ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Πιέσεις Μπάιντεν για τη σινική ζώνη αεράμυνας

Ο Μπάιντεν στην Ιαπωνία
Ο Μπάιντεν στην Ιαπωνία
TOKIO.--

H νέα σινική ζώνη αεράμυνας στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και οι σχέσεις του Τόκιο με τη Σεούλ κυριάρχησαν χτες στη συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν που πραγματοποιεί από την αρχή της βδομάδας μίνι ασιατική περιοδεία στην Ασία και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τη σινική ζώνη αεράμυνας στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, όπου υπάρχουν εδαφικές διαφορές ανάμεσα σε Πεκίνο και Τόκιο για τις βραχονησίδες Σενκάκου (ιαπωνικά)/Ντιαόγου (κινέζικα), διαβεβαιώνοντας ότι θα τις θέσει «λεπτομερώς» υπόψη της σινικής ηγεσίας κατά τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στο Πεκίνο με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν στο ακέραιο τις συμμαχικές υποχρεώσεις τους στον τομέα της ασφάλειας έναντι της Ιαπωνίας, αποφεύγοντας εντούτοις να καλέσει ρητώς το Πεκίνο να άρει τη ζώνη αεράμυνας από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Αντ' αυτού, πρότεινε τη λήψη μέτρων από Ιαπωνία και Κίνα, προκειμένου να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Σε επόμενο σημείο, ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό να κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να βελτιωθούν οι «παγωμένες» εδώ και καιρό σχέσεις του Τόκιο με την (επίσης σύμμαχο των ΗΠΑ) Νότια Κορέα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός από την πλευρά του επέλεξε να ρίξει το βάρος στη στενή συνεργασία των στρατιωτικών (χερσαίων, εναέριων, ναυτικών) δυνάμεων ΗΠΑ - Ιαπωνίας, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα αποφευχθούν μέτρα που θα μπορούσαν να διακυβεύσουν την ασφάλεια των αεροπλάνων πολιτικής αεροπορίας.

Παραμονή της προγραμματισμένης για σήμερα μετάβασης του Μπάιντεν στο Πεκίνο, εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Αμυνας εξέφρασε την «αταλάντευτη» θέληση και αποφασιστικότητα των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων να προασπίσουν την ασφάλεια και την εθνική εδαφική και εναέρια ακεραιότητα της χώρας.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνονται οι εποικιστικές προκλήσεις

Στην περιοχή μεταβαίνει σήμερα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Στην περίπτωση των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εφαρμοστεί μια τακτική «τύπου Γενεύης», όπως έγινε με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δηλαδή να ασκηθεί συγκεκριμένη και σαφής πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση, δήλωσε, χτες, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, της οποίας η παραίτηση παραμένει αιωρούμενη. Ο Σάεμπ Ερακάτ σημείωσε ότι η ισραηλινή κατοχή «δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη» από όσα η διεθνής κοινότητα εκτίμησε ότι ενυπάρχουν ως απειλή στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και επανέλαβε ότι όσο η ισραηλινή πλευρά επιμένει στους εποικισμούς και στην κατοχή, δεν μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς δήλωνε ότι αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, τότε η παλαιστινιακή πλευρά έχει κάθε δικαίωμα να προσφύγει στους διεθνείς οργανισμούς για να δικαιωθεί, αφού δεν το πέτυχε αυτό διά μέσου του διαλόγου.

Την ίδια στιγμή, ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι χτες εκσκαφείς του ισραηλινού στρατού προχώρησαν σε «εκκαθάριση» παλαιστινιακών εδαφών που προσαρτήθηκαν για να γίνουν επεκτάσεις εποικισμών. Χτες, οι εργασίες αφορούσαν τον εποικισμό αλ Μαζράα αλ Καμπαλίγια στη Δ. Οχθη αλλά ανάλογα σχέδια υπάρχουν και για περιοχές γύρω από άλλους εποικισμούς. Πρόκειται για την πρώτη φάση της ανοικοδόμησης για τις περίπου 800 νέες κατοικίες σε εποικισμούς που ανακοίνωσε τον Οκτώβρη η ισραηλινή κυβέρνηση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμένεται να μεταβεί στην περιοχή σήμερα βράδυ - για 18η φορά, το τελευταίο διάστημα - ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο.

  • «Σε φυσικά αίτια» τείνουν ν' αποδώσουν το θάνατο του Γιάσερ Αραφάτ το 2004, μετά από σύντομη ασθένεια, οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες στην έκθεση που συνέταξαν και αυτοί με τη σειρά τους στη βάση στοιχείων που συγκέντρωσαν και εξέτασαν από τη σορό του Παλαιστινίου ηγέτη. Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με αυτήν των Ελβετών εμπειρογνωμόνων που δήλωναν ότι «δεν μπορούν να καταλήξουν σε ασφαλές συμπέρασμα, αλλά υπάρχουν «ενδείξεις» που δεν μπορούν ν' αποκλείσουν τη δηλητηρίαση με πολώνιο. Απομένει η τελική εκδοχή και της ρωσικής ομάδας εμπειρογνωμόνων.
ΙΡΑΝ
Περιοδεία «βελτίωσης σχέσεων» με τις χώρες του Κόλπου

NTOXA - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

Παρέτεινε για λίγες ώρες την περιοδεία του σε χώρες του Περσικού Κόλπου ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, καθώς τελικά αποφασίστηκε, εκτός αρχικού προγράμματος, να μεταβεί και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ άρχισε, από την Κυριακή, μια σειρά επαφών σε Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ στις οποίες κυριάρχησε η επίτευξη της «ενδιάμεσης» συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και η προοπτική της καθώς και οι εξελίξεις στη Συρία. Ο Ζαρίφ επανέλαβε, σε όλες τις στάσεις του και σε όλους τους δυνατούς τόνους, ότι η Τεχεράνη είναι αποφασισμένη να συσφίξει τις σχέσεις της με τις άλλες χώρες του Κόλπου και διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποτελεί το έδαφος επί του οποίου θα ενισχυθούν η ειρήνη και ασφάλεια.

Ο Ζαρίφ γνωστοποίησε την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λέγοντας ότι θα συνεχίσει τις συνομιλίες που είχε στην ιρανική πρωτεύουσα την περασμένη βδομάδα ο ομόλογός του από τα ΗΑΕ, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη μετά από πολλά χρόνια στην Τεχεράνη. Εκτός των οικονομικών και εμπορικών ζητημάτων, ο ίδιος ο Ζαρίφ δήλωσε «έτοιμος» να συζητήσει και για το ένα από τα τρία διαφιλονικούμενα νησιά μεταξύ των δύο χωρών, το Αμπού Μούσα. Μετά το τέλος αυτής της περιοδείας «βελτίωσης σχέσεων» με τις πετρελαιομοναρχίες, ο Ζαρίφ, σήμερα το απόγευμα, επιστρέφει στην Τεχεράνη όπου θα φτάνει για επίσημη επίσκεψη ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μάλικι.

Χτες, επίσης, επιβεβαιώθηκε επισήμως από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ότι την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με αντιπροσωπείες της «ομάδας των έξι», με στόχο την εκπόνηση λεπτομερούς σχεδίου εφαρμογής της «ενδιάμεσης» συμφωνίας, αλλά και του τρόπου επίβλεψής της από τη ΔΕΑΕ.

ΣΥΡΙΑ
Διαβουλεύσεις και σκληρές μάχες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Οι εξελίξεις στη Συρία αλλά και ο ρόλος της Σ. Αραβίας (που απροκάλυπτα στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς και κυρίως ισλαμιστικές ακραίες οργανώσεις) καθώς και το ενδεχόμενο συμμετοχής της στη «Γενεύη ΙΙ» αναμενόταν να είναι το κεντρικό θέμα των συζητήσεων που θα είχαν αργά το βράδυ χτες στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, με τον επικεφαλής των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών, Σουλτάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ. Μια πρώτη συζήτηση οι δύο άνδρες είχαν και τον Ιούλη.

Στο μεταξύ, εντός Συρίας συνεχίζονται οι σκληρότατες μάχες γύρω από τη χριστιανική πόλη της Μααλούλα, όπου τουλάχιστον 12 ορθόδοξες καλόγριες από το μοναστήρι της Αγίας Θέκλας φέρεται να έχουν υποχρεωθεί να ακολουθήσουν ένοπλους ισλαμιστές, χωρίς να είναι σαφές αν έχουν απαχθεί ή ποια είναι η τύχη τους. Επίσης, σύμφωνα με συριακά ΜΜΕ, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν από επίθεση καμικάζι στην εμπορική συνοικία της Δαμασκού, Τζισρ αλ Αμπιάντ.

Το λεγόμενο «Διεθνές Κέντρο Μελέτης Ριζοσπαστικότητας» δημοσιοποίησε, χτες, έκθεση όπου αναφέρει ότι σε σύγκριση με την άνοιξη φαίνεται να έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των Ευρωπαίων που μάχονται στο πλευρό ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων στη Συρία. Πλέον, υπολογίζονται σε 1.200 - 1.700 και προέρχονται κυρίως από Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο και Σουηδία.

  • Νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλους σουνίτες που υποστηρίζουν τους Σύρους αντικαθεστωτικούς και ένοπλους αλαουίτες που στηρίζουν το συριακό καθεστώς ξέσπασαν χτες στην Τρίπολη του Λιβάνου, όπου ουσιαστικά κηρύχθηκε, από τη Δευτέρα, στρατιωτικός νόμος. Ο λιβανικός στρατός προχώρησε σε 21 συλλήψεις και έχει ορίσει έξι μήνες για «πλήρη αποκατάσταση της τάξης» ενώ πολιτικές δυνάμεις της χώρας συζητούν την «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση» της πόλης.
ΙΣΛΑΝΔΙΑ
«Κούρεμα» στεγαστικών δανείων

ΡΕΪΚΙΑΒΙΚ.-- Μία κεϊνσιανής λογικής ρύθμιση προωθεί η αστική τάξη της χώρας, καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σιγκμουντούρ Ντέιβιντ Γκιουνλογκσον αποφάσισε το «κούρεμα» μέρους των στεγαστικών δανείων συνολικού ύψους 1,5 δισ. δολαρίων και τριετή αναστολή της φορολογίας για χιλιάδες χρεωμένα νοικοκυριά.

Το «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων σε συνδυασμό με κάποια φορολογικά μέτρα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών που προσδοκά πως με αυτόν τον τρόπο θα κινηθεί η οικονομία και θα καταστεί εφικτή η εισροή περίπου 37,5 δισ. ισλανδικών κορονών στα κρατικά ταμεία εντός του 2014.

Συνολικά, υπολογίζεται ότι και με αυτό το μέτρο, από το 2008 έως σήμερα, οι τράπεζες έχουν ξεγράψει δάνεια ύψους δύο δισ. δολαρίων που ισοδυναμούν με το 14% του ισλανδικού ΑΕΠ.

  • Ενας 59χρονος άνδρας που πυροβολούσε με καραμπίνα στο διαμέρισμά του σε ανατολικό προάστιο της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ έπεσε νεκρός τη Δευτέρα από πυρά αστυνομικών. Εγινε ο πρώτος Ισλανδός που έπεσε ποτέ νεκρός από αστυνομικά πυρά στα χρονικά της χώρας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ