Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Πιέσεις Μπάιντεν για τη σινική ζώνη αεράμυνας

Ο Μπάιντεν στην Ιαπωνία
Ο Μπάιντεν στην Ιαπωνία
TOKIO.--

H νέα σινική ζώνη αεράμυνας στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας και οι σχέσεις του Τόκιο με τη Σεούλ κυριάρχησαν χτες στη συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν που πραγματοποιεί από την αρχή της βδομάδας μίνι ασιατική περιοδεία στην Ασία και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τη σινική ζώνη αεράμυνας στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, όπου υπάρχουν εδαφικές διαφορές ανάμεσα σε Πεκίνο και Τόκιο για τις βραχονησίδες Σενκάκου (ιαπωνικά)/Ντιαόγου (κινέζικα), διαβεβαιώνοντας ότι θα τις θέσει «λεπτομερώς» υπόψη της σινικής ηγεσίας κατά τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στο Πεκίνο με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν στο ακέραιο τις συμμαχικές υποχρεώσεις τους στον τομέα της ασφάλειας έναντι της Ιαπωνίας, αποφεύγοντας εντούτοις να καλέσει ρητώς το Πεκίνο να άρει τη ζώνη αεράμυνας από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας. Αντ' αυτού, πρότεινε τη λήψη μέτρων από Ιαπωνία και Κίνα, προκειμένου να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Σε επόμενο σημείο, ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό να κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να βελτιωθούν οι «παγωμένες» εδώ και καιρό σχέσεις του Τόκιο με την (επίσης σύμμαχο των ΗΠΑ) Νότια Κορέα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός από την πλευρά του επέλεξε να ρίξει το βάρος στη στενή συνεργασία των στρατιωτικών (χερσαίων, εναέριων, ναυτικών) δυνάμεων ΗΠΑ - Ιαπωνίας, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα αποφευχθούν μέτρα που θα μπορούσαν να διακυβεύσουν την ασφάλεια των αεροπλάνων πολιτικής αεροπορίας.

Παραμονή της προγραμματισμένης για σήμερα μετάβασης του Μπάιντεν στο Πεκίνο, εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Αμυνας εξέφρασε την «αταλάντευτη» θέληση και αποφασιστικότητα των κινεζικών Ενόπλων Δυνάμεων να προασπίσουν την ασφάλεια και την εθνική εδαφική και εναέρια ακεραιότητα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ