ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Μάρτη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Νέο πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο στις 14 Μάρτη

Για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την άρση κάθε σχετικής συνταγματικής απαγόρευσης

Από το προηγούμενο συλλαλητήριο στην Αθήνα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων
Από το προηγούμενο συλλαλητήριο στην Αθήνα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων
«Ολοι και όλες στο νέο πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο, Πέμπτη 14 Μάρτη, 1 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή» είναι το κάλεσμα που απευθύνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ομοσπονδιών και Σωματείων στο Δημόσιο, με κεντρικό αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την άρση κάθε σχετικής συνταγματικής απαγόρευσης.

Πάνω από 150 συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου έχουν υιοθετήσει και στηρίζουν το δίκαιο αίτημα, με τις σχετικές αποφάσεις να αυξάνονται συνεχώς.

Στο κάλεσμά της η Επιτροπή Πρωτοβουλίας υπενθυμίζει:

«Στις 12 Φλεβάρη, πάνω από 140 συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου πραγματοποίησαν μαζικό, μαχητικό συλλαλητήριο προς τη Βουλή και απαίτησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση την άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων κατέθεσε σε όλα τα κόμματα - πλην της ναζιστικής ΧΑ - το παρακάτω αίτημα, σε συνδυασμό με την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας:

"Το δικαίωμα στην εργασία, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο και κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, απαλείφεται από το άρθρο 103 και το σύνολο του Συντάγματος κάθε διάταξη που εμποδίζει ή ακυρώνει αυτό το δικαίωμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Εφεξής, κατοχυρώνεται διά του Συντάγματος και επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων"».

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων απορρίπτουν το δίκαιο αίτημα

Σχολιάζοντας την απόρριψη του δίκαιου αιτήματος από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, η Επιτροπή επισημαίνει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρνει ακέραια την ευθύνη για το γεγονός ότι αρνήθηκε να φέρει στη Βουλή για ψήφιση το παραπάνω αίτημα (πρόταση). Είναι κι αυτός ένας λόγος στις 14 Μάρτη να τους ταρακουνήσουμε για τα καλά. Στη συζήτηση στη Βουλή, κατά της μονιμοποίησης των συμβασιούχων τάχθηκαν σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ποταμιού και Ενωσης Κεντρώων.

Μέσα σε αυτές τις κοινοβουλευτικές ομάδες υπάρχουν και 65 βουλευτές πρώην συνδικαλιστές - δημόσιοι υπάλληλοι (44 του ΣΥΡΙΖΑ, 11 της ΝΔ, 10 του ΚΙΝΑΛ) οι οποίοι καταψήφισαν τη μονιμοποίηση των πρώην συναδέλφων τους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την απόλυσή τους. Μάλιστα, κάποιοι απ' αυτούς ως αντιπολιτευόμενοι βουλευτές είχαν καταθέσει και Ερωτήσεις στη Βουλή για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων (μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου). Μιλάμε για τέτοια κοροϊδία, για τέτοιες αθλιότητες!».

Στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας συμμετέχουν: Οι Ομοσπονδίες Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας. Οι Σύλλογοι Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης» και «Γ. Σεφέρης». Τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και «Θριάσιο», των δήμων Ηλιούπολης και Κορυδαλλού, Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο φυσικό αέριο

Απεργία πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στον κλάδο της Ενέργειας, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προωθεί νέο διαχωρισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), ώστε να διευκολυνθεί η περαιτέρω πώλησή της, στο πλαίσιο της πολιτικής «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς, που χτυπά εργασιακά δικαιώματα και φέρνει τεράστιες αυξήσεις τιμών στα λαϊκά νοικοκυριά.

Στο πλαίσιο της απεργίας έγινε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΔΕΠΑ στο Ηράκλειο Αττικής.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ συμμετείχαν με δικά τους πανό.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να εμποδίσει το άνοιγμα του πανό του κλαδικού συνδικάτου, με το επιχείρημα ότι... «η απεργία είναι της Ομοσπονδίας και δεν ανεχόμαστε την κομματικοποίηση»! Αυτό προφανώς που δεν ανέχεται είναι η ταξική δράση του Συνδικάτου. Αντίστοιχα, λίγο αργότερα προσπάθησε, ξανά χωρίς επιτυχία, να μη δώσει το λόγο στον Χρήστο Ματαράγκα, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας και πρόεδρο του κλαδικού Συνδικάτου. Επίσης, στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας προσπάθησε να διαχύσει τις ευθύνες γιατί δεν οργανώθηκαν έγκαιρα αγώνες ενάντια στο νομοσχέδιο, ξεχνώντας ότι το κλαδικό Συνδικάτο και το Σωματείο Εργαζομένων ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εδώ και ένα χρόνο.

Ο Χρ. Ματαράγκας, μιλώντας στους απεργούς, ανέδειξε την ανάγκη κοινής δράσης όλων των εργαζομένων για να μπει φραγμός στην ιδιωτικοποίηση. Κατήγγειλε την κυβέρνηση η οποία προωθεί αποφασιστικά τις ιδιωτικοποιήσεις και την «απελευθέρωση» σε μια σειρά από στρατηγικούς τομείς, ενώ έχει κάνει μπαλάκι τους εργολαβικούς εργαζόμενους, ανάμεσα στην ίδια και στις διοικήσεις των εταιρειών, και στο αίτημά τους για κατάργηση των εργολαβιών και απευθείας απασχόληση με συμβάσεις αορίστου χρόνου στη ΔΕΠΑ, τους συστήνει να κάνουν υπομονή!

Την περασμένη Τετάρτη, το Σωματείο Εργαζομένων ΣΕΦΑ - ΔΕΠΑ συναντήθηκε με το ΚΚΕ, στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε με κόμματα. Στη συνάντηση δηλώθηκε η στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων και παρουσιάστηκαν οι θέσεις του για τις εξελίξεις που αφορούν στο φυσικό αέριο και τους «δρόμους Ενέργειας». Επίσης, το ΚΚΕ κατέθεσε στη Βουλή δύο Αναφορές για τα προβλήματα των εργαζομένων.

Απεργία και στον ΔΕΣΦΑ

Σήμερα, Παρασκευή, απεργούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, ιδιωτικοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, με το 66% να περνά στα χέρια κοινοπραξίας ευρωπαϊκών επιχειρήσεων) με απόφαση του Σωματείου τους και θα κάνουν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας στη Μεσογείων. Το Σωματείο απαιτεί συνάντηση με τη νέα εργοδοσία, η οποία μέχρι τώρα το αποφεύγει. Ακόμα απαιτεί κατάργηση των εργολαβιών, ένταξή τους στον ΔΕΣΦΑ με συμβάσεις αορίστου χρόνου, υπαγωγή στην επιχειρησιακή ΣΣΕ που βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων. Να σημειωθεί ότι στο σύνολο του προσωπικού του ΔΕΣΦΑ οι εργολαβικοί εργαζόμενοι αποτελούν το 62%, απασχολούνται με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις, για πάνω από 15 χρόνια κατά μέσο όρο, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που βιώνουν το άθλιο καθεστώς της απασχόλησης μέσω εργολάβου μέχρι και 25 χρόνια!

Επίσης, σήμερα οι «μόνιμοι» εργαζόμενοι στον ΔΕΣΦΑ κατεβαίνουν σε στάση εργασίας απαιτώντας οι μισθοί τους να επανέλθουν στα επίπεδα του 2010.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΕΡΓΑΤΩΝ - ΑΓΡΟΤΩΝ
Συλλαλητήριο σήμερα στα δικαστήρια της Λάρισας

Συλλαλητήριο αγροτοκτηνοτρόφων και εργαζομένων - με τη συμβολική συμμετοχή τρακτέρ - για να καταδικαστεί η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου οργανώνουν σήμερα Παρασκευή στις 10 π.μ., έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ).

Για σήμερα είναι προγραμματισμένες να γίνουν στη Λάρισα δύο δίκες, που καταδεικνύουν πως η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ πάει χέρι - χέρι με την ένταση του αυταρχισμού.

Η πρώτη δίκη αφορά οκτώ μέλη ΔΣ των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων - ανάμεσά τους οι Ρίζος Μαρούδας, Κ. Τζέλλας, Γ. Τσιούτρας, μέλη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων - και άλλους δύο αγρότες, που δικάζονται με την κατηγορία ότι παρότρυναν τους αγροτοκτηνοτρόφους της Θεσσαλίας να συμμετάσχουν στο μπλόκο της Νίκαιας που στήθηκε στις 28/1.

Η δεύτερη δίκη αφορά δύο στελέχη του ΠΑΜΕ - τους Τάσο Τσιαπλέ και Βαγγελιώ Λίτσα, πρόεδρο και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας αντίστοιχα - και οκτώ εργαζόμενους (οι πέντε πρώην) του κέντρου αποκατάστασης «Αρωγή» που, μετά από μήνυση της εργοδοσίας, κατηγορούνται για απεργιακές κινητοποιήσεις στη συγκεκριμένη επιχείρηση το 2015, με κύριο αίτημα την πληρωμή απλήρωτων δεδουλευμένων πολλών μηνών.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Συνεδρίαση του Συντονιστικού των σωματείων της Αττικής

Σε συνεδρίαση του Συντονιστικού των σωματείων του κλάδου τη Δευτέρα 4/3, στις 5 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Royal Olympic», καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Στη σύσκεψη θα συζητηθεί η πρόταση του Συνδικάτου για την οργάνωση κινητοποίησης στα τέλη Μάρτη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο.

«Η κοροϊδία της κυβέρνησης και των εργοδοτών, σχετικά με την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας, πρέπει να πάρει απάντηση από εμάς τους ίδιους», τονίζει το Συνδικάτο. Οπως υπογραμμίζει, από τη μια, «οι εργοδότες, μέσω του ΣΕΤΕ, περηφανεύονται για τις συνθήκες "ευελιξίας" - ομηρίας στον κλάδο», ενώ από την άλλη κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας «προσπαθούν προεκλογικά να κοροϊδέψουν για άλλη μία φορά, με αφορμή την υποχρεωτικότητα της κλαδικής σύμβασης στα ξενοδοχεία αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Στα παραπάνω το Συνδικάτο αντιπαραθέτει την εικόνα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς: Στα ξενοδοχεία οι επιχειρηματικοί όμιλοι «συνεχίζουν με τις πλάτες της κυβέρνησης να υπονομεύουν την εφαρμογή της κλαδικής Σύμβασης», ενώ η ίδια η Σύμβαση εμπεριέχει από το 2012 μεγάλες μειώσεις μισθών και χειρότερους όρους εργασίας. Στον Επισιτισμό, χιλιάδες εργαζόμενοι «δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις των 586 ευρώ, απλήρωτοι, χωρίς δώρα - επιδόματα», ενώ ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στην ειδικότητα του διανομέα πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος σε εργατικά «ατυχήματα». Κοινός τόπος για τους εργαζόμενους του κλάδου είναι η «ευελιξία», η δουλειά σε καθεστώς ομηρίας, μέσα από «δουλεμπορικά» γραφεία και εργολάβους, με συμβάσεις μίας μέρας, μίας βδομάδας ή στην καλύτερη περίπτωση με «15 μεροκάματα το μήνα, που αντιστοιχούν το πολύ σε 400 ευρώ».

«RAXEVSKY»
Στην ανεργία χωρίς δεδουλευμένα και αποζημιώσεις 100 εργαζόμενοι

Το «λουκέτο» στην επιχείρηση γυναικείας ένδυσης «Raxevsky» και τη στάση του υπουργείου Εργασίας καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Τις προηγούμενες μέρες η εν λόγω επιχείρηση έκλεισε, πετώντας στην ανεργία τους 100 τελευταίους εργαζόμενους, χωρίς να τους καταβάλει αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα μηνών που οφείλει.

«Επιβεβαιώνεται, για ακόμα μια φορά, ότι τις επιχειρήσεις, τα εργοστάσια τα κλείνει η εργοδοσία όταν δεν βγάζει τα κέρδη που προσδοκούσε, όταν πέφτει έξω στον ανταγωνισμό με άλλες επιχειρήσεις και όχι οι εργαζόμενοι και οι αγώνες, όπως έντεχνα καλλιεργούσε με την προπαγάνδα της και στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς για να σπείρει την απογοήτευση και την υποταγή στους σχεδιασμούς της», σχολιάζει η Ομοσπονδία.

Οσον αφορά στη στάση της κυβέρνησης, η Ομοσπονδία καλεί το υπουργείο Εργασίας να ξεκαθαρίσει αν οι ομαδικές απολύσεις με τις οποίες η επιχείρηση «ξεφορτώθηκε» τους εργαζόμενους και τα «ιδιωτικά συμφωνητικά χρέους» με τα οποία παρέκαμψε τις οφειλές δεδουλευμένων και αποζημιώσεων, έχουν τη συγκατάθεσή του. Παράλληλα, η Ομοσπονδία διεκδικεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους εργαζόμενους.

«Οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια, να μη θεωρήσουν τίποτα χαμένο, με συσπείρωση στο κλαδικό τους Συνδικάτο, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους», καταλήγει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ