Πέμπτη 17 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Νέα κυβέρνηση, «αγκάθι» το Κόσσοβο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ορκίστηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η νέα κυβέρνηση της Σερβίας, μόλις 24 λεπτά πριν λήξει η προθεσμία των 90 ημερών από την ημερομηνία σύστασης της Βουλής που ορίζει το Σύνταγμα της χώρας. Από τους 244 παρόντες βουλευτές, οι 133 ψήφισαν υπέρ της νέας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης, οι 106 κατά, τρεις απείχαν και δύο δεν ψήφισαν. Στην προγραμματική του ομιλία, ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα έθεσε 5 προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης: Την αντιμετώπιση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τη συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης, την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση και την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Από τη μεριά του, ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, από το Βελιγράδι, τόνισε ότι η ΕΕ μπορεί να επαναλάβει «πολύ σύντομα» τις διαπραγματεύσεις με τη Σερβία εφόσον υπάρξει «πρόοδος στη διαδικασία σύλληψης των καταζητουμένων για εγκλήματα πολέμου»...

Στο θέμα του Κοσσόβου ωστόσο υπάρχουν διαφορές. Ο Κοστούνιτσα υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε χώρα το αναγνωρίσει μονομερώς θα θεωρηθεί εχθρική πράξη απέναντι στη Σερβία. Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες ο Ομιλος Διεθνών Κρίσεων (ICF) γνωστό «παραμάγαζο» των ιμπεριαλιστών, ανέφερε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να αποφασίσει για το στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες διαφορετικά θα υπάρξει ανάφλεξη της βίας που θα μπορούσε και πάλι να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια. Διαπίστωσε μάλιστα ότι η Ρωσία θα ασκήσει βέτο αλλά θα μπορούσε να υπάρξει ένα εναλλακτικό σχέδιο ως μεσοδιάστημα, με «μικρές βελτιώσεις» του σχεδίου Αχτισαάρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ