ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Γκανγκστερικοί «εκκαθαριστικοί βομβαρδισμοί»

Από τη νέα βάρβαρη επίθεση από αέρος και εδάφους των Αμερικάνων, σε χωριά γύρω από τη Βασόρα, άγνωστος είναι μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών

Απόλυτα ελεγχόμενες και οι εικόνες που δίνουν οι εισβολείς του Ιράκ, προκειμένου να κρύψουν τα νέα εγκλήματα

Associated Press

Απόλυτα ελεγχόμενες και οι εικόνες που δίνουν οι εισβολείς του Ιράκ, προκειμένου να κρύψουν τα νέα εγκλήματα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση από αέρος και εδάφους εξαπέλυσαν χτες οι κατοχικές δυνάμεις μαζί με τους συμμάχους τους κατά περιοχών βορείως της Βαγδάτης. Η ευρύτατη επίθεση συνέπεσε χρονικά με την ορκωμοσία του νέου Κοινοβουλίου, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Βαγδάτη, καθώς και τη συμπλήρωση, σχεδόν, τριών χρόνων από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί, ότι τυπικώς τελείωσε ένα μήνα αργότερα και θεωρητικά, με βάση και αποφάσεις του ΟΗΕ, το Ιράκ «είναι κυρίαρχο»!

Με μια λιτή ανακοίνωση, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις γνωστοποίησαν, χτες το πρωί, ότι άρχισε, μεγάλης εμβέλειας, επιχείρηση με τη συμμετοχή αεροπορικών και επίγειων δυνάμεων στην επαρχία Σαλαχουντίν, με επίκεντρο την πόλη της Σαμάρα. Με βάση αυτή την ενημέρωση, στην επιχείρηση συμμετέχουν 50 αεροσκάφη, 1.500 Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες από διάφορες μονάδες, συμπεριλαμβανομένων πεζοναυτών και ειδικών δυνάμεων, καθώς και 200 θωρακισμένα οχήματα.

Στόχος της επιχείρησης, που θα διαρκέσει «όσο χρειαστεί, πιθανώς και αρκετές ημέρες», είναι να εξολοθρευτούν οι «τρομοκράτες που έχουν βρει εκεί καταφύγιο, όπως και τα καταφύγια και το οπλοστάσιό τους». Τα χωριά Τζιγιάμ, Μαμλάχα, Μπανάτ Χασάν και Μπουκαντού, κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου, που συνδέει τη Σαμάρα με την Αντουάρ, ήταν τα πρώτα που δέχτηκαν τα αμερικανικά πυρά και βέβαια χτυπιούνται στο ψαχνό άμαχοι.

Η ροή πληροφοριών από την περιοχή, μέχρι χτες το βράδυ, ήταν απολύτως ελεγχόμενη και ελάχιστη. Κάτοικοι της περιοχής, διά τηλεφώνου, υποστήριζαν ότι ισχυρότατες εκρήξεις ακούγονταν από την πέριξ περιοχή αδιάκοπα. Η πρόσβαση έχει αποκλειστεί, επί της ουσίας, σε δημοσιογράφους.

Ο Ιρακινός υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι, χαρακτήριζε «αναγκαία» την επιχείρηση που εξαπολύθηκε, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να ξεριζωθούν όλα τα τρομοκρατικά στοιχεία, τα οποία βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή της Σαμάρα, μετά τις ανάλογες επιχειρήσεις στη Φαλούτζα». Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Φαλούτζα σχεδόν σβήστηκε από το χάρτη, με τα κατοχικά στρατεύματα να χρησιμοποιούν απαγορευμένα όπλα αδιακρίτως, ενώ χιλιάδες άμαχοι εγκλωβίστηκαν στην πόλη, τότε, χωρίς τροφή ή νερό. Αγνωστο παραμένει ακόμη και μέχρι σήμερα πόσοι άμαχοι σκοτώθηκαν στην πολιορκία της πόλης.

Ο Σκοτ Μακ Λίλαν, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, διέψευσε κατηγορηματικά ότι η επιχείρηση αποφασίστηκε για να «τονωθεί» η εικόνα του Προέδρου και της πολιτικής του στο Ιράκ, που επικρίνεται ολοένα και περισσότερο εντός ΗΠΑ. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι αποφασίστηκε αποκλειστικά και μόνο από την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία και την ιρακινή πολιτική ηγεσία.

Κατά τα άλλα... νέο Κοινοβούλιο

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, που προέβλεπαν ακόμη και ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα, έγινε χτες, εντός της φρουρούμενης Πράσινης Ζώνης, η ορκωμοσία του νέου 275μελούς ιρακινού Κοινοβουλίου και η πρώτη 40λεπτη συνεδρίασή του. Παρά τις προσπάθειες και τις πιέσεις του υπερπρέσβη Κχαλιζάντ να δοθεί η αίσθηση ομαλότητας, διαφωνίες υπήρξαν για τα λόγια του όρκου αλλά και για το κατά πόσο θα εκλεγεί πρόεδρος του σώματος, κάτι που δεν έγινε τελικά. Μέσα στους επόμενους 2 μήνες θα πρέπει το Κοινοβούλιο να έχει ψηφίσει Πρόεδρο, πρωθυπουργό και κυβέρνηση, κάτι που δε φαίνεται τόσο εύκολο καθώς οι διαφωνίες μεταξύ σουνιτών, σιιτών και κούρδων παραμένουν μεγάλες.

Τέλος, χτες, στη Βαγδάτη εντοπίστηκαν άλλα 29 πτώματα με σημάδια βασανισμού, ενώ στην κουρδική πόλη Χαλάμπζα σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια με την αστυνομία, όπου σκοτώθηκε 1 διαδηλωτής και τραυματίστηκαν 6. Κούρδοι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά των κουρδικών τοπικών αρχόντων και κατέστρεψαν μνημείο που είχε ανεγερθεί για τους 5.000 νεκρούς της επίθεσης του ιρακινού στρατού με χημικά στην πόλη, το 1988. Κατηγορούν τις τοπικές αρχές ότι δεν έχουν κάνει τίποτε για την ανοικοδόμηση της περιοχής.

ΗΠΑ
Στο στόχαστρο όποιος αντιστέκεται

Το επιθετικό δόγμα εξωτερικής πολιτικής περιγράφεται σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος διευρύνεται και γίνεται άκρως επικίνδυνος για τους λαούς, όπως τουλάχιστον περιγράφεται στην έκθεση 49 σελίδων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που τιτλοφορείται: «Η στρατηγική της Εθνικής Ασφάλειας». Εκθεση, που έρχεται στο φως της δημοσιότητας σε μια στιγμή που η κυβέρνηση Μπους και η πολιτική της βουλιάζει στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, όπου ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί γυρνούν την πλάτη στα γεράκια της Ουάσιγκτον, την ίδια ώρα που γίνεται το νέο μακελειό στο Ιράκ.

Το «αμυντικό δόγμα» προληπτικού πολέμου διευρύνεται και αποσαφηνίζεται πλήρως: Προστασία των συμφερόντων των ΗΠΑ με χρήση βίας, «διαρκή πόλεμο» και προληπτικές επιθέσεις εναντίον στόχων, τρομοκρατών, δικτύων, χωρών που για τις ΗΠΑ θεωρούνται εχθρικές ή ακόμη οιασδήποτε «ομάδας» που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι έχει στην κατοχή της πυρηνικά ή χημικά όπλα. Αλλά και «αλλαγή καθεστώτων». Ουσιαστικά, όλοι πια έχουν μπει στο στόχαστρο.

Αν και η «στρατηγική της Εθνικής Ασφάλειας», ουσιαστικά, επιβεβαιώνει το επιθετικό δόγμα του «προληπτικού πολέμου», με την κατάθεσή της στο Κογκρέσο, εντούτοις, γίνεται η επίσημη πολιτική, που θα έχει ισχύ τουλάχιστον για την επόμενη τετραετία, ασχέτως του ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας. Και όπως σημειώνει η «Ουάσιγκτον Ποστ», ολοκληρώνεται η στροφή της στρατηγικής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από το επί δεκαετίες δόγμα της αποτροπής και αναχαίτισης σε επιθετική θέση εξαπόλυσης στρατιωτικού πλήγματος «στους εχθρούς» πριν πλήξουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Μάλιστα, αυτή η «εύρωστη εικόνα της δύναμης των ΗΠΑ» εμπεριέχει την «ευθύνη» που φέρουν οι ΗΠΑ να επιβάλλουν τις «αλλαγές» σε όλο το πλανήτη.

Ετσι, διευκρινίζοντας, κάνουν λόγο ότι στόχος είναι «ο τερματισμός της τυραννίας». Τυραννία, που τη συγκεκριμενοποιούν ...στοχοποιώντας «τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, το Ιράν, τη Συρία, την Κούβα, τη Λευκορωσία, τη Βιρμανία και τη Ζιμπάμπουε».

Πάντως, στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η πρόκληση του Ιράν ίσως είναι η μεγαλύτερη που έχουμε αντιμετωπίσει από ένα κράτος».

Στο κείμενο υπογραμμίζεται η ανάγκη περαιτέρω διπλωματικής προσπάθειας για την αποφυγή της σύγκρουσης, ωστόσο, ξεκαθαρίζεται: «Αν είναι αναγκαίο, θα καταφύγουμε στη χρήση στρατιωτικής βίας». Γίνεται επίσης αναφορά στα «προβλήματα» που δημιουργεί το Ιράν στην περιοχή: Στηρίζει την τρομοκρατία, απειλεί το Ισραήλ, προσπαθεί να εμποδίσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, δημιουργεί προβλήματα στο Ιράκ και αρνείται την ελευθερία στους Ιρανούς. «Η στρατηγική μας είναι να σταματήσουμε τις απειλές του ιρανικού καθεστώτος, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να πλησιάσουμε και να δεσμευτούμε απέναντι στο λαό που καταπιέζει αυτό το καθεστώς», αναφέρεται σε άλλο σημείο.

Για τις υπόλοιπες χώρες, δεν υπάρχουν τόσο σαφείς «στρατηγικές», αν και η πρόθεση είναι ευκρινέστατη, απλά λείπουν οι λεπτομέρειες, αν και καθορίζονται ότι πρέπει «ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα».

Στη «στρατηγική της Εθνικής Ασφάλειας» γίνεται επίσης λόγος:

  • Περί «μεταμορφωτικής διπλωματίας», αλλά όχι απαραίτητα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ ή του ΟΗΕ, που ερίζουν για την «αναμόρφωσή τους».
  • Περί δημοκρατίας: «Οι εκλογές δεν είναι πάντα ικανές να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα».
  • Περί ενίσχυσης των «συμμαχιών των προθύμων» για τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
  • Για τη Ρωσία διατυπώνονται δριμείες επικρίσεις για τη ρωσική κυβέρνηση στους τομείς της συσσώρευσης εξουσίας από την κεντρική εξουσία. Παράλληλα, την προειδοποιεί να σέβεται τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας στο εσωτερικό της, να μην συμβάλει στο να παραβιάζονται οι εν λόγω αξίες στη Μέση Ανατολή ή στην Ασία. «Αντιστρόφως», προστίθεται, «με τις προσπάθειες να υπονομευτεί η δημοκρατία στη Ρωσία την ίδια ή το εξωτερικό, θα παρεμποδιστεί η ενίσχυση των σχέσεων της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και ιδίως με τα γειτονικά με τη Ρωσία κράτη», τονίζεται απειλητικά στην έκθεση.
  • Για την Κίνα διατυπώνονται ανησυχίες για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της που έχουν αυξηθεί από το 2002, ενώ την «προειδοποιεί» ότι θα πρέπει να δράσει υπεύθυνα και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως προς την εξασφάλιση των πολιτικών και οικονομικών ελευθεριών.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες στιγματίζεται ως «δημαγωγός», που «κατακλυζόμενος από χρήματα του πετρελαίου υποσκάπτει τη δημοκρατία στη χώρα και αποσταθεροποιεί την περιοχή».

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Αντιδράσεις για την Ράις από φοιτητές

ΣΙΔΝΕΪ.-

Στην επίσημη επίσκεψή της στην Αυστραλία, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δέχτηκε χτες τα «πυρά» από φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Σίδνεϊ, όπου πραγματοποιούσε ομιλία. Αυστραλοί φοιτητές τη διέκοψαν επανειλημμένως φωνάζοντας: «Κοντολίζα Ράις είστε εγκληματίας πολέμου. Ιρακινό αίμα έχει λερώσει τα χέρια σας και δεν μπορείτε να το ξεπλύνετε» και αμέσως η αστυνομία τους απομάκρυνε από την αίθουσα.

Την ίδια στιγμή, πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Σχολή φιλειρηνιστές και φοιτητές, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ και τη χρησιμοποίηση της Σχολής σαν βήμα έκφρασης των πολιτικών των ΗΠΑ. Οταν οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να κλείσουν την είσοδο της Σχολής, η αστυνομία τους απώθησε και συνέλαβε 5 διαδηλωτές.

Η Κοντολίζα Ράις βρίσκεται στην Αυστραλία για τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους της από την Αυστραλία και την Ιαπωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ