Τετάρτη 1 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με 24ωρη αποχή απάντησαν οι εισαγγελείς

Με 24ωρη αποχή για σήμερα από τα καθήκοντά τους και συγκέντρωση σήμερα, στη 1 το μεσημέρι, στην έδρα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, που δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε αποχή διαρκείας, απάντησε το ΔΣ της Ενωσης Εισαγγελέων, στην άρνηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει στους δικαστικούς τις ίδιες φοροαπαλλαγές με τους βουλευτές, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης. Αφορμή η εγκύκλιος του υπουργού Οικονομικών, Αλέκου Παπαδόπουλου,που ορίζει ότι η παρακράτηση του φόρου από τις αμοιβές των δικαστών θα γίνεται στο 100% των αποδοχών και όχι στο 50%, όπως γνωμοδότησε πρόσφατα ο Αρειος Πάγος.

Η "βεντέτα" μεταξύ κυβέρνησης και λειτουργών της Δικαιοσύνης έχει την αρχή της στην απόφαση με αριθμό 3670/94 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδόθηκε μετά από προσφυγή δικαστικού και αφορά την επέκταση του αφορολόγητου των βουλευτών και στους δικαστικούς. Η απόφαση αυτή είναι κατ' αρχήν εκτελεστή μόνο για τον προσφεύγοντα δικαστή, αποτελεί όμως δεσμευτικό δεδικασμένο για όμοιες περιπτώσεις, εφ' όσον καλούνταν να κριθούν από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.Την απόφαση αυτή του ΣτΕ ήρθε να ενισχύσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με τη σύμφωνη γνωμοδότησή της για το θέμα, την προηγούμενη Παρασκευή, και με συντριπτική πλειοψηφία 46 ψήφων υπέρ, 2 κατά.

Με βάση τα δεδομένα αυτά οι αξιώσεις των δικαστικών λειτουργών φαίνονται νόμιμες, όμως ερωτηματικά προκαλεί τόσο η σκοπιμότητα της εμμονής ορισμένων λειτουργών της Δικαιοσύνης να ικανοποιήσουν τα νόμιμα ή νομότυπα δίκαιά τους, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δικονομικές διατάξεις, με συνέπεια να προκαλέσουν έτσι μια σύγκρουση με την εκτελεστική εξουσία, σε χρόνο που δε φαίνεται καθόλου τυχαίος. Ερωτηματικά προκαλεί επίσης και η όλη μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης, ιδίως του υπουργείου Οικονομικών, που δε φαίνεται να επιδίωξε τη συνεννόηση με το δικαστικό Σώμα πριν προχωρήσει στην έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, που αποτέλεσε την αφορμή για τη σύγκρουση με την ηγεσία της δικαστικής εξουσίας. Τα ερωτηματικά αυτά ενισχύουν το ύφος, αλλά και το περιεχόμενο των δηλώσεων παραγόντων και από τις δύο πλευρές κατά τη χτεσινή μέρα.

Ο γραμματέας της Ενωσης Εισαγγελέων Β. Μαρκής απείλησε ότι "αν συνεχίσουν οι εφοριακοί να μην εφαρμόζουν τη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου" θα επεκταθούν οι παραγγελίες για άσκηση ποινικής δίωξης σε όλες τις Εφορίες της χώρας.Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αβραάμ Σταθόπουλος,δήλωσε ότι"πρόκειται περί κατάφωρης παρανομίας και είναι αδιανόητη η άρνηση πληρωμής μισθών στους δικαστικούς λειτουργούς" και ότι "σχετική εγκύκλιος του υπουργού Οικονομικών αντιβαίνει τους νόμους και το Σύνταγμα". Τέλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Δημ. Μπαρδούτσος,δήλωσε ότι"αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή με την τακτική του κ. Παπαδόπουλου, δεν έχουν νομίζω προηγούμενο σε καμιά δημοκρατική πολιτεία, αλλά μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα"! και πρόσθεσε ότι "οι συνέπειες της πρακτικής του υπουργού Οικονομικών, είναι απρόβλεπτες και θεσμικά επικίνδυνες", ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παρέμβει και να αναλάβει τις δικές του ευθύνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ