Πέμπτη 17 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Βαρύ κλίμα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Παρέμβαση κατά του στρατού έκαναν με ανοιχτή επιστολή τους παράγοντες της δημόσιας ζωής στην Τουρκία - δημοσιογράφοι, συγγραφείς, ηθοποιοί, ακαδημαϊκοί, νομικοί και δικαστές -καυτηριάζοντας την παρέμβαση του στρατού ως «βαρύ πλήγμα για την ήδη πάσχουσα Δημοκρατία», φυσικά από καθαρά αστικές θέσεις.

«Η στρατιωτική επέμβαση στην πολιτική ζωή και η απειλή κατά της Δημοκρατίας συνιστά, σύμφωνα με τους νόμους, αδίκημα», γράφουν. Κάνουν λόγο για κρίση, που «δε θα ξεπεραστεί με την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό ούτε τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές». Προσθέτουν ότι «τα σημερινά προβλήματα πηγάζουν από το Σύνταγμα του 1982... Αν η Τουρκία θέλει να ξεπεράσει την κρίση, πρέπει να απαγκιστρωθεί το συντομότερο απ' αυτό». Η κριτική, από «κοσμική» πλευρά, αναδεικνύει διαφωνίες στους κόλπους του μετακεμαλικού αστικού κατεστημένου, που δεν είναι όλο υπέρ των στρατιωτικών.

Στο μεταξύ, δημοσκοπήσεις της «Ανάρ» και της «Γκενάρ» δίνουν στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης ακόμη περισσότερο αυξημένα ποσοστά: 38,3% σύμφωνα με την πρώτη, 43,9% σύμφωνα με τη δεύτερη. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς (DSP) φθάνουν το 14,7%, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση, με «οροφή» το 21,5%, σύμφωνα με τη δεύτερη. Ενώ κανένα άλλο κόμμα δεν ξεπερνά το όριο του 10% για να εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ