Σάββατο 31 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Κοινό μήνυμα ενότητας

BΗΡΥΤΟΣ.--

Σε μια, ιστορικής σημασίας, επίσκεψη, ο Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ έφτασε μαζί με τον Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλλάχ, με το αεροσκάφος του δεύτερου, στη λιβανική πρωτεύουσα. Οι δύο άνδρες έγιναν δεκτοί θερμά από τον Πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν και τον πρωθυπουργό Σάαντ αλ Χαρίρι.

Ο Ασαντ και ο Αμπντουλάχ έμειναν λίγες ώρες στη Βηρυτό όπου, αρχικώς, συμμετείχαν σε μια μίνι σύνοδο με τον Σουλεϊμάν, τον Χαρίρι και τον πρόεδρο του λιβανικού Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι. Στη συνέχεια, όπως είχε ανακοινωθεί, θα γίνονταν συναντήσεις και με εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Χαρίρι, συμπεριλαμβανομένης της «Χεζμπολάχ». Το περιεχόμενο των επαφών δε γνωστοποιήθηκε.

Οπως κατέστησαν σαφές και οι ίδιοι οι Αραβες ηγέτες, με την πρωτοφανή, για τα δεδομένα της περιοχής, κοινή επίσκεψη, στόχος ήταν να δοθεί ένα μήνυμα ηρεμίας και ενότητας. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι και μόνο η κίνηση αυτή καθ' αυτή αποδεικνύει την ανησυχία που υπάρχει στις αραβικές ηγεσίες για το τι μέλλει γενέσθαι στο Λίβανο, ενόψει της επικείμενης δημοσιοποίησης των ονομάτων όσων εμπλέκονται στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Χαρίρι με βάση την έρευνα που έχει διεξαγάγει το Διεθνές Δικαστήριο.

Ο φόβος των περισσοτέρων είναι ότι η εμπλοκή μελών της σιιτικής «Χεζμπολάχ» στην υπόθεση θα αναζωπυρώσει εσωτερικές διαμάχες μεταξύ σουνιτών (καθώς ο Χαρίρι ήταν σουνίτης) και σιιτών, και αυτή είναι μια προοπτική που, όπως όλα δείχνουν, όλοι απεύχονται. Το στόχο των επαφών αυτών περιέγραψε λακωνικά ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, υπογραμμίζοντας ότι «όλοι οι Αραβες μαζί προσπαθούν να υποστηρίξουν το Λίβανο για να αποτραπεί η οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ