Πέμπτη 17 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύνεκρες μάχες και ισραηλινές επιδρομές

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Εκτός ελέγχου τείνει να βγει η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας καθώς την ένταση από τις αιματηρές ενδο-παλαιστινιακές συγκρούσεις ήρθαν να ενισχύσουν δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, που, όμως, δεν κατάφεραν, τουλάχιστον προς το παρόν, να ενώσουν τους Παλαιστινίους. Με το γνωστό επιχείρημα της εκτόξευσης ρουκετών (30 από την Κυριακή, που προκάλεσαν τον τραυματισμό αρκετών Ισραηλινών, με ένα σοβαρά τραυματία), το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας ανακοίνωσε, χτες το μεσημέρι, ότι «θα αναλάβει δράση».

Ακολούθησε αεροπορική επιδρομή κατά οχήματος στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκε 1 μέλος της «Χαμάς» και τραυματίστηκαν 2 ακόμη. Είχε προηγηθεί, το πρωί, αεροπορική επιδρομή σε στρατόπεδο εκπαίδευσης της «Χαμάς», στη Ράφα, όπου σκοτώθηκαν 4 μαχητές και τραυματίστηκαν 30.

Οι επιδρομές, πάντως, δε σταμάτησαν τις σκληρότατες μάχες μεταξύ ενόπλων που δηλώνουν ότι πρόσκεινται στις δύο μεγάλες οργανώσεις. Η πόλη της Γάζας, από την Κυριακή, έχει παραλύσει. Σχολεία και καταστήματα παραμένουν κλειστά και οι κάτοικοι αμπαρωμένοι στα σπίτια τους. Αργά χτες, εκατοντάδες εξαγριωμένοι πολίτες αποπειράθηκαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, παίρνοντας θέση ανάμεσα στους ενόπλους και ζητώντας τον άμεσο τερματισμό των μαχών. Οι ένοπλοι δε δίστασαν να ανοίξουν πυρ εναντίον τους τραυματίζοντας 8 πολίτες.

Καθόλη τη διάρκεια του πρωινού, οι ριπές ήταν ακατάπαυστες και σημειώθηκαν ενέδρες και επιθέσεις σε κτίρια και εγκαταστάσεις εκατέρωθεν, όπου συχνά τα θύματα ήταν οι οικογένειες αξιωματούχων των δύο πλευρών. Ενδεικτικό του χάους είναι ότι ένοπλοι της «Χαμάς» σκότωσαν σε ενέδρα 5 δικούς τους μαχητές. Η «Φατάχ» μιλούσε για «δολοφόνους» και η «Χαμάς» για «μισθοφόρους των ΗΠΑ».

Αργά το βράδυ, η «Χαμάς» ανακοίνωσε μονομερή εκεχειρία για «να πάψει να ρέει παλαιστινιακό αίμα». Ανάλογο αίτημα απηύθυνε και ο Πρόεδρος Αμπάς, που μεταβαίνει, σήμερα, στη Γάζα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Χανίγια, ενώ συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον πολιτικό ηγέτη της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάαλ, όπου και οι δύο συμφώνησαν στην αναγκαιότητα άμεσου τερματισμού των εχθροπραξιών. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τις 3 τελευταίες μέρες έχουν καταρρεύσει δύο εκεχειρίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ