Σάββατο 31 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ
Μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν χτες αντιμέτωποι με την κρατική καταστολή
Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν χτες αντιμέτωποι με την κρατική καταστολή
ΝΤΑΚΑ.--

Στους δρόμους βγήκαν χτες οι εργάτες ιματισμού στο Μπαγκλαντές, κλείνοντας τα εργοστάσια και απαιτώντας αυξήσεις στις εξευτελιστικές αποδοχές τους. Οι κινητοποιήσεις εξελίχθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, καθώς οι διαδηλωτές απέκλεισαν τα εργοστάσια και απαγόρευσαν την είσοδο σε όσους προσπάθησαν να σπάσουν την απεργία. Η αστυνομία επιτέθηκε στους απεργούς με ξύλο και δακρυγόνα, υποστηρίζοντας ότι οι απεργοί έσπασαν βιτρίνες και έβαλαν φωτιές σε κτίρια και καταστήματα της πρωτεύουσας, προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές.

Χιλιάδες εργάτες απέκλεισαν διάφορα σημεία της Ντάκα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για εμπαιγμό εναντίον τους, μετά από μήνες κινητοποιήσεων και απεργιών. Ο κατώτατος μισθός εργάτη στο Μπαγκλαντές σήμερα είναι ο χαμηλότερος στον κόσμο, φτάνοντας μόλις τα 1.662 τάκα - κάτω από 20 δολάρια. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη αυξήσεις των μισθών στα 3.000 τάκα, ενώ οι εργαζόμενοι ζητούν να φτάσουν στα 5.000 τάκα.

Η εκπρόσωπος των εργατών Μοσεράφα Μίσου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνοεί τους εργαζόμενους και τις ανάγκες τους, ακολουθώντας αποκλειστικά τη γραμμή των εργοδοτών, διαψεύδοντας τις κατηγορίες για ζημιές στην πόλη εκ μέρους των απεργών. Οι εργοδότες από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να είναι «ευχαριστημένοι» από τις «τεράστιες αυξήσεις της τάξης του 80%» που έδωσε η κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εργοστάσια ιματισμού στο Μπαγκλαντές αποτελούν την κύρια βιομηχανική δραστηριότητα, με εκατομμύρια εργαζόμενους, σε πολλές περιπτώσεις και ανηλίκους, οι οποίοι δουλεύουν περισσότερες από 12 ώρες ημερησίως, προμηθεύοντας χιλιάδες εταιρείες ρούχων στον κόσμο, λόγω του εξαιρετικά χαμηλού εργατικού κόστους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ