ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Ενοχος ο Καρίλες σε δημόσια δίκη

Στο αντιιμπεριαλιστικό μνημείο, με τις χιλιάδες σημαίες που συμβολίζουν τα θύματα των εγκλημάτων των ΗΠΑ κατά της Κούβας, έγινε από την κουβανική νεολαία η συμβολική δίκη του Καρίλες. Εξω από το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ (το κτίριο που φαίνεται στο βάθος)

Associated Press

Στο αντιιμπεριαλιστικό μνημείο, με τις χιλιάδες σημαίες που συμβολίζουν τα θύματα των εγκλημάτων των ΗΠΑ κατά της Κούβας, έγινε από την κουβανική νεολαία η συμβολική δίκη του Καρίλες. Εξω από το Γραφείο Συμφερόντων των ΗΠΑ (το κτίριο που φαίνεται στο βάθος)
ΑΒΑΝΑ.-

Ενοχο έκριναν οι Κουβανοί νεολαίοι τον εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες στη δημόσια δίκη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Αβάνα, στην οποία παρατέθηκαν σημαντικές αποδείξεις και μαρτυρίες για την ενοχή του. Εμπειρογνώμονες, ερευνητές και συγγενείς θυμάτων των αμέτρητων εγκλημάτων που σχεδίασε και σε πολλές περιπτώσεις εκτέλεσε ο Καρίλες, με τη συνενοχή και τη στήριξη των αρχών των ΗΠΑ, ήταν ανάμεσα στους μάρτυρες που κατέθεσαν σ' αυτήν τη συμβολική δίκη.

Στο τέλος της δημόσιας δίκης, που οργανώθηκε από την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (UJC), οι Κουβανοί νεολαίοι ανέγνωσαν την 10σέλιδη ετυμηγορία τους μπροστά στη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Αβάνα, όπου τον έκριναν ένοχο για το σχεδιασμό της κατάρριψης του αεροσκάφους της «Cubana» το 1976 και το θάνατο των 73 επιβατών του, αλλά και για τη σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε τουριστικά ξενοδοχεία της Αβάνας το 1997. Παράλληλα, κατηγόρησαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι εκπαίδευσε και υποστήριξε τον Καρίλες, προκειμένου να επιχειρήσει να ανατρέψει την κουβανική κυβέρνηση το 1961, αλλά και αποδοκίμασαν τις ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ που δεν τον δικάζει για τα εγκλήματά του, αλλά απλώς για παράνομη είσοδο στη χώρα το 2005. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα αποσύρθηκαν όλες οι κατηγορίες που εκκρεμούσαν εναντίον του και έχει πλέον απελευθερωθεί, παρά το γεγονός ότι επίσημα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ζητάει την έκδοση του εγκληματία, πρώην πράκτορα της CIA, που είχε παλιότερα αποδράσει από φυλακή της χώρας.

ΣΕΡΒΙΑ
Νέα κυβέρνηση, «αγκάθι» το Κόσσοβο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ορκίστηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η νέα κυβέρνηση της Σερβίας, μόλις 24 λεπτά πριν λήξει η προθεσμία των 90 ημερών από την ημερομηνία σύστασης της Βουλής που ορίζει το Σύνταγμα της χώρας. Από τους 244 παρόντες βουλευτές, οι 133 ψήφισαν υπέρ της νέας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης, οι 106 κατά, τρεις απείχαν και δύο δεν ψήφισαν. Στην προγραμματική του ομιλία, ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα έθεσε 5 προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης: Την αντιμετώπιση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης, την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση και την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Από τη μεριά του, ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, από το Βελιγράδι, τόνισε ότι η ΕΕ μπορεί να επαναλάβει «πολύ σύντομα» τις διαπραγματεύσεις με τη Σερβία εφόσον υπάρξει «πρόοδος στη διαδικασία σύλληψης των καταζητουμένων για εγκλήματα πολέμου»...

Στο θέμα του Κοσσόβου ωστόσο υπάρχουν διαφορές. Ο Κοστούνιτσα υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε χώρα το αναγνωρίσει μονομερώς θα θεωρηθεί εχθρική πράξη απέναντι στη Σερβία. Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες ο Ομιλος Διεθνών Κρίσεων (ICF) γνωστό «παραμάγαζο» των ιμπεριαλιστών, ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να αποφασίσει για το στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες διαφορετικά θα υπάρξει ανάφλεξη της βίας που θα μπορούσε και πάλι να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια. Διαπίστωσε μάλιστα ότι η Ρωσία θα ασκήσει βέτο αλλά θα μπορούσε να υπάρξει ένα εναλλακτικό σχέδιο ως μεσοδιάστημα, με «μικρές βελτιώσεις» του σχεδίου Αχτισαάρι.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Διαφωνίες αλλά και «κατέβασμα τόνων»

ΜΟΣΧΑ.--

Η πρόσφατη διήμερη επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις στη Μόσχα είχε ως αποτέλεσμα την απλή καταγραφή των διαφορών των δύο χωρών, ενώ σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο χώρες συμφώνησαν να κατεβάσουν τους τόνους στις δημόσιες ανακοινώσεις τους.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για θέματα σχετικά με τα σχέδια των ΗΠΑ να εγκατασταθεί η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Ευρώπη, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και άλλα. Σε ό,τι αφορά την «ασπίδα», η Ρωσία επανέλαβε για μια φορά ακόμα την αντίθεσή της, ωστόσο η Κοντολίζα Ράις, μετά τη συνάντησή της με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ χρειάζεται να προχωρήσουν μπροστά και να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία, ώστε να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και αυτό ακριβώς θα κάνουμε». «Δεν πιστεύω πως ο οποιοσδήποτε θα αναμένει από τις ΗΠΑ να επιδεχτούν ένα οποιοδήποτε βέτο σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα ασφαλείας» πρόσθεσε.

Σχετικά με το θέμα του Κοσσόβου η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δε θα συμμετάσχει «σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πείραμα» της διαίρεσης μιας κυρίαρχης χώρας ενάντια στη βούλησή της, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ρώσου Προέδρου Σεργκέι Γιαστρζέμσκι. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δηλώνουν πως είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν αυτομάτως το Κοσσυφοπέδιο αν η Ρωσία ασκήσει βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Εκο Μοσκβί», η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε ότι «το Κόσσοβο δε θα γίνει ποτέ ξανά τμήμα της Σερβίας».

ΓΑΛΛΙΑ
Με την Μέρκελ μετά την ορκωμοσία ο Σαρκοζί

ΠΑΡΙΣΙ.-

Θέτοντας ως προτεραιότητα της θητείας του την «αποκατάσταση της ενότητας και του αισθήματος αξιοπρέπειας των Γάλλων» μέσα από «αλλαγή σελίδας και ριζικές ρήξεις με την απραξία του παρελθόντος», ανέλαβε τα καθήκοντά του ως 6ος Πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας ο Νικολά Σαρκοζί. Στην ομιλία του μετά την τελετή στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, έθεσε ως πρώτους διπλωματικούς του στόχους «την αντιμετώπιση της κλιματολογικής αλλαγής του πλανήτη, την ένωση της Μεσογείου και τη στενότερη συνεργασία Ευρώπης - Αφρικής».

Αργότερα το απόγευμα, ο Σαρκοζί μετέβη στη Γερμανία, όπου συναντήθηκε με την Καγκελάριο Μέρκελ, σε θερμό κλίμα. Αντικείμενο συζήτησης η Σύνοδος της G8 στη Γερμανία, στις αρχές Ιούνη, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον ίδιο μήνα, με τον Σαρκοζί να επισημαίνει «την επείγουσα ανάγκη η Ευρώπη να βγει από την παράλυση» και τη σημασία της γαλλο-γερμανικής συνεργασίας.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Και άλλες αποκαλύψεις παραστρατιωτικών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του προς τον αντιπρόεδρο και τον υπουργό Αμυνας εξέφρασε χτες ο αντιδραστικός Πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης η οποία έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις για άμεση σχέση των κυβερνώντων και πολιτικών συμμάχων του Ουρίμπε με τους ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς, την «αιχμή του δόρατος» κατά του λαϊκού κινήματος.

Εντούτοις, το «σκάνδαλο» συνεχώς διευρύνεται και απειλεί την κυβέρνηση. Ειδικά μετά τις συλλήψεις, τη Δευτέρα, δύο ακόμη πολιτικών στο άμεσο περιβάλλον του Ουρίμπε και τη δημοσιοποίηση, από δικαστικές πηγές, μέροτς της κατάθεσης του Σαλβατόρε Μανκούσο, του προφυλακισμένου διοικητή των παραστρατιωτικών, ο οποίος λέει ότι την περίοδο 1996-'97 (άλλη κυβέρνηση) είχε συναντηθεί με τον σημερινό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Φρανσίσκο Σάντος, και τον υπουργό Αμυνας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Το «σκάνδαλο» έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον Ουρίμπε τόσο στο εσωτερικό όσο και στις ΗΠΑ που χρηματοδοτούν πλουσιοπάροχα τον πόλεμο, υποτίθεται, «κατά των ναρκωτικών» στην Κολομβία, στην ουσία κατά του λαϊκού κινήματος, καθώς οι φιλικοί σε αυτόν βουλευτές που έχουν προφυλακιστεί ως ενεχόμενοι ανέρχονται σε 13. Στις ΗΠΑ βουλευτές των Δημοκρατικών εκφράζουν την αντίθεσή τους τόσο στην έγκριση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Κολομβία όσο και στην επανάληψη της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ