όχι ενάντια στα χωριστά αφεντικά, αλλά σε όλη την τάξη των κεφαλαιοκρατών και ενάντια στην κυβέρνηση που υποστηρίζει την τάξη αυτή» («Απαντα» τόμος 4, σελ. 191-192, Εκδοση «Σύγχρονη Εποχή»).

Κατά συνέπεια, οι εργάτες μαζί και οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρέπει να παλεύουν μόνο για τα δικά τους δικαιώματα και συμφέροντα, αλλά και για τα δικαιώματα όλης της εργατικής τάξης, τόσο τα άμεσα όσο και τα απώτερα, που είναι η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Σωστά λοιπόν οι δημόσιοι υπάλληλοι συμμετείχαν στη διαδήλωση του Ναυπλίου.

ΥΓ. Οσον αφορά τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων είναι κατάκτηση των εργαζομένων και όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί, αλλά πρέπει να επεκταθεί και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.


Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

Απόλυση στον ΑΝΤ1

Το κλίμα αβεβαιότητας και τρομοκρατίας που επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 με την απόλυση της δημοσιογράφου και εργασιακής εκπροσώπου Μελίνας Καραπαναγιωτίδου, καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ χαρακτηρίζει αντεργατική, αντισυνδικαλιστική και αντισυμβατική την απόλυση. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «η απόλυση αυτή πέραν του καταχρηστικού και παράνομου χαρακτήρα της, με τον τρόπο και τις συνθήκες που πραγματοποιήθηκε πλήττει κατευθείαν την ελευθερία της συνδικαλιστικής έκφρασης και δράσης». Τέλος η ΕΣΗΕΜ-Θ δηλώνει ότι «η εργοδοτική αυθαιρεσία δε θα περάσει και θα αγωνιστεί για την επαναπρόσληψη της συναδέλφου, χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα δικαστικά και εξώδικα μέσα».

ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Ομόφωνη καταδίκη της επίθεσης στο Συνδικάτο Οικοδόμων

Την απαράδεκτη, αντισυνδικαλιστική ενέργεια του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γρ. Φελώνη, να προσφύγει στα δικαστήρια για ακύρωση του αποτελέσματος των αρχαιρεσιών του μεγαλύτερου σωματείου της χώρας, του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με κίνητρο τη νόθευση της εκπροσώπησης των εργαζομένων στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα και τη διατήρηση των «κερδοφόρων θέσεών τους, καταγγέλλει με ομόφωνη απόφασή της η διοίκηση της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Αθήνας.

Η ένωση καταγγέλλει επίσης την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του ΕΚΑ που απαρτίζουν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση και απαιτεί να αποσύρει άμεσα την προσφυγή και να σταματήσει τέτοιες ενέργειες που οδηγούν στην απομαζικοποίηση των σωματείων. Οπως χαρακτηριστικά εξηγεί η ένωση λογιστών στην ανακοίνωσή της, «οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές που απαρτίζουν την πλειοψηφία του ΔΣ στο ΕΚΑ, μαζί με τους άλλους συνδικαλιστές οπαδούς της κοινωνικής συναίνεσης και του κοινωνικού διαλόγου, τρομάζουν στην ιδέα ότι οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα».

Το ΔΣ της ένωσης εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στο Συνδικάτο Οικοδόμων. «Το Συνδικάτο Οικοδόμων - υπογραμμίζει τέλος - έχει βάλει τη σφραγίδα του σε όλες τις αγωνιστικές εκδηλώσεις των εργαζομένων και σε όλες τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Η επίθεση που εξαπολύθηκε κατά του συνδικάτου με μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές και που έχουν καταδικαστεί προ πολλού στη συνείδηση των εργαζομένων, θα πέσουν και πάλι στο κενό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ