Τετάρτη 1 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οπου φτώχεια και γκρίνια

Σκληρές φράσεις χρησιμοποίησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά, ενάντια στον υπουργό Οικονομικών

Η "επίσημη πρώτη" της σύγκρουσης μεταξύ υπουργού Οικονομικών και δικαστών, για το αν είναι νόμιμη ή όχι η φορολόγηση των τελευταίων, εκδηλώθηκε χτες με... πολλά μποφόρ στον Πειραιά. Αφορμή, η άρνηση της προϊσταμένης της ΔΟΥ Πειραιά να αναγνωρίσει τις μισθολογικές καταστάσεις για την πληρωμή μισθών των δικαστών για το α δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη, που είχε σαν συνέπεια να προκαλέσει την οργή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Αλέξανδρου Μεταξά.

Συγκεκριμένα το πρωί, η προϊσταμένη της ΔΟΥ Πληρωμών Σωτηρία Γκλεζάκου,εφαρμόζοντας την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου ,έκρινε λανθασμένες τις μισθολογικές καταστάσεις των εφετών και τις επέστρεψε στο Εφετείο, με την υπόδειξη να αναμορφωθούν απ' το Τμήμα Γραμματείας Λογιστικού του. Η αναμόρφωση έπρεπε να γίνει με βάση τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που δεν αναγνωρίζει δικαίωμα για αφορολόγητο ποσό 50% στις αμοιβές των δικαστικών και όχι με βάση τη σχετική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που αναγνωρίζει στους δικαστικούς τις ίδιες φοροαπαλλαγές με τους βουλευτές.

Ο Αλ. Μεταξάς επέστρεψε με τη σειρά του το έγγραφο με αριθμό 448/ 31/1/95 της ΔΟΥ Πληρωμών με παραλήπτη τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, με το χαρακτηρισμό "απαράδεκτο", ρίχνοντας "λάδι" στη φωτιά της αντιπαράθεσης που εκδηλώθηκε με το υπουργείο Οικονομικών. "Η πράξη σας αποτελεί ποινικώς κολάσιμη εκβιαστική συμπεριφορά, αλλά και καταπίεση για την οποία θα ζητηθεί να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, αφού κανείς απολύτως δεν έχει το δικαίωμα να καταγγέλλει τη μη καταβολή νομίμως οφειλόμενου μισθού, με την αιτιολογία ότι δεν παρακρατήθηκε ο φόρος", υποστηρίζει εγγράφως ο Αλ. Μεταξάς. Χαρακτηρίζει μεταξύ άλλων, στο έγγραφό του, "ωμό εκβιασμό και δείγμα μη ευνομούμενου κράτους" την επιστροφή των καταστάσεων και καταλήγει: "Επιφυλάσσομαι προσωπικώς, καθώς και οι συνάδελφοι να ασκήσουμε όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα, γιατί πιστεύουμε ότι πάνω απ' όλα και όλους είναι το Σύνταγμα... ".

Στο μεταξύ υπεβλήθη μήνυση σε βάρος της Σ. Γκλεζάκου, που προκάλεσε την άσκηση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος. Στη συνέχεια και με δικαστικό ένταλμα που διαβιβάστηκε, άνδρες του Β Τμήματος Ασφαλείας Πειραιά αναζήτησαν τη διευθύντρια της ΔΟΥ Πληρωμών, ώστε να προσαχθεί στα δικαστήρια κατά την αυτόφωρο διαδικασία. Η προσπάθεια έπεσε όμως στο κενό, καθώς η Σ. Γκλεζάκου δε βρισκόταν εκεί και - σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες - είχε βρει καταφύγιο στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διαφύγει τη σύλληψη.

Το μεσημέρι, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών εξαπέλυσε νέα επίθεση ενάντια στον υπουργό Οικονομικών με δηλώσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. "Σε κανένα πολιτισμένο μέρος του κόσμου, σημείωσε, που σέβεται τους κανόνες του Συντάγματος και των νόμων, δεν παρακρατήθηκε μισθός δικαστικού λειτουργού κατά τρόπο ωμό και εκβιαστικό" και κάλεσε τον υπουργό να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα "είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και όχι μιας Αφρικανικής Ενωσης"! Επίσης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΦΛΑΣ, έφτασε στο σημείο να διατυπώσει την άποψη - κατηγορία ότι ο υπουργός Οικονομικών πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση "χωρίς να έχει κανένα απολύτως δικαίωμα από καμιά διάταξη νόμου ή του Συντάγματος" και ότι κάτι τέτοιο "ούτε η δικτατορία είχε κάνει"...

Γερ. ΤΡΥΦΩΝΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλησιάζει η έκδοση του Μ. Χριστοφοράκου;(2009-07-04 00:00:00.0)
Ανακάλεσαν τις παραιτήσεις οι δύο εισαγγελείς(2008-11-06 00:00:00.0)
Στον Καρούτσο ο φάκελος για το Βατοπέδι(2008-10-09 00:00:00.0)
Οι πρώτοι κατηγορούμενοι(2005-02-17 00:00:00.0)
Διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση(1997-06-21 00:00:00.0)
Στο μικροσκόπιο δικαστικής έρευνας(1997-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ