ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Ιούλη 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΞΙΔΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΕ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ
Μεσολάβηση με ευρωατλαντικό μανδύα

Την πρόταση (απαίτηση) για το ξεκίνημα μιας πολιτικής διαδικασίας «προσέγγισης» μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου μετέφερε στην πολιτική ηγεσία του Βελιγραδίου ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, προωθώντας τα συμφέροντα ΗΠΑ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή. Η ελληνική κυβέρνηση που πρόθυμα ανέλαβε να ασκήσει πίεση για την εφαρμογή της ιμπεριαλιστικής «τάξης» στην περιοχή, δεν κρύβει ότι εξυπηρετεί το γενικότερο σχέδιο διευθετήσεων στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων κάτω από την ΝΑΤΟική και Ευρωενωσιακή εποπτεία. Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός σε συνέντευξή του σε σερβική εφημερίδα, «μας ενδιαφέρει να τονίσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής μας».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη Δρούτσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα πραγματοποιείται μια βδομάδα μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης η οποία «δικαίωσε» τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου. Στη συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε ότι η ελληνική θέση περί μη αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει αλλάξει.

Παρ' όλα αυτά, όπως παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός, η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για την «εξαφάνιση» όλων των προβλημάτων μεταξύ των κρατών της περιοχής, που δήθεν θα προέλθει από την ένταξή τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για συμβιβασμό με τη Σερβία

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Εκκληση σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να υποστηρίξουν έναν εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση των εκκρεμοτήτων του Κοσσυφοπεδίου απηύθυνε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν κατά τη συνάντησή του με το Σέρβο υπουργό Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς στην έδρα του Οργανισμού στη Ν. Υόρκη.

O Γέρεμιτς από την πλευρά του δήλωσε στο «Τανγιούνγκ» ότι το Βελιγράδι επιδιώκει «λύση συμβιβασμού για το Κοσσυφοπέδιο που θα επιτευχθεί μόνον με ειρηνικά μέσα, μέσω διαπραγματεύσεων, και όχι από μονομερείς κινήσεις». Πρόσθεσε ότι η Σερβία ζητεί την υποστήριξη του ΟΗΕ για την επίτευξη αυτού του συμβιβασμού σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που υπέβαλε πριν λίγες μέρες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών, Σκεντέρ Χισένι, εκτίμησε ότι η Πρίστινα θα αναγνωριστεί «ως το τέλος του χρόνου» από «αρκετές δεκάδες» κράτη, έπειτα από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, πως δηλαδή η μονομερής απόσχιση από τη Σερβία ήταν νόμιμη.

Στο μεταξύ, κοσσοβάρικες εφημερίδες υποστηρίζουν πως υπάρχει ρήγμα ανάμεσα σε Σερβία και ορισμένες ισχυρές χώρες της ΕΕ (Βρετανία, Γαλλία κ.ά.) και τις ΗΠΑ που θεωρούν ως «τουλάχιστον απαράδεκτη» την υποβολή σερβικού σχεδίου απόφασης από το Βελιγράδι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κυρίως επειδή θέτει ξανά θέμα διευθέτησης του καθεστώτος του προτεκτοράτου, που για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «είναι λυμένο». Απέναντι σ' αυτό, ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, δήλωσε χτες ότι το Βελιγράδι δεν προτίθεται να αντιπαρατεθεί με τη «διεθνή κοινότητα» αλλά όπως για κάθε χώρα έτσι και για τη Σερβία «υπάρχουν κόκκινες γραμμές που δεν μπορεί να τις ξεπεράσει».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αντικατοχικές διαδηλώσεις

Από τη χτεσινή αντικατοχική διαδήλωση σε φτωχογειτονιά της Καμπούλ
Από τη χτεσινή αντικατοχική διαδήλωση σε φτωχογειτονιά της Καμπούλ
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέες αντιαμερικανικές - αντικατοχικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στην Καμπούλ, με τους Αφγανούς να δηλώνουν εξαγριωμένοι από τη δράση των κατοχικών δυνάμεων και την εγκάθετη κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι. Οι διαδηλωτές, φωνάζοντας «θάνατος στην Αμερική» και «θάνατος στον Καρζάι», έβαλαν φωτιά σε δύο οχήματα της αμερικανικής πρεσβείας, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο Αφγανών αμάχων που σκοτώθηκαν όταν - σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή - στρατιωτικό όχημα των δυνάμεων κατοχής συγκρούστηκε με το δικό τους. Ωστόσο, μάρτυρες υποστηρίζουν ότι οι επιβάτες του αυτοκινήτου βγήκαν από το όχημα και οι φρουροί της αμερικανικής πρεσβείας άρχισαν να τους πυροβολούν. Η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει τους διαδηλωτές με τη βία.

Την ίδια στιγμή ο ΟΗΕ προωθεί το σχέδιο «εθνικής συμφιλίωσης», αφαιρώντας πέντε Ταλιμπάν από τον κατάλογο «τρομοκρατών» του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα στις ΗΠΑ συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη διαρροή των εγγράφων του πολέμου του Αφγανιστάν από την ιστοσελίδα Wikileaks, με το Πεντάγωνο να επαναλαμβάνει ότι προκαλούν τεράστια ζημιά στον πόλεμο και ζητά να σταματήσουν, ενώ ο στρατιώτης που φέρεται ότι διέρρευσε τα στοιχεία μεταφέρθηκε από τις φυλακές του Κουβέιτ σε φυλακές των ΗΠΑ. Ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ κατηγορείται για διαρροή εγγράφων που απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Τέλος, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε χτες ότι ακόμα έξι Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν, ανεβάζοντας τον αριθμό των απωλειών για τον Ιούλιο στους 66.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα δημιουργήθηκε στις βορειανατολικές ακτές της Κίνας, στο λιμάνι Νταλιάν, στην Κίτρινη Θάλασσα μετά την έκρηξη της 16ης Ιούλη σε δύο αγωγούς. Η διαρροή υπολογίζεται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες τόνους πετρελαίου.

ΠΕΣΑΒΑΡ.-- Οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών πλήττουν το Πακιστάν, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 400 άνθρωποι να έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι σήμερα και χιλιάδες να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν χθες στο ινδικό Κασμίρ, από αστυνομικά πυρά και 75 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια σειράς κινητοποιήσεων υπέρ της αυτονόμησης της περιοχής και κατά της «βίας του ινδικού κράτους».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Με τα ίδια της τα χέρια παραδέχτηκε ότι έπνιξε τα οκτώ παιδιά της η 45χρονη Γαλλίδα νοσοκόμα που ανακρινόταν από την Τετάρτη, μετά τον εντοπισμό των μακάβριων ευρημάτων (των σορών) στην αυλή του πρώην σπιτιού της, στο χωριό Βιλέρ-ο-Τετρ, έξω από τη Λίλλη, από τους νέους ενοίκους. Η 45χρονη, που έχει δύο κόρες μεγαλύτερες των 20 χρόνων, υποστήριξε ότι δεν ήθελε άλλα παιδιά, ότι ο σύζυγός της δεν ήξερε τίποτε και ότι δεν ήθελε να επισκεφτεί γιατρό ή να πάρει αντισύλληψη.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Κοινό μήνυμα ενότητας

BΗΡΥΤΟΣ.--

Σε μια, ιστορικής σημασίας, επίσκεψη, ο Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ έφτασε μαζί με τον Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλλάχ, με το αεροσκάφος του δεύτερου, στη λιβανική πρωτεύουσα. Οι δύο άνδρες έγιναν δεκτοί θερμά από τον Πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν και τον πρωθυπουργό Σάαντ αλ Χαρίρι.

Ο Ασαντ και ο Αμπντουλάχ έμειναν λίγες ώρες στη Βηρυτό όπου, αρχικώς, συμμετείχαν σε μια μίνι σύνοδο με τον Σουλεϊμάν, τον Χαρίρι και τον πρόεδρο του λιβανικού Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι. Στη συνέχεια, όπως είχε ανακοινωθεί, θα γίνονταν συναντήσεις και με εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Χαρίρι, συμπεριλαμβανομένης της «Χεζμπολάχ». Το περιεχόμενο των επαφών δε γνωστοποιήθηκε.

Οπως κατέστησαν σαφές και οι ίδιοι οι Αραβες ηγέτες, με την πρωτοφανή, για τα δεδομένα της περιοχής, κοινή επίσκεψη, στόχος ήταν να δοθεί ένα μήνυμα ηρεμίας και ενότητας. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι και μόνο η κίνηση αυτή καθ' αυτή αποδεικνύει την ανησυχία που υπάρχει στις αραβικές ηγεσίες για το τι μέλλει γενέσθαι στο Λίβανο, ενόψει της επικείμενης δημοσιοποίησης των ονομάτων όσων εμπλέκονται στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Χαρίρι με βάση την έρευνα που έχει διεξαγάγει το Διεθνές Δικαστήριο.

Ο φόβος των περισσοτέρων είναι ότι η εμπλοκή μελών της σιιτικής «Χεζμπολάχ» στην υπόθεση θα αναζωπυρώσει εσωτερικές διαμάχες μεταξύ σουνιτών (καθώς ο Χαρίρι ήταν σουνίτης) και σιιτών, και αυτή είναι μια προοπτική που, όπως όλα δείχνουν, όλοι απεύχονται. Το στόχο των επαφών αυτών περιέγραψε λακωνικά ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι οι Αραβες μαζί προσπαθούν να υποστηρίξουν το Λίβανο για να αποτραπεί η οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρση αποκλεισμού και διασφάλιση δικαιωμάτων ζητά Επιτροπή του ΟΗΕ

ΓΕΝΕΥΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την άμεση άρση του φονικού αποκλεισμού κατά της Λωρίδας της Γάζας ζήτησε για άλλη μια φορά από το Ισραήλ η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Κάλεσε, επίσης, την ισραηλινή ηγεσία να αποδεχτεί τη διεξαγωγή έρευνας από μια ανεξάρτητη επιτροπή, προκειμένου να ελεγχθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθη η επιδρομή κατά της νηοπομπής βοήθειας στις 31 Μάη.

Τέλος, η Επιτροπή, για πολλοστή φορά, καλεί το Ισραήλ να διασφαλίσει τα θεμελιώδη πολιτικά και ατομικά δικαιώματα των Παλαιστινίων που ζουν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, τονίζοντας ότι είναι υποχρεωμένο να τηρήσει τις σχετικές συμφωνίες της Γενεύης που έχει υπογράψει. Εκπρόσωπος της Επιτροπής, μάλιστα, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιμένει να υποστηρίζει ότι οι συμφωνίες αυτές που έχει υπογράψει δεν ισχύουν για τους Παλαιστινίους της Δ. Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, κατά παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, καταλήγοντας ότι οι ισραηλινές κυβερνήσεις επιλέγουν επισταμένα να μην κάνουν διάλογο.

Νέα ρουκέτα

Μετά από πολλούς μήνες ηρεμίας, μία ρουκέτα τύπου Grad έπληξε την ισραηλινή πόλη Ασκελόν προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε ένα κτίριο αλλά όχι θύματα. Η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από το έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς, όμως, μέχρι χθες το απόγευμα καμία παλαιστινιακή οργάνωση να έχει αναλάβει την ευθύνη. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώτη τόσο σοβαρή επίθεση κατά της Ασκελόν μετά την αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση στις αρχές του 2009 στη Λωρίδα της Γάζας και η ισραηλινή ηγεσία διαμήνυσε ότι «θεωρεί το περιστατικό εξαιρετικά σοβαρό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αντιποίνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ