Τετάρτη 1 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι φοροαπαλλαγές διχάζουν κυβέρνηση - δικαστές

Σε εξέλιξη η έντονη αντιπαράθεση κυβερνητικής και δικαστικής εξουσίας, που εκδηλώθηκε με θέμα τις φοροαπαλλαγές. Η κυβέρνηση καλύπτει τον υπουργό Οικονομικών, που δεν αναγνωρίζει στους δικαστικούς ίδιες φοροαπαλλαγές με τους βουλευτές

Απρόοπτες διαστάσεις παίρνει η δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβερνητική και δικαστική εξουσία, που εκδηλώθηκε με αφορμή τη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, ο οποίος όρισε ότι οι φοροαπαλλαγές στις αμοιβές των δικαστών είναι ίδιες με εκείνες των βουλευτών, και τη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που δεν αναγνωρίζει δικαίωμα φοροαπαλλαγής κατά 50% στους δικαστές. Η ρίζα του κακού για την εκδήλωση της συγκεκριμένης αντιπαράθεσης - αν δεν κρύβει άλλες σκοπιμότητες - βρίσκεται στην αντιλαϊκή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που επιβάλλει νέα μείωση στους μισθούς και συντάξεις και θίγει και τους δικαστικούς. Ετσι κι αλλιώς, όμως, είναι ύποπτο ότι αυτό το θέμα "σκάει" σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, σε πλούσιους και φτωχούς, υψηλόμισθους και χαμηλόμισθους.

Το θέμα των φοροαπαλλαγών των δικαστών, που ανακινήθηκε με αφορμή την πρόσφατη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, απασχόλησε χτες και έκτακτη σύσκεψη, που έγινε στη Βουλή με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Τύπου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Αντ. Λιβάνη. Μετά τη σύσκεψη αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με δηλώσεις του, πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον υπουργό Οικονομικών και υποστήριξε ότι "δεν υπάρχει διάσταση μεταξύ κυβέρνησης και δικαιοσύνης. Επίσης, αναφερόμενος στην αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε μεταξύ κυβερνητικής και δικαστικής εξουσίας, γύρω από το θέμα των φοροαπαλλαγών, δήλωσε στο "Ρ": "Η εγκύκλιος, που δεν αναγνωρίζει στους δικαστικούς τις ίδιες φοροαπαλλαγές με τους βουλευτές, κινείται στην απόλυτη νομιμότητα και η πράξη της υπαλλήλου της ΔΟΥ πληρωμών Πειραιά, είναι απόλυτα νόμιμη".

Το όλο θέμα της αντιπαράθεσης, που ξέσπασε ανάμεσα στην κυβερνητική και δικαστική εξουσία, έθεσε στη σωστή του βάση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος του ΠΓ του Κόμματος, Μ. Κωστόπουλος.Αφού ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν είναι υπέρ των φοροαπαλλαγών κανενός,πρόσθεσε: "Αυτή η διακριτική μεταχείριση που γίνεται για τους βουλευτές και τους δικαστικούς, αδικεί όλο το θέμα, γιατί υπάρχουν στο βιβλίο των φοροαπαλλασσόμενων εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις, που αναφέρονται σε εφοπλιστές, βιομηχάνους, μεγαλοσχήμονες αυτού του τόπου, οι οποίοι δεν απασχολούν καθημερινά τα ΜΜΕ",και πρότεινε "να φορολογηθούν οι πάντες, ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα".

Αργά το απόγευμα - και ενώ στα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια βρισκόταν σε εξέλιξη η αντιπαράθεση (με δηλώσεις βουλευτών, υπουργών, εκπροσώπων δικαστών κ.λπ.) για το θέμα των φοροαπαλλαγών που δικαιούνται - ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στη Βουλή: "Αύριο η πληρωμή των μισθών στους δικαστικούς θα γίνει με τις μέχρι σήμερα προβλεπόμενες διαδικασίες παρακράτησης φόρου εισοδήματος". Επανέλαβε, δηλαδή, ότι δεν προτίθεται η κυβέρνηση να αναγνωρίσει στους δικαστικούς τις ίδιες φοροαπαλλαγές με εκείνες που απολαμβάνουν οι βουλευτές.

Αντιδράσεις

Πληθώρα αντιδράσεων προκάλεσε η διάσταση απόψεων στο θέμα,που ξέσπασαν ανάμεσα στην κυβέρνηση και φορείς των δικαστών, με ανακοινώσεις παραγόντων της κυβέρνησης, της δικαστικής εξουσίας και άλλων φορέων. Συγκεκριμένα:

  • Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεσή της με τη συγκεκριμένη αξίωση που προβάλλουν οι δικαστές, επισημαίνοντας ότι "θέλουν να κατοχυρώσουν μια ιδιότυπη "νόμιμη" φοροδιαφυγή" και υπογραμμίζει την ανάγκη "να συμμετέχουν όλοι στα φορολογικά βάρη ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα". Καλεί ακόμη τους ανώτατους δικαστικούς "να είναι οι πρώτοι και παράδειγμα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το κράτος και την κοινωνία", απέναντι στους "εργαζόμενους και τους συνταξιούχους - τα κατά κοινή ομολογία "υποζύγια" του φορολογικού συστήματος", και ζητά από τον υπουργό Οικονομικών να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα στην κατεύθυνση της φορολογικής δικαιοσύνης.
  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ - ΔΟΥ), χαρακτηρίζει "πρωτοφανές" το γεγονός της έκδοσης εντάλματος σύλληψης της προϊσταμένης της ΔΟΥ πληρωμών Πειραιά, γιατί "υπερασπίστηκε σθεναρά και νόμιμα το Σύνταγμα" και "δεν υπάκουσε σε απόφαση της δικαστικής εξουσίας περί προνομιακής μεταχείρισης δικαστών". Διαπιστώνει, επίσης, ότι επιχειρείται η υποταγή δημοσίων υπαλλήλων και θεσμών στις θελήσεις ισχυρών κοινωνικών ομάδων και θέτει το ερώτημα: "Η χρησιμοποίηση της όποιας εξουσίας από τους φορείς της για την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων, πόσο άραγε απέχει από την κατάχρηση εξουσίας;".Τέλος, καλεί τον υπουργό Οικονομικών να αντισταθεί σε τέτοιου είδους φαινόμενα και ζητά να κατατεθούν άμεσα οι προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα των φοροαπαλλαγών, ώστε μέσα από δημόσιο κοινωνικό διάλογο να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα αυτή η "πληγή". Ακόμα, ζητά την άμεση ανάκληση του εντάλματος σύλληψης της Σωτηρίας Γκλεζάκου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ