Πέμπτη 17 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντικομμουνιστική απόφαση δήμου

ΛΒΟΦ.--

Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου της δυτικής πόλης της Ουκρανίας, Λβοφ, αποφάσισε το ξήλωμα των σοβιετικών μνημείων, ύστερα από αίτημα της ακροδεξιάς οργάνωσης «Βίλνοστ» (Ελευθερία), συνεχίζοντας έτσι το «παράδειγμα» της Εσθονίας και τον εντεινόμενο αντικομμουνισμό και αντισοβιετισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που βγαίνουν στα ΜΜΕ, θα συσταθεί ειδική επιτροπή από τους δημοτικούς συμβούλους που θα καταρτίσει λίστα των μνημείων που επιδιώκεται το ξήλωμά τους, με πρώτο το μνημείο του «Στρατιώτη Απελευθερωτή», όπου γίνονται οι συγκεντρώσεις και οι εκδηλώσεις για την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης.

Στο μεταξύ το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολωνίας έκρινε χτες αντισυνταγματικά κάποια σημεία του νόμου σχετικά με την «αποκομμουνιστικοποίηση» της χώρας, που αφορά τα «φρονήματα» περίπου 700.000 Πολωνών κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης.

Αντιστασιακοί: ψήφισμα διαμαρτυρίας στην εσθονική κυβέρνηση

Ψήφισμα έντονης διαμαρτυρίας στον πρεσβευτή της Εσθονίας στην Αθήνα, επέδωσε, χτες, επισκεπτόμενη την πρεσβεία της χώρας αυτής, αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) για τη βέβηλη πράξη απομάκρυνσης του Μνημείου του «Σοβιετικού Στρατιώτη» από το κέντρο της πρωτεύουσας Ταλίν. Η αντιπροσωπεία της ΠΟΑΟ τόνισε πως οι αντιστασιακοί δε θα επιτρέψουν τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής δράσης και τη βεβήλωση των μνημείων του αντιφασιστικού αγώνα στο όνομα του οποίου εκατομμύρια αγωνιστές έχυσαν ποτάμια αίματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ