Σάββατο 31 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αρση αποκλεισμού και διασφάλιση δικαιωμάτων ζητά Επιτροπή του ΟΗΕ

ΓΕΝΕΥΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Την άμεση άρση του φονικού αποκλεισμού κατά της Λωρίδας της Γάζας ζήτησε για άλλη μια φορά από το Ισραήλ η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Κάλεσε, επίσης, την ισραηλινή ηγεσία να αποδεχτεί τη διεξαγωγή έρευνας από μια ανεξάρτητη επιτροπή, προκειμένου να ελεγχθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθη η επιδρομή κατά της νηοπομπής βοήθειας στις 31 Μάη.

Τέλος, η Επιτροπή, για πολλοστή φορά, καλεί το Ισραήλ να διασφαλίσει τα θεμελιώδη πολιτικά και ατομικά δικαιώματα των Παλαιστινίων που ζουν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, τονίζοντας ότι είναι υποχρεωμένο να τηρήσει τις σχετικές συμφωνίες της Γενεύης που έχει υπογράψει. Εκπρόσωπος της Επιτροπής, μάλιστα, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιμένει να υποστηρίζει ότι οι συμφωνίες αυτές που έχει υπογράψει δεν ισχύουν για τους Παλαιστινίους της Δ. Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, κατά παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, καταλήγοντας ότι οι ισραηλινές κυβερνήσεις επιλέγουν επισταμένα να μην κάνουν διάλογο.

Νέα ρουκέτα

Μετά από πολλούς μήνες ηρεμίας, μία ρουκέτα τύπου Grad έπληξε την ισραηλινή πόλη Ασκελόν προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε ένα κτίριο αλλά όχι θύματα. Η ρουκέτα εκτοξεύτηκε από το έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς, όμως, μέχρι χθες το απόγευμα καμία παλαιστινιακή οργάνωση να έχει αναλάβει την ευθύνη. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την πρώτη τόσο σοβαρή επίθεση κατά της Ασκελόν μετά την αιματηρή ισραηλινή επιχείρηση στις αρχές του 2009 στη Λωρίδα της Γάζας και η ισραηλινή ηγεσία διαμήνυσε ότι «θεωρεί το περιστατικό εξαιρετικά σοβαρό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αντιποίνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ