ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Φλεβάρη 1995
Σελ. /30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι φοροαπαλλαγές διχάζουν κυβέρνηση - δικαστές

Σε εξέλιξη η έντονη αντιπαράθεση κυβερνητικής και δικαστικής εξουσίας, που εκδηλώθηκε με θέμα τις φοροαπαλλαγές. Η κυβέρνηση καλύπτει τον υπουργό Οικονομικών, που δεν αναγνωρίζει στους δικαστικούς ίδιες φοροαπαλλαγές με τους βουλευτές

Απρόοπτες διαστάσεις παίρνει η δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβερνητική και δικαστική εξουσία, που εκδηλώθηκε με αφορμή τη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, ο οποίος όρισε ότι οι φοροαπαλλαγές στις αμοιβές των δικαστών είναι ίδιες με εκείνες των βουλευτών, και τη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που δεν αναγνωρίζει δικαίωμα φοροαπαλλαγής κατά 50% στους δικαστές. Η ρίζα του κακού για την εκδήλωση της συγκεκριμένης αντιπαράθεσης - αν δεν κρύβει άλλες σκοπιμότητες - βρίσκεται στην αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που επιβάλλει νέα μείωση στους μισθούς και συντάξεις και θίγει και τους δικαστικούς. Ετσι κι αλλιώς, όμως, είναι ύποπτο ότι αυτό το θέμα "σκάει" σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, σε πλούσιους και φτωχούς, υψηλόμισθους και χαμηλόμισθους.

Το θέμα των φοροαπαλλαγών των δικαστών, που ανακινήθηκε με αφορμή την πρόσφατη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, απασχόλησε χτες και έκτακτη σύσκεψη, που έγινε στη Βουλή με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Τύπου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Αντ. Λιβάνη. Μετά τη σύσκεψη αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με δηλώσεις του, πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Οικονομικών και υποστήριξε ότι "δεν υπάρχει διάσταση μεταξύ κυβέρνησης και δικαιοσύνης. Επίσης, αναφερόμενος στην αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε μεταξύ κυβερνητικής και δικαστικής εξουσίας, γύρω από το θέμα των φοροαπαλλαγών, δήλωσε στο "Ρ": "Η εγκύκλιος, που δεν αναγνωρίζει στους δικαστικούς τις ίδιες φοροαπαλλαγές με τους βουλευτές, κινείται στην απόλυτη νομιμότητα και η πράξη της υπαλλήλου της ΔΟΥ πληρωμών Πειραιά, είναι απόλυτα νόμιμη".

Το όλο θέμα της αντιπαράθεσης, που ξέσπασε ανάμεσα στην κυβερνητική και δικαστική εξουσία, έθεσε στη σωστή του βάση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος του ΠΓ του Κόμματος, Μ. Κωστόπουλος.Αφού ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν είναι υπέρ των φοροαπαλλαγών κανενός,πρόσθεσε: "Αυτή η διακριτική μεταχείριση που γίνεται για τους βουλευτές και τους δικαστικούς, αδικεί όλο το θέμα, γιατί υπάρχουν στο βιβλίο των φοροαπαλλασσόμενων εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις, που αναφέρονται σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, μεγαλοσχήμονες αυτού του τόπου, οι οποίοι δεν απασχολούν καθημερινά τα ΜΜΕ",και πρότεινε "να φορολογηθούν οι πάντες, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα".

Αργά το απόγευμα - και ενώ στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια βρισκόταν σε εξέλιξη η αντιπαράθεση (με δηλώσεις βουλευτών, υπουργών, εκπροσώπων δικαστών κ.λπ.) για το θέμα των φοροαπαλλαγών που δικαιούνται - ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στη Βουλή: "Αύριο η πληρωμή των μισθών στους δικαστικούς θα γίνει με τις μέχρι σήμερα προβλεπόμενες διαδικασίες παρακράτησης φόρου εισοδήματος". Επανέλαβε, δηλαδή, ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να αναγνωρίσει στους δικαστικούς τις ίδιες φοροαπαλλαγές με εκείνες που απολαμβάνουν οι βουλευτές.

Αντιδράσεις

Πληθώρα αντιδράσεων προκάλεσε η διάσταση απόψεων στο θέμα,που ξέσπασαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και φορείς των δικαστών, με ανακοινώσεις παραγόντων της κυβέρνησης, της δικαστικής εξουσίας και άλλων φορέων. Συγκεκριμένα:

  • Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεσή της με τη συγκεκριμένη αξίωση που προβάλλουν οι δικαστές, επισημαίνοντας ότι "θέλουν να κατοχυρώσουν μια ιδιότυπη "νόμιμη" φοροδιαφυγή" και υπογραμμίζει την ανάγκη "να συμμετέχουν όλοι στα φορολογικά βάρη ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα". Καλεί ακόμη τους ανώτατους δικαστικούς "να είναι οι πρώτοι και παράδειγμα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το κράτος και την κοινωνία", απέναντι στους "εργαζόμενους και τους συνταξιούχους - τα κατά κοινή ομολογία "υποζύγια" του φορολογικού συστήματος", και ζητά από τον υπουργό Οικονομικών να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα στην κατεύθυνση της φορολογικής δικαιοσύνης.
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ - ΔΟΥ), χαρακτηρίζει "πρωτοφανές" το γεγονός της έκδοσης εντάλματος σύλληψης της προϊσταμένης της ΔΟΥ πληρωμών Πειραιά, γιατί "υπερασπίστηκε σθεναρά και νόμιμα το Σύνταγμα" και "δεν υπάκουσε σε απόφαση της δικαστικής εξουσίας περί προνομιακής μεταχείρισης δικαστών". Διαπιστώνει, επίσης, ότι επιχειρείται η υποταγή δημοσίων υπαλλήλων και θεσμών στις θελήσεις ισχυρών κοινωνικών ομάδων και θέτει το ερώτημα: "Η χρησιμοποίηση της όποιας εξουσίας από τους φορείς της για την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων, πόσο άραγε απέχει από την κατάχρηση εξουσίας;".Τέλος, καλεί τον υπουργό Οικονομικών να αντισταθεί σε τέτοιου είδους φαινόμενα και ζητά να κατατεθούν άμεσα οι προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα των φοροαπαλλαγών, ώστε μέσα από δημόσιο κοινωνικό διάλογο να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα αυτή η "πληγή". Ακόμα, ζητά την άμεση ανάκληση του εντάλματος σύλληψης της Σωτηρίας Γκλεζάκου.
Οπου φτώχεια και γκρίνια

Σκληρές φράσεις χρησιμοποίησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά, ενάντια στον υπουργό Οικονομικών

Η "επίσημη πρώτη" της σύγκρουσης μεταξύ υπουργού Οικονομικών και δικαστών, για το αν είναι νόμιμη ή όχι η φορολόγηση των τελευταίων, εκδηλώθηκε χτες με... πολλά μποφόρ στον Πειραιά. Αφορμή, η άρνηση της προϊσταμένης της ΔΟΥ Πειραιά να αναγνωρίσει τις μισθολογικές καταστάσεις για την πληρωμή μισθών των δικαστών για το α δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη, που είχε σαν συνέπεια να προκαλέσει την οργή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Αλέξανδρου Μεταξά.

Συγκεκριμένα το πρωί, η προϊσταμένη της ΔΟΥ Πληρωμών Σωτηρία Γκλεζάκου,εφαρμόζοντας την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου ,έκρινε λανθασμένες τις μισθολογικές καταστάσεις των εφετών και τις επέστρεψε στο Εφετείο, με την υπόδειξη να αναμορφωθούν απ' το Τμήμα Γραμματείας Λογιστικού του. Η αναμόρφωση έπρεπε να γίνει με βάση τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που δεν αναγνωρίζει δικαίωμα για αφορολόγητο ποσό 50% στις αμοιβές των δικαστικών και όχι με βάση τη σχετική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που αναγνωρίζει στους δικαστικούς τις ίδιες φοροαπαλλαγές με τους βουλευτές.

Ο Αλ. Μεταξάς επέστρεψε με τη σειρά του το έγγραφο με αριθμό 448/ 31/1/95 της ΔΟΥ Πληρωμών με παραλήπτη τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, με το χαρακτηρισμό "απαράδεκτο", ρίχνοντας "λάδι" στη φωτιά της αντιπαράθεσης που εκδηλώθηκε με το υπουργείο Οικονομικών. "Η πράξη σας αποτελεί ποινικώς κολάσιμη εκβιαστική συμπεριφορά, αλλά και καταπίεση για την οποία θα ζητηθεί να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, αφού κανείς απολύτως δεν έχει το δικαίωμα να καταγγέλλει τη μη καταβολή νομίμως οφειλόμενου μισθού, με την αιτιολογία ότι δεν παρακρατήθηκε ο φόρος", υποστηρίζει εγγράφως ο Αλ. Μεταξάς. Χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων, στο έγγραφό του, "ωμό εκβιασμό και δείγμα μη ευνομούμενου κράτους" την επιστροφή των καταστάσεων και καταλήγει: "Επιφυλάσσομαι προσωπικώς, καθώς και οι συνάδελφοι να ασκήσουμε όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα, γιατί πιστεύουμε ότι πάνω απ' όλα και όλους είναι το Σύνταγμα... ".

Στο μεταξύ υπεβλήθη μήνυση σε βάρος της Σ. Γκλεζάκου, που προκάλεσε την άσκηση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος. Στη συνέχεια και με δικαστικό ένταλμα που διαβιβάστηκε, άνδρες του Β Τμήματος Ασφαλείας Πειραιά αναζήτησαν τη διευθύντρια της ΔΟΥ Πληρωμών, ώστε να προσαχθεί στα δικαστήρια κατά την αυτόφωρο διαδικασία. Η προσπάθεια έπεσε όμως στο κενό, καθώς η Σ. Γκλεζάκου δε βρισκόταν εκεί και - σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες - είχε βρει καταφύγιο στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διαφύγει τη σύλληψη.

Το μεσημέρι, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών εξαπέλυσε νέα επίθεση ενάντια στον υπουργό Οικονομικών με δηλώσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. "Σε κανένα πολιτισμένο μέρος του κόσμου, σημείωσε, που σέβεται τους κανόνες του Συντάγματος και των νόμων, δεν παρακρατήθηκε μισθός δικαστικού λειτουργού κατά τρόπο ωμό και εκβιαστικό" και κάλεσε τον υπουργό να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα "είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και όχι μιας Αφρικανικής Ενωσης"! Επίσης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΦΛΑΣ, έφτασε στο σημείο να διατυπώσει την άποψη - κατηγορία ότι ο υπουργός Οικονομικών πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση "χωρίς να έχει κανένα απολύτως δικαίωμα από καμιά διάταξη νόμου ή του Συντάγματος" και ότι κάτι τέτοιο "ούτε η δικτατορία είχε κάνει"...

Γερ. ΤΡΥΦΩΝΑΣ

Με 24ωρη αποχή απάντησαν οι εισαγγελείς

Με 24ωρη αποχή για σήμερα από τα καθήκοντά τους και συγκέντρωση σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, στην έδρα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, που δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε αποχή διαρκείας, απάντησε το ΔΣ της Ενωσης Εισαγγελέων, στην άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει στους δικαστικούς τις ίδιες φοροαπαλλαγές με τους βουλευτές, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης. Αφορμή η εγκύκλιος του υπουργού Οικονομικών, Αλέκου Παπαδόπουλου,που ορίζει ότι η παρακράτηση του φόρου από τις αμοιβές των δικαστών θα γίνεται στο 100% των αποδοχών και όχι στο 50%, όπως γνωμοδότησε πρόσφατα ο Αρειος Πάγος.

Η "βεντέτα" μεταξύ κυβέρνησης και λειτουργών της Δικαιοσύνης έχει την αρχή της στην απόφαση με αριθμό 3670/94 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδόθηκε μετά από προσφυγή δικαστικού και αφορά την επέκταση του αφορολόγητου των βουλευτών και στους δικαστικούς. Η απόφαση αυτή είναι κατ' αρχήν εκτελεστή μόνο για τον προσφεύγοντα δικαστή, αποτελεί όμως δεσμευτικό δεδικασμένο για όμοιες περιπτώσεις, εφ' όσον καλούνταν να κριθούν από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.Την απόφαση αυτή του ΣτΕ ήρθε να ενισχύσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με τη σύμφωνη γνωμοδότησή της για το θέμα, την προηγούμενη Παρασκευή, και με συντριπτική πλειοψηφία 46 ψήφων υπέρ, 2 κατά.

Με βάση τα δεδομένα αυτά οι αξιώσεις των δικαστικών λειτουργών φαίνονται νόμιμες, όμως ερωτηματικά προκαλεί τόσο η σκοπιμότητα της εμμονής ορισμένων λειτουργών της Δικαιοσύνης να ικανοποιήσουν τα νόμιμα ή νομότυπα δίκαιά τους, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δικονομικές διατάξεις, με συνέπεια να προκαλέσουν έτσι μια σύγκρουση με την εκτελεστική εξουσία, σε χρόνο που δε φαίνεται καθόλου τυχαίος. Ερωτηματικά προκαλεί επίσης και η όλη μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης, ιδίως του υπουργείου Οικονομικών, που δε φαίνεται να επιδίωξε τη συνεννόηση με το δικαστικό Σώμα πριν προχωρήσει στην έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, που αποτέλεσε την αφορμή για τη σύγκρουση με την ηγεσία της δικαστικής εξουσίας. Τα ερωτηματικά αυτά ενισχύουν το ύφος, αλλά και το περιεχόμενο των δηλώσεων παραγόντων και από τις δύο πλευρές κατά τη χτεσινή μέρα.

Ο γραμματέας της Ενωσης Εισαγγελέων Β. Μαρκής απείλησε ότι "αν συνεχίσουν οι εφοριακοί να μην εφαρμόζουν τη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου" θα επεκταθούν οι παραγγελίες για άσκηση ποινικής δίωξης σε όλες τις Εφορίες της χώρας.Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αβραάμ Σταθόπουλος,δήλωσε ότι"πρόκειται περί κατάφωρης παρανομίας και είναι αδιανόητη η άρνηση πληρωμής μισθών στους δικαστικούς λειτουργούς" και ότι "σχετική εγκύκλιος του υπουργού Οικονομικών αντιβαίνει τους νόμους και το Σύνταγμα". Τέλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Δημ. Μπαρδούτσος,δήλωσε ότι"αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή με την τακτική του κ. Παπαδόπουλου, δεν έχουν νομίζω προηγούμενο σε καμιά δημοκρατική πολιτεία, αλλά μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα"! και πρόσθεσε ότι "οι συνέπειες της πρακτικής του υπουργού Οικονομικών, είναι απρόβλεπτες και θεσμικά επικίνδυνες", ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παρέμβει και να αναλάβει τις δικές του ευθύνες.

Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργού Οικονομικών

Η επίμαχη απόφαση του υπουργού Οικονομικών Α. Παπαδόπουλου με ημερομηνία 27 Γενάρη 1995, που καλεί τις Οικονομικές Υπηρεσίες να παρακρατούν το σύνολο του φόρου των δικαστικών υπαλλήλων και να μη λαμβάνουν υπόψη την έκπτωση κατά 50% του φορολογητέου τους εισοδήματος,αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Παραπέμπει σε προηγούμενη εγκύκλιο με ημερομηνία 6 Δεκέμβρη 1994 (διευκρινίζεται ο τρόπος παρακράτησης φόρου από μισθωτές υπηρεσίες για το 1995) και επισημαίνει ότι "οι μισθοδοτικές καταστάσεις που δε θα συντάσσονται σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο, δε θα εξοφλούνται, αλλά θα επιστρέφονται για αναμόρφωση".
  • Με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ότι το ήμισυ των αποδοχών των δικαστικών υπαλλήλων απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος,επισημαίνει ότι η απόφαση αυτή "έχει μεμονωμένο χαρακτήρα (αναφέρει ότι ισχύει για μεμονωμένο αίτημα δικαστικού) και δεν μπορεί να τύχει γενικής εφαρμογής για όλους τους δικαστικούς λειτουργούς.@Σημειώνει ότι η ισχύς των διατάξεων του Ζ' ψηφίσματος του 1975 της Ε' Αναθεωρητικής Βουλής, με τις οποίες θεσπίζονται οι φορολογικές απαλλαγές για τους βουλευτές, δεν εφαρμόζεται για άλλες κατηγορίες υπαλλήλων ή λειτουργών χωρίς ειδικό νόμο και καθιστά υπεύθυνους για την εφαρμογή της εγκυκλίου, τους διευθυντές και τους ελεγκτές εξόδων των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ