ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πιέσεις των Βρυξελλών με μοχλό τις χρηματοδοτήσεις...

Ενα επικίνδυνο παρασκήνιο εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες, καθώς το κοινοτικό Διευθυντήριο απειλεί «διευθέτηση» του προβλήματος του ευρωστρατού, με μοχλό πίεσης τις χρηματοδοτήσεις του Γ΄ ΚΠΣ

Ολο «κλείνουν» τα διάφορα επιχειρησιακά προγράμματα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, και όλο ανοιχτά είναι... Οι πληρωμές από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ καθυστερούν αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να μην κλείνει σε ταμειακή βάση ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2001, καθώς αναζητούνται 500 δισ. δρχ. Για το παρασκήνιο αυτό η κυβέρνηση δε λέει την παραμικρή κουβέντα, παρουσιάζοντάς τα όλα ρόδινα... Στους διαδρόμους όμως κάποιοι παράγοντες κάτι μουρμουρίζουν για πολιτικές πιέσεις που ασκούνται από τις Βρυξέλλες (ευρωστρατός) με μοχλό πίεσης τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις... Λένε επίσης ότι όσοι πιστεύουν πως οι κοινοτικοί μάς δίνουν χρήματα επειδή ενδιαφέρονται για την ανάπτυξή μας είναι βαθιά νυχτωμένοι. Πικρές ομολογίες όταν τα πράγματα σφίγγουν...

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», και ενώ διανύουμε το α΄ εξάμηνο του 2002, η κυβέρνηση συζητά ακόμη με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης διάφορα υποπρογράμματα των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ), ενώ οι κοινοτικοί έχουν άγριες διαθέσεις, καθώς επιδιώκουν, επικαλούμενοι διάφορα επιχειρήματα, να περικόψουν χρηματοδοτήσεις. Το δεύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης είναι οι αποστολές των κεφαλαίων από τις Βρυξέλλες, οι οποίες αργούν απελπιστικά... Ετσι η κυβέρνηση μένει εκτεθειμένη, καθώς αδυνατεί να «κλείσει» σε ταμειακή βάση τον προϋπολογισμό του 2001, όπου αναζητούνται 500 δισ. δραχμές...

Στο πρώτο θέμα, αυτό των ΠΕΠ, οι πληροφορίες θέλουν τις αρμόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών να απαιτούν να εξαιρεθούν από το υποπρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι δύο μεγάλες περιφέρειες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο υποπρόγραμμα εντάσσεται οργανικά στο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, το οποίο διαχειρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης. Συνολικά για την περίοδο 2000-2006 προβλέπεται να δοθούν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (για τα ελληνικά δεδομένα όμως ενισχύονται και μεγάλες επιχειρήσεις) 250 δισ. δραχμές. Στις Βρυξέλλες όμως απαιτούν να εξαιρεθούν από τις ενισχύσεις η Αττική και η Θεσσαλονίκη, με το επιχείρημα ότι στις δύο αυτές περιοχές το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι μεγαλύτερο του 75% του μέσου κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τη λογική των Βρυξελλών, μειονοτικές και υποβαθμισμένες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρούνται εκείνες με χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από το 75% του μέσου κοινοτικού. Αν όμως γίνει αποδεκτό αυτό το κριτήριο, τότε δεν κινδυνεύει μόνο το υποπρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κινδυνεύουν να εξαιρεθούν εντελώς από τη χρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων τα δύο αυτά ΠΕΠ. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ενώ οι γενικές αρχές του Γ΄ ΚΠΣ συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου το καλοκαίρι του 1999, στην Ελλάδα συζητούν ακόμη αν το τάδε ή το δείνα πρόγραμμα πρέπει ή όχι να χρηματοδοτηθεί... Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, διατυπώνονται απόψεις, σύμφωνα με τις οποίες, το κοινοτικό Διευθυντήριο, με μοχλό τις χρηματοδοτήσεις, ασκεί αφόρητες πολιτικές πιέσεις στο θέμα του ευρωστρατού. Τα ίδια προβλήματα διαπιστώνονται και με τη μη κανονική ροή των κεφαλαίων προς την Ελλάδα. Ετσι, ενώ έχουν κατατεθεί εδώ και αρκετούς μήνες τα αναγκαία δικαιολογητικά για εκταμιεύσεις 500 δισ. δρχ., αυτές με διάφορες προφάσεις δε γίνονται.


Θ. Κ.

Γ` ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Με ρυθμό χελώνας οι εκταμιεύσεις

Μέχρι στιγμής έχει απορροφηθεί μόλις το 13% των κονδυλίων

Μόλις το 13% των συνολικών κοινοτικών επενδύσεων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ), που αφορά την περίοδο 2000 - 2006, έχουν απορροφηθεί σήμερα από την ελληνική κυβέρνηση. Αν, μάλιστα, λάβουμε υπόψη ότι το 7% δόθηκε με την έναρξη των προγραμμάτων, υπό τη μορφή προκαταβολών, τότε προκύπτει ότι μόλις το 6% διατέθηκε από τα κοινοτικά ταμεία προς διάφορα ταμιακά και περιφερειακά έργα. Το κυριότερο πρόβλημα που αναδεικνύεται από τις καθυστερήσεις αυτές, δεν είναι ο κίνδυνος απώλειας των κονδυλίων αυτών --κάτι που αφορά κυρίως τους επιχειρηματίες και τις διάφορες ομάδες επιτήδειων που νέμονται τα ...χρυσοφόρα προγράμματα-- όσο, ότι επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το διευθυντήριο των Βρυξελλών, αξιοποιώντας την κοινοτική γραφειοκρατία παίζει διάφορα πολιτικά παιγνίδια (π.χ. ευρωστρατός) σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης. Η τελευταία μοιάζει σαν αγκιστρωμένο ψάρι που δεν τολμά να καταγγείλει τους ωμούς εκβιασμούς.

Τα στοιχεία των απορροφήσεων δόθηκαν από το ίδιο το υπουργείο Οικονομίας, στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου του υφυπουργού Οικονομίας Χρ.Πάχτα. Σύμφωνα με αυτά, την εξαετία 2000 - 2006, η Ελλάδα θα πρέπει να απορροφήσει από τα κοινοτικά ταμεία 21,32 δισ. Ευρώ. Μέχρι σήμερα - μαζί με τις προκαταβολές που αποτελούν το 7% του αρχικού ποσού - έχουν καταβληθεί μόλις 2.78 δισ. Ευρώ ή το 13% του συνολικού ποσού. Αν και στο υπουργείο υποστηρίζουν ότι η απορρόφηση ή μη των κοινοτικών κονδυλίων, είναι θέμα τεχνοκρατικό, στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι τα θέματα διευθετούνται μετά από άθλια παζάρια πάνω σε κρίσιμα εθνικά θέματα (κυπριακό, ευρωστρατός κλπ.).

Το άλλο στοιχείο που προκύπτει από το συνέντευξη, είναι οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, να εξευμενίσει και να αποσπάσει την υποστήριξη συγκεκριμένων μερίδων της αστικής τάξης, ταΐζοντάς τες... Ετσι ο υφυπουργός ανακοίνωσε προκηρύξεις έργων πληροφορικής ύψους 185 δισ. δραχμών, οι οποίες χρονικά τοποθετούνται τους μήνες Ιούνη και Σεπτέμβρη, δηλαδή λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές. Πρόκειται για έργα πληροφορικής διασύνδεσης διαφόρων υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και έργα που αφορούν ιδιωτικές εταιρίες. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ...ευαίσθητο χώρο, καθώς διεκδικείται από μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως ο Σ.Κόκκαλης, ο Χρ.Λαμπράκης κλπ.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Εκβιάζουν οι Γερμανοί, «χορεύει» η κυβέρνηση

Η υποτέλεια και ο ραγιαδισμός είναι οι λέξεις που αντικατοπτρίζουν την τακτική της κυβέρνησης η οποία έχει βαλθεί πάση θυσία να παραδώσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Συγκεκριμένα, η απόφαση για το ξεπούλημα που συνοδεύτηκε και από σειρά σκανδαλωδών υποχωρήσεων από την κυβέρνηση, «άνοιξε» την όρεξη της γερμανικής κοινοπραξίας HDW/FS. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία αξιώνει πλήρη υποταγή, και μαζί με αυτή, την εκ των προτέρων υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της HDW/FS και του Πολεμικού Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων, αλλά και τη μην ενεργοποίηση ποινικών ρητρών από τον ΟΣΕ για την καθυστέρηση εκτέλεσης παραγγελιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο της HDW/FS βρέθηκε στην Ελλάδα και είχε επαφές με στελέχη του υπουργείου Μεταφορών, ώστε να μην ενεργοποιηθούν οι ρήτρες του ΟΣΕ, και την όποια ζημία έχει ο τελευταίος να αναληφθεί από το δημόσιο. Ετσι η κυβέρνηση, στην αγωνία να επιδείξει «έργο» στο μεγάλο κεφάλαιο, παζαρεύει τις απαιτήσεις των Γερμανών, οι οποίοι, μέρα με τη μέρα αυξάνουν τις απαιτήσεις τους. Την ίδια στιγμή, στελέχη της κυβέρνησης που εμπλέκονται στην ιδιωτικοποίηση, έχουν την αίσθηση πως κοροϊδεύουν τον κόσμο, σημειώνοντας ότι η μη ολοκλήρωση της σύμβασης ιδιωτικοποίησης οφείλεται σε εσωτερικά προβλήματα των Γερμανών!

Μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος λίγες μέρες πριν δήλωνε ότι στις 13 του Μάη (σ.σ. χτες) θα υπογραφόταν η τελική σύμβαση, χτες δήλωσε ότι αύριο Τετάρτη θα ανακοινώσει την ημερομηνία που θα υπογράψουν το σκάνδαλο. Ερωτηθείς γιατί δεν προσήλθαν χτες οι Γερμανοί, απάντησε ότι την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή ήταν ημέρες αργίας για τους Γερμανούς! Ακόμα και τέτοιες δικαιολογίες χρησιμοποιούν οι κυβερνώντες, ώστε, εν κρυπτώ, να ικανοποιήσουν όσο το δυνατό περισσότερες αξιώσεις των υποψήφιων ιδιωτών.

Στα πλαισία επίσης των γερμανικών απαιτήσεων, και εκβιασμών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της HDW κ. Σμιθ, που αναζητείται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, φέρεται... εξαφανισμένος, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται η αγωνία των Χριστοδουλάκη - Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι χτες είχαν ακόμη μία συνάντηση για το θέμα του Σκαραμαγκά, για να εξετάσουν πόσα περισσότερα θα δώσουν στους Γερμανούς.

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Συνεργασία στον τουρισμό

Την παραπέρα συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου στους τομείς του τουρισμού, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις νέες τεχνολογίες και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξέτασαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος και ο Κύπριος ομόλογος του, Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος σημείωσε, ότι οι επαφές και οι συμφωνίες των δύο υπουργείων κινούνται στην κατεύθυνση μιας μόνιμης συνεργασίας στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής και περιβαντολλογικής ανάπτυξης, αλλά και της προενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την πλευρά του, ο Ν. Ρολάνδης ανέφερε ότι οι συμφωνίες αυτές έχουν μεγάλη σημασία για την Κύπρο, πολύ δε περισσότερο ενόψει της επικείμενης ένταξης της στην ΕΕ. Οι συμφωνίες για τη συνεργασία στους προαναφερόμενους τομείς, όπως ο ίδιος σημείωσε, θα τεθούν σε άμεση εφαρμογή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ