ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
Απαιτεί αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την έντονη ανησυχία της για τις περικοπές των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών και τη μειωμένη συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών σε διεθνείς ιμπεριαλιστικές αποστολές εντός και εκτός ΟΗΕ εξέφρασε, χτες, μιλώντας στο τέταρτο πρόγραμμα του βρετανικού ραδιοφωνικού δικτύου BBC η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, με αφορμή την επίσκεψή της στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και την προχτεσινή ομιλία της στο βελγικό ίδρυμα ευρωπαϊκών μελετών «Friends of Europe» («Φίλοι της Ευρώπης»).

Η Πάουερ διαπίστωσε ότι οι αμυντικές δαπάνες πολλών ευρωπαϊκών χωρών συρρικνώνονται σημαντικά και προειδοποίησε για «επικίνδυνο χάσμα ανάμεσα στα κονδύλια που δίνουν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες για την Αμυνα». Με δεδομένη την κλιμακούμενη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση Δύσης και Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και τους πολέμους που ταλανίζουν τη Συρία, το Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή λόγω της δράσης τζιχαντιστών μισθοφόρων, η Πάουερ δε δίστασε να κάνει έκκληση για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από χώρες της ΕΕ. Οπως τόνισε, «ο αριθμός των αποστολών που χρειάζονται προηγμένες και έμπειρες στρατιωτικές δυνάμεις για να συμβάλουν σε αποστολές ανά τον κόσμο αυξάνεται, δεν μειώνεται... Αντιμετωπίζουμε πάρα πολλές απειλές και πολλές από αυτές "μεταναστεύουν" στην Ευρώπη τουλάχιστον με τη μορφή του "Ισλαμικού Κράτους" και ακόμη δεν έχουμε δει τις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες να φθάνουν στο 2% του ΑΕΠ όπως έχουν δεσμευτεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες».

Το βράδυ της Δευτέρας η Πάουερ, μιλώντας σε εκδήλωση του ιδρύματος «Φίλοι της Ευρώπης», προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να αυξήσουν τη συμμετοχή τους μεταξύ άλλων και στις αποστολές του ΟΗΕ με το επιχείρημα ότι «η εμπειρία που έχουν αποκομίσει στο Αφγανιστάν μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη» και για άλλες ειρηνευτικές αποστολές. Τέλος, η Πάουερ υπογράμμισε ότι η μείωση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών δεν είναι θέμα χώρας «αλλά αφορά την αντιμετώπιση μίας μεγαλύτερης, συλλογικής πρόκλησης».

Συνάντηση Ομπάμα - Τουσκ στην Ουάσιγκτον

Οι αυξανόμενες εντάσεις σε Ουκρανία, ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα εντός Ευρωζώνης και οι συνεχιζόμενες δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη σύναψη διατλαντικής συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» συζητήθηκαν αργά το βράδυ της Δευτέρας στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Λευκό Οίκο ο (Πολωνός) πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τουσκ αναφερόμενος στην αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επιχειρεί «να διχάσει τις χώρες της ΕΕ και να τις χωρίσει από τις ΗΠΑ». Υποστήριξε τη σημασία περαιτέρω σύσφιξης των διατλαντικών σχέσεων τονίζοντας ότι «εάν είμαστε ενωμένοι στεκόμαστε, και διχασμένοι πέφτουμε».

Ο Ομπάμα καλωσορίζοντας τον Τουσκ στο Λευκό Οίκο σημείωσε πως θα συζητούσαν «την κατάσταση στην Ελλάδα και ό,τι άλλο μπορεί να γίνει για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης», διαπιστώνοντας ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά, οκτώ χρόνων (σ.σ. η κρίση) καταλήγει να έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και στην οικονομία των ΗΠΑ».

Ακολούθως εξήρε «τη σημαντική δουλειά» της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, και του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Μινσκ σε σχέση με την ουκρανική κρίση. Παρατήρησε όμως ότι η όποια συμφωνία «χρειάζεται διαρκή έλεγχο αφού αν δεν έχουμε ισχυρή παρακολούθηση, οι συμφωνίες θα είναι χωρίς νόημα...».

Στο μεταξύ, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τους αξιωματούχους της ΕΕ ότι ανατροφοδοτούν την ένταση μεταξύ Βρυξελλών - Μόσχας με αφορμή την «κρίση» στην Ουκρανία. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι στη συνάντησή του με τον Ομπάμα ο Τουσκ «ζήτησε συγγνώμη» επειδή η ΕΕ δε δρα το ίδιο γρήγορα με τις ΗΠΑ...

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ενδοϊμπεριαλιστικές πιέσεις με πρόσχημα τους τζιχαντιστές

Αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής «βοήθειας» και συγκρότηση περιφερειακού αραβικού στρατού «ετοιμότητας» ζήτησε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Α. Σίσι

Φωτογραφικό στιγμιότυπο του ιρακινού υπουργείου Αμυνας από τις μάχες στο Τικρίτ
Φωτογραφικό στιγμιότυπο του ιρακινού υπουργείου Αμυνας από τις μάχες στο Τικρίτ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Η δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») στην ευρύτερη περιοχή Συρίας και Ιράκ αξιοποιείται, ολοένα και συχνότερα, ως το προσφορότερο πρόσχημα για την εξυπηρέτηση περιφερειακών και ευρύτερων ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων, όχι μόνο από μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, αλλά και από μικρότερες, όπως η Αίγυπτος.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, για παράδειγμα, με αποκλειστική του συνέντευξη στο «Fox News» αργά το βράδυ της Δευτέρας, επανέφερε στο προσκήνιο την πρότασή του για τη συγκρότηση «αραβικής δύναμης ετοιμότητας» ή «ταχείας επέμβασης» με πρόσχημα τους τζιχαντιστές και την τρομοκρατία. Σημείωσε ότι χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ιορδανία είναι «έτοιμες και ικανές» να συμβάλουν στη συγκρότηση μίας τέτοιας δύναμης «για την προάσπιση της εθνικής και περιφερειακής ασφάλειας». Ακολούθως επέκρινε τις ΗΠΑ διερωτώμενος εάν κάνουν «ό,τι μπορούν για την Αίγυπτο ιδιαίτερα σήμερα που η βοήθειά τους είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ». Απαίτησε έτσι αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας (παρά τη συνεχιζόμενη αμερικανική ετήσια στρατιωτική «βοήθεια» του 1,5 δισ. δολαρίων) και άρση του αμερικανικού μορατόριουμ στις πωλήσεις προηγμένων αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και όπλων, υποστηρίζοντας ότι «αυτό έστειλε το μήνυμα διεθνώς πως οι ΗΠΑ δεν συμπαραστέκονται στους Αιγύπτιους». Ο ίδιος σημείωσε ότι «βραχυπρόθεσμα θα χρειαστεί περισσότερη στρατιωτική ισχύς και χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της απειλής των τρομοκρατών και εξτρεμιστών», ενώ δεν παρέλειψε να απευθύνει και έκκληση στους «μουσουλμάνους όλου του κόσμου» να ορθώσουν το ανάστημά τους έναντι των τζιχαντιστών και όσων διαστρεβλώνουν τη θρησκεία τους.

Σκληρές μάχες κοντά στο Τικρίτ

Το ίδιο διάστημα, ισχυρές δυνάμεις του ιρακινού στρατού και πολιτοφυλακές Ιρακινών σιιτών υπό το πρόσταγμα του Ιρανού στρατηγού Γκασέμ Σολεϊμάνι κυκλώνουν από όλες τις μεριές τη βόρεια ιρακινή πόλη Τικρίτ ανακτώντας τον έλεγχο ορισμένων νότιων και βόρειων συνοικιών. Ανέκτησαν επίσης τον έλεγχο της βόρειας πόλης Αλάμ. Παράλληλα, Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά κατάφεραν, με την εναέρια υποστήριξη των ΗΠΑ, να διώξουν από το Κιρκούκ τους τζιχαντιστές του «ΙΚ» που το είχαν καταλάβει από το περασμένο καλοκαίρι.

Αποδράσεις δεκάδων αιχμαλώτων του «ΙΚ»

Στο Αλ Μπαμπ της βόρειας Συρίας, πάνω από 70 αιχμάλωτοι των τζιχαντιστών, ως επί το πλείστον Κούρδοι Πεσμεργκά και Σύροι πολίτες, που ήταν κλεισμένοι σε φυλακή των τζιχαντιστών, κατάφεραν να αποδράσουν εκμεταλλευόμενοι τις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ισλαμικών ομάδων της περιοχής.

Στον ισπανικό θύλακα Θέουτα στο Μαρόκο οι αρχές συνέλαβαν δύο άτομα ως ύποπτα για συμμετοχή σε ισλαμιστικό δίκτυο που σχεδίαζε επίθεση στην Ισπανία.

Από την άλλη, ο Σύρος μεγαλοεργολάβος Τζορτζ Χασγουάνι, συνιδιοκτήτης της συριακής μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας HESCO ENGINEERING & CONSTRUCTION, μιλώντας στο πρακτορείο ΑΡ απείλησε την ΕΕ με προσφυγή στα δικαστήρια, αντιδρώντας στις κυρώσεις που επέβαλε πρόσφατα σε βάρος του και άλλων επτά επιφανών επιχειρηματιών της Συρίας.

Ομιλία του Ιορδανού μονάρχη στην Ευρωβουλή

Το ίδιο 24ωρο, ο Ιορδανός μονάρχης, Αμπντάλα Β', μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε ότι η ισλαμοφοβία συμβάλλει στην αύξηση της επιρροής του «ΙΚ» σε Συρία και Ιράκ και κατηγόρησε τους τζιχαντιστές ότι «εκμεταλλεύονται τις συγκρούσεις για να οικοδομήσουν τη δική τους νομιμότητα».

Εξέφρασε «λύπη» για τις διώξεις που υφίστανται οι χριστιανοί σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ από το «ΙΚ», χαρακτηρίζοντας τη στοχοποίησή τους «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Εντονες αντιδράσεις Ομπάμα - Μπάιντεν για την επιστολή Ρεπουμπλικανών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα της αμερικανικής αστικής τάξης και των μονοπωλίων που εκπροσωπούνται, κατά περίπτωση, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και το Κογκρέσο, σε σχέση με τις συνεχιζόμενες, σκληρές, διεθνείς διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Είναι χαρακτηριστική η έντονη αντίδραση του Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, και του αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, κατά του (υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία) Κογκρέσου για την ασυνήθιστη απόφασή του να στείλει ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση του Ιράν με την οποία «προειδοποιεί» ότι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα...

Ο Ομπάμα εξέφρασε «λύπη» για την πρωτοβουλία των 47 Ρεπουμπλικανών βουλευτών, χαρακτηρίζοντας «ειρωνεία το γεγονός ότι ορισμένοι κοινοβουλευτικοί κάνουν κοινό μέτωπο με τους Ιρανούς υποστηρικτές της σκληρής γραμμής».

Ο αντιπρόεδρος Τζον Μπάιντεν καταδίκασε αυστηρά τους «επιστολογράφους» του Κογκρέσου δηλώνοντας ότι στα 36 χρόνια της κοινοβουλευτικής του σταδιοδρομίας ουδέποτε είδε γερουσιαστές «να απευθύνουν επιστολή σε ξένο ηγέτη για να τον προειδοποιούν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει την εξουσία να συνάψει μια συμφωνία».

Η επιστολή των 47 Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών απορρίφθηκε ως «άνευ νομικής αξίας» και από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που «υπενθύμισε» στους γερουσιαστές ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, «οποιαδήποτε ενέργεια του Κογκρέσου να αποτρέψει την εφαρμογή οποιασδήποτε συμφωνίας θα αποτελούσε παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της αμερικανικής κυβέρνησης».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Απεργία μεταναστών στο Ντουμπάι

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.--

Εκατοντάδες μετανάστες εργάτες κυρίως από χώρες της Νότιας Ασίας πραγματοποίησαν χτες μία κινητοποίηση, που θεωρείται μάλλον σπάνια για τα δεδομένα του Ντουμπάι (ένα από τα επτά Εμιράτα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων).

Οι εργάτες, φορώντας τις πράσινες στολές και καπέλα εργασίας, διεκδίκησαν καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας στα απέραντα εργοτάξια της κατασκευαστικής εταιρείας Emaar Properties του Ντουμπάι που οικοδομεί αυτό το διάστημα ένα μεγάλο συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων. Απείχαν έτσι από τη δουλειά και έκλεισαν, προσωρινά, για λίγη ώρα, κεντρικό δρόμο της πόλης.

Η αστυνομία τούς περικύκλωσε αλλά δεν προέβη στη σύλληψη κανενός καθώς το μπλόκο των απεργών - εργατών κράτησε λιγότερο από μία ώρα.

Πολλοί από τους πολυτελείς ουρανοξύστες, όπως ο πύργος Μπουρτζ Χαλίφα (το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο) και τα αχανή εμπορικά κέντρα του Ντουμπάι έχουν χτιστεί με το αίμα δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που έχουν χάσει τη ζωή τους παλεύοντας στα κάτεργα αδίστακτων ενδιάμεσων εργολάβων και πανίσχυρων εταιρειών για ένα κομμάτι ψωμί σε συνθήκες κόλασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ