ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Προωθείται η διείσδυση νότια και ανατολικά

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ
Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ
Με γνώμονα την προώθηση θέσεων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στη λεγόμενη νότια και ανατολική γειτονία της ΕΕ συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωένωσης. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος.

Μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο αποφάσισε την παράταση της παρουσίας της στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ «EUFOR RCA» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μέχρι τον Αύγουστο 2015. Η επέμβαση εκεί, σε μια χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους και σημαντική γεωστρατηγική θέση στην καρδιά της αφρικανικής ηπείρου, έγινε με πρόσχημα εμφύλιες συρράξεις που προηγούμενα οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν. Αρχικά, έλεγαν ότι η ευρωενωσιακή δύναμη θα αποχωρούσε φέτος το Δεκέμβρη. Μετά έδωσαν παράταση έως το Μάρτη. Πλέον το παρατείνουν και παραπέρα. Σημειωτέον η επιχείρηση συντονίζεται από το ευρωενωσιακό στρατηγείο στη Λάρισα, δείγμα της προσπάθειας που καταβάλλει η ντόπια αστική τάξη για γεωστρατηγική της αναβάθμιση, μέσω και της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη εκλογή στη θέση του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (το ανώτατο στρατιωτικό όργανο της Ευρωένωσης) του Ελληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκου, που επικυρώθηκε στο χτεσινό Συμβούλιο. Αναλαμβάνει καθήκοντα στις 6/11/2015 για τριετή θητεία.

Σχετικά με το ζήτημα της Συρίας, στα Συμπεράσματά του το Συμβούλιο επιτίθεται εκ νέου στο καθεστώς Ασαντ, επιμένει στην ανάγκη «μετάβασης» (βλ. ανατροπή) σε νέα διακυβέρνηση της χώρας, καλεί όλες τις ομάδες της λεγόμενης αντιπολίτευσης να ενωθούν με μια «κοινή στρατηγική», ώστε να παρουσιάσουν μια «εναλλακτική» για το συριακό λαό.

Επίσης, συζητήθηκε η «κατάσταση ασφαλείας» στην Ουκρανία, ενόψει της επίσκεψης της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι στο Κίεβο, στην προσπάθεια παραπέρα διείσδυσης μονοπωλίων του ευρωατλαντικού άξονα στις πρ. Σοβιετικές Δημοκρατίες, σε σύγκρουση με τη Μόσχα.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Εντείνονται οι σφοδρές συγκρούσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Κλιμακώνονται τις τελευταίες μέρες οι σκληρές συγκρούσεις, ανάμεσα σε δυνάμεις του συριακού στρατού και δυνάμεις τζιχαντιστών, οργανώσεων που πρόσκεινται στην «Αλ Κάιντα» σε περιοχές της βόρειας και βορειοδυτικής Συρίας.

Στα χέρια μισθοφόρων του «Μετώπου Νούσρα» και της οργάνωσης «Αχράρ αλ Σαμ» έπεσαν χτες το απόγευμα δύο βάσεις του συριακού στρατού κοντά στην πόλη Μααρέτ αλ Νααμάν της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, έπειτα από σκληρές, πολύνεκρες μάχες που μαίνονταν το τελευταίο 48ωρο.

Πρόκειται για τη βάση Χαμιντίγιε που κατέλαβαν οι μισθοφόροι της οργάνωσης «Αχράρ αλ Σαμ» και τη βάση Ουάντι αλ Ντέιφ που κατέλαβαν, με βαρύ πυροβολικό και άρματα μάχης, μισθοφόροι του «Μετώπου Νούσρα» και οι οποίοι πλέον φέρεται πως θα μπορούν να ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ιντλέμπ που συνορεύει με την Τουρκία.

Νωρίτερα, δυνάμεις του συριακού στρατού κατάφεραν να καταλάβουν περιοχές της περιοχής αλ Μάλαχ στο βόρειο Χαλέπι και περίχωρα νοτίως και δυτικά της πόλης Χανταράτ, απειλώντας τις γραμμές ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών και στην περιοχή μεταξύ αλ Τζάντουλ και αλ Ουέτζα, τον έλεγχο των οποίων είχαν ανακτήσει πριν από τρεις βδομάδες, δυνάμεις του συριακού στρατού.

Το ίδιο 24ωρο, ο Σύρος πρωθυπουργός Ουάελ αλ Χάλκι ως επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας ξεκίνησε επίσημη επίσκεψη στο Ιράν. Φθάνοντας στο διεθνές αεροδρόμιο της Τεχεράνης ο Χάλκι σημείωσε ότι η επίσκεψή του πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εντεινόμενης συρο-ιρανικής συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας, της υγείας και της ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι θα συζητηθούν νέα έργα και προοπτικές διμερούς συνεργασίας στους παραπάνω τομείς.

Επίσκεψη χτες ξεκίνησε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι στη χώρα από τις αρχές Σεπτέμβρη οπότε ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του.

Συλλήψεις τζιχαντιστών σε Βρετανία και Γαλλία

Οι βρετανικές αρχές απήγγειλαν χτες κατηγορίες για απάτη, υποστήριξη και συμμετοχή σε δράση τρομοκρατικών ομάδων σε βάρος έξι ανδρών ηλικίας από 24 έως 43 ετών. Αντίστοιχες συλλήψεις έγιναν και στην Τουλούζη της Γαλλίας. Επιπλέον, η κινέζικη εφημερίδα «Global Times» ανέφερε σε χτεσινό άρθρο της πως στο πλευρό των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ πολεμούν τουλάχιστον 300 Κινέζοι, μέλη του «Ισλαμικού Κινήματος Ανατολικού Τουρκεστάν» (ΕΤΙΜ) που μεταβαίνουν στη Συρία μέσω Τουρκίας.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σταθερή η στήριξη του ΝΑΤΟ

ΚΙΕΒΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Διαβεβαίωση ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να στηρίζει την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου που αιματοκύλισε το λαό στην Ανατολική Ουκρανία, έδωσε ο γγ της λυκοσυμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ στον πρωθυπουργού Αρσένι Γιατσενιούκ που επισκέφτηκε χτες την έδρα της στις Βρυξέλλες. Εντελώς προκλητικά, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, που συνέβαλε στην ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης και την ιμπεριαλιστική επέμβαση για την αγορά και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, είπε σχετικά με την «ισχυρή εταιρική σχέση» των δύο πλευρών: «Εκτιμούμε πολύ ότι είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Και ειδικά επειδή οι άνθρωποι της Ουκρανίας έχουν επιλέξει το δρόμο της δημοκρατίας και της στενότερης συνεργασίας με την Ευρώπη».

Στο διά ταύτα είπε ότι «στόχος είναι να κάνουν τις αμυντικές (!) δυνάμεις της Ουκρανίας πιο σύγχρονες, πιο διαφανείς και πιο αποτελεσματικές», ενώ επιβράβευσε την ουκρανική κυβέρνηση γιατί υποτίθεται τηρεί, σε αντίθεση με τη Ρωσία, τη συμφωνία για εκεχειρία του Μινσκ.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση του Κιέβου επείγεται για δάνεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ και «δωρητές», για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, καθώς δεν μπορεί να σηκώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις αναμενόμενες αντιδράσεις από αντιλαϊκά μέτρα. Ετσι ζητάει τουλάχιστον 15 δισ. δολάρια από την ΕΕ και να καταβληθούν κανονικά οι δόσεις από το δάνειο 16,7 δισ. δολάρια που πήρε από το ΔΝΤ, αλλά έχει καταβληθεί μόνο το ένα τρίτο. Αυτήν τη βδομάδα, αναμένεται εξάλλου να γίνει στις Βρυξέλλες και η πρώτη σύγκληση του συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας. Η συμφωνία υπογράφτηκε το καλοκαίρι, αλλά το τμήμα της για δημιουργία ζώνης ελεύθερων συναλλαγών έχει «παγώσει» για τα τέλη του 2015, μετά την αντίδραση της Ρωσίας.

Συνάντηση ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας

Μια νέα συνάντηση είχαν το βράδυ της Κυριακής στη Ρώμη οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ όπου συζήτησαν τόσο για την κατάσταση στην Ουκρανία αλλά και στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο αποφασίστηκε να μη γίνουν δηλώσεις. Χτες, πάντως, το ρωσικό ΥΠΕΞ, στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει σημείωνε ότι ο Ρώσος αξιωματούχος έκανε ξεκάθαρο ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να αναπτυχθούν μόνο στη βάση της ισοτιμίας και προσπάθειες να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία δεν έχουν καμία προοπτική». Επίσης, αναφέρεται πως σχετικά με την Ουκρανία υπογραμμίστηκε ότι είναι ανάγκη το συντομότερο να γίνει η συνάντηση της Ομάδας Επαφής. Ακόμα γίνεται λόγος για εποικοδομητική συζήτηση και για άλλα βασικά διεθνή ζητήματα όπως η «ανάγκη να τελειώνει η σύγκρουση στη Συρία, η ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στην Παλαιστινιο-ισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία, και να προετοιμαστεί η συμφωνία για το πυρηνικό ιρανικό πρόγραμμα».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Εντονη διπλωματική κινητικότητα

ΡΩΜΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απέρριψε το σχέδιο ψηφίσματος που προωθεί το αργότερο έως τα μέσα της βδομάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Παλαιστινιακή Αρχή και με το οποίο ζητεί τερματισμό της ισραηλινής κατοχής έως το Νοέμβρη του 2016.

«Δε θα δεχθούμε πρωτοβουλίες που έχουν στόχο να μας επιβάλουν μονομερή μέτρα σε ένα προκαθορισμένο χρόνο, την ώρα που ο ακραίος ισλαμισμός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο», είχε δηλώσει ο Νετανιάχου πριν φτάσει στη Ρώμη, απορρίπτοντας έτσι το επίμαχο σχέδιο ψηφίσματος. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του δε δέχεται τελεσίγραφα και μονομερή μέτρα, καλώντας μάλιστα αργότερα χτες το απόγευμα (σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ) τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι (όπου επιχειρεί να δοκιμάσει στη Ρώμη τις δυνατότητες επανέναρξης των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων) να ασκήσουν οι ΗΠΑ βέτο σε τυχόν συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το ιορδανικό σχέδιο ψηφίσματος που προωθεί η Παλαιστινιακή Αρχή ζητά ακόμη τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εξασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και απελευθέρωση των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων. Μάλιστα, η παλαιστινιακή ηγεσία έδωσε εντολή στην Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης να πάρει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την ίδρυση του κράτους της Παλαιστίνης και να επανεξετάσει όλες τις σχέσεις με το Ισραήλ και να αναστείλει όσες από αυτές κριθεί πως είναι ασύμβατες με τα κυριαρχικά εδαφικά και άλλα δικαιώματα της Παλαιστίνης. Ζητά, από την επίσπευση της διαδικασίας για τη συγκρότηση ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής, ακόμη και ενός «ικανού διεθνούς δικαστηρίου» που θα ερευνήσει και θα αποδώσει ευθύνες για τον πρόσφατο φόνο του Παλαιστίνιου υπουργού Ανευ Χαρτοφυλακίου Ζιγάντ Αμποάγιν, στη Δυτική Οχθη.

Στο προσκήνιο προωθείται και ένα γαλλικό σχέδιο, το οποίο δεν αναφέρει απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, αλλά «ολοκλήρωση» των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων έως το Νοέμβρη του 2016.

Σε κάθε περίπτωση, έντονη κινητικότητα γύρω από το Παλαιστινιακό παρατηρείται αυτήν τη βδομάδα και στο Παρίσι, όπου έφτασε χτες ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αράμπι για συνάντηση με Γάλλους διπλωμάτες, και στη Ρώμη όπου πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων ανάμεσα στον Τζον Κέρι και τους ομολόγους του από Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, αλλά και την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι δίχως να γίνει άμεσα γνωστό το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ