ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΕΣΒΟΣ
Δίκη για αγωνιστές κομμουνιστές

Κατηγορούνται για την αλληλεγγύη τους σε απεργούς ναυτεργάτες το Γενάρη του 1997

Από κινητοποιήσεις ναυτεργατών
Από κινητοποιήσεις ναυτεργατών
Επιστρατεύοντας τον αντεργατικό νόμο - έκτρωμα 330 και με ψευδείς κατηγορίες, οι μηχανισμοί εφοπλιστών και κυβέρνησης «έστησαν» το εδώλιο του κατηγορουμένου, για να καθίσουν τέσσερα στελέχη του ΚΚΕ και ταυτόχρονα εκπρόσωποι μαζικών φορέων της Λέσβου, επειδή συμπαραστάθηκαν στο μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών που έγινε το Γενάρη του 1997! Πρόκειται για τον Βαγγέλη Χριστοδούλου αντιδήμαρχο του Δήμου Μυτιλήνης και μέλος της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, τον Παρασκευά Γεωργούλα γραμματέα της ΝΕ και αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου του νησιού, τον Νίκο Μπουλμπούλη πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών του νησιού και μέλος της ΝΕ και τον Ηλία Βουλβούλη αρχισυντάκτη της εφημερίδας «Νέο ΕΜΠΡΟΣ» και μέλος του Γραφείου της ΝΕ.

Οι τέσσερις θα παρουσιαστούν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης στις 25 Γενάρη. Κατηγορούνται ότι στις 19 Γενάρη 1997 δήθεν χρησιμοποίησαν «σωματική βία» για να «απωθήσουν» τους οδηγούς των φορτηγών να επιβιβάσουν τα οχήματά τους στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» και να εμποδίσουν τον απόπλου του πλοίου από το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο κείμενο του κλητηρίου θεσπίσματος αναφέρεται ακόμα ότι τελικά το πλοίο απέπλευσε με την παρέμβαση ανδρών του Λιμενικού Σώματος, «οι οποίοι παρευρίσκονταν - όπως σημειώνεται - για τη λήψη μέτρων τάξης, ομαλής φόρτωσης του πλοίου, με τελικό αποτέλεσμα τον απόπλου του εν λόγω πλοίου»...

Η αλήθεια είναι ότι στις 19 Γενάρη του 1997 συνδικαλιστές και μαζικοί φορείς του νησιού, ανάμεσά τους και μέλη του ΚΚΕ, είχαν σταθεί στον καταπέλτη του πλοίου «ΜΥΤΙΛΗΝΗ» για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς ναυτεργάτες του πληρώματος και να αποκρούσουν από κοινού τις τρομοκρατικές και εκβιαστικές ενέργειες της πλοιοκτήτριας Ναυτιλιακή Εταιρία Λέσβου, η οποία απευθυνόταν στο πλήρωμα με το τελεσίγραφο:«`Η δουλεύετε ή απολύεστε». Οι λιμενικοί, που με εντολή του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρου Σουμάκη είχαν αναλάβει το ρόλο του «μπράβου» των εφοπλιστών, επιτέθηκαν - όπως είχε γίνει σε όλα τα λιμάνια της χώρας - εναντίον των απεργών και όσων βρίσκονταν στον καταπέλτη του πλοίου, προκειμένου αυτό να αποπλεύσει και να «σπάσει» η πανναυτεργατική απεργία. Μάλιστα, οι λιμενικοί είχαν αποπειραθεί να συλλάβουν τα τέσσερα στελέχη του ΚΚΕ, απόπειρα που αποτράπηκε από τους συγκεντρωμένους. Ωστόσο, οι τέσσερις κλήθηκαν στις 22 Γενάρη του 1997, 3 μέρες μετά τα επεισόδια, σε ανάκριση από τις λιμενικές αρχές!

ΑΡΓΟΣ
Παλλαϊκό συλλαλητήριο

Αγωνιστικό κάλεσμα επιτροπής γονέων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική

Σε Παναργειακό παλλαϊκό συλλαλητήριο την Παρασκευή 14 Γενάρη στις 11 το πρωί στην πλα τεία Αγίου Πέτρου στο Αργος, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αργολίδας. Στο συλλαλητήριο καλούνται αγρότες, εργάτες, μικρομεσαίοι επαγγελματίες και νέοι του νομού, για να διαδηλώσουν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Σε σχετική ανακοίνωση, η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει, ότι «μαζί εργάτες, αγρότες, μικροί επαγγελματίες και έμποροι, μαθητές και νεολαία μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική. Με το μαζικό και ενωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε φρένο στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δε θα γίνουμε κολίγοι και ξεκληρισμένοι αγρότες, άνεργοι και εξαθλιωμένοι νέοι».

Στο μεταξύ, η Νομαρχιακή Επιτροπή Αργολίδας του ΚΚΕ, καταγγέλλει την απόλυση από τα Μακεδονικά Κλωστήρια στην Ερμιόνη, του επί σειρά ετών προέδρου του Σωματείου των εργαζομένων, Χρήστου Εικοσιπένταρχου, επισημαίνοντας, ότι είναι ένα ακόμη κρούσμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ήταν 20 χρόνια στην επιχείρηση, ιδρυτικό μέλος του σωματείου και για πολλά χρόνια πρόεδρός του. Η απόλυσή του έγινε όταν έληξε η συνδικαλιστική του προστασία. Την απόλυση του εργαζόμενου, καταγγέλλει και η τοπική επιτροπή Αργολίδας της ΕΣΑΚ, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της, ότι είναι παράνομη, καταχρηστική και τρομοκρατική. Καταγγέλλει ακόμη, τη στάση της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου και του προέδρου του Ραφαήλ Μπαρού, ο οποίος αρνήθηκε ακόμα και να παραβρεθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας και να στηρίξει την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου.

Τέλος, η ΕΣΑΚ καλεί όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους και να συγκροτήσουν επιτροπές αγώνα, για να ανατρέψουν την εργοδοτική και κρατική βία και τρομοκρατία. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης σε όλα τα επίπεδα. Καλεί ακόμη, όλους τους φορείς του νομού να πάρουν γραπτή θέση και να συντονίσουν τη δράση τους για την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου.

Βουλιάζει το MATTHEOS

Αρχισε να «μπάζει νερά» το φορτηγό πλοίο «MATTHEOS», με σημαία Ονδούρας, που παραμένει σε προβλήτα του λιμανιού Καλαμάτας και στο οποίο στις αρχές του Δεκέμβρη είχαν βρει τραγικό θάνατο από έκρηξη 2 αλλοδαποί ναυτεργάτες μέλη του πληρώματος. Το πλοίο είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Καλαμάτας στις 23 Νοέμβρη, προκειμένου να ανεφοδιαστεί με καύσιμα. Στις αρχές του Δεκέμβρη συνέβη το τραγικό δυστύχημα. Οι τοπικές λιμενικές αρχές εξέδωσαν προσωρινή διαταγή για απαγόρευση απόπλου του πλοίου, προκειμένου να διεξαχθούν έρευνες, ωστόσο τα αίτια της έκρηξης ακόμα παραμένουν άγνωστα...

Από την εισροή υδάτων, η οποία κατά πάσα πιθανότητα είναι αποτέλεσμα της έκρηξης, έχουν κατακλυστεί από νερά τα νο 1 και 2 κύτη του πλοίου. Οι 5 ναυτεργάτες, ανάμεσά τους 2 Ελληνες, που παραμένουν στο πλοίο, είναι σώοι. Στο μεταξύ, προκειμένου να αποφευχθεί η ρύπανση της περιοχής - σε περίπτωση που τα νερά πάνε και στο μηχανοστάσιο - ήδη έχει ξεκινήσει η απάντηση των καυσίμων του πλοίου. Οι Ελληνες ναυτεργάτες είναι ο Αλέξανδρος Μιχαλιός πλοίαρχος και ο Ζαχαρίας Νικολουδάκης πρώτος μηχανικός.

ΛΑΡΙΣΑ
Συγκέντρωση ανέργων

Σε νέα συγκέντρωση για τη διεκδίκηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας, καλεί τους άνεργους του νομού το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σήμερα Τρίτη στις 11 π.μ. στα γραφεία του. Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί από την κυβέρνηση να δοθεί στους ανέργους έκτακτο οικονομικό βοήθημα ύψους 200.000 δραχμών, ώστε να μπορέσουν ν' αντιμετωπίσουν τις άμεσες και στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό της ανεργίας στη Λάρισα αυξάνεται δραματικά εξαιτίας της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο αριθμός των ανέργων μέσα στο 1999 αυξήθηκε κατά 5.620 σε σχέση με πέρυσι και ο συνολικός αριθμός τους στο νομό ανέρχεται στους 19.020, ενώ έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το 1997.

ΜΕΤΑΛΛΟ
Να αναλάβει τις ευθύνες της η ΠΟΕΜ

Επιστολή πέντε σωματείων για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Να μπει μπροστά και να καθοδηγήσει τους αγώνες των εργαζομένων για την υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που να ανταποκρίνονται στις στοιχειώδεις ανάγκες της εργατικής οικογένειας, καλούν για ακόμα μια φορά την ΠΟΕΜ, με επιστολή τους, πέντε σωματεία Μετάλλου.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή, τα σωματεία αναφέρουν ότι το 1999 ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές για τους εργαζόμενους της χώρας. «Οι εργασιακές σχέσεις - υπογραμμίζεται - χειροτέρεψαν, το ίδιο και η κοινωνική ασφάλιση, η ανεργία αυξήθηκε, το εργατικό εισόδημα είχε σημαντική μείωση, ενώ τα κέρδη των βιομηχάνων από τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων ανέβηκαν στα ύψη».

Τα σωματεία, σημειώνεται επίσης στην επιστολή, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να οργανώσουν αγώνες ενάντια στις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Σ' ό,τι αφορά τη ΣΣΕ, τα σωματεία τονίζουν ότι πρέπει να υπογραφεί μια ΣΣΕ με κατώτερο ημερομίσθιο 10.500 δραχμές, χωρίς οι εργαζόμενοι να χάσουν τις θεσμικές τους κατακτήσεις που προβλέπονται από τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις. «Η Ομοσπονδία οφείλει - τονίζεται, τέλος - αποκρούοντας την επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, να προβάλει και να διεκδικήσει την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης, προβάλλοντας ταυτόχρονα το 35ωρο, το πενθήμερο με καταβολή 6 ημερομισθίων και 6 ενσήμων».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Επιλέγει τον ΟΜΕΔ

Η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, στέλνει και πάλι τις συμβάσεις εργασίας στη διαιτησία

«Αρον - άρον» στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) παρέπεμψε η πλειοψηφία της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων και τις πέντε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για το 2000, που υπογράφει. Σήμερα θα γίνει και η πρώτη συνάντηση στον ΟΜΕΔ, για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Η απόφαση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, υπονομεύει ουσιαστικά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αφού ο ΟΜΕΔ, με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία, κινείται στα πλαίσια της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Τη στάση αδράνειας της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), όπως επίσης και το πλαίσιο αιτημάτων που αποφασίστηκε, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές απαιτήσεις των εργαζομένων του κλάδου, που είναι από τους χειρότερα αμειβόμενους εργαζόμενους.

Ειδικότερα για τη σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων η ΔΑΣ προτείνει να διεκδικηθεί η μείωση των τεσσάρων ειδικοτήτων ξενοδοχοϋπαλλήλων, που υπάρχουν σήμερα, σε δύο. Επίσης διεκδικεί οι βασικοί μισθοί να διαμορφωθούν στη μεν πρώτη κατηγορία στις 210.000 δρχ., στη δεύτερη στις 205.000 δρχ. Προτείνει επίσης, το ημερομίσθιο του έξτρα απασχολούμενου σερβιτόρου να διαμορφωθεί στις 25.000 και του βοηθού σερβιτόρου στις 15.000. Οσον αφορά τα θεσμικά αιτήματα, μεταξύ άλλων η ΔΑΣ ζητά θεσμοθέτηση 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου, οι εργαζόμενοι του κλάδου να έχουν την υπαλληλική ιδιότητα, κ.ά.

Σε χθεσινή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας ασχολήθηκε και με την προετοιμασία του απολογιστικού της συνεδρίου, που θα γίνει στις 16 Φλεβάρη και θα ασχοληθεί με τα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά και την τουριστική πολιτική της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ